Run Forrest Run! – Jatkoajassa lenkkeilijöitä?

  • 526 293
  • 3 752

scholl

Jäsen
Uskon, että aika moni jatkoaikalainen käy lenkillä. Se on helppo ja hyvä harrastus ja sitä voi tehdä melkein missä tahansa. Kaiken lisäksi kun laitat numeron rintaan ja kiskot jonkun marathonin niin näet paitsi hienoja maisemia, uusia kaupunkeja, uudenlaista urheilujuomaa niin lisäksi kokemuksia ja muistoja kertyy. Kivaa puuhaa kaikenkaikkiaan.

Itse olin nyt pari vuotta oikeastaan ilman urheilua. Sen verran pitkään kipsi oli ja sitä myötä käytännössä liikuntakielto, että se pohjakunto pääsi heikkenemään ja se urheilun kunnolla aloittaminen oli psyykkisesti hankalaa. Ei vaan tehnyt yhtään mieli. Mielummin tuli käytyä viihteellä dokaamassa. Viime talvi meni vielä sen verran sairastellessa, etten edes hiihtänyt kuin muutaman kerran. Edellistalvena se oli kokonaan kielletty.

No anyway nyt toukokuun alusta alkaen olen käynyt lenkillä ja täytyy sanoa, että vaikka juoksu ei kulje yhtään niin kivaa se on. Lauantaina juoksin parikymppiä surkealla vauhdilla ja paikat ovat yhä kipeänä.

Olisi ihan mukava vaihtaa tässä erilaisia tuntemuksia juoksuun liittyvine seikkoineen. Itseäni nyt mietityttää muutamat asiat:

- sykemittari:
Nuuksiossa meni rikki joku 6 vuotta palvellut Polar, enkä ole oikein selvillä siitä, millainen värkki kannattaisi nyt hankkia. Vaihtoehtoina ovat Polarin vehkeet, Suunnon joku systeemi jne. Tarpeista sen verran, että pääasiassa vehje olisi lenkkeilykäytössä, vaikka toki spinningiäkin saattaa tulla vedettyä. Sen sijaan ulkona pyöräilen aika vähän. Suunnolla on S625X sekä S725X mallit, joissa on se laite, mikä tulee se sensori tossuun. En tajua oikein miksi toinen mukamas pyöräilyvehje, mutta kumpikin ovat silti multisport ja sitten on halvempi RS200sd tavoitehakuiselle juoksijalle, jossa on myöskin sama sensori, mutta joka ei ole multisport. Suunnon laitteista minulla ei ole minkäänlaista kokemusta, joten en tiedä ovatko yhtä käteviä pitää urheilussa ja katsoa kelloakin siinä lomassa kuin Polarin vastaavat. Sitten on vielä TM:n testissä ollut Garminin gps-sykemittari, jolla harjoittelumatkat ja reitit saa kyllä hyvin analysoitua jne., mutta joka tuntuu isolta ja jossa ei kello-ominaisuuksia juuri taida olla, enkä tiedä käykö se esim. kuntosalille lainkaan.

Joku sykemittari pitäisi nyt kuitenkin saada ostettua. Harmittaa, kun ei ole ja valinta on jotenkin vaikeampaa tänä päivänä kuin mitä se oli ennen.

- tossut:
Siirsin juuri mattotossut ulkokäyttöön ja edelliset ulkotossut siirtyivät kakkosvalinnaksi ja varmaan pikkuhiljaa jäävät pois käytöstä. Nyt harmittaa se, että Adidaksen kenkiä on niin vähän liikkeessä ja ammattitaitoisia myyjiä vielä vähemmän. Nettisivujen perusteella olen nyt tullut siihen tulokseen, että saattaa olla, että adiStar Control voisi olla kenkä, joka olisi minulle sopiva. Harmi vain, että mallinimet muuttavat koko ajan. Asics jengille ostaminen on helpompaa, koska Gel Cayanosta taitaa olla jo kehissä versio numero 50 ;)
Kysyisin kuitenkin sitä, että mitä lisäarvoa tuo hightechkengät kuten a3. Olen jäänyt siinä suhteessa täysin kelkasta, enkä ole törmännyt edes lehteen, missä olisi kunnollinen tossuvertailu noiden hyvien tossujen osalta juoksijalle, joka käyttää pronaatiotossua.

- harjoittelun ja levon määrä:
Joku 3v sitten tuli vielä urheiltua aina joka päivä. Jos pidin tauon juoksusta niin kävin kuitenkin kiskomassa ainakin pari tuntia spinningiä ja talvella saattoi olla niin, että bodypump tai joku muu oli ohjelmassa ja jos seuraavana päivänä ei ollut tarkoitus juosta matolla, saatoin tehdä kovan jalkaprässitreenin. Nyt on sellainen tilanne, että kuten aiemminkin kesäisin, ei oikein punttitreenejä jalkojen osalta kunnolla voi tehdä, koska ne menee sitten niin tukkoon, ettei voi juosta. Siitäkin huolimatta tuntuu nyt siltä, että kun jalkojen lihaskestävyys sekä lihasvoima heikkeni nyt parissa vuodessa niin olen treenannut ehkä liian usein ja levännyt liian vähän. Sen verran tukkoista on koko ajan.

Silloin kun olin alle 3,5h marathonkunnossa joku 12km 5min km-vauhdilla matolla ei tuntunut millään tavalla seur.päivänä, vaan pystyin tekemään seur.päivänä minkä tahansa muun urheilusuorituksen. Vasta selvästi kovempi vauhti tuntui. Huomasin, että tuo 5min km-vauhti oli sellainen, mitä pystyin pitämään kuinka kauan tahansa ja viikonloppuna saatoin juosta matolla 2,5 - kolme tuntia sillä vauhdilla. No nyt on se ero, että jalat väsyvät hyvin nopeasti ja treenauksessa ei ole kyse vauhdista, vaan joutuu vaan vetämään sen, minkä jaksaa. La juoksin pari kymppiä ja vauhti tuntui aika hiljaiselta, eikä juoksu rullannut kunnolla. Paikat sen sijaan menivät aika jäykiksi jo lenkin aikana.

Matka on siis treenauksen osalta nyt hyvin pitkä, enkä tiedä millä tyylillä saan parhaita tuloksia aikaan. Yhdessä kirjassa sanottiin, että turhia kilometrejä kannattaa välttää, mutta koska kunto oli heikko niin se on ollut ihan kivaakin tehdä nyt välillä kävely-/sauvalenkkejä. Ne eivät ole nyt tuntuneet turhilta, vaan tuntuu, että eteenpäin menoa tulee niistäkin. En ole myöskään ihan varma, pitäisikö nyt treenata paljon salilla siitäkin huolimatta, että tulisi lepopäiviä lenkkeilyyn, mutta jalkavoimat kuntoutuisivat vai kerätä mahd. paljon kilometrejä. Ja kuinka paljon kannattaa tehdä muita lajeja vai palautuuko juoksukunto ja -fiilis nimenomaan juoksemalla.

Ultrajuoksu vai marathonilla 3h:
- en ole kovin montaa marathonia juossut, vaan sillä saralla historia on aika lyhyt. Ensimmäinen meni niin, että oli kohtalaisen hyvä peruskunto, mutten ollut koskaan tehnyt yli 10km pituista lenkkiä ja silloin sain 4 tuntia ajaksi. Paras kunto ollut 3,5 tuntia. Se on kuitenkin aina ollut harjoittelua ilman erikoisempaa ohjelmaa tai tavoitetta. Sen olen huomannut, että se lopullinen tyydytys on jäänyt saamatta. Siis en ole pystynyt juoksemaan kunnolla koko matkaa, vaan 35 paikkeilla on alkanut askel tavataan laahata. Jalat eivät enää nouse ja syke laskee koko ajan vauhdin kanssa. Maalissa ei silloin ole tullut tunnetta, että olisi saavuttanut mitään erityistä.

Niinpä silloin, kun olin vielä ihan ok kunnossa, aloin pohtia, että pitäisi joko muuttaa harjoittelua niin, että tekisi erivauhtisia lenkkejä, jotta voisi hinata sitä aikaa lähemmäksi kolmea tuntia. Vaikka 3,30h -> 3h onkin aika hankala juttu ja kehittyminen ei tossa välissä ole ihan hokkuspokkus juttu niin en usko, että se kovin ylivoimaista olisi. Harri Holkerikin on juossut kolmeen tuntiin. Toisaalta jos pidentäisi matkaa ultrajuoksun puolelle niin siitä voisi saada sellaisia tuntemuksia itsestään, mitä marathonmatkalla ei vielä saa ja voisi kokea jonkinlaista parempaa sitkeysfiilistä ja sitä, että on todella tehnyt jotain.

Nyt täytyisi tietysti ensin saada sellainen hyvä peruskunto, että juoksu on mukavaa ja rullaavaa, jolloin voi tehdä rytminvaihdoksiakin ilman, että tuntuu jalkojen hyytyvän alle, mutta silti pitää ottaa ihan kunnollinen tavoite. Siis jos ensi kesänä olisin taas ihan ok kunnossa niin seuraavana vuonna voisi suorittaa jo jotain isompaa.

Lopuksi kysyisin vielä vinkkejä maastoista:
- Helsingin keskustassa, kun asuu niin täällä teen lähinnä seuraavia lenkkejä:
- Keskuspuisto. Auto Laaksoon ja minimi Pirkkolaan, joskus Paloheinään ja luonnollisesti takas
- Nuuksio. Jos haluaa hiljaisemmalla vauhdilla mennä niin ajan Nuuksioon ja teen siellä esim. Korpinkierroksen
- Leppävaara. 5,4km kilpalatua käyn puskemassa sauvoilla. Muutama lähes pystysuora nousu ja siinä paitsi saa hyvin painettua maaston muistiin talveksi niin kyllä se treeniä koko kropalle on ja syke pysyy varmaan suht hyvissä lukemissa
- juoksu pitkin rantoja Lauttasaari - Keilasatama - Munkka - Seurasaari ...Tuo on hyvällä tuulettomalla säällä ihan hyvä reitti.
Olisi mukava keksiä lisää reittejä, koska joskus kun lenkille lähtee, kaipaa vähän uusia maisemia. Erityisesti sellaiset 10+km reitit, mikä ei olisi pääasiassa asfalttia olisi mukavia tietää. Ei haittaa vaikka olisivat vähän kauempana, sillä minulle käy hyvin se, että menen autolla urheilemaan.
Ruotsissa juoksen Djurgårdenissa ja siellä on sen verran lääniä, että saa hyvin aika mukavia 1-1,5h lenkkejä heitettyä kivassa maisemassa hyvin pitkälti hiekkateillä.

Aika pitkä alustus, mutta intokin on taas aika kova lenkkeilyn suhteen, joten olisi hauska kuulla muidenkin kokemuksia. Niin ja HCM:ää en ole muuten koskaan suorittanut, sillä marathoniin on jotenkin kuulunut aina se matkustaminen ja uusien paikkojen näkeminen. Sitä paitsi ne pitkät tuuliset sillat ilman sanottavaa yleisömäärää ei oikein nappaa.

Stop Forrest Stop!
 

scholl

Jäsen
Voisin vielä tehdä lisäkysymyksen, että onko Helsingissä jotain hyvää marathonareiden clubia tai seuraa? Siis ihan sunnuntaijuoksijoille, jotka vetävät esim. kerran vuodessa marathonin.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Pakko tähän ketjuun ilmoittautua, lenkkeiijä kai nykyisin olen vaikka joskus on juoksijaksikin voinut sanoa mutta harjoittelu kyllä nykyisin koostuu lähinnä lenkkeilystä.


scholl sanoi:
No nyt on se ero, että jalat väsyvät hyvin nopeasti ja treenauksessa ei ole kyse vauhdista, vaan joutuu vaan vetämään sen, minkä jaksaa. La juoksin pari kymppiä ja vauhti tuntui aika hiljaiselta, eikä juoksu rullannut kunnolla. Paikat sen sijaan menivät aika jäykiksi jo lenkin aikana.

En nyt ole mikään varsinainen asiantuntija mutta jos olet uudestaan kuntoon tulossa niin varmaan kannattaa ottaa kuitenkin suht rauhallisesti ja vaikka lyhentää matkaa. Tai siis jos on tarkoitus juosta helppo niin sen täytyy silloin tuntua helpolta eikä miltään väkisin vääntämiseltä, vaikka menohaluja olisikin niin on mielestäni maltettava vaan juosta hiljempaa tai sitten lyhentää matkaa. Kuntoutus on kuitenkin melko pitkäjänteistä hommaa ja kuntosi kyllä nousee kun vaan tarpeeksi lenkkeilee, vauhtia voi sitten nostaa kun on sellaisessa kunnossa.


scholl sanoi:
Matka on siis treenauksen osalta nyt hyvin pitkä, enkä tiedä millä tyylillä saan parhaita tuloksia aikaan. Yhdessä kirjassa sanottiin, että turhia kilometrejä kannattaa välttää, mutta koska kunto oli heikko niin se on ollut ihan kivaakin tehdä nyt välillä kävely-/sauvalenkkejä. Ne eivät ole nyt tuntuneet turhilta, vaan tuntuu, että eteenpäin menoa tulee niistäkin. En ole myöskään ihan varma, pitäisikö nyt treenata paljon salilla siitäkin huolimatta, että tulisi lepopäiviä lenkkeilyyn, mutta jalkavoimat kuntoutuisivat vai kerätä mahd. paljon kilometrejä. Ja kuinka paljon kannattaa tehdä muita lajeja vai palautuuko juoksukunto ja -fiilis nimenomaan juoksemalla.


Kyllä itse näkisin että kävely ja sauvakävely ei ole mitään turhaa jos on siinä kunnossa että jatkuva juoksu vie paikat tukkoon, todellakin kyllä nekin vievät eteenpäin siihen että pääsee kunnun juoksukuntoon. Mikäli haluat taas päästä hyvään juoksu kuntoon niin juoksijaksi tullaan juoksemalla eikä niinkään salilla. Toki saliharjoittelua voi myös käyttää, mutta mitään tappotreenejä siellä ei mielestäni kannata tehdä, eli jos jalka liikkeitäkin tekee niin useita toistoja pienillä painoilla, sitten tietenkin kun on paremmassa juoksu kunnossa niin saliharjoitteluakin voi koventaa mutta jos nimenomaan haluat juosta hyvin tulevaisuudessa ei siellä mitään hirvittävän kovia treenejä tarvitse tehdä ollenkaan.


scholl sanoi:
Niinpä silloin, kun olin vielä ihan ok kunnossa, aloin pohtia, että pitäisi joko muuttaa harjoittelua niin, että tekisi erivauhtisia lenkkejä, jotta voisi hinata sitä aikaa lähemmäksi kolmea tuntia. Vaikka 3,30h -> 3h onkin aika hankala juttu ja kehittyminen ei tossa välissä ole ihan hokkuspokkus juttu niin en usko, että se kovin ylivoimaista olisi. Harri Holkerikin on juossut kolmeen tuntiin.

Kovat harjoitukset ovat ne mitkä sitä vauhtia juurikin lisäävät, peruslenkkeilyllä pääsee tiettyyn pisteeseen mutta jos sitä tulosta haluaa parantaa on otettava kovat treenit käyttöön. Itse en ole mikään maratonin asiantuntija joten en tiedä siihen sopivia vetoja kovin hyvin mutta selkeästi kovemmat lenkit varmasti auttavat. Jotkut 2-3 kilometrin vedot voisivat myös olla toimivia, vauhtia hieman vaikea tähän arvioida, mutta toki peruskunto pitää ensin saada kohdilleen ennenkuin mitään vetoja lähtee suunnittelemaan.

Itse olen muutaman vuoden pitänyt kuntoa yllä lähinnä lenkkeilyllä, tänä kesänä on kyllä tarkoitus hieman koventaa treenausta. Viime kesänä oli jo tarkoitus mutta kun Eltsun kenttä oli koko kesän suljettuna niin homma jäi, jonkun 5000 kisankin voisi mennä juoksemaan jos sopiva löytyy lähistöltä.

Ehkä osittain hieman sekavaa teksitä tuli mutta toivottavasti ihan ymmärrettävää.
 

scholl

Jäsen
steepler sanoi:
Mikäli haluat taas päästä hyvään juoksu kuntoon niin juoksijaksi tullaan juoksemalla eikä niinkään salilla. Toki saliharjoittelua voi myös käyttää, mutta mitään tappotreenejä siellä ei mielestäni kannata tehdä, eli jos jalka liikkeitäkin tekee niin useita toistoja pienillä painoilla

En tarkoittanut mitään maksimipainoja, vaan sitä, että laitan 4 kiekkoa per puoli ja pumppaan sellaisia 15 sarjoja vaikka 7kpl. Ja siihen sitten muita liikkeitä lisäksi kuten erilaisia kyykkäyksiä. Se mikä on itselleni tärkeä liike ja mitä ortopeditkin ovat sanoneet niin tuo pohjelihasliike kovilla painoilla. Itselläni on nimittäin aina ollut ongelmia akillesjänteiden kanssa ja on sanottu vahvistaa sitä ympäristöä kovilla painoilla. Useana vuonna ei ollut minkäänlaisia ongelmia, kun oli kunnon salitreenejä talvella tehnyt. Nyt sen sijaan tulee koko ajan tarkkailtua, että alkaako tuntua kireyttä jänteessä, missä olisi mahdollista kehkeytyä tulehdusta ja sitä kautta pikku hiljaa repeämää.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
scholl sanoi:
En tarkoittanut mitään maksimipainoja, vaan sitä, että laitan 4 kiekkoa per puoli ja pumppaan sellaisia 15 sarjoja vaikka 7kpl. Ja siihen sitten muita liikkeitä lisäksi kuten erilaisia kyykkäyksiä.

Ei näissä varmaan mitään ongelmia ole, mutta tommoista vahvistavaa treeniä voi kyllä tehdä vieläkin pienimmillä määrillä ja suuremmilla toistoilla. Viekö nämäkin jo tukkoon, jos vievät niin silloin ehkä kannattaa määriä pienentää ennenkuin on sellaisessa kunnossa että ei enää paikat tukkeudu.

scholl sanoi:
Se mikä on itselleni tärkeä liike ja mitä ortopeditkin ovat sanoneet niin tuo pohjelihasliike kovilla painoilla. Itselläni on nimittäin aina ollut ongelmia akillesjänteiden kanssa ja on sanottu vahvistaa sitä ympäristöä kovilla painoilla. Useana vuonna ei ollut minkäänlaisia ongelmia, kun oli kunnon salitreenejä talvella tehnyt. Nyt sen sijaan tulee koko ajan tarkkailtua, että alkaako tuntua kireyttä jänteessä, missä olisi mahdollista kehkeytyä tulehdusta ja sitä kautta pikku hiljaa repeämää.

Varmasti tässä ortopedi on oikeassa jos joku tietty paikka on katsottu sellaiseksi että sitä pitää vahvistaa. Tietenkin tässäkin on se ongelma että jos paikkoja pitää puntilla vahvistaa jotta pystyisi juoksemaan, mutta nämä treenit vievät tukkoon eikä pysty kunnolla juoksemaan niin juoksukunto ei siitä kyllä parane. Toki ajan kanssa homma alkaa parantumaan kunhan pääsee vaan pääsee parempaan kuntoon niin että niitä kumpaakin jaksaa tehdä. Lenkin kyllä varmasti kannattaa vaan tehdä melko rauhallisesti ettei paikat ole koko ajan jumissa. Tosiaan tuolla aiemmin mainitsit myös levosta, niin sitäkin pitää tietenkin olla ja tosiaan jos paikat ovat kovin jumissa niin pitää levätä, kinhan vain pitää tietyn rytmin eikä tule mitään viikon lepoa ja sitten joku viikon kova treeni jakso päälle vaan pitää kuitenkin tietyn aikataulun.

Nämä nyt tälläisinä neuvoina, mikään alan expertti en sinänsä ole vaikka juoksusta onkin kokemusta. Mitään vastaavaa uudelleen kuntoutusta en ole kyllä ikinä joutunut tekemään vaan olen juoksun teiniikäisenä 14 vuotta sitten aloittamisesta lähtien ollut lenkkikunnossa koko ajan ilman mitään kovin pitkiä taukoja.
 
Viimeksi muokattu:

spertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
scholl sanoi:
Itselläni on nimittäin aina ollut ongelmia akillesjänteiden kanssa ja on sanottu vahvistaa sitä ympäristöä kovilla painoilla. Useana vuonna ei ollut minkäänlaisia ongelmia, kun oli kunnon salitreenejä talvella tehnyt. Nyt sen sijaan tulee koko ajan tarkkailtua, että alkaako tuntua kireyttä jänteessä, missä olisi mahdollista kehkeytyä tulehdusta ja sitä kautta pikku hiljaa repeämää.

Kun harrastin maastojuoksua, n. 50 kiloa takaperin, oli itselläni myös ongelmia akillesjänteiden, ja penikoiden kanssa. Ongelma poistui, kun teetin sellaiset pienet korkolaput kantapään alle ortopedillä. Aluksi juokseminen niiden kanssa tuntui tottakai vähän oudolta, mutta vajaassa viikossa niihin tottui ihan täysin. Tottakai venyttely, ja lihashuolto on silti pidettävä kunnossa, mutta ne ikuiset tulehdukset poistuivat ainakin itselläni tuon jälkeen melkein kokonaan.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Pyrin käymään lenkillä kaksi kertaa viikossa. Kunto-ohjelmaani kuuluu myös kaksi punttisalikertaa viikossa, jotta aerobinen ja anaerobinen liikunta pysyvät tasapainossa.

Teen yleensä 5-15 km lenkkejä siten, että samaan viikkoon mahtuu yksi lyhyt ja yksi pidempi lenkki.

Harmikseni vasen polvi on hieman vihoitellut viime aikoina, joten olen ajatellut muokata ohjelmaani siten, että korvaan toisen juoksulenkin rullahiihtolenkillä. Rullasuksia mulla ei vielä ole, mutta hankin ne heti kunhan saan mononi raahattua nykyiseen asuntooni.
 

scholl

Jäsen
Sanoisin kyllä, että jalkojen tukkoisuus ei johdu siitä, että lenkki tuntuisi niin pitkältä, vaan siitä, että kun oli alla 2kk niin, ettei urheillut kertaakaan ja sitten urheili lähes joka päivä mukana mm. 9 pvän putki ja 11 kertaa 12 päivässä niin se suuri muutos toukokuun alusta teki tuon. Jonkun kympin pystyy kyllä juoksemaan aika hyvin, mutta vauhti on sitä, mitä normaalisti olisi kolmekymppiä. Se parikymppiä toki valmiiksi väsynein ja kipein lihaksin (varsinkin yläkropan osalta) tuntui loppuvaiheessa jo suhteellisen jäykältä.

No nyt pidin kaksi päivää taukoa, joten katsotaan, miten huomenna homma toimii.
 

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
Ilmottaudun mukaan tahan ketjuun.

Puolimaratoneja tulee juostua 2-3 per vuosi ja sen lisaksi 196 mailinen viesti, jossa jokainen joukkueen 12sta juoksijasta juoksee baut 5-7 mailia kerrallaan, kolmesti. Mulle on aina sattunut jostain syysta noin 3x7 mailiset makiosuudet....

Tana vuonna takana on Vancouverin puolimaratoni, joka juostiin jalkavaivaisen vaimon kanssa "verryytellen" lapi. Helvetin huonosti jarjestetty tapahtuma, jonne ei tarvitse enaa osallistua. Marraskuussa lienee seuraava San Franciscossa ja sita ennen on toi viesti ja nailla nakymin oman kaupungin maratoni lokakuun alussa.

Vetelen naita ihan omaksi huvikseni ilman aikatavoitteita. Kunnossa pysyminen on tarkein tavoite, ei muu. Puolimaratonit menee (jos vaimo ei juokse vierella) aikaan 1.50 ja noi seitsenmailiset juostaan noin 7 minuutin mailivauhdilla.

Juoksukenkia menee 2-3 paria Nikeja per vuosi. Kadessa on Garmin kolmonen.

Harjoittelua, eli lenkkeilya, tulee vedettya viidesti viikossa, joista kaksi on pidempaa stinttia ja viisi lyhyempaa. Viidesta lyhyemmasta kaksi on palauttavia hitaita juoksuja ja kolme "kisavauhtisia" iltapuristuksia. Joskus tulee lisattya, mausteeksi, makijuoksua ja intervalleja, mutta ei niin usein. Ei jaksa juosta liian tosissaan. Tama "ohjelma" on Running Roomin jonkunlainen ohjelma, jota on viilailtu omalle tyylille sopivammaksi.

Omaksi iloksi, omaksi iloksi.
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Lenkkeiltyä on tullut jonkin verran, mutta nyt ollut pari vuotta taukoa. Täytyy katsoa ilmojen lämpiämisen jälkeen jaksaako raahautua lenkille... Pidän lenkkeilyä kesälajina ja vaatetuksena kevyt t-paita ja shortsit. Syksyllä kun alkaa ilmat viiletä ja pitäisi alkaa vetämään lämmintä päälle ennen lenkille lähtöä niin tulee ahdistunut olo.

Scholl valitteli akillesjänteitä. Kokeile tasapainolautaa. Se lisää nilkan liikkuvuutta ja vahvistaa nilkan alueen pieniä lihaksia. Pelkkä painojen nostelu huonolla venyttelyllä/hieronnalla saa vain aikaan sen että paikat on enemmän tukossa.
En tiedä kuinka olet harjoitellut maratoonille, mutta väsyminen +30 jälkeen on selkeästi merkki energian loppumisesta. Tässä vaiheessa elimistön pitäisi alkaa muodostamaan energiaa rasvoista. Keho ei vaan osaa tehdä sitä itsestään. Tähän tarvitaan maraton harjoittelun tärkein harjoitus. 1x viikossa pitkä aerobinen harjoitus.
toisaalta eikö 35km juoksun jo pitäisi alkaakin tuntua jaloissa mikäli vauhdinjako on oikea?

Juoksijan lihaskuntoharjoittelussa tärkeää on myöskin keskivartalon lihasten kunto. Selkä- ja vatsalihaksia pitää myöskin treenata.

Mutta kuten sanottu. Mitä pidempi matka sitä tyhmempi ihminen
T: nimim. 1 city marathon juostu.

Edit: pikkuisen säätöä kun töissä hätäisesti kirjoittaa.
 
Viimeksi muokattu:

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Lähde ajoissa, niin ei tarvitse juosta!

Niin, itse olen sitä mieltä, että kannattaa aina lähteä ajoissa, niin ei tarvitse juosta.

Itse asian tiimoilta tunnustan harrastavani peruslenkkeilyä, siis ainakin toistaiseksi ilman mitään hightech-sykemittaripelleilyä. Juoksen ja maastopyörilen siis sen mukaan mikä tuntuu hyvältä, eli kyseessä ei ole mikään tulostavoitteellinen purjot-rinnuksilla kirmailu. Sen verran täytyy tietysti painaa, että vähän tuntuu paikoissa.

Ainoa väliurheiluun viittaava apuvälineeni näissä em. lajeissa on Addun coretex-lenkkarit, joiden hankinta on ollut parhaimpia ostoksiani kaasugrillin ja Honda-merkkisen henkilöauton ohella. Em. kenkien hankinnan jälkeen huono sää ei ole ollut mikään este juoksu-, tahi muillekaan lenkeille.

Itse päädyn suosittelemaan avoimesti Hämeenlinnassa sijaitsevan Ahveniston maisemia sekä maastopyöräilyyn, että lenkkeilyyn. Ko. paikka on erittäin vaihtelevaa harjumaastoa, jossa eri reittivariaatioita on kymmeniä, aina mummojen nitrokävely-levelistä, masokistin suonenkatkaisu-leveliin saakka.

Täältä tähän
 

mjarkko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kaksi maratonia olen juossut. Tästä vuodesta en tiedä vielä. Syksyksi voisi vielä ehtiä kuntoon.

Lenkillä on nyt mukava käydä, kun vammat ovat vihdoin takanapäin. Akillesjänne kiusasi minuakin.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Kymmenisen vuotta on tullut juostua. Aloittaessani olin 13-vee, enkä jaksanut kahta kilometriä juosta. Silloin alkoi muutaman vuoden ketänyt fanaattisen urheilun vaihe, joka kieltämättä löi yli. Kasi- ja ysiluokat, sekä ensimmäinen lukiovuosi olivat urheilemisen suhteen sulaa hulluutta, lepopäiviä ehkä kolmessa vuodessa 5. Harjoituspäiväkirjaa pidin vuoden. Periaatteena oli mm. se, että lenkillä saa sitoa nauhat kerran, mutta jos joutuu kahdesti seisahtamaan, lenkkiä ei lasketa. (Koska kyseessä olisi alitajuinen lepohetkien haku, kun nauhat solmitaan tahallaan huonosti.) Niinpä juoksin nauhat auki, jos tarve oli.

Lenkkeily jäi onneksi päälle, joskin harvassa ovat enää 7 lenkin viikot. 3 tai 4 on jo hyvä. Erittäin harvoin jaksan juosta alle 12 km. Peruslenkit ovat 12 tai 18 km. Olen miettinyt, että pitäisi lisätä noita 5-8 km:n pikapyrähdyksiä viikko-ohjelmaan, ne eivät vie paljon aikaa eivätkä energiaa, mutta pitävät kyllä kondiksessa. Olen vaan niin laiska, että kun lenkille lähdetään, niin yli kymppi juostaan.

Puolimaratonin juoksin joskus junnuna metsäteille mittaamallani reitillä noin 1.45. Sen jälkeen on tullut juostua pitempiä lenkkejä, mutta toisaalta painoa on tullut lisää, joten en osaa ihan sanoa olenko tuossa kunnossa.

Juoksemisen olen pitänyt kovin orgaanisena. Ei ole linimenttejä, nännilaastareita, juoksulaseja, sykemittaria jne. Kengät ovat korkeintaan 35 euroa, ja vaikka paino välillä käy 80 kilossa, niin homma on toiminut. Ainoa ongelma on ollut polvi, joka on parina vuotena säikähtänyt kun keväällä aurinko vaihdattaa juoksualustan lumesta hiekaksi/asvaltiksi, mutta sekin vaiva on tainnut jäädä, pariin vuoteen ei ole näkynyt.

Mielestäni en ole hyvä, enkä lahjakas, enkä edes juokse kovaa lenkillä. Siksipä ihmetyttää se, että vaikka olen Tampereella jo viisi vuotta lenkkeillyt, niin vain kerran on joku singahtanut ohi, ja kerran otti koville juosta yhden jantterin vauhtia, ja olisi ennen pitkää jäänytkin, jolleivat suuntamme olisi eronneet. Missä kaikki siis juoksevat? Tiedän nimittäin sen, että hölkkäkisoissa vauhtini ei riitä alkuunkaan. Viime kisasta tosin alkaa olla jo 7 vuotta tjsp.
 

TML

Jäsen
Itse olen todella huono juoksija. Kuntoni on heikko jos pistetään juoksemaan pitkiä matkoja, mutta toisaalta taas esimerkiksi jäällä ja futiskentällä jaksan kyllä painaa menemään.
Kuten joku jääkiekkoilija joskus mainitsi että hän inhoaa juoksu reenejä eniten koska hänellä on iso perse, niin voisin tämän allekirjoittaa. Kroppaani ei ole juoksua varten tehty.

Lenkillä tulee kuitenkin silloin tällöin käytyä. Yleensä pitää olla joku Irma mukana juoksemassa.

Cooper: 2400
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Noniin. Kertokaapas viisaammat onko mulla mitään toivoa kohottaa kuntoa juosten?

Ongelma on nimittäin se, että viidentoista minuutin juoksun jälkeen kävi koskemaan vasenta jalkapohjaa niin vitusti, ettei pystynyt edes hetkeen kävelemään. Kenkinä olivat tosi vanhat risat pelikengät.

Omat räpyläni ovat lestiltään hieman tavallista leveämmät, joka pistää kengille tietysti jonkinlaista haastetta. Tänään sitten hain kesportista alennuksessa olleet Brooksin juoksukengät mallia Vapor (myyjän avustuksella valittu, ovh 109,-) ja muutos oli selkeä. Tosin ei ihan siihen suuntaan kuin toivoin. Nyt molemmat jalkapohjat ovat tulessa viiden minuutin hölkkäilyn jälkeen. Tämä oli toki vasta ensimmäinen kerta, kun nuo käytössä olivat mutta vituttaa.

Olenko siis toivoton tapaus? Voinko unohtaa juoksemisen ja hankkia salikortin, jotta pääsisin polkemaan kuntopyörää? Onko toiset kengät hankkimalla vielä mahdollisuus saada miellyttävä juoksukokemus?
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Murmeli sanoi:
Noniin. Kertokaapas viisaammat onko mulla mitään toivoa kohottaa kuntoa juosten?

Ongelma on nimittäin se, että viidentoista minuutin juoksun jälkeen kävi koskemaan vasenta jalkapohjaa niin vitusti, ettei pystynyt edes hetkeen kävelemään. Kenkinä olivat tosi vanhat risat pelikengät.

Omat räpyläni ovat lestiltään hieman tavallista leveämmät, joka pistää kengille tietysti jonkinlaista haastetta. Tänään sitten hain kesportista alennuksessa olleet Brooksin juoksukengät mallia Vapor (myyjän avustuksella valittu, ovh 109,-) ja muutos oli selkeä. Tosin ei ihan siihen suuntaan kuin toivoin. Nyt molemmat jalkapohjat ovat tulessa viiden minuutin hölkkäilyn jälkeen. Tämä oli toki vasta ensimmäinen kerta, kun nuo käytössä olivat mutta vituttaa.

Olenko siis toivoton tapaus? Voinko unohtaa juoksemisen ja hankkia salikortin, jotta pääsisin polkemaan kuntopyörää? Onko toiset kengät hankkimalla vielä mahdollisuus saada miellyttävä juoksukokemus?

Et varmaankaan ihan toivoton tapaus :)
Uusien kenkien "sisäänajo" on about 100km. Uusista kengistä saattaa tulla rakkoja jalkoihin kokeneillekkin lenkkeilijöille.
Nyt aloitat lenkkeilyn ihan rauhallisesti. Valitse juoksureitiksi hiekkapohjainen tie. Asfaltille ei kannata sännätä jos jalkapohjat kipeytyvät. Tee aluksi ihan lyhyitä lenkkejä jotta kengät muotoutuvat sinun jalalle sopivaksi. Voit kokeilla pidempää lenkkiä (60min) aluksi vaikka kävellen.
Kärsivällisyyttä kärsivällisyyttä.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ehkä pitää sanoa, että olin lenkkeilijä, mutten enää. Tai oikeastaan olin juoksija, nyt vaan lenkkeilijä. Toissakesä oli juoksun suhteen paras. Silloin tuli osallistuttua lähinnä harjoitusmielessä muutamaan hölkkäkisaan, kahteen puolikkaaseen ja yhteen maratoniin. Viime kesänä sitten oli penikoiden kanssa jatkuvasti ongelmia. Tänä vuonna on vähän iskenyt motivaation puute, eikä orjallinen urheilijan elämä ole tuntunut yhtään houkuttelevalta. Viime lenkistä on jo aikaa omalla mittapuullani ikuisuus. Muut lajit, kuten jalkapallo ja pyöräily, ovat vieneet mielenkiinnon. Pitää viimeistään ensi viikolla juosta, kunhan tänään futismatsissa mennyt nilkka paranee.

Vaikka harrastaisi juoksua ihan vaan huvin vuoksi, kuten minä, tulee harjottelusta liian stressaavaa helposti. Maratonille valmistautuessa pitää kuitenkin juosta 4-6 kertaa viikossa, jos meinaa yhtään tulosta saada. Seuraava tavoite maratonilla on parantaa aikaa 3.09->2.59.59, mikä vaatii todella sinnikästä työtä. Jotta kolmen tunnin alitus onnistuu, pitää pystyä juoksemaan läpi talven ja keväällä useampi yli satasen viikkokin. Hiihto on vaan niin paljon kivempaa, ettei talvella tule juostua.

Vähän tällä hetkellä puuttuu sellainen lenkkikaveri, joka nykisi mukaan lenkille. Yksin ei tule lähdettyä, jos on muutakin tekemistä. Seurustelu kyllä vaikuttaa todella paljon, koska sen takia tulee pidettyä monta lepopäivää viikossa. Tai sanotaan näin, että tulee harrastettua muita liikuntamuotoja.
 

spertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ruutuässä sanoi:
Viime kesänä sitten oli penikoiden kanssa jatkuvasti ongelmia.

Kun vielä itsekin juoksin enemmän kärsin myös kipeytyvistä penikoista. Osaa nimittäin olla vi***mainen kipu. Sain tuon kuitenkin pois häiritsemästä, kun löysin hyvän urheiluhierojan, ja opin jollain tavalla itsekin noita klabbeja "kuuntelemaan". Nykyisillä treenimäärillä nuo eivät tosiaan enää kiusaa ( 1-2 lenkkiä / viikko )
 

Fedsy91

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Detroit Red Wings, Leijonat, Fedorov #91
scholl sanoi:
Voisin vielä tehdä lisäkysymyksen, että onko Helsingissä jotain hyvää marathonareiden clubia tai seuraa? Siis ihan sunnuntaijuoksijoille, jotka vetävät esim. kerran vuodessa marathonin.

Itse tarvitsen aina jonkun tavoitteen (Maraton / ½maraton), jotta minut saa lenkille. Pallon perässä tykkään kyllä juosta, mutta peruslenkkeily on aika puuroa. Nyt olen yrittänyt pari viikkoa aloittaa harjoittelun, mutta aika tuskaa tuo juoksu on.

Meitä on n. 15 hengen seurue Helsingin ympäristöstä lähdössä juoksemaan Budapestin maraton 1.10. Porukka on kasattu kavereista, kavereiden kavereista ym. Jalo ajatuksemme oli, että olisimme käyneet kimpassa lenkillä vähintään parin viikon välein, mutta olemme käyneet tämän vuoden puolella muutaman lenkin kimpassa.

Nyt kyllä aion ottaa itsestäni niskasta kiinni ja aloittaa kunnolla lenkkeilyn, sillä maratonkunto on todella kaukana, ja tiedän miten ahkera tulen olemaan heinäkuussa lomalla... NOT

Itsekin kuulisin mielelläni suosituksia sykemittarista, se on hankintalistan kärjessä tällä hetkellä.
 

Miguel

Jäsen
Murmeli sanoi:
Omat räpyläni ovat lestiltään hieman tavallista leveämmät, joka pistää kengille tietysti jonkinlaista haastetta.
--
Onko toiset kengät hankkimalla vielä mahdollisuus saada miellyttävä juoksukokemus?

Minulla on omasta mielestäni leveydeltään aika normaalilta näyttävät jalat, mutta ilmeisesti korkeat jalkaholvit pistävät jalkani vaatimaan leveitä lestejä. Esimerkiksi Adidas Stabil -sisäpelikenkiä muut ovat kehuneet sopivan väljiksi, minua taas kyseiset monot puristavat aavistuksen sivuilta.

Lenkkeilykenkiin päätin tänä keväänä panostaa kohtalaisesti. Sanoin myyjälle suoraan, että haluan leveälestiset tossut. Kokeilin Adidaksia ja jotain toista merkkiä, eivät tuntuneet kovin hyviltä. Asicsit olivat eri maata, ja kyseistä merkkiä olivat muutamat tututkin kehuneet.

140 muistaakseni maksoin Asicsin (kuitin perusteella malli näkyy olevan Gel-GT 2110 tai sinnepäin) lenkkareistani, ja jalat ovat voineet oikein hyvin siitä huolimatta, että olen rääkännyt niitä kohtalaisen paljon asfaltillakin. Voin suositella lämpimästi.

Ruutuässä sanoi:
Vähän tällä hetkellä puuttuu sellainen lenkkikaveri, joka nykisi mukaan lenkille. Yksin ei tule lähdettyä, jos on muutakin tekemistä.

Jos musiikin kuuntelu maistuu, mp3-soitin on loistava lenkkikaveri. Lenkkeilyn parhaimpiin puoliin kuuluu juuri se, että juostessa jos jossain pystyy antautumaan täysillä musiikin kuunteluun. Oma masiinani ei tosin ole mikään lenkkeilijäystävällisin, mutta saa sen 20-gigaisen soittimenkin kulkemaan kätevästi mukana.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
scholl sanoi:
Lopuksi kysyisin vielä vinkkejä maastoista:

Oletko kokeillut juosta Viikinlahden ympäri? Aja Kuliksen ja Hertigan välisen sillan yli Kivennokan parkkipaikalle ja lähde juoksemaan hiekkatietä Hertsigan talojen takaa rantaa pitkin. Reitti kulkee Viikin luonnonsuojelualueen läpi Vanhaankaupunkiin ja sieltä Arabianrantaan ja Sörkkaan ja sillan yli Kuliksen läpi lähtöpaikalle. Mukavat maisemat ja paljon hiekkatietä, pitkuus ehkä kymmenisen kilometriä.

EDIT
Kengistä vielä: mulla on Asicsin jotkut 150 - 160 € maksaneet tossut ja hyvin toimivat. Joudun juoksemaan jonkun verran asfaltilla ja eikä ole ollut pahemmin akillesjänneongelmia, vaikka mulla kyseinen paikka kipuilee välillä.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Alamummo sanoi:
Oletko kokeillut juosta Viikinlahden ympäri? Aja Kuliksen ja Hertigan välisen sillan yli Kivennokan parkkipaikalle ja lähde juoksemaan hiekkatietä Hertsigan talojen takaa rantaa pitkin. Reitti kulkee Viikin luonnonsuojelualueen läpi Vanhaankaupunkiin ja sieltä Arabianrantaan ja Sörkkaan ja sillan yli Kuliksen läpi lähtöpaikalle. Mukavat maisemat ja paljon hiekkatietä, pitkuus ehkä kymmenisen kilometriä.

EDIT
Kengistä vielä: mulla on Asicsin jotkut 150 - 160 € maksaneet tossut ja hyvin toimivat. Joudun juoksemaan jonkun verran asfaltilla ja eikä ole ollut pahemmin akillesjänneongelmia, vaikka mulla kyseinen paikka kipuilee välillä.

Toi on hyvä lenkki. Varsinkin kun ite lähtee Viikistä ei tartte autoilla eka mihinkään suuntaan.
Ja kengistä - ostin joku kuukaus sitten Asicsin Gel Cayanot (vai miten hlvtissä se nyt kirjoitetaankaan). Tarjoushinta 169 mutta viime vuoden malli irtos hintaan 130. Sijoitus kannatti, tossut ovat tosi jämäkät ja tukevat. Ja juoksen pääasiassa asfalttiteitä.
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Pronaatio, siis mitä vittua?

Niin, monesti puhuttaessa lenkkareista, puhutaan pronaatiosta ja pronaatiotuesta. Voisiko joku siis ystävällisesti kertoa, mikä tämä salaperäinen juttu on?

Pääseekö sillä kuuhun?

Täältä tähän
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
ervatsalo sanoi:
Niin, monesti puhuttaessa lenkkareista, puhutaan pronaatiosta ja pronaatiotuesta. Voisiko joku siis ystävällisesti kertoa, mikä tämä salaperäinen juttu on?

Näkisin asian niin, että pronaatiotuki estää jalkaterän liiallista kiertymistä juostessa. Toiselle sopii, toiselle ei. En uskalla googlettaa lisää tietoa kritiikin pelossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös