Sanna Marinin hallitus

  • 2 667 889
  • 21 464

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Onko tässä elvytyspaketissa mitään ongelmaa tai velkaantumisessa muutenkaan, jos velka on suoraan tai epäsuoraan EKP:lle, jolla on mahdollisuus painaa niin paljon euroja, kun vain on tarve? Eipä sitä hyperinflaatiota ole vieläkään tullut, vaikka moni oraakkeli on sitä vuosikausia ennustanut. Eikä euroalue ollut vielä vajonnut deflaatioonkin kesän aikana?
On ongelmia. Niitä vain katsotaan olevan vähemmän kuin sillä, että ei tehtäisi mitään.

Käytännössä komissio ottaa matalakorkoista lainaa kaikkien EU-maiden nimissä, ja siitä sitten jyvitetään maksuosuuksia korotettuina jäsenmaksuina. Lainoihin ja avustuksiin liittyy kuitenkin ehtoja, eli niitä ei voi käyttää mihin tahansa rahanjakoon. Se sitten jää nähtäväksi, miten rahankäyttöä valvotaan ja sanktioidaan.

Hyperinflaation riski on ymmärtääkseni aika matala. Suurempana uhkana näen sen, että miten tämä keskuspankkivetoinen järjestelmä (EKP ja Fed etunenässä) ohjaa taloutta kestävään suuntaan. Nyt tuntuu, että kukaan ei oikein tiedä, mihin tämä johtaa pitkässä juoksussa.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Asetelma rakennettiin jo euro-kriisin aikana, jolloin oli pakko toimia nopeasti. Virheistä onkin pyritty oppimaan, mutta se on hankalaa, sillä EU toimii jäsenvaltioiden toimivallan rajoissa, jolloin yksittäinen Unkari tai Puola voi hidastaa prosesseja. Suomen(kin) kannalta parasta olisi, jos ongelmia ratkottaisiin etupainotteisesti luomalla mekanismeja mahdollisia kriisejä varten.

Ehkä väsyttävintä tässä koko EU- ja eurokeskustelussa on kommentoijien kapeanäköisyys ja historiattomuus. 1990-luku ja 2000-luvun alku olivat (valitettavasti) Euroopassa ja ylipäätään länsimaissa erittäin naiivia aikaa Fukuyaman historian loppuineen. Kun oli vielä liiallista luottoa talouden itseohjautuvuuteen, teknologiseen kehitykseen ja yhtenäiskulttuurin rakentumiseen, luotiin unionin toiminnalle reunaehdot, joissa ei käytännössä varauduttu suuren mittaluokan kriiseihin mitenkään. Kun tähän nykynäkökulmasta järjettömään hybrikseen ympätään itälaajeneminen ja EMU, on aika helppo jälkiviisastella ja keksiä vaihtoehtohistorioita, joissa asiat olisi hoidettu järkevämmin.

Fakta on, että a) ne kriisit todellakin tulivat sieltä, eikä niiden hoitamiseksi ollut "laillisia keinoja" niin sanoakseni ja b) suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että EU:ta todellakin vielä tarvitaan, ehkä jopa enemmän kuin koskaan. EU:ta voi kritisoida lukemattomista asioista täysin aiheellisesti, mutta tämä Leave EU-porukka argumentteineen on paljon vahingollisempi koko Euroopan tulevaisuudelle kuin mikään pöljä direktiivi tai euroalueen yhdessä ottama velka. Valitettavasti polttoainetta näiden demagogien kokkoihin kaataa EU itse, eli ketä tässä nyt sitten syyttäisi... Joka tapauksessa ns. luovaa soveltamista tarvittiin ja tarvitaan vastaisuudessakin lainoppineiden sinänsä aiheellisista kriittisistä kommentaareista huolimatta.

Velkaleikkureista puhuttiin jo Kreikan kriisin yhteydessä (ja omasta mielestäni olisi pitänyt käyttääkin), mutta vieläkään tätä velkojen anteeksiantoa perustein X ei uskalleta käytännössä toteuttaa. Kun maailma pääsee koronan jälkeen taas jaloilleen - tai jos pääsee - siinä on seuraava edistettävä asia. Olen puhunut varmasti liiallisuuksiin asti historian polkuvaikutuksesta, mutta tässäkin asiassa suurimmat järkevän toiminnan esteet löytyvät vuosien ja vuosikymmenten takaisista virheliikuista, joista ei vain päästä sivupolulle poikkeamaan, vaikka poliittista tahtoakin löytyisi. Sitten joutuu vielä seuraamaan sivusta keskustelua, jonka taso on jotain EU-perrrkele isäm maa-tasoa niin turhauttaahan se.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Siitä olen eri mieltä, että Marin olisi jotenkin "äärivasemmalla". Toki tiedostan hänen taustansa, mutta toistaiseksi hän ei ole tehnyt oikeastaan mitään, mikä antaisi osviittaa isosta liikkeestä vasemmalle.
Ei Marin varmasti yleisesti ottaen ole ”äärivasemmalla”, mutta demarien keskuudessa luokittelisin hänet äärivasempaan. Ei tähän hätään Marinia vasemmistolaisempaa demaria tule mieleen.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Vasemmistoliittoonhan Sanna sopisi paremmin, mutta valinta osui demareihin, koska demareissa voi vaikuttaa paremmin.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Vasemmistoliittoonhan Sanna sopisi paremmin, mutta valinta osui demareihin, koska demareissa voi vaikuttaa paremmin.

Marin on ollut demareiden jäsen lähemmäs 15 vuotta. En tiedä, miten monet parikymppiset valitsevat puolueen vaikutusmahdollisuuksien perusteella. Varmasti jotkut niin tekevät, mutta enemmän se taitaa olla vanhempien poliitikkojen juttu. Ei joku Anne Bernerkään lähtenyt keskustan ehdokkaaksi sen takia, että alkiolaisuudella olisi ollut erityinen paikka hänen sydämessään. Tämä vain esimerkkinä. Marin on vasemmistodemari, mutta sellaisiakin on olemassa. Monissa puolueissa omat laitansa, joista sanotaan, että porukka sopisi paremmin johonkin toiseen puolueeseen.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Marin on ollut demareiden jäsen lähemmäs 15 vuotta. En tiedä, miten monet parikymppiset valitsevat puolueen vaikutusmahdollisuuksien perusteella. Varmasti jotkut niin tekevät, mutta enemmän se taitaa olla vanhempien poliitikkojen juttu.
Marin on mielestäni itse sanonut, että valitsi demarit vasemmistoliiton sijaan vaikutusmahdollisuuksien takia.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Wikipedissa lukee näin:

Marin on kertonut harkinneensa politiikkaan lähtiessään SDP:n lisäksi vasemmistoliittoa ja vihreitä mutta päätyneensä valitsemaan SDP:n sen ”tekojen historian” vuoksi.

Kyynisenä tulkitsen tuon niin, että demarit ovat todennäköisemmin useammin hallituksessa tekemässä, kuin oppositiossa huutelemassa ja siksi valinta oli demarit.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
[humoristinen kärjistys]
Vähän samaan tapaan kuin Lepomäki ja Vartiainen valitsivat Vihreiden sijaan Kokoomuksen. Sinänsä ihan ymmärrettävää, koska kokkareissa on suuremmat mahkut pelipaikoille. Tosin mainituista jälkimmäisen neroushan puhkesi kukkaansa vasta kun hän oli liittynyt Kokoomukseen. Sitä ennen hän oli veronmaksajien kustannuksella päivittäisiä nokkaunia vetelevä kommunisti tms.
[/humoristinen kärjistys]
Periaate lienee sama. En ole kovin perillä Kokoomuksen kuvioista tai sen jäsenistä. Lepomäestä tykkään, mutta en ole kovin syvällisesti hänen teeseihinsä perehtynyt. Vasta tällä hallituskaudella olen alkanut kiinnostua heistä, kun Demarit ja Vihreät ovat luisuneet liikaa vasemmalle (tai näin ainakin itse koen). Ja on mielestäni myös ihan fiksua toimintaa poliitikoilta pyrkiä isomman vaikutusmahdollisuuden piiriin. Jos haluat muuttaa maailmaa, miksi ankkuroitua apupuolueeseen tekemään pienimuotoisia lehmänkauppoja.

Marinia pidän erittäin fiksuna poliitikkona, joten kommentillani en halunnut "dissata" häntä. Etenkin se Jungner-episodi, jossa Marin pyysi Jungneria kritisoimaan häntä, jotta saisi enemmän kannatusta, se osoitti strategista silmää, häikäilemättömyyttä ja hyvää ihmisten lukutaitoa. Ja yleisesti ottaen haluan, että Suomen asioista ovat päättämässä mahdollisimman fiksut ihmiset puolueesta riippuen - kunhan yrittävät edustaa Suomen valtiota, eivätkä jotain aatteellista ideologiaa. Tässä suhteessa kuitenkin pidän Marinia jopa vaarallisena henkilönä Suomen edun kannalta. Pragmatisti on usein idealistia parempi poliitikko, kun mietitään kaikkien yhteistä etua. Jopa populisti on harmittomampi. Taidokas idealisti saattaa saada paljon "tuhoa" aikaan hallituskauden aikana. Varsinkin kun pandemia on runnellut yritysmaailmaa polvilleen, ja tämä idealisti pääsee jakelemaan velkamiljardit haluamallaan tavalla.

Korostan, että vaikken jaa Marinin ideologiaa, jaan kyllä hänen edustamiaan arvoja, ja tietenkin toivon olevani väärässä hänen suhteensa valtionpäämiehenä. Vielä eivät ole pelot väistyneet. Ja nämä ovat vain henkilökohtaisia mielipiteitäni. Valtaosa täällä demari-ketjussa varmasti näkee asiat toisin, ja ehkä jopa näkevät Marinin ajaman vasemmistoideologian Suomen yleisenä etuna.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Pääministerimme se vaan jatkaa valitsemallaan tiellä. Yritykset/työllistäjät ovat pahiksia ja AY-liikkeet ja työntekijäpuoli niitä hyviksiä. Aika mustavalkoisesti esiintyy kyllä tuossa asemassa nyt, ja haluaa luoda vastakkainasettelua aivan turhaan sinne, missä ei sitä kyllä yhtään enää tarvittais.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Innostuin viestisi pohjalta lueskelemaan Marinin twiittejä. Pystyin niitä lukemaan kolme uusinta (en ole seuraaja), joissa käsiteltiin yrityksiä. En löydä näistä sitä mustavalkoisuutta. Kylläkin paljon huolta yritysten, ihmisten ja koko Suomen pärjäämisestä. Ehkä ne satanistisimmat jutut on sitten jossain muualla.
@douppi viittaa varmaan tähän työntekijöiden hyväksikäytön tuomitsemiseen:

”Kaikki välineet tällaisen riistotalouden lopettamiseksi on etsittävä ja käytettävä. Alipalkkauksen kriminalisointi, järjestöjen ryhmäkanneoikeus sekä työsuojeluviranomaisten toimivaltuuksien laajentaminen ja resurssien vahvistaminen ovat työkaluja, joita on otettava käyttöön".

Onhan se helvettiä ettei saa teettää ihmisillä ilmaista työtä...
 
Viimeksi muokattu:

molari

Jäsen
Innostuin viestisi pohjalta lueskelemaan Marinin twiittejä. Pystyin niitä lukemaan kolme uusinta (en ole seuraaja), joissa käsiteltiin yrityksiä. En löydä näistä sitä mustavalkoisuutta. Kylläkin paljon huolta yritysten, ihmisten ja koko Suomen pärjäämisestä. Ehkä ne satanistisimmat jutut on sitten jossain muualla.




Toisaalta, jos nyt yritykset "tuntisivat enemmän yhteiskuntavastuuta", muistaisiko sitä kukaan seuraavan nousukauden aikana vai kauhisteltaisiinko taas ylisuuria voittoja, osinkoja ja johtajien palkkoja (kuten aina aiemmin), siitähän nämä Sanna Marinit ja muut jaksavat aina jauhaa :D
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Innostuin viestisi pohjalta lueskelemaan Marinin twiittejä. Pystyin niitä lukemaan kolme uusinta (en ole seuraaja), joissa käsiteltiin yrityksiä. En löydä näistä sitä mustavalkoisuutta. Kylläkin paljon huolta yritysten, ihmisten ja koko Suomen pärjäämisestä. Ehkä ne satanistisimmat jutut on sitten jossain muualla.
Satanistisemmat kommentit,heh :D
No kyllä mä olen ihan varma, että firmat ei huvikseen esimerkiksi lomauttele. Päinvastoin, meidänkin firma (jossa olen palkollisena) olisi ihan hyvin voinut lomauttaa joksikin aikaa työntekijöitä koronan aikana, ja se olisi ollut taloudellisesti parempi vaihtoehto, mutta siihen eivät halunneet mennä. Ja näitä samanlaisia esimerkkejä on varmasti todella iso määrä. Kyllä suomalaiset firmat lähtökohtaisesti toimivat vastuullisesti ja haluavat pitää asiat kunnossa.

Marin on monesti tänä vuonna heitellyt aikas kyseenalaisia kommentteja, joissa omituinen sävy firmoja kohtaan. En kyllä pidä tosta hänen lähtökohtaisesta asenteestaan.
 

Jämerä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Oranje
Yritykset kantavat yhteiskuntavastuunsa, kun toimivat lakien mukaan ja maksavat kiltisti alvit, eläke- ja vakuutusmaksut, muut kulut ja vielä verot voitoista. Lisäksi myös työntekijät maksavat verot tuloistaan Marin ei ilmeisesti ymmärrä, että yritykset työllistävät sitä paremmin ja maksavat sitä enemmän veroja, mitä paremmin ne menestyvät ja tuottavat.
Tässä kiteytyy mielestäni koko homman pihvi jota vasemmisto ei vain tunnu käsittävän. Suomen kaltaisessa korkean veroasteen maassa yritykset maksavat (toimiessaan lakien ja asetusten mukaan) niin paljon erilaisia veroja ja maksuja että siinä on ainakin mun mielestä yhteiskuntavastuuta riittämiin. Lisäksi kun huomioidaam tiukat asetukset esimerkiksi ympäristönsuojeluun ja työntekijän oikeuksiin liittyen niin ”ylimääräisen” yhteiskuntavastuun perään huutelu maan pääministeriltä tuntuu aika ontolta. Kätevästi näillä puheilla saa tietysti huomion käännettyä hallituksen tekemättömyyksistä yrityksiin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Toisaalta, jos nyt yritykset "tuntisivat enemmän yhteiskuntavastuuta", muistaisiko sitä kukaan seuraavan nousukauden aikana vai kauhisteltaisiinko taas ylisuuria voittoja, osinkoja ja johtajien palkkoja (kuten aina aiemmin), siitähän nämä Sanna Marinit ja muut jaksavat aina jauhaa :D
Jos yritykset tuntisivat "yhteiskuntavastuuta", niin ei ne tekisi ylisuuria voittoja nousukausillakaan vaan palkkaisivat firmoihin kymmenittäin kaikenlaisia turhia haahuilijoita pyörittelemään peukkujaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Joissakin veroissa Suomi on kuitenkin reippaasti EU:n keskiarvon alapuolella, kuten yritysten maksamassa yhteisöverossa. Ja nythän on suunnitelma sen painamisesta sille minimitasolle, minkä EU-säännökset sallivat.

Yhteisöveron osalta kannattaa muistaa, että mm. Saksan ja Ranskan sekä Espanjan ja Italian yhteisövero on korkea, mutta ainakin osalla mainituista maksuunpantu määrä matalampi. Esim Ranskassa yhteisövero on luokkaa 30 prosenttia, ja todellinen vero luokkaa 15 prosenttia. Saksassa yhteisövero luokkaa 30 prosenttia myös, ja todellinen yhteisövero luokkaa 20 prosenttia.

Jos haluaa vertailla yhteisöverotusta, tulisi vertailla efektiivistä yhteisöveroa. Siitä on aina välillä erilaisia lukuja, mutta täysin kestävää ja viimeisetkin veromuutokset huomioivaa, koko EU:n kattavaa yhteisöveron vertailua, saa varmaan vielä hakea. Silti yksi johtopäätös lienee selvä: Suomi on todellisen yhteisöverotuksen eli efektiivisen yhteisöveron pienimpiä perijöitä.

Toinen asia on se, että yritykselle verotuksen kokonaisuus on myös ratkaiseva. Jos esimerkiksi IT-tyypille pitää maksaa käteen 5 000, jotta saadaan tietty haettu taso, yrityksen 5 000 nettoon liittyvät muut kustannukset ovat hyvin erilaisia eri maissa.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
@douppi viittaa varmaan tähän työntekijöiden hyväksikäytön tuomitsemiseen:

”Kaikki välineet tällaisen riistotalouden lopettamiseksi on etsittävä ja käytettävä. Alipalkkauksen kriminalisointi, järjestöjen ryhmäkanneoikeus sekä työsuojeluviranomaisten toimivaltuuksien laajentaminen ja resurssien vahvistaminen ovat työkaluja, joita on otettava käyttöön".

Onhan se helvettiä ettei saa teettää ihmisillä ilmaista työtä...

Hehheh, ehkäpä en kuitenkaan :)
Lähtökohtaisesti firmat saa palkata kenet haluaa, mutta onneksi noita törkeitä tapauksia on nyt tullut enemmän ilmi. Kuten myös niitä, joissa firmoja on kusetettu. Eli esimerkiksi siivousalan firma on antanut edullisen tarjouksen, johon toinen yritys sitten tarttuu. Myöhemmin käykin sitten ilmi, että esim. iltaisin viikkosiivousta ovatkin tehneet aikalailla hyväksikäytetyt ulkomaalaiset.

No tossa on ihan hyvä, että Marin otti puheeksi asian, jolle pitää tehdä jotain, mutta hemmetin huono ajoitus höpöttää vähän syyttävään sävyyn vastuullisuudesta henkitoreissaan olevalle yrityskentälle. Kyllä siellä lukemattomissa tapauksisissa niin sillassa ollaan, että pahaa tekee.
 
Viimeksi muokattu:

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
No tossa on ihan hyvä, että Marin otti puheeksi asian, jolle pitää tehdä jotain, mutta hemmetin huono ajoitus höpöttää vähän syyttävään sävyyn vastuullisuudesta henkitoreissaan olevalle yrityskentälle. Kyllä siellä lukemattomissa tapauksisissa niin sillassa ollaan, että pahaa tekee.

Toki välit ovat jo valmiiksi tulehtuneet, mutta nousseeseen kohuun nähden Marinin kommentit ovat olleet aika maltillisia, eivätkä ole kohdistuneet esim. kokonaistasolla tappiota tekeviin firmoihin. Nämä on jopa erikseen otettu huomioon noissa Marinin kannanotoissa. Mutta eihän demari saa mitään yrityksistä puhua. Toista se oli Sipilän kurmuuttaessa koko työtä tekevää Suomea ja puuttuessaan työsopimusneuvotteluihin, se oli sitä parempaa poliittista ohjausta se.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Toki välit ovat jo valmiiksi tulehtuneet, mutta nousseeseen kohuun nähden Marinin kommentit ovat olleet aika maltillisia, eivätkä ole kohdistuneet esim. kokonaistasolla tappiota tekeviin firmoihin. Nämä on jopa erikseen otettu huomioon noissa Marinin kannanotoissa. Mutta eihän demari saa mitään yrityksistä puhua. Toista se oli Sipilän kurmuuttaessa koko työtä tekevää Suomea ja puuttuessaan työsopimusneuvotteluihin, se oli sitä parempaa poliittista ohjausta se.

No Marin on kyllä aikas vasemmistolainen, vaikkakin demarien pelipaidassa. Hyvinkin saa ottaa ministerinä kantaa tähänkin, kunhan vaan tietää ja ymmärtää sen raa'an maailman täällä harvaan asutussa Suomessa, jossa yritykset toimivat. Oli sitten kyse mistä yritystoiminnasta tahansa. Eikä noilla tehtailla nyt sen helpompaa ole kuin muillakaan, ja tottakai kaikki toivoo niiden aina jäävän tänne, jos vaan on mahdollista ja kannattavaa. Voi olla esimerkiksi tilanne, jossa oikein hyvistä ajoista on kauan, ja seuraava askel olisi se harha-askel, jos ei ikävää muutosta tekisi. Vaikea sanoa, mutta ei oikein voi syyllistääkään, eikä Marin voi tietää kovin tarkkaan erilaisia tilanteita.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Toki välit ovat jo valmiiksi tulehtuneet, mutta nousseeseen kohuun nähden Marinin kommentit ovat olleet aika maltillisia, eivätkä ole kohdistuneet esim. kokonaistasolla tappiota tekeviin firmoihin. Nämä on jopa erikseen otettu huomioon noissa Marinin kannanotoissa. Mutta eihän demari saa mitään yrityksistä puhua. Toista se oli Sipilän kurmuuttaessa koko työtä tekevää Suomea ja puuttuessaan työsopimusneuvotteluihin, se oli sitä parempaa poliittista ohjausta se.

Eiköhän Marinin osalta ole pelkoakin. Että mitä se aikoo. Viitisen vuotta sitten (2015) Marin totesi SDP:n olevan liian oikealla ja hänelle olevan missio siirtää puolue takaisin polulleen. Tuolloin Antti Rinne oli SDP:n puheenjohtaja ja oikea laita jo ideologisesti ja osin fyysisestikin poistunut tai poistumassa SDP:stä.

Toinen mitä ainakin itse tuntisin, jos vielä olisin yritysjohtajana. Hämmästys. Kun valtion määräysvallassa olevat suuret yhtiöt irtisanovat samaan aikaan kuin suuret yksityiset, Marin suuntaa sanallisen miekkansa yksityisiin. Ja Marinin maalitauluna ovat ainakin tulkinnallisesti yritysjohtajat - mutta ei ay-liikkeen johto.

Aika vassariahan tuo on. Ja mielestäni hyvin kokematonta. Ei maata näin johdeta, koska yllä oleva lisää kahtiajakoa. Demarit toki varmaan tyytyväisiä.
 

Morgoth

Jäsen
Aika vassariahan tuo on. Ja mielestäni hyvin kokematonta. Ei maata näin johdeta, koska yllä oleva lisää kahtiajakoa. Demarit toki varmaan tyytyväisiä.

Poliitikot ovat siinä mielessä aina luotettavia, että lopulta pettävät aina. Olivat ne ulkoisesti nuoreja nättejä tyttöjä tai vanhoja pervoja setämiehiä, Oikealta tai vasemmalta (ja varsinkin keskeltä!), niin kaikissa asuu sisällä sama pieni itsekäs eläin, joka lopulta vain haluaa maksimoida oman uudelleenvalintansa seuraavissa vaaleissa kunnes jonkun poliittisen lehmäkaupan seurauksena pääsee johonkin huippuvirkaan hirveällä palkalla.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Poliitikot ovat siinä mielessä aina luotettavia, että lopulta pettävät aina. Olivat ne ulkoisesti nuoreja nättejä tyttöjä tai vanhoja pervoja setämiehiä niin kaikissa asuu sisällä sama pieni itsekäs eläin, joka lopulta vain haluaa maksimoida oman uudelleenvalintansa seuraavissa vaaleissa kunnes jonkun poliittisen lehmäkaupan seurauksena pääsee johonkin huippuvirkaan hirveällä palkalla.

Näin käy usein. Valta sokaisee ja ei vain sokaise, vaan vetää magneetin lailla puoleensa. Sen jälkeen eduista on vaikea luopua.

Marinin osalta valiokuntakäsittelyn jälkeen täysistuntoon tuleva 750 (1 800) mrd EU-paketti on merkityksellinen. Kovin ammattitaioista kuvaa Marinista ei jäänyt hänen kertoessaan, miten Macron ei ymmärtänyt, Suomi voitti ja sai 500 milj kuoren.

Marin on ollut hyvin suosittu, mutta kesän jättilukemista suosiossa ollaan arvatakseni tuossa 750 mrd hyväksynnässä jossain 20 prosenttia "erittäin tyytyväinen". Se on normaalia tasoa, ja toki on luokkaa 30-40 prossaa mun arvauksessa vielä "melko tyytyväisiä".

Ikävä vain, että opposition Orpo ja Halla-aho olisivat heikko kaksikko muodostamaan uuden hallituksen. Kummankaan vahvuus ei ole Suomen johtaminen ulos kasvuun koronakriisistä. Tai suoraan sanoen johtamaan yhtään mitään valtiotasolla. Tämän takia en vakavasti halua hallituksesta edes eroon, koska vaihtoehto voisi olla vieläkin heikompi. Aivan helvetin huono asia!

Jos vaalit pidettäisiin 750 mrd paketin ja muiden asioiden takia, Perussuomalaiset olisi ykkönen ja Kokoomus kakkonen/kolmonen. Siksi on parempi odottaa ja toivoa, että hallitus löytäisi jostain halun vaikuttaa Suomen asioihin myös pidemmällä aikavälilla. Vaalit normaalisti voisi myös tuoda muutoksia mm. Kokoomuksen johtoon.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Eiköhän Marinin osalta ole pelkoakin. Että mitä se aikoo. Viitisen vuotta sitten (2015) Marin totesi SDP:n olevan liian oikealla ja hänelle olevan missio siirtää puolue takaisin polulleen. Tuolloin Antti Rinne oli SDP:n puheenjohtaja ja oikea laita jo ideologisesti ja osin fyysisestikin poistunut tai poistumassa SDP:stä.

Demarin pelko ja niin edelleen, mutta eihän Marinin hallitus ole millään tavalla olennaisesti heikentänyt yritystoiminnan perusteita Suomessa etenkään koronatoimillaan, vaikka elvytys jäikin maltilliseksi (toki kokoomuksen ja perussuomalaisten tekopyhässä oppositiopolitiikassa liiallistahan sekin, mutta näinhän oppositio aina toimii, oli siellä ketä tahansa). On sähköveron alennukset ja muut tulossa koronatukien perään.

Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että hallituksen työllisyys- ja tulopolitiikasta yleisesti puhutaan, mutta soisi nyt olevan kuitenkin samat standardit kaikille. Ainakin minä muistelen Sipilän puuttuneen täysin poikkeuksellisella tavalla työmarkkinoihin nimenomaan työntekijöiden ehtoja heikentääkseen. Sitten joku maltillinen twiittaus keskellä helvetinmoista koronakriisiä yhteiskuntavastuusta on muka yhtäkkiä täysin pöyristyttävää ja vastuutonta.

Olisinko itse Marinin kengissä tuollaisia lausuntoja antanut? Tuskin ainakaan samoilla sanoilla. Kyllä vakavaraisilla ja tulosta tekevillä yrityksillä on aito mahdollisuus koronakriisissä pitää yllä yhteiskuntavakautta esim. osakkaiden pienellä (ei kuitenkaan tappiollisella) kustannuksella. Joillain aloilla tuossa voi olla markkinointitempauksenkin paikka. Ei ketään siihen tietysti voi pakottaa, eikä ole pakottamassakaan (tai edes olettamassa), mutta ei tällaisista asioista puhuminen minusta mitenkään erikoista tai järkyttävää ole. Ja työnantajapuoli voi ehkä palkoa tuosta vetää nokkaan, mutta valtion johdossa on muunkinlaisia tavoitteita, esim. tavallisen suomalaisen työntekijän tulevaisuutta koskevan stressin vähentäminen häntä tukevilla lausunnoilla. Sillä voi olla yritystenkin tekemälle myynnille lopulta positiivisia vaikutuksia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Demarin pelko ja niin edelleen, mutta eihän Marinin hallitus ole millään tavalla olennaisesti heikentänyt yritystoiminnan perusteita Suomessa etenkään koronatoimillaan, vaikka elvytys jäikin maltilliseksi (toki kokoomuksen ja perussuomalaisten tekopyhässä oppositiopolitiikassa liiallistahan sekin, mutta näinhän oppositio aina toimii, oli siellä ketä tahansa). On sähköveron alennukset ja muut tulossa koronatukien perään.

Kyllä, samaa mieltä. Ei yritysten asiat ole lainkaan huonosti. Päinvastoin. Oma kommenttini koski asian toista puolta. Eli kun valtion määräysvallassa olevat suuret yhtiöt irtisanovat samaan aikaan kuin suuret yksityiset, Marin suuntaa sanallisen miekkansa yksityisiin. Ja Marinin maalitauluna ovat ainakin tulkinnallisesti yritysjohtajat - mutta ei ay-liikkeen johto.

Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että hallituksen työllisyys- ja tulopolitiikasta yleisesti puhutaan, mutta soisi nyt olevan kuitenkin samat standardit kaikille. Ainakin minä muistelen Sipilän puuttuneen täysin poikkeuksellisella tavalla työmarkkinoihin nimenomaan työntekijöiden ehtoja heikentääkseen. Sitten joku maltillinen twiittaus keskellä helvetinmoista koronakriisiä yhteiskuntavastuusta on muka yhtäkkiä täysin pöyristyttävää ja vastuutonta.

Taloustutkijoiden mukaan (Vihriälät, Talouden arviointineuvosto jne) rakenneuudistuksen aikana työntekijätkin kärsivät. Saman allekirjoittaa kyllä SDP:tä lähellä olevat muutkin taloustutkijat kuin alla olevissa ryhmissä olevat, mutta harva sanoo ääneen. Emme halua olla rehellisiä kansalaisina, vaan jokainen on sitä mieltä, että ei hänen etuja saa heikentää. Todellisuudessa kaikkien etuja on kohta pakko heikentää rajummin, jos hallitus ei tee Vihriälän työryhmän esittämässä aikataulussa mitään.

Ja näin taitaa käydä. Tässä lienee pääsyy, miksi Marin saa arvostelua. Ei suinkaan joku twiitti, joka on vain hänen poliittisen linjansa ilmentymä demarikuplassa.

Vihrilän ryhmä on erittäin kovatasoinen ja poliittisesti laaja. Talouden arviointineuvosto samoin. Kaikki proffia, kovia tekijöitä taloudessa Suomen mittapuun mukaan.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä, samaa mieltä. Ei yritysten asiat ole lainkaan huonosti. Päinvastoin. Oma kommenttini koski asian toista puolta. Eli kun valtion määräysvallassa olevat suuret yhtiöt irtisanovat samaan aikaan kuin suuret yksityiset, Marin suuntaa sanallisen miekkansa yksityisiin. Ja Marinin maalitauluna ovat ainakin tulkinnallisesti yritysjohtajat - mutta ei ay-liikkeen johto.
Millä tavalla esim. tämä twiitti kohdistuu vain yksityisiiin yrityksiin?

"Pääministerinä tietenkin toivon, että suuret yritykset, joilla on vahvat taloudelliset edellytykset kantaisivat yhteiskuntavastuuta kriisin keskellä. Yhtälailla valtio on tukenut yrityksiä mittavasti, jotta selviäisimme kriisistä yhdessä".
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös