Se on Sokrateen metodi. Kysymällä selviää, mitä keskustelukumppani oikein pohjimmiltaan tarkoittaa ja kuinka vahvat hänen perustelunsa lopulta ovat. Tämän vuoksi Sokrates herätti vihaa ja joutui juomaan myrkkymaljan. No, minun ei tarvitse, mutta aika annoksen sättimistä ja erilaisia kummallisia oletuksia poliittisesta taustastani sain tässä osakseni samoista syistä.
Mutta mitä alkuperäiseen kysymykseesi -- "eikö tuo olisi syrjintää?" -- niin asia on monimutkainen. Työyhteisöissä on ollut jo pitkään tapana, että silloin, kun hakijat ovat tasavertaisia, katsotaan eduksi kuuluminen samassa henkilöstöryhmässä vallitsevaan sukupuolivähemmistöön. Tätä ainakaan ei voi pitää syrjivänä, koska taustalla on tasaveroisuus pätevyydessä.
Hiukan toinen asia on sitten positiivisen diskriminaation vieminen tuon pidemmälle: sitä pitää mielestäni käyttää erittäin harkiten.
@Walrus21 tuossa edellä, jälleen kerran, toi asian erittäin hyvin esille. Jos esimerkiksi maahanmuuttajan suomen kielen taito ei ole aivan samalla tasolla kuin kantasuomalaisella, voidaan hakijat silti katsoa tasaveroiseksi joihinkin tehtäviin. Suomen kieli on aikuisiällä todella vaativa opeteltava natiivitasolle ja siinä mielessä tämä tasoitus voi olla ymmärrettävä, kun sillä pyritään syrjäytymistä ja työelämän ulkopuolelle jäämistä.