Robotit tulevat!

  • 37 218
  • 319

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
@pernaveikko ... oikean elämän Total Recallia odotellessa...

Tulevaisuuden ennustaminen on tietenkin vaikeaa. Ehkä noin 10 vuotta voimme aika tarkasti nähdä eteenpäin, mutta sitten homma menee hiukan puuroksi, kun muuttujia on niin paljon. Tietenkin tässä teknologian kehityksessä on huomioitava myös se, että se on vain yksi driving force. Vastavoimiakin, ei vähiten poliittisia, tällekin kehitykselle luonnollisesti löytyy. Mutta kyllä tässä nähdäkseni erittäin mielenkiintoista murrosta, tai ainakin sen alkamista, pääsee ihan omana elinaikanakin seuraamaan.

Minä olen kehitysmaiden tilannetta miettinyt pikemminkin tuottamisen näkökulmasta kun halvalle työvoimalle ei enää ole tarvetta. Maailman väkiluvusta kuitenkin valtaosa on keskittynyt pallonpuoliskon eteläisimpiin maihin. On hiukan toista yrittää työllistää tai järjestää rahat elämiseen 5 miljoonalle suomalaiselle kuin miljardille Intialaiselle.
 

Morgoth

Jäsen
Tietokoneistuminen voinee aiheuttaa sitäkin, että ihmiset eivät paljon liiku missään eivätkä tee mitään. Viihde-elektroniikkaa saa halvalla ja lihakin on jotain keinolihaa. Ei siis tarvitse kuluttaa juurikaan, kunhan on katto pään päällä, elektroniikkaa ja jotain keinosapuskaa.

Sähköä tai energiaa tullaan myös tarvitsemaan paljon tulevaisuudessa ja siitähän voi tulla jonkinlainen kehityksen kompastuskivi (Kardasovin asteikko), mutta toki tekoäly&robotit tuossa voivat ratkaista ongelmat. Tuntuu, että mikäli ihminen haluaa Marssiinkin pysyvästi asettautua niin sinnekin pitäisi lähettää ensin robotit rakentamaan olosuhteet ihmisille sopiviksi? Toki muutaman elämäntapaintiaankin voi etuvartioksi lähettää.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
...
Kun useamman työtehtävän voi hoitaa roboteilla ja tekoälyllä ei työtä todennäköisesti tule riittämään kaikille viideksi päiväksi viikossa kahdeksaksi tunniksi päivässä. Automatisoituun liikenteeseen en usko kuitenkaan, kunnes laivat/junat/metro/lentokoneet liikkuvat autonomisesti. Raideliikenteen automotisoiminen ja rataverkoston laajentaminen mahdollistaisi pidempien matkojen tavarankuljetusten siirtämisen pois rekkakuskeilta. Isoja määriä siirrettäisiin automatisoiduilla junilla 24/7 ja määränpäässä jaettaisiin sitten lopulliseen toimitusosoitteeseensa.

Kirjoitus sisältää ajatusvirheen siitä, että tulevaisuudessa tavaraa liikuteltaisiin samoja määriä kuin nyt. Melko varmasti jatkossa valmistus tapahtuu lähellä käyttöpaikkaa. Logistiikka on täysin AI:n hallussa ja myös energia tuotetaan jollain minivoimalalla tms. Lähinnä siirrellään raaka-aineita ja kierrätys näyttelee isoa roolia. Kysymys siitä, että kulkevatko junat yms. autonomisesti ei ole mikään uskon asia, koska esim. metro kulkee jo nyt täysin automaattisesti ihan köpiksessä asti. Se, että HSL ei saa metroa automatisoitua kertoo vain siitä, että projekti ei ole vielä hiekkalaatikkoleikkitasoa, mutta kohta on ja suomalainen kunnallispoliitikkokin saa jotain aikaan.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Sähköä tai energiaa tullaan myös tarvitsemaan paljon tulevaisuudessa ja siitähän voi tulla jonkinlainen kehityksen kompastuskivi (Kardasovin asteikko), mutta toki tekoäly&robotit tuossa voivat ratkaista ongelmat. Tuntuu, että mikäli ihminen haluaa Marssiinkin pysyvästi asettautua niin sinnekin pitäisi lähettää ensin robotit rakentamaan olosuhteet ihmisille sopiviksi? Toki muutaman elämäntapaintiaankin voi etuvartioksi lähettää.

