Jos väitettä pilkotaan osiin, niin olettaisin että olemme ensinnäkin samaa mieltä siitä, että ihmiset ovat suurelta osin kasvatuksensa ja koulutuksensa tuloksia eikä laajassa määrin mitään suuria ajattelijoita jotka muodostaisivat omatoimisesti käsityksiään vallitsevasta maailmasta. Niinpä erimielisyys on tuosta loppuosasta. Tämä on toki mielipidekysymys, mutta voisin jonkinlaiseksi todisteeksi esittää yhden ainoa lainauksen. Lainaus esitettiin presidenttivaalikamppailussa ja sen esittäjä valittiin presidentiksi. Kyseessä on niin järkyttävä ajatus minun asteikollani ja se sotii niin radikaalisti koko vallitsevaa talousteoriaa vastaan, että minun on vaikea pukea sitä sanoiksi. Here we go, pitäkää pikkareistanne kiinni:
Jos joku rikastuu, niin ”aina se on joltakin pois. Se on yhteisestä kassasta pois”,
-Tarja Halonen
Jos toista esimerkkiä kaipaa, niin ei tarvitse katsoa kuin sote-keskustelua ja suhtautumista yksityiseen terveydenhuoltoon. Kilpailun merkitys ihan kaiken toiminnan kehittämisessä unohdetaan täysin ja toitotetaan puusilmäisesti ainoastaan sitä että siellä ainoastaan kerätään voittoa. Sivumennen on sanottava, että oma mallini olisi pitää päätöksenteko julkisella mutta hankkia transaktiopohjaisesti yksityisiltä aina sillloin kun se on edullisempaa kuin oma tuotanto. En malta olla myös mainitsemassa että Elon Musk on asian suhteen ollut melkoinen nero joskin nimenomaan niin päin, että hän on tehnyt itse asioita, jotka perinteisesti on ostettu ulkoa.
Toki on totta, että Suomessa ei ole sellaista rikastumisen tai yksilönvapauksien ihannointia kuin esim. Yhdysvalloissa. Mutta että markkinatalouden opetettaisiin olevan paha? Eihän nyky-Suomessa uskalleta edes puhua hyvinvointivaltiosta. Yrittäjistäkin puhutaan pääosin myönteisesti (etenkin pienyrittäjistä).
Pyrin aiemmalla tekstilläni tuomaan esiin juuri sen, että Suomessa ihmiset kannattavat hyvin laajalti sosiaaliliberaalia - ellei jopa sosiaalidemokraattista - politiikkaa. Epäilen kuitenkin, että se ei johdu mistään koululaitoksen indoktrinaatiosta, vaan siitä, että kokemus on osoittanut reseptin toimivaksi; ihmiset kokevat, että markkinatalouden ja valtiojohtoisen turvaverkon yhdistelmä tuottaa tuloksia.
En ole eri mieltä niinkään sosiaalidemokratian ansioista (katsokaa vaikka ruotsia), vaan siitä että perustuuko ihmisten vallitseva käsitys omakohtaisiin kokemuksiin vai siihen mitä heille on opetettu. Jotta he olisivat kykyneviä muodostamaan omia käsityksiään, heillä pitäisi olla vertailukelpoisia kokemuksia asumisesta muunlaisissa yhteiskuntajärjestelmissä tai että he edes keskustelisivat sellaisessa asuvien kanssa perinpohjaisesti ja varsin ilmeistä on ettei heillä sitä ole. Jos ei ole koskaan käynyt pihtiputaan ulkopuolella, niin pihtiputaa voi tuntua melkoiselta metropolilta.
Korjaisin sen verran, että libertaarit tai klassisen liberaalin mukaiset ajatukset tuomitaan. Syykin on ilmeinen: suuri enemmistö vastustaa niitä.
Yleensä syy kritiikkiin on siinä, että em. porukan edustajat (mm. Ehrnrooth) ovat tavallisesti ideologisia demagogeja, jotka eivät tyydy oman aatteen esittelyyn, vaan rakentavat onnettomia olkiukkoja eri tavalla ajattelevista. Tässä hyvä esimerkki:
Mihin katosi oikeisto? | Verkkouutiset
www.verkkouutiset.fi
Minun vaikeaa puolustella Ehrroothia eikä vähiten siksi, että olen tänä aamuna (ajankohta esitetty suhteessa omaan heräämisaikaani) häntä tällä palstalla esittänyt epäsuorasti typerykseksi. Kuitenkin jonkun Heikki Pursiaisen ja hänen kaltaisiensa leimaaminen millään ääri-sanalla ei ole kohtuullista. Puhutaan hyvinvointivaltion puolestapuhujista, jotka ovat vain huolissaan sen rahoituksen turvaamisesta.
Jos demarit alkaisivat yhtäkkiä tekemään kokoomuslaista politiikkaa, mitä syitä entisillä demariäänestäjillä olisi äänestää uudelleen demareita? Tähän myös pakollinen muistutus: enemmän kuin kahdeksan kymmenestä suomalaisesta preferoi kakun tasaista jakoa ennemmin kuin kasvattamista.
Lähde:
Suomalaiset ovat huolissaan vaurauden epätasaisesta jakautumisesta
84% ihmistä on tyhmiä. En siitä syytä heitä itseään vaan demareita ja Tarja Halosta.
Jos demarit alkaisivat tekemään kokoomuslaista politiikkaa, niin kokoomus alkaisi tekemään oikeistolaisempaa politiikkaa.