Olet väärässä ja kannattaa lopettaa ajoissa. Tarvot itseäsi päivä päivältä vain syvemmälle suohon, enkä varmaan ole tällä palstalla ainoa, joka kokee kohtuullisen vahvaa myötähäpeää tästä jatkuvasta paskanpuhumisesta, jolla yrität selittää mustaa valkoiseksi.
En ihan tarkalleen tiedä, mikä kiukkuamisessasi on takana, kun et sitä sen enempää avaa, ja hyökkäät tässä asiassa toistaiseksi täysin fiksuja kirjoittanutta nimimerkkiä vastaan. Mielestäni fasistiksi nimittely on aika vahva ja jopa asiaton hyökkäys riippumatta siitä, että eduskunnan nykyisen puhemiehen taustalta löytyy hyvinkin kärjekkäitä kommentteja joitakin väestöryhmiä kohtaan.
Meillä suomalaisilla pitäisi olla jonkinlaista omaakin historiallista ymmärrystä fasisti-nimittelystä mm. 1970-luvulta. Julkinen fasistiksi ja triviaalimmin neuvostovastaiseksi leimaaminen oli varsin tavallista toimintaa, kun erityisesti Vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n ja SKP:n riveistä luokiteltiin milloin keitäkin ihmisiä. Vastaavaa toki saattoivat harrastaa monet muutkin suomalaiset, ainakin he, joiden ajatuksena oli tehdä ns. Venäjä-kortin avulla itselleen edullisia peliliikkeitä.
Eli nyt liity Halla-ahoon suoraan, mutta kerrotaan nyt vielä kerran seuraavakin Suomessa tapahtunut juttu, koska fasismi liittyy terminä siihenkin keskeisesti. Aikoinaan ikävä tapaus oli, kun jyrkän kommunistinen kirjailija ja kääntäjä Matti Rossi ilmiantoi 1970-luvulla Suomessa vierailleen unkarilaisen kirjailijan Dénes Kissin Unkarin kirjailijaliitolle "neuvostovastaisten mielipiteiden" esittämisestä. Homma meni suunnilleen niin, että Kiss oli keskustellut joidenkin suomalaiskirjailijoiden kanssa suomalaisesta kirjallisuudesta, ja keskustelu kääntyi lopulta Suomen talvisotaan. Rossin mielestä talvisotaa olisi pitänyt käsitellä "fasismin hyökkäyksenä sosialismia vastaan". Tähän Kiss vastasi "kumman fasismin, itäisen vai läntisen?" Myöhemmin Kiss kertoi joutuneensa kotimaassaan kuulusteluihin ja julkaisukieltoon, eli jonkinlaisia vaikeuksia hänelle seurasi.
Ehkä kannattaa muistaa sellainenkin asia, että vaikka fasismi mielletään tavallisesti äärioikeistolaiseksi liikehdinnäksi, jonka juuret ovat selkeimmin 1930-40-lukujen Italiassa ja Saksassa, niin totalitaristisuuden asteen, ihmiskäsityksen, militaristisen eetoksen ja usein myös kiihkoisänmaallisuuden suhteen fasismi tai fasistisina mielletyt yhteiskunnat eivät ratkaisevasti poikkea Neuvostoliitosta ja Putinin Venäjästä. Kirjailija Kissin vastaus Rossille "itäisestä ja läntisestä fasismista" oli paitsi pistävän älykäs joskin uhkarohkea vastaus Rossin paskapuheisiin, niin myös täysin todenmukainen ja relevantti.