Energian saatavuus voi muodostua jonkinlaiseksi hidasteeksi, mutta kyllä sitä aurinkoa pikku hiljaa opitaan käyttämään tehokkaasti, asteikko on toki tuttu. Vielä se on puuhastelua, mutta niin vain se kunnollinen läpimurto siinäkin tulee.

Ei Marsia etukäteen valmiiksi tarvitse rakentaa, mutta tavarat pitää tietenkin lähettää sinne odottamaan. Kaipa sinne yhtä lailla voisi jonkun rakennusrobotinkin laittaa mukaan.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Kun lueskelee tuota Tylsin tekemäsi työ -ketjua, niin ei se välttämättä niin haitaksikaan ole, että robotit hoitavat tulevaisuudessa tylsimmät, yksitoikkoisimmat ja puuduttavimmat nakkihommat. Ei erilaisten nysväämisduunien teko koko työuran mitalta tuntuisi kovin mielekkäältä. Antaa robotin hoitaa.

Tosin sitten on edelleen ratkaisematta kulutuksen ja ihmisten elannon kaltaiset kysymykset, mutta ehkä riittävä kansalaispalkka takaisi sen, että kulutuksen rattaat pyörisivät riittävästi? Ei se sinänsä haittaisi, jos ihmisten enemmistö voisi lukkiutua koteihinsa kuluttamaan virtuaalisesti ja viettämään aikaa virtuaalisesti ilman mitään pakollisen palkkatyön kaltaista jos koneet/robotit tekisivät ns. hikiset hommat. Luova yläluokka voisi sitten kehitellä vempaimia lisää, ja lisäksi palvelualoilla tarvittaisiin kuitenkin aina ihmisiä.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
... Luova yläluokka voisi sitten kehitellä vempaimia lisää, ja lisäksi palvelualoilla tarvittaisiin kuitenkin aina ihmisiä.

Ei tarvitse yläluokan kehitellä mitään koska robotit ja AI kyllä kehittelevät ne itse. Kai niitä jotenkin ohjaillaan, ellei AI sitten tee jotain analyysia ihmisten mielihaluista ja toimi sen mukaan ihan itsestään.

Palvelualat sen sijaan tulevat häviämään ensimmäisten joukossa.

Mielenkiintoista on se, että onko joku valmis maksamaan enemmän esimerkiksi huippukokin tekemästä safkasta vai häviääkö kokkaustaito kokonaan.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Palvelualat sen sijaan tulevat häviämään ensimmäisten joukossa.

Mielenkiintoista on se, että onko joku valmis maksamaan enemmän esimerkiksi huippukokin tekemästä safkasta vai häviääkö kokkaustaito kokonaan.

Riippuu palvelualasta. Toki esim. kaupan kassan tyyppiset palveluammatit ovat häviämään päin, mutta esimerkiksi mainitsemasi huippukokki tuskin joutuisi työttömäksi vaikka perusruokalassa robottikokki keittelisikin perunamuusia.

Luulisin asian olevan pikemminkin niin, että ihmisten tekemä huippuosaaminen olisi jatkossa entistäkin kysytympää ja varsinkin varakkaammalle väelle jonkinlainen statussymboli. "Meilläpä aterian tekeekin Jean-Pierre Kusela eikä T-1000"-tyyppinen näkökulma siis.

Peruspalveluammatit toki ovat uhanalaisia, mutta huippupalvelut tuskin ovat, samoin en usko ihmiskosketukseen perustuvien ammattien ihan heti katoavan, koska ihminen laumaeläimenä kaipaa toisen lajitoverinsa kosketusta. Esim. ihmishierojaa tai fysioterapeuttia tuskin mikään kone korvaisi. Tai sitten tuostakin tulisi statussymboli.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ei riipu, aikataulu on ainoa epäselvä asia. Kannattaa lukea vaikka tuo linkitetty artikkeli.

Varmasti riippuu alasta. Kuten sanoin, niin huippuihmisten palveluosaaminen tulee säilymään hamaan tulevaisuuteen asti. Jos ei muuten niin statussymbolina. Autonrenkaiden vaihtajiksi ei ihmisiä tarvita, mutta huippukokiksi tarvitaan, tai vaikkapa huippuluokan prostituoiduksi, jos ei muita palvelualoja jäljelle jäisi. Ei robotin muovipillu aitoa tavaraa tule koskaan korvaamaan jos vain valinnan mahdollisuus on eikä kyse ole täysin sosiaalisesti syrjäänvetäytyvästä ihmiskammoisesta panomiehestä.
 

Undrafted

Jäsen
Kirjoitus sisältää ajatusvirheen siitä, että tulevaisuudessa tavaraa liikuteltaisiin samoja määriä kuin nyt. Melko varmasti jatkossa valmistus tapahtuu lähellä käyttöpaikkaa. Logistiikka on täysin AI:n hallussa ja myös energia tuotetaan jollain minivoimalalla tms. Lähinnä siirrellään raaka-aineita ja kierrätys näyttelee isoa roolia.
Riippunee valmistettavasti asiasta kannattaako sitä tehdä pienessä yksikössä. 3D-tulostin esimerkiksi on kätevä, mutta toistaiseksi sen kyvyt rajalliset jos mietitään monimutkaisempia laitteita. Toinen vaikeammin hajautettava on ruokateollisuus. Toki kyseessä oli öljy-yhtiön ennuste, mutta odotukset heillä oli että 2040 mennessä kuljetustarve kasvaa ihmisten keskittyessä isoihin kaupunkeihin minne tarvitsee kuljettaa tavaraa ja sitten jaella kaupungin sisällä.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
... Ei robotin muovipillu aitoa tavaraa tule koskaan korvaamaan jos vain valinnan mahdollisuus on eikä kyse ole täysin sosiaalisesti syrjäänvetäytyvästä ihmiskammoisesta panomiehestä.
Teknisesti olet tässäkin väärässä, keinofjöösa tulee olemaan parempi. Mutta kuten aiemmin sanoin, on mielenkiintoista, että mahtaako ihmiset kuitenkin haluta vähän robustimpaa menoa ja jos haluavat, niin kyllähän robotti senkin osaa feikata.

Ehkä ihmiset kuitenkin keskenään haluavat jakaa empatiankokemukset, mutta eipä sekään varmaa ole. Näin jossain videon missä ihmisille näytetään robotin testausta. Siinä joku tyyppi kamppailee roboa, tönii sitä, työntää harjanvarren jalkojen väliin jne. niin jengi pitää tätä ihmistä ihan kusipäänä. Että kyllä ihminen helposti alkaa kaveeraamaan piikasan kanssa. Tämä ei ollut edes ihmisen näköinen. Vähän sama kun tönäisee levylautaselta neulan uralta niin joku miettii, että miltähän tosta levysoittimesta tuntuu.
 

Byvajet

Jäsen
Ihmetyttää miten kapitalismia pidetään nyt niin kovin hienona ja hyvänä järjestelmänä, että se ei voisi mitenkään murentua.

Koska ihminen on uskonnollinen elukka, jonka perimä ohjaa jakamaan ihmiset ja asiat hyvään ja pahaan, mustaan ja valkoiseen, meihin ja muihin.

Kun ihmisen eliniän suhteuttaa suurempiin kokonaisuuksiin kuten Maan ikään tai ihmislajin ikään, niin tajuaa, kuinka mitätön häivähdys se kokonaisuudessa on, mutta tämän häivähdyksen ihmiset onnistuvat kokemaan totuutena, jopa varsin ehdottomana totuutena.

Totuudet tuppaavat kuitenkin ajan saatossa muuttumaan. Mikä oli totta 10 000 vuotta sitten, ei ollut enää kaikkialla totta 1000 vuotta sitten. Mikä oli totta 1000 vuotta sitten, ei ole totta enää nyt. Mikä on totta nyt, ei ole totta enää 1000 vuoden päästä.

Ihmisen halu kokea maailma totena on perussyy siihen, miksi maailma on niin irrationaalinen. Esimerkiksi monenlaisiin ympäristöongelmiin tai ihmisoikeusongelmiin olisi olemassa ratkaisuja, mutta ihmisen kyvyttömyys joustavaan ja rationaaliseen ajatteluun ja taipumus hirttäytyä ideologioihin ja etsiä niistä turvaa, estää ratkaisujen syntymisen käytännössä.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen

Maltillisempaa...? En tiedä oliko tuo viestisi tarkoitettu sarkastiseksi, mutta onhan tuo helvetin paljon ja nyt puhutaan ainoastaan reilun kymmenen vuoden aikajänteestä? Tuossa kun ottaa huomioon vielä artikkelissa mainitun asian, että kehitysmaissa lasku ei ole samaa luokkaa ja että kolmasosa (rikkaiden) länsimaiden työpaikoista tulee häviämään vuoteen 2030 mennessä, niin aikamoisen mullistuksen edessä länsimaat ovat jo ihan seuraavan kymmenen vuodenkin aikana.

Vanhaa Kummelin vitsiä lainatakseni... "Meanwhile in Finland"... mietitään kuinka Suomeen tarvitaan lisää työvoimaa paikkaamaan suurten ikäluokkien jättämä aukko työmarkkinoilla.

Ja miten nämä keitysmaat, joilla ei ole varaa ja osaamista hypätä tähän kelkkaan tulevat turvaamaan oman selviytymisensä? Kai sitä hengissä pysyy katukioskeista toiselleen coca-colaa myymälläkin? Ei tarvitse paljoa ihmetellä, miksi Kiina on niin agressiivisesti liikkeellä eri puolella maailmaa - Suomi mukaanlukien - turvatakseen raaka-aineiden saatavuuden myös tulevaisuudessa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Liittyy tietenkin robotteihinkin sen verran, että tämäkin tullaan automatisoimaan ja erittäin pian. Miksi ihmeessä ihmisen pitäisi olla dronen puikoissa?

Vaan pointti tässä kohtaa on tämä:

"Rajavartiolaitos ja tulli tutkivat erikoisesti toteutettua savukkeiden salakuljetusta itärajalla. Miehittämättömällä ilma-aluksella eli dronella on tutkinnan perusteella lennätetty savukkeita Venäjältä Suomeen."

Mitähän helvetin erikoista tässä nyt oli? Toistaiseksi tuo on vielä kohtalaisen harvinaista, mutta asiaan pitääkin puuttua kunnolla ja tässä kohtaa onkin, koska vielä tänä vuonna tulee uusi laki käsittelyyn.

Tuo asenne missä kaikki jo olemassa oleva nykytekniikka on erikoista on todella vaarallinen, jos väärät ihmiset ajattelevat noin.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tämä ei varsinaisesti liity mihinkään, mutta hauska juttu kuitenkin. Jos seuraatte kansainvälisiä matkailusivustoja, niin todella paljon kysytään revontulista.

Yle uutisoi seuraamisen kehittymisestä ja siitä kuinka tämä kaikki data pitäisi saada matkailualan käyttöön. Tällä hetkellä revontulia metsästetään tutkimalla esimerkiksi oravanjälkiä lumesta. Eli arvaamalla ja haistelemalla kokemuksen perusteella missä voisi ehkä olla. Ja samaan syssyyn tarvitaan luonnollisesti reikä pilvipeitteeseen.

Ei mene kauaa, niin saadaan tietoa tuolla, vaikkapa 170 kilometrin päässä, on sadan prosentin varmuudella revontulet sekä se aukko pilvissä seuraavat neljä tuntia. Oppaan haistelua ei enää tarvita, kun teknologia pystyy täydellä varmuudella tietämään.

No, ehkä nuo nyt vielä saa uusia töitä, kun niitä on aika vähän. Harmillista kuitenkin varmaan, jos ennen oli hieno työ poppamiehenä ja nyt joutuukin sitten bussikuskiksi, koska turistit ovat kyllä valmiita liikkumaan. Lappiin ei vielä tuota nopeammin saada itseajavia busseja eli hetken ehtii tuota työtä tehdä ja kenties ehtii eläkkeellekin.

Toisaalta, saahan siitä sirkuksen aikaan väittämällä kuinka oli ihan oma ihmisen ammattimainen arvio, mutta siitähän jää sitten kiinni lopulta.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings

ipaz

Jäsen

Eilen oli uutisissa juttu virolaisten kehittämästä taistelukoneesta, joka pystyy tuhomaan esim. ihmiskohteet konekiväärillä lähes missä tahansa maastossa. Tosin laite on vain niin sanottu käden jatke, sillä ihminen ohjaa konetta ja painaa liipaisinta. Kehittäneen yrityksen tj oli vakaasti sitä mieltä, että sodankäynnin sääntöjä tulisi tarkentaa siihen suuntaan, että ampumis-/tuhoaminkäskyn tekee aina ihminen eikä milloinkaaan kone. Onhan jenkeilläkin toki ollut lennokkinsa jo vuosikausia, mutta tämä oli maasodankäyntiin tarkoitettu laite.

Yleisesti kehityksen kulusta voi saada käsityksen lukaisemalla tämän Yle Tieteen parin päivän takaisen jutun, jossa havainnoillistetaan että miten kovassa vauhdissa tässä oikein ollaan menossa: 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi | Tiede | yle.fi
 

ipaz

Jäsen
Kassahenkilökunnan päivät ovat kohta pian luetut ainakin Amerikassa. Amazon avasi tänään Seattlessa uuden Amazon GO myymälän, jossa ei ole lainkaan kassoja ja jossa kaikki maksu tapahtuu mobiilisovelluksen kautta. Kauppaan pääsee sisään ainoastaan sovelluksen tunnisteella ja sitten sadat kamerat ja sensorit seuraavat mitä ostoksia koriisi keräilet ja velottaa hinnan tililtäsi kun poistut kaupasta.
Tässä se on! Amazon Go on ruokakauppa ilman kassahenkilöstöä – Stara

Ruotsista tuli vastikään tieto, että paikallinen Gigantti eli Elgiganten lopettaa käteisen rahan vastaanottamisen suurimmassa osassa myymälöissään. Tulevaisuus on täällä.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Kassahenkilökunnan päivät ovat kohta pian luetut ainakin Amerikassa. Amazon avasi tänään Seattlessa uuden Amazon GO myymälän, jossa ei ole lainkaan kassoja ja jossa kaikki maksu tapahtuu mobiilisovelluksen kautta. Kauppaan pääsee sisään ainoastaan sovelluksen tunnisteella ja sitten sadat kamerat ja sensorit seuraavat mitä ostoksia koriisi keräilet ja velottaa hinnan tililtäsi kun poistut kaupasta.
Tässä se on! Amazon Go on ruokakauppa ilman kassahenkilöstöä – Stara

Tätä täällä juuri ollaan tarkoitettu. Jos mietitään, että esimerkiksi 20% länsimaiden työpaikoista katoaa (ihan oma heitto, olen kuullut tätäkin suurempia prosenttiosuuksia) pelkästään kuljetuksen, kaupan ja teollisuuden alalla seuraavan kymmenen vuoden sisällä, niin jo pelkästään se tulee mullistamaan miten yhteiskunnat ja työelämä on tänä päivänä rakennettu. Puhutaan niin massiivisesta määrästä työikäistä väestöä vailla työtä ja ostovoimaa!

Moni perustelee asiaa sillä, että uusia työpaikkoja syntyy kuolevien alojen tilalle, mutta minne? Siis ilman sarvia ja hampaita kysyn tämän kysymyksen, koska itse en osaa tätä nähdä enkä varsinkaan siinä mittasuhteessa mille tarvetta olisi? Palvelusektori (jota tietenkin kaupankin ala on..), mutta mitä palveluja pystytään myymään jos ostovoima laskee? Ollaanko tässä tehostamassa itsemme hengiltä? Toisaalta eipä tätä kehitystä voi mitenkään pysäyttää. Meitä (ihmisiä) on yksinkertaisesti liian paljon.

Ihan ensimmäiseksi ainakin pitäisi Suomessa miettiä uudelleen ne arviot, kuinka paljon me todellisuudessa tarvitaan - jos tarvitaan - lisää työvoimaa suurten ikäluokkien tilalle? Minun nähdäkseni ei juuri ollenkaan? Tulevaisuus näyttää samaan aikaan kiehtovalta ja pelottavalta.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tätä täällä juuri ollaan tarkoitettu. Jos mietitään, että esimerkiksi 20% länsimaiden työpaikoista katoaa (ihan oma heitto, olen kuullut tätäkin suurempia prosenttiosuuksia) pelkästään kuljetuksen, kaupan ja teollisuuden alalla seuraavan kymmenen vuoden sisällä, niin jo pelkästään se tulee mullistamaan miten yhteiskunnat ja työelämä on tänä päivänä rakennettu.

Katsotaan mitä tapahtuu. Nykyiselläänkin monissa maissa itsepalvelukassat kumisee tyhjyyttään, vaikka niitäkin maita on missä perinteiselle kassalle saattaa olla lyhyempi jono.

Toisaalta varmaankin noita automaattikauppoja tulee sinne tänne, mutta ei kovin paljoa aluksi. Juurikin isojen kaupunkien keskuksiin ja sillä lailla. Kaipa sellainenkin tilanne on aika kauan, että Helsingissä on yksi iso tuollainen ja se on maan ainoa. Sitten, kun ne tulee kunnolla, niin muutos voi olla aika nopeaakin ja niitä avataan samaa tahtia kuin Burger Kingeja.

Sitä en ole vielä keksinyt miten sellainen tilanne hoidetaan, jos asiakas kerää omat kassinsa täyteen tavaroita ja sitten kortilla ei olekaan katetta ulos lähtiessä. Kaipa siinä joku palautuspiste on, että ei tarvitse lähteä etsimään minne mikin tuote laitetaan takaisin.

Ja sellainen tilanne, kun korttimaksut ei toimi ollenkaan ja kauppa on porukkaa täynnä. Joka tapauksessa tulevaisuus on täällä.

EDIT:

Tuo näyttää siltä, että tuolta voi vain kävellä ulos ilman mitään portteja, vaikka tietenkin voi tulla joku hälytys, jos maksutapahtuma ei mene läpi. Kai siinä sitten joku vartija patsastelee.
 
Viimeksi muokattu:

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Katsotaan mitä tapahtuu. Nykyiselläänkin monissa maissa itsepalvelukassat kumisee tyhjyyttään, vaikka niitäkin maita on missä perinteiselle kassalle saattaa olla lyhyempi jono.

Toisaalta varmaankin noita automaattikauppoja tulee sinne tänne, mutta ei kovin paljoa aluksi. Juurikin isojen kaupunkien keskuksiin ja sillä lailla. Kaipa sellainenkin tilanne on aika kauan, että Helsingissä on yksi iso tuollainen ja se on maan ainoa. Sitten, kun ne tulee kunnolla, niin muutos voi olla aika nopeaakin ja niitä avataan samaa tahtia kuin Burger Kingeja...

Minun nähdäkseni se menee niin, että alkuun on varmasti muutosvastarintaa olemassa. Mutta onhan se päivänselvää, että jos kassan ohi voi vaan kävellä sen sijaan, että jonottaisi siinä "rahojaan laskevan mummon takana", niin kyllä se nopeampi vaihtoehto alkaa kummasti kiinnostaa suurