Edelleen, tuloverolain 61 pykälä kertoo:
Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
www.finlex.fi
Ansiotulo
Ansiotuloa on muu tulo kuin 2 luvussa tarkoitettu pääomatulo.
Veronalaista ansiotuloa on muun ohessa työsuhteen perusteella saatu palkka ja siihen rinnastettava tulo, eläke sekä tällaisen tulon sijaan saatu etuus tai korvaus.
Oleellinen kohta on tuo "sekä tällaisen tulon sijaan saatu etuus tai korvaus". Joka tarkoittaa sitä, että palkan ei tarvitse muodostua pelkästään rahapalkasta. Kuten suurella osalla suomalaisia ei muodostukaan. Yleisimmät taitavat olla ateria-, puhelin- ja autoetu. Mitenkäs näiden verokohtelu mielestäsi menee? Jos otetaan esimerkkinä vaikkapa autoetu. Mulle ainakin lyödään rahapalkan lisäksi verottajan määrittelemä summa palkkakuitille. Se on tismalleen se summa, joka verottajan ohjeiden mukaan auton arvosta on laskettu. Ei enempää eikä vähempää. Lounasetu taas palkkakuitilla on taas esitetty vähennyksenä
nettotuloista, siis sen 75% käyvästä arvostaan, jolloin sitä ei lasketa verotettaviin ansiotuloihin. Jos tuota ei vähennettäisi
nettotuloistani, se sama 75% ateriaedusta laskettaisiin mukaan verotettaviin ansiotuloihin.
Esitin jo aiemmin esimerkin elävästä elämästä, jossa toimitusjohtajalle maksetaan kymppitonnilla tennistunteja. Se on verotarkastajien hyväksymä toimintamalli, kun summa on lisätty käyvästä arvostaan (eli laskulla oleva summa sis. alv) kyseisen henkilön henkilökohtaiseen verotettavaan ansiotuloon. Ja sen mukaan tehty ennakonpidätys. Ja se ennakonpidätys on tuolta osin ollut juurikin 10.000eur x veroprosentti.
Miten tilanne siis eroaa siitä, että henkilö saa vinguttaa firman luottokorttia tonnilla kuukaudessa, jos kyseinen tonni lisätään verotettaviin ansiotuloihin ja siitä maksetaan veroa 1.000eur x veroprosentti?