onko jotain esimerkkiä oikeasta elämästä, jossa kilpailun lisääntymisestä olisi seurannut henkilöstön vähennystä?
Niitä löytyy paljon. Otetaan esimerkiksi siivous, jos nyt kilpailuttaisin yrityksemme siivouksen, niin käytännössä saisin varmaan noin 5-6 uskottavaa tarjousta. Vahva arvaus kokemuksen perusteella on, että nykyiseen hintatasoon verrattuna vähintään 2-3 tarjousta olisi noin 5-10% nykyistä halvempia.
Kyseessä on työvoimavaltainen ala, jossa ei koneiden uusiminen tai uudet tavat siivota juuri nostaisi tehokkuutta. Yritysten kate ei ole kovin suuri ja omistajat vaativat tietyn tuloksen, tämä harvoin joustaa ja miksi pitäisikään. Mihin se johtaisi, on että uusissa työohjeissa jokainen saa hiukan enemmän tehtäviä ja yksi henkilö vähennetään. Itse tuskin kyllä ostaisin tätä palvelua melkoisen kokeneena, koska todennäköisesti ostaisin laadullisia ongelmia. Näin se toimii monella alalla muuallakin.
Toisaalta kilpailun lisääntyminen voi lisätä myös työpaikkoja, totesin vain, ettei kukaan pysty väittämään, että kilpailun lisääminen automaattisesti johda työpaikkojen lisääntymiseen.
Jos puhutaan näistä isoista tehtaiden lopettamisista, niin itse nostan hattua heille, että uskaltavat tehdä koviakin ratkaisuja, jotka pitkässä juoksussa mahdollistavat mahdollisimman paljon työpaikkoja Suomeen. Meillä on monia jopa instituutiota yritysten joukossa, jotka eivät ole reagoineet ja lappu on laitettu luukulle tai yrityksiä, jotka nyt kituuttvat, yksi merkittävä esim. Helsingin ydinkeskustassa.
Kuka teistä nostaa käden pystyyn ja ottaisi nykyisestä hallituksesta ministerin johtamaan teidän suurta yritystä, puhun siis suuryritystä. En voisi kuvitellakaan esim. Marinin, Ohisalon tai Anderssonin johtavan esim. Nestettä, kompetenssi ei vain riitä. Ehkä Matti Vanhanen voisi olla ainoa, kelle uskoisin yritykseni johdon tästä hallituksesta.
Suomessa on todella hyviä yritysjohtajia rajattu määrä, uusia tulee hitaasti kokemuksen ja haastavien tehtävien kautta. Nämä todelliset osaajat osaavat katsoa viiden tai jopa kymmenen vuoden päähän, heille seuraava vuosi ei useinkaan ole se tärkein, vaan ajatukset pyörivät paljon kauempana. Heidän on osattava unohtaa tunteet tehddessään päätöksiä, mutta usein nämä rajut päätökset tuovat tulosta muutaman vuoden sisällä. Ostin itse Nestettä lisää salkkuuni, heti kuin luin uutisen tehtaan lakkauttamisesta, uskon heidän sillä varmistavan kannattavuuden jatkossa ja uusia investointeja on tulossa, jotka todennäköisesti tulevat näkymään jatkossa tuloksen paranemisena.
Tunteet ovat hieno ja tärkeä asia, mutta yritysjohtaminen on analysointia, jopa kovaa johtamista, mikä ei tarkoita, että työntekijät unohdetaan, mutta joskus joudutaan tekemään myös uhrauksia.