Run Forrest Run! – Jatkoajassa lenkkeilijöitä?

  • 590 147
  • 3 977

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Veljet, vaara on ohitse, ei tarvitse huolestua. Painan 2,2kg vähemmän kuin eilisaamuna eli se eilinen oli joulusta tullutta nestettä. Ei tunnu olo enää turvonneelta, vaikka ryyppäsinkin eilen kunnolla. Se eilinen semipaasto ja treeni teki tehtävänsä ja turhat lähti veke.

Hienoa kuula, parahin scholl!

Mulla ei tosiaan kovasta treenaamisesta huolimatta ole se painonpudotus edennyt, ihan siitä syystä etten ole siihen panostanut ja sitä tavoitellut. Painoa oli tänään 88,5kg, mutta mikä hienointa esim. vatsanseudun lihakset näkyvät jopa paremmin kuin ennen, eli ei ainakaan löysempään olla menty vaikka paino polkee paikallaan ja on syksystä lähtien jopa ihan snadisti noussut. Kai se lihas tosiaan jotain painaa jos sattuu lisääntymään, ja sellainen olo sitä kehon suhteen nyt on ja vire on aika hyvä vähemmistä juoksukilometreistä huolimatta. Kovemmat treenit eri lajien parissa ovat tehneet hyvää, kivaa vaihtelua ja herättelyä keholle.

Päivän treeniksi en uskaltanut lähteä liukkaille lenkkipoluille liukastelemaan, vaan salilla painoin juoksumattoa ja puntit päälle. Ihan hyvä juoksu, 9km muuten keskivauhdilla 4,30 min/km ja väliin taas kaksi kertaa kahden kilometrin vedot vauhdilla 4,17 min/km. Päälle puntit niin oli ihan ok setti.

Hyvä treeni, illalla tosin kiekkomatsiin ja keitolle eli palautus ei ole paras mahdollinen mutta ei se kondis varmaan siitä heikenny vaikka vähän litkitäänkin. Nyt juon jo olutta ja lonkeroa kotona eli näin tänään.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hyvä treeni, illalla tosin kiekkomatsiin ja keitolle eli palautus ei ole paras mahdollinen mutta ei se kondis varmaan siitä heikenny vaikka vähän litkitäänkin. Nyt juon jo olutta ja lonkeroa kotona eli näin tänään.

Ei mennyt onneksi perjantai läträämiseksi. Pari kotona ennen matsia, yhdet hallilla ennen peliä sekä erätauoilla ja pari matsin jälkeen safkaamisen yhteydessä. Freesinä kotiin ja lauantaiaamu alkoi heti kovalla luistelutreenillä ja välillä rauhallisemmallakin neppailulla ulkojäillä.

Laitetaan nyt taas työajan kuluttamiseksi tästä juoksusta, kun tässä marras-joulukuun aikana on hiljalleen muodostunut ja selkiytynyt snadisti uudistettu kokonaisuus juoksutreeniin. Viime vuonna oli alusta asti syksyn maraton tähtäimenä, ja sen vuoksi meni koko vuosi aikalailla pitkien lenkkien jurnuttamiseksi ihan kuten oikeastaan edellisvuosikin vaikka 2011 jäikin se syksyn maraton ja jopa puolikas jalkakipujen takia lopulta juoksematta. Toki jatkuvasti tuli juostua kaikkea muutakin nopeasta ja lyhyemmästä lähtien, mutta keskimäärin lenkit painuivat helposti n. 14-15 kilsaan ja usein sitten sinne yli 20 ja pisimmillään 30 kilometrin pätkiin.

Nyt kun lokakuusta lähtien on tuo oikean jalan sääriluu vaivannut ja alkaneen vuoden ohjelmassa on näillä näkymin vain pari puolimaratonia eli HCR loppukeväästä ja Vantaan puolikas syksyllä, olen päättänyt panostaa noihin ja ylipäätänsä kondikseeni pitämällä lenkit selvästi lyhyempinä ja kovavauhtisempina kuin viimeisten parin vuoden aikana.

Siinä kun luonnollisesti viikottain pysyy kuitenkin mukana se perusmittainen n. 10-12 kilsan lenkki tai varmaan parikin sellaista, on ihan mielenkiintoista katsoa miten vaikuttaa kevään HCR:n aikaan kun nyt kevät tuleekin treenattua keskimäärin aiempaa selvästi kovemmilla vauhdeilla. Puolikasta varten ei kuitenkaan noita pidempiä lenkkejä tarvitse sen kummemmin treenata, pohjakondis on ihan riittävä eikä se 21 kilsaa mitään yllätyksiä tullessaan tuo vaikka tatsi onkin enemmän sitten näissä lyhyemmissä pyrähdyksissä.

Enkä nyt tee tätä pelkän City Runin loppuajan kannalta tai sen vuoksi että jalka säästyy pidemmiltä rasituksilta, kiinnostaa muutenkin kokeilun vuoksi hieman vaihdella tuota tuttua ja turvallista normilenkkeilyä vähän erilaiseksi kokonaisuudeksi. On niitä peruslenkkejä tullut jo juostua ja ehtii niitä vielä juosta tulevina vuosina, kivaa vaihtelua nyt ottaa koneesta enemmän irti vaikka se sitten tuntuukin että tuo 30-40 minuutin lenkki jää vähän lyhyeksi kun viime talvena näihin aikoihin ja muutenkin pitkin vuotta tuli juostua lähes pelkästään 1h 15min - 2h lenkkejä. Ja kuten sanottu, tiedän ettei nuo peruslenkitkään sieltä kokonaan pois jää, vaan pysyvät ohjelmassa mukana viikottain.

Esim. kuluneen reilun viikon aikana tuli juostua ensin joulupäivänä ulkona lumessa 11km perusvauhdilla 5.15-5.20, siitä sitten ke, pe sekä su salilla juoksumatolla kovempia ja lyhyempiä lenkkejä ja eilen juoksumatolla noiden painikkeeksi rauhallisempi 10km lenkki keskivauhdilla 5.05, keskivaiheilla yksi puolentoista kilometrin veto vauhtiin 4.17.

Noi ke, pe ja su lenkit olivat kaikki sellaisia n. 8 kilsan pätkiä ennen punttitreeniä, vauhti muuten siellä 4.30-4.40 min/km, ja lenkin keskellä sitten pari kilometrin tai puolentoista pätkää tuota 4.15 tai 4.17 vauhtia.

Näillä mennään, ei ole siis ajatuksena hylätä peruslenkkejä kun kuitenkin haluan niitä peruskunnon kannalta hyviä lenkkejä mukaan eikä sitä aina jaksa rivakamminkaan painaa, mutta periaatteessa voisi miettiä että nyt ne normia pidemmät lenkit vaihtuvatkin normia lyhyempiin ja vauhdikkaampiin vetoihin. Ja eiköhän sitä välillä tule sinne se pidempikin otettua, jos vaikka n. kerran kuussa juoksisi 21,1 km eli puolikkaan, verrattuna esim. viime loppukesään kun juoksin muistaakseni 4 vai 5 viikkoa putkeen aina maanantaisin tuon 21,1 kilsan lenkin ja yhteensä noita puolikkaan mittaisia taisi touko-syyskuussa kertyä n. kymmenkunta.

Vähän siis uutta on nyt jo talven mittaan tehty ja samaa jatketaan, ja katsotaan mitä tuo tekee juoksukondikselle. Uskon, että pohjat on hyvät ja peruskunto kohdallaan ja näillä treenimuutoksilla päästään siihen että alkaa vauhtikestävyyskin kohentua ja puolikkaalla tavoiteaika onkin alustavasti jossain 1,35-1,37 nurkilla.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Näillä mennään, ei ole siis ajatuksena hylätä peruslenkkejä kun kuitenkin haluan niitä peruskunnon kannalta hyviä lenkkejä mukaan eikä sitä aina jaksa rivakamminkaan painaa, mutta periaatteessa voisi miettiä että nyt ne normia pidemmät lenkit vaihtuvatkin normia lyhyempiin ja vauhdikkaampiin vetoihin.

Treenaat kovaa ja paljon, jatkossa vielä kovempaan niin onko missään vaiheessa mitään palauttelevaa? Millä sykealueella vedät nämä peruslenkit?

Entä nuo vauhdikkaammat lenkit niin kannattaisiko niitäkin varioida jotenkin vielä enemmän? Toki siellä on sisällä jotain vetoja, mutta vaikka niin, että olisi tasavauhtista kovaa, kiihtyvää ja vaikka ihan kilsan tai parin vetoja, joissa palauttelua välillä.

Mitäs tuumit näistä?
 

scholl

Jäsen
Treenaat kovaa ja paljon, jatkossa vielä kovempaan niin onko missään vaiheessa mitään palauttelevaa? Millä sykealueella vedät nämä peruslenkit?

tuo on juuri olennaista. Pk-lenkkejä pitäisi valtaosa kuitenkin olla. Riippumatta siitä, mille matkalle treenaa niin avainharjoitusten lisäksi tapahtuvat lenkit pitäisi olla peruskestävyyssykkeillä. Muuten ei palaudu seuraavaan kertaan. Jos on kunnossa, eikä ole vammoja niin mielestäni pitkät lenkit kannattaa pitää koko ajan ohjelmassa, vaikka tavoite olisi puolimaratonilla. Sen sijaan jos on jotain vaivoja niin sitten se voi olla mahdotonta, koska lyhyempiä lenkkejä voi olla helpompi tehdä, jos sattuu. Tosin joskus voi mennä korvaaviin kokonaan.

Eli tavallaan 1-2 treeniä kovempaa viikossa voi tehdä. TV-kova ja sitten joku intervalli/vetoharjoitus. Sitten pitkis ja loput hitaampia peruslenkkejä. Toki tuollaista ohjelmaa ei välttämättä jaksa koko ajan tehdä, koska se voi käydä kuormittavaksi tai sitten jos on tosiaan vammoja niin ei pysty tekemään tai on joku muu asia elämässä, mikä kuormittaa, joten ei voi treenata täysipainoisesti, mutta olennaista on kuitenkin se, että jos harjoittelee vähemmän niin ei kaikki lenkit voi olla kovavauhtisia, vaan kyllä pk:ta pitää tehdä.
 

scholl

Jäsen
Hyvä treeni, illalla tosin kiekkomatsiin ja keitolle eli palautus ei ole paras mahdollinen mutta ei se kondis varmaan siitä heikenny vaikka vähän litkitäänkin. Nyt juon jo olutta ja lonkeroa kotona eli näin tänään.

itse en ole ikinä huomannut, että keitto olisi jotenkin huono palautumistapa. Hiilareitahan niistäkin saa ja ainoastaan jotkut yli 30 kilsan pitkikset ovat mielestäni niin rankkoja, että pitäisi levätä paremmin kuin käydä keitolla. Olen ollut viihteellä maratonienkin jälkeen illalla, mutta silloin luonnollisesti meno on ollut vähän hillitympää.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Sunnuntaina kävin määräviikon (109km) viimeisenä lenkkinä kellottamassa maratonin Esport Arenalla Tapiolassa.
Juoksitko muuten siinä ratojen keskivaiheilla koko matkan? Sisärata käsittääkseni ei ole 400m pitkä, vaan tuo matka tulee täyteen juoksemalla aivan juoksuratojen keskellä. Vai olenkohan kuullut väärää tietoa?
 

scholl

Jäsen
Juoksitko muuten siinä ratojen keskivaiheilla koko matkan? Sisärata käsittääkseni ei ole 400m pitkä, vaan tuo matka tulee täyteen juoksemalla aivan juoksuratojen keskellä. Vai olenkohan kuullut väärää tietoa?

Mikä on Esport Arenan kierroksen pituus?

Olli-Matti Penttisen marraskuussa 2007 tekemän virallisen mittauksen mukaan kierroksen virallinen pituus on 390,04 metriä.

Eri ratojen viralliset pituudet ovat:

Rata 1: 390,04 m
Rata 2: 397,89 m
Rata 3: 405,74 m
Rata 4: 413,60 m

Juoksuradan virallinen pituus mitataan 20 cm radan reunaviivasta ulospäin. Reunaviivaa pitkin mitattuna Esport Arenan ratojen pituudet ovat:

Rata 1: 388,78 m
Rata 2: 396,63 m
Rata 3: 404,49 m
Rata 4: 412,34 m
lähde: Endurance.fi
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Ja vielä yhteenvetoa viime vuodesta omalta osaltani. Kilometrejä tuli loppujen vain aavistuksen yli 1000, mutta tuo maaginen raja saatiin kuitenkin rikki. Lokakuun puolivälin maratonin jälkeen en tosin juossut kuin kaiketi yhden ainoan lenkin, lähinnä ensin varpaiden paranemisen takia ja sitten kiireiden takia.

Tuo 1000km treeniä siivitti yhteen puolimaratoniin (kesäkuu, uusi ennätys 1.36) ja kahteen maratoniin (elokuu, uusi ennätys 3.53 ja lokakuu, uusi ennätys 3.40). Näitä voisi taas lähteä tänä vuonna parantamaan, jos vaan saa kilometrejä alle ja jalat kestävät.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Treenaat kovaa ja paljon, jatkossa vielä kovempaan niin onko missään vaiheessa mitään palauttelevaa? Millä sykealueella vedät nämä peruslenkit?

Entä nuo vauhdikkaammat lenkit niin kannattaisiko niitäkin varioida jotenkin vielä enemmän? Toki siellä on sisällä jotain vetoja, mutta vaikka niin, että olisi tasavauhtista kovaa, kiihtyvää ja vaikka ihan kilsan tai parin vetoja, joissa palauttelua välillä.

tuo on juuri olennaista. Pk-lenkkejä pitäisi valtaosa kuitenkin olla. Riippumatta siitä, mille matkalle treenaa niin avainharjoitusten lisäksi tapahtuvat lenkit pitäisi olla peruskestävyyssykkeillä. Muuten ei palaudu seuraavaan kertaan. Jos on kunnossa, eikä ole vammoja niin mielestäni pitkät lenkit kannattaa pitää koko ajan ohjelmassa, vaikka tavoite olisi puolimaratonilla. Sen sijaan jos on jotain vaivoja niin sitten se voi olla mahdotonta, koska lyhyempiä lenkkejä voi olla helpompi tehdä, jos sattuu. Tosin joskus voi mennä korvaaviin kokonaan.

Eli tavallaan 1-2 treeniä kovempaa viikossa voi tehdä. TV-kova ja sitten joku intervalli/vetoharjoitus. Sitten pitkis ja loput hitaampia peruslenkkejä.

Sykealueista ei tarkkaa dataa ole kovemmilta lenkeiltä nyt lähiaikoina, kun sykevyö tulee laitettua rinnalle todella harvoin ja viimeiset monet kerrat kun on ollut käytössä taisivat kaikki olla ihan PK-lenkkejä. Juuri eilen mietin, että pitää seuraavalla kerralla laittaa sykkeet mittaukseen, kun lähden matolle kovempaa juoksemaan. Sen verran kuitenkin on sykkeitäkin tullut juostessa mittailtua, että eiköhän se tuossa n. 4.30 vauhdissa ole jossain 155 tienoilla. Paha oikeastaan sanoa, onko esim. 150 vai 160, ainakin siinä 4.15 vauhdissa alkaa nousta sinne 160 tuntumaan näin lonkalta heittäen.

Mutta kyllä vaan, kuten tuossa vähän mainitsinkin, myös peruslenkit siellä on tarkoitus pitää mukana ihan jo siitäkin syystä, etten todellakaan jaksa pelkkää yksipuolista kovaa lenkkiä painaa. Ei siinä varmaan riitä paukut pidemmän päälle, eikä sitä jaksa muutenkaan liian yksipuolisesti treenata.

Eli esim. eilen oli 10km lenkki jonka lasken enemmän peruskestävyyslenkiksi vaikka se aika lyhyt siihen hommaan onkin, tänään oli aamulla sulkis ja punttis ja huomenna sitten seuraava juoksu eli ajattelin juosta taas 7-8km kovempaa. Sitten varmaan pe palauttelua eli jos sitä malttaisi ottaa yhden päivän ilman mitään treeniä, ja sitten varmaan lauantaina taas matolla joku 10km PK-vauhdilla.

Tuohon tyyliin siis vaihtelen niitä kyllä kovemmista lenkeistä sinne yli 10km ja yli 5.10 vauhdilla mentäviin, ja kunhan kelit tuosta jää-/vesipaskasta taas paranevat hieman talvisempaan ja lumisempaan suuntaan, niin ulkona sitä varmaan tulee viikottain se 10-12 kilsan lenkki juostua kerran tai pari viikossa.

Eli ei tarkoitus ollutkaan yksipuolisesti juosta pelkästään kovempaa, vaan painottaa treeni siihen suuntaan ja siinä ohessa juosta edelleen myös yli kympin lenkkejä ja tottakai kun tulee myös sulkista ja punttia otettua niin välillä on pakko juosta palauttaviakin jollain 5.30 vauhdilla tai palautella ihan levon merkeissä.

Itse asiassa tänään huomasi sulkiksessa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, että viimeisessä pelaamassamme erässä alkoi jaloista loppua potku täysin. Pisti oikein merkille, että ei noin ole ennen tassut hiipuneet ja pomppu kadonnut täysin. Epäilemättä johtuu juuri noista viimeisen viikon kovemmista juoksukerroista, ja esim. nyt on sellainen olo kun tässä töissä tarkemmin fiilistelee, että joutuu ehkä sittenkin miettimään juoksenko huomenna sitä 8km matolla kovaa, vai vaikka 10, 11 tai 12km ihan hissukseen.

Ja kun ilman mitään sen kummempia treeniohjelmia mennään ihan oman fiilisken mukaan, tiedä vaikka joku viikko jätän kovat juoksut täysin väliin, ja juoksen pari peruslenkkiä ja yhden pitkän ja korkeintaan joku pelkkä lyhyt vetotreeni. Monipuolisesti ajattelin silti treenata ja juosta, vaikka siis painotus on nyt enemmän noissa lyhyemmissä ja kovemmissa juoksutreeneissä.
 

scholl

Jäsen
Sen verran kuitenkin on sykkeitäkin tullut juostessa mittailtua, että eiköhän se tuossa n. 4.30 vauhdissa ole jossain 155 tienoilla. Paha oikeastaan sanoa, onko esim. 150 vai 160, ainakin siinä 4.15 vauhdissa alkaa nousta sinne 160 tuntumaan näin lonkalta heittäen.

toi ei sinänsä sano vielä mitään, kun ei tiedä esim. maksimisykettä. Kuulostaa VK-sykkeiltä sinänsä. Toki juoksumatolla vaikuttaa kaksi asiaa sykkeisiin. Ilmanvastuksen puuttuminen ja mahdollinen maton väärä kalibrointi voi vaikuttaa laskevasti verrattaessa johonkin tiettyyn vauhtiin vaikkapa ulkona. Toisaalta jos tila, missä juoksumatto on, sattuu olemaan kuuma niin silloin ruumiinlämmön nouseminen voi nostaa sykkeitä.
 

Fordél

Jäsen
toi ei sinänsä sano vielä mitään, kun ei tiedä esim. maksimisykettä. Kuulostaa VK-sykkeiltä sinänsä.

Kyllä, kuulostaa tosiaan vauhtikestävyydeltä. Jos maksimisyke on 190 tietämillä niin silloin peruskestävyyden raja menis öbaut siinä 150 tietämillä tai maksimin ollessa 180 niin 145 tietämillä. Eli todennäköisesti tässäkin toteutuu se miesten juoksutreenamisen perisynti: peruskestävyyslenkit vedetään liian kovaa. Eivät ne tällöin enää palauttele vaan ovat taas lisää treeniä treenin päälle. Kannattaisi pitää treenaus monipuolisempana ja venyttää vauhtikirjoa, jolloin tulee vauhtikestävyyden ja maksimikestävyyden lisäksi oikeasti kehitettyä myös sitä peruskestävyyttä. Kympin lenkit sopii tällaiseen oikein hyvin kun ne vain tehtäisiin riittävän alhaisella sykkeellä. Pitkät lenkit on sitten vielä erikseen.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli todennäköisesti tässäkin toteutuu se miesten juoksutreenamisen perisynti: peruskestävyyslenkit vedetään liian kovaa. Eivät ne tällöin enää palauttele vaan ovat taas lisää treeniä treenin päälle. Kannattaisi pitää treenaus monipuolisempana ja venyttää vauhtikirjoa, jolloin tulee vauhtikestävyyden ja maksimikestävyyden lisäksi oikeasti kehitettyä myös sitä peruskestävyyttä. Kympin lenkit sopii tällaiseen oikein hyvin kun ne vain tehtäisiin riittävän alhaisella sykkeellä. Pitkät lenkit on sitten vielä erikseen.
Siis hetkinen, nythän oli omalta osaltani kyse noista kovemmista lenkeistä, eli kirjoitin sykkeiden olevan tuota 150-160 luokkaa kun painetaan alle 4.30 tai lähemmäs 4.15. Niissä saakin syke nousta, eivät nuo ole minulle mitään PK-lenkkejä jotka vahingossa tai tietämättömyyttäni lipsahtavat liian kovavauhtisiksi ja syke nousee liikaa.

Edit: Mainittakoon siis tähän väliin, että nyt vasta huomasin koko tämän vastaukseni kirjoittaessani että kysyit millä alueella vedän peruslenkkini!! En nyt siis ala muokkailemaan tuota loppua vaan menköön koko teksti nyt tuossa muodossaan.

Tosiaan sen verran on tullut juostua, että tiedän mikä minulle on PK-lenkki ja tiedän millä sykkeillä niissä mennään, jos juoksen n. 5.20-5.30 kilometriaikoja niin syke on n. 130-135 tienoilla riippuen maastosta ja siinä treenataan peruskestävyyttä. Noita lenkkejähän sitä on ylivoimaisesti eniten tullut "uran" aikana juostua ja eihän nuo matolla vetämäni 4.15-4.30 -vauhtiset lenkit liity mitenkään näihin perus PK-lenkkeihin.

Eli kun juoksen matolla esim. vauhtia 4.30 ja jos syke on 150 tai jopa korkeampi, en juokse silloin vahingossa liian kovaa PK-lenkkiä vaan tarkoituksella kovempaa treeniä. Kun sitten lähden noille mainitsemilleni 10-12 kilsan lenkeille tai niitä pidempiä 15-20 kilometrin pätkiä juoksemaan mitä esim. viime vuosi oli täynnä, eihän silloin vauhti ole lähellekään 4.30 eikä syke lähellekään 150-160. Välillä toki niinkin, mutta ne on sitten ollut pitkiä VK-lenkkejä kun on juostu esim. puolimaratonin verran treeniksi aikaan n. 1h 40min - 1h 42min.
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Noista sykkeistä ei sellaisenaan kannata välittää yhtään vertailtaessa kahden henkilön välillä, kaikki riippuu kuitenkin sykealueesta.

Esim. jos mä juoksen 4.3 vauhtia niin keskisyke on n. 130 eikä se johdu siitä että kunto olisi kova vaan kun nyt vaan luontaisesti on matala syke.
Esim. äskettäin vedin 800m aikalailla maksimeilla (ehkä 95% tehoilla) ja keskisyke oli 155 ja vikan kiekan (200m) keskisyke 166 mikä on sellainen tyypillinen ns. kisasuorituksen syketaso mulla.

Eli mielestäni on ihan tyhjänpäiväistä kysellä toisilta millä sykkeillä toinen juoksee jos ei ole tietoa maksimeista ja lähes yhtä tyhjänpäiväistä on puhua asiasta edes silloin jos maksimia ei ole oikeasti mitattu mattotesteillä yms.
 

Fordél

Jäsen
Tosiaan sen verran on tullut juostua, että tiedän mikä minulle on PK-lenkki ja tiedän millä sykkeillä niissä mennään, jos juoksen n. 5.20-5.30 kilometriaikoja niin syke on n. 130-135 tienoilla riippuen maastosta ja siinä treenataan peruskestävyyttä. Noita lenkkejähän sitä on ylivoimaisesti eniten tullut "uran" aikana juostua ja eihän nuo matolla vetämäni 4.15-4.30 -vauhtiset lenkit liity mitenkään näihin perus PK-lenkkeihin.

No nyt kuulostaa oikein järkevältä ja tosiaan tässä oli väärinkäsityksestä kyse.

Noista sykkeistä ei sellaisenaan kannata välittää yhtään vertailtaessa kahden henkilön välillä, kaikki riippuu kuitenkin sykealueesta.

Eli mielestäni on ihan tyhjänpäiväistä kysellä toisilta millä sykkeillä toinen juoksee jos ei ole tietoa maksimeista ja lähes yhtä tyhjänpäiväistä on puhua asiasta edes silloin jos maksimia ei ole oikeasti mitattu mattotesteillä yms.

Eihän tässä olekaan mitään vertailtu vaan havainnollistettu missä ne rajat menee yleisesti ottaen kussakin tapauksessa. Ja lopultahan se selvisikin, että rajat oli kohdillaan.

Enkä näe, että näistä asioista olisi tyhjänpäiväistä puhua vaikka maksimia ei olisi mitattu mattotestilla. Haarukat on kuitenkin olemassa ja niillä voidaan suuntaa-antavasti katsoa mennäänkö oikeilla tasoilla. Mihinkään tarkkaan määrittelyynhän tässä ei edes menty. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että monesti mennään etenkin alussa väärillä tasoilla. No Iker on sen verran kokenut kaveri, että häntä tämä ei tietty koske.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tuupataanpa tännekin analyysia viime vuodesta. Juoksin viime vuonna vain vähän alle 400 km, mikä sisältää Oslon ja Köpiksen maratonit, Porvoon ja Vantaan puolikkaat, Länsiväylän ja Hakunilan uudenvuodenjuoksun. Vähissä siis juoksulenkit, ei jää treenijuoksulle kuin reilut parisataa kilsaa koko vuonna. Toisaalta sitten suunnistelin pitkästi yli 500 kilometriä ja suksella tuli mentyä vuoden aikana pitkästi toiselle tonnille.

Mikään superjuoksijahan en ole vaan ihan peruskuntoilija, mutta monella muullakin lajilla voi perusjuttua juoksuihinkin ylläpitää. Pitänee kuitenkin yrittää nostaa treenimäärää (monipuolisuuttahan jo suunnistuksen kautta tuleekin), jotta saa sen muutaman minuutin nipistettyä puolikkaasta ja kokonaisesta pois. Jos tavoittelisi tulevilta maratoneilta sitä kolmosella alkavaa ja ehkä puolikkaaseen pitäisi asettaa tavoite 1.45. Saa nähdä onnistuuko kumpikaan.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Onhan ne pääosin juoksua, kävelyä mahtuu tietysti myös mukaan. Intervallityyppisenä aika mainiotakin juoksutreeniä on kuntorastitouhu.
 

scholl

Jäsen
Onhan ne pääosin juoksua, kävelyä mahtuu tietysti myös mukaan. Intervallityyppisenä aika mainiotakin juoksutreeniä on kuntorastitouhu.

olen katsonut suunnistajien treenejä. He pystyvät juoksemaan todella kovavauhtisia TV-treenejä. Hehän juoksevat nimittäin ne rastinvälit hämmästyttävän kovaa ja kaiken lisäksi maastossa. Maastojuoksukisoissa moni on ihmeissään heidän kanssaan. He osaavat tavallisia juoksijoita paremmin rytminvaihdokset maaston mukaankin. Jos tulee esim. tietä, niin osaavat lyödä iskun päälle heti välittömästi.
 

scholl

Jäsen
Minut meinattiin tappaa juoksumatolle näyttämällä Antero Mertarannan viihdeohjelmaa volyymit täysillä. Miten telkkarista voi oikeasti tulla Antero Mertarannan viihdeohjelmaa. Ei ihme, että suomalaisia sanotaan masokisteiksi.

Anyway, oli uudet juoksumaton ja kävin kiskomassa hitaan pk:n, 13,2km 62minuuttiin. Vedin aluksi todella hidasta 4.48min/km ja sitten loppuun jonkun matkaa 4.17min/km. Lopussa ja treenin jälkeen venyttelyissä juttelin viereisellä matolla reilut puoli tuntia 11-12km/h vauhtia vaihtaneen mimmin kanssa, jolla oli ilmeisesti Bostonit jaloissaan. Hauska tyyppi, mutta ei kovin kovan tason juoksija. Ei tosin mikään läski tai aivan nollakuntoinenkaan, muttei tosiaan kovan tason juoksija. Mutta hyvä tyyppi. Olin muutenkin aika hyvillä fiiliksillä, kun sain illalla ennen sitä sisällysluettelon valmiiksi. Kaksi päivää tuskaillut ja sitten se lopulta selkeni päässäni. Oli hyvä fiilis käydä sen jälkeen juoksemassa ja saunassa.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Juoksitko muuten siinä ratojen keskivaiheilla koko matkan? Sisärata käsittääkseni ei ole 400m pitkä, vaan tuo matka tulee täyteen juoksemalla aivan juoksuratojen keskellä. Vai olenkohan kuullut väärää tietoa?

Sisärataa vedin... 100 kierrosta, ja kakkosradan keskustaa 8 ensimmäistä. Eli 8*400m + 100*390,04. n. 42,2km. Pari viikkoa ennen tota maraa olin käynyt juoksemassa puolikkaan 4+50 systeemillä. Tietenkin olisi voinut juosta koko setin noita 400m-kierroksia mutta mä mielummin juoksen aina tuolla sisärataa, ellei sitten ole joku vetotreeni kyseessä.

Kotiläksyt oli siis tehty. Tosin tuo radan pituus on ollut jo pitkään tiedossa ja kun on 2 kertaa osallistunut tuolla 24h-kisaan niin on ollut aikaa ynnäillä kilsoja.

Joulukuussa tuli kuin tulikin 500km täyteen, mutta nyt tuntuu että talviurheilukiintiö olisi täynnä. Tänään 25km tuolla muhjussa/liukkaudessa eikä polla tunnu jaksavan enää tuota ulkotouhua. Vähän tuntuu oikea jalkakin ottaneen siipeensä joko määrästä, olosuhteista tai molemmista. Katellaan nyt meneekö valmistautuminen vituiksi niinkuin viime vuonnakin. Vielä ollaan suunnitelman mukaan painamassa mutta saa nähdä kuinka kauan.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Lopussa ja treenin jälkeen venyttelyissä juttelin viereisellä matolla reilut puoli tuntia 11-12km/h vauhtia vaihtaneen mimmin kanssa, jolla oli ilmeisesti Bostonit jaloissaan. Hauska tyyppi, mutta ei kovin kovan tason juoksija.

Mene Liikuntamyllyyn jos haluat vähän kovempi kuntoisia naisia bongailla. Tosin taitavat olla sprittereitä aika paljon, mutta kuitenkin kohtuu kuntoisia. Yhden naisen joka taisi olla Slovenian joukkueessa EM-kisoissa olen pari kertaa nähnyt, en tiedä asuuko Suomessa vai miksi siellä käy.

Yksi tyttö, tai pitäisi ehkä sanoa pikkutyttö, kerran veteli jotain 3:35 tonnin vetoja, pari muutakin kertaa olen hänet nähnyt mutta en päässyt selville mitä silloin juoksi. Hän näytti siltä kun olisi jotain 12, mutta aivan karsean tiukassa kunnossa, joten voi olla että kovan treenin takia näyttää selvästi nuoremmalta.

Onhan siellä ihan taviksiakin hölkkäilemässä mutta ihan juoksijoita myös joukossa.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eilinen meni kympin PK-lenkin merkeissä, tasaista n. 5.20-5.25 vauhtia ulkona ihan kohtuujuostavassa maastossa pahimpien pääkallokelien hellitettyä.

Tänään tuli duunissa sellainen olo, että alunperin suunnitellun lepopäivän sijaan tänään voisi sittenkin joku vauhdikkaampi pätkä maistua, ja salilla ennen punttitreeniä tulikin juostua 7,5km muuten vauhdilla 4.32 ja lopussa reilun kilometrin verran vauhtiin 4.13. Tykkään kyllä tuollaisista treeneistä, jossa kilometrit pysyvät vähän pienempinä mutta vauhdikkaampina ja kun painaa vielä päälle hyvät punttitreenit niin jää aika asiallinen olo. Pidemmät lenkit jättävät oman hyvän fiiliksensä, mutta rivakammat ja lyhyemmät sen sijaan saa sellaisen mukavan tunteen että jaloissa on ruutia ja potkua.

Nyt on pienen flunssataudin sairastamisen jälkeen aika kovat pari viikkoa takana päivittäisellä treenaamisella, huomenna keskityn lepäämiseen ja tankkaan ohjelmassa olevien synttärikutsujen kunniaksi kakkua ja kaverin kanssa illalla ehkä pari-kolme olutta.

Sellainen ajatus on noussut taas päähän, kun esim. eilen illalla tuli tv:stä katseltua pariakin eri läskiohjelmaa ja muutenkin kun noita laihdutus- ja kunnonkohotusohjelmia ylipainoisine laiskimuksineen on tiedotusvälineet täynnä, että miten paljon ne löysät sohvaperunat menettävätkään ei pelkästään kondiksen, hyvinvoinnin ja itsetunnon puolesta kun eivät treenaa, vaan myös sen hyvän yleisfiiliksen ja vireen mikä on jatkuvasti päällä kun treenaaminen on päivittäinen osa elämää.

Kyllä se vaan niin on, että kunnon treenaamista voi ja pitää suositella ihan kaikille, sääliksi käy niitä jolla jo ihan arkielämä liikkumisineen tuottaa vaikeuksia, siinä on oma loppuelämäni mittainen tavoite urheilun suhteen eli kondiksen pitää olla hyvä niin nyt kolmekymppisenä, kuin myös neli- ja viisikymppisenä kun siitä alkaa olla entistä enemmän hyötyä iän ja sen tuomien rasitusten muutenkin lisääntyessä.
 

scholl

Jäsen
joo. mulla on varmaan joku murtuma tms. Eilen oli ihan saatanallinen kipu. Vedin niin hiljaa kuin pystyin 8km. Ekat askeleet 5.30min/km vauhtia, kun se kipu oli sietämätön. Jossain vaiheessa totuin ja pystyin nostamaan vauhtia alle 5min/km vaikka edelleen menin hiljaa, joten ave oli tasan 5. Siis aivan mieletön kipu taas. Vituttaa. Viimeiset 4 vkoa on mennyt käytännössä ilman mitään liikuntaa ja viimeiset 3kk todella vähäistä. Kyllä se vähän vituttaa. Ei tule kunnon nälkääkään. Tänään kävi salilla häröilemässä laitteissa niin ei oikeasti tule koko päivänä nälkä. Siis semisti tulee nälkä, muttei kunnolla. Kattelin eilen peilistä salilla vähän tarkemmin. Edestä tilanne on ok, samoin jaloista, ongelma on selässä ja kyljissä. Siinä on läskiä, mutta minkäs voi kun ei voi harjoitella, enkä viitsi vähentää bissen juontia tai muuta harrastustoimintaa.
 

Fordél

Jäsen
Tänään tuli vedettyä vauhtikestävyystreeni, jossa oli 45 min osio tasavauhtisena reippaana. Ehkä pahin treeni mulle kun joutuu vetämään 45 min putkeen yli aerobisen kynnyksen. Jotenkin kovemmat intervallitkin tuntuu helpommilta. No, kun menee epämukavuusalueelle niin kehitystä tapahtuu. Uskon, että vauhtikestävyys on juuri suurin heikkouteni ja sen parantamisella alkaa tulokset nousemaan.

Tänään tuli huomattua myös mikä on vastatuulen merkitys. Vedin samaa kilsan pätkää pari kertaa myötätuuleen ja kerran vastatuuleen. Kilsavauhdissa oli yli 20 sekunnin ero. Sykkeitä en katsonut, mutta varmasti niissäkin oli mukavasti nousua. Toki tuuli oli aika kova, mutta jos tollaiseen vastatuuleen törmäisi osan aikaa maratonilla/puolikkaalla niin voisi jäädä ennätys tekemättä.
 

scholl

Jäsen
mietin että kun on nyt vammoja koko ajan niin jos ottaisin muuta treeniä kuin juoksua. Onko joku tehnyt mm. sitä treeniä, missä otetaan sekkarilla yhteisaika 100 leukaa, 100 punnerrusta, 100 vatsalihasta, 100 kyykkyä? Voi tulla alussa aika surkea aika. Tuleeko jotain muita treenejä mieleen, mitä voisi tehdä ihan huvin vuoksi?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös