Sanoisin edelleen, että kyse ei ole tästä.
Yritin avata ilmeisesti epäonnistuen, mitä fasismi tarkoittaa Ukrainassa (Puolassa, Virossa jne). Kun Kivi laittaa ukrainalaiselle seuratulle ja tunnetulle sotakommentaattorille fasisti-leiman Halla-ahoon, konteksti muuttuu suomalaisesta tai länsimaisesta historiasta erilaiseksi. Tähän sitten päälle se, että Halla-aho piti vähän aiemmin Ukrainassa puheen ukrainaksi, joka noteerattiin maassa ja muuallakin korkealle.
Kuten jo totesinkin, fasisti on kovin epämääräinen sana, voi viitata esim. johonkin persoonallisuuden piirteeseen tai poliittiseen vakaumukseen. Suomessa sana assosioituu lähinnä Kosolaan tai Mussoliniin. Varmaan myös Franco tai Salazar tulevat joidenkin mieleen. Ensimmäiseksi tulisi kysyä itse termin määrittelystä, mitä sanoja sillä tarkoittaa. Ja mitä loukattu ymmärtää termin tarkoittavan. (Tällä ei erityisesti ole oikeudellista mielenkiintoa).
Mennään aika pitkälle, jos ajatellaan, että meidän pitäisi olla kiinnostuneita siitä, mitä jossakin muussa maassa termistä ajatellaan. Onko sana loukkaus Ukrainassa? Tai ehkä Bulgariassa, Brasiliassa, Espanjasssa jne. Voisiko esimerkiksi falangistiksi kutsuminen olla perusteena kunnianloukkaukselle? Harmi vain, ettei juuri kukaan edes tiedä, mihin termi viittaa, paitsi poliittiseen historiaan perehtyneet.
Puhtaasti arvaus, mutta en usko a) Kiven valinneen sattumalta tapaa levittää väitettään enkä b) Halla-ahon reagoineen, jos kyse olisi ollut vain Kiven ja jonkun muun suomalaisen nobodyn jutuista.
Koivistonkin viisaus olla provosoitumatta, kun provosoidaan, on edelleen ihan käyttiskamaa. Tässä tullaan varsin komplisoituun sosiaalisesti määrittyneeseen tapaan ymmärtää kunnianloukkaus. Varsinkin nyt tämäntyyppisessä retoriikassa. Jotta jonkun kunniaa voidaan loukata, loukkaajankin täytyy olla joku. Spurgu ei onnistu loukkaamaan kenenkään kunniaa, vaikka kuinka yrittäisi.
Halla-ahon päätös provosoitua voi liittyä vaikkapa vaalikampanjaan, jolloin hän pääsee tälläkin tavoin keskustelujen keskipisteeksi ja saa varmaan aikaan epävarmoissa persuissa innostusta Halla-ahon kannattamiseen.
Kuitenkin mahdollinen pääsyy loukkaantumisen ja halun näyttää Ukrainan suuntaan ettei ole ollut Venäjän yhteistoimintamies, löytyy sananvapaudesta. Halla-aho haluaa ajaa fasisti sanalla päätyyn asti. Jos sitä ei tuomita eikä perusteluita kuitenkaan hänen fasistisuudelle ole, Halla-aho haluaa nostaa esille sen, miksi sitten ei voi sanoa mutiaiset tai n**keri tms. Hän haluaa perusteet, miksi fasisti on OK, mutta nämä ei. Jos taas Halla-aho voittaa, raja tiedetään osin mitä saa sanoa ja mitä ei
Tässä Halla-aho, mikäli näin ajattelee, menee täysin väärille raiteille. On vaikeaa uskoa, että hän oikeasti olisi noin tietämätön eri asioiden merkityksestä. Kunnianloukkaus kohdistuu yksilöön, eikä sillä ole suoraa tekemistä vihapuheen kanssa. Vihapuhehan kohdistuu ihmisryhmään, yleensä vähemmistöihin, jolla on jokin ihmisen valinnoista riippumaton ominaisuus, vaikkapa ihonväri, johon puhe kohdistuu. Vihapuheen määritelmä on tosin monivivahteinen ja riippuvainen henkilön omista poliittisista intresseistä.
Fasismi on poliittinen vakaumus, jonka ei pitäisi nauttia mitään erityistä vähemmistön suojaa, vaan on avoinna kaikelle poliittiselle kritiikille. Halla-aho taas on yksilö, jota nyt joku sai päähänsä nimittää fasistiksi, eli kyseessä on käänteinen tilanne. Halla-aho ei halua kuulua fasistien muodostamaan poliittiseen vähemmistöryhmään (teoreettinen oletus), jolloin hän ei kiistä fasistien olemista "vihapuheen" kohteena, vaan hän haluaa itse olla kuulumatta tuohon ryhmään.
Fasistien keskuudessa fasistiksi kutsuminen ei ole loukkaus, mutta mustien keskuudessa puolestaan mainitsemasi sanat ovat loukkaavia. Oikeudellisesti on koko lailla selvää, miksi jotakin vähemmistöryhmää objektiivisesti herjaava voidaan tuomita eli kyse ei ole vain subjektiivisesta loukkaantumisen asteesta, jota on hyvin vaikea määritellä. On sanoja ja ilmaisun tapoja, joita pidetään epäinhimillistävänä.
Oikeudellisesti ei ole lainkaan selvää, miksi fasistiksi kutsuminen olisi erityisen herjaava asia. Tai miksi muukaan kova kielenkäyttö ylittäisi syytekynnyksen. Kovaan kielenkäyttöön tottuu verraten helposti, jos vaikkapa toimii urheilun parissa. Politiikkakaan ei ole tästä poikkeus. Intohimot jylläävät vahvoina ja vastapooli nähdään usein varsin synkässä valossa. Halla-ahokin voi lohduttautua sillä, että venäläisetkin varmaan kutsuvat häntä fasistiksi, eikä tästä sentään loukkaantune. Ukrainalaiset kun ovat Putinin mukaan fasisteja. Toisaalta taas meidän mielestämme putinismi on yksi fasismin muoto.
Oikeus siis punnitsee vain fasismitermin käyttöä erilaisissa tilanteissa, myös mielivaltaista käyttöä. Sen ei pidä olla kiinnostunut kantajan loukkaantumisen tunteesta.