Ainakin tämä löytyi ja yllättäen Suomen puolelta:
Ruotsissa on Suomen tapaan mahdollista saada verovähennystä teettämästään kotitaloustyöstä. Suurin ero verrattuna...
um.fi
Vuonna 2016 Ruotsissa avustusosuutta laskettiin 50 prosentista 30 prosenttiin, minkä seurauksena ROT-vähennyksen hyödyntäminen laski dramaattisesti. Skatteverketin tietojen mukaan käyttö on ollut laskussa myös vuonna 2017. Avustusosuuden pudottaminen vaikutti siis dramaattisesti sen käyttöön (kaavio linkissä). Tuosta voisi maallikko sanoa, että avustusosuuden nostaminen vaikuttaa merkittävästi sen käyttöön.
Ennen leikkausta kotitalousvähennys otettiin Ruotsissa käyttöön työllisyyden kohentamiseksi ja pimeän työn kitkemiseksi. ROT-vähennyksellä onkin onnistuttu tehokkaasti kitkemään esimerkiksi rakennusalalla vallinnutta harmaata taloutta sekä joidenkin arvioiden mukaan luomaan jopa kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.
Vuonna 2010, kun vähennykset olivat olleet käytössä pari vuotta, Ruotsin verovirasto toteutti kyselyn (Skatteverket 2011) vähennysten käytöstä. Kyselyn perusteella 65 prosenttia niistä, jotka hakivat RUT-vähennystä, olisivat muutoin tehneet työn itse. Vastaava luku ROT-vähennykselle oli 21 prosenttia. 6 prosenttia vastaajista oli puolestaan teettänyt vastaavan työn pimeänä ennen vähennysten käyttöönottoa.
Yrittäjien liitto Företagarna arvioi raportissaan (Företagarna 2010) vuonna 2010, että ROT- ja RUT-vähennykset olisivat luoneet yhteensä vähintään 12 000 tai jopa 35 000 uutta työpaikkaa. Raportti myös toteaa vähennysten olleen valtiolle kannattavia, koska kasvaneet verotulot ovat kattaneet koituneet kustannukset.
Ruotsista on siis kyselypohjaista tutkimustietoa, ja Suomessa näkemykset voisivat olla samaan suuntaan, jos meillä olisi samanlainen systeemi. Korkea vähennysoikeus veroista ja suoraan yrityksen laskuun. Teettäjä saa siis hyödyn heti.
e: Ruotsin vihervasemmistolainen hallitus nosti meidän kotitalousvähennystä vastaavan vähennyksen yli 7 000 euron koronan seurauksena. Tästä onkin jo aiemmin ollut juttua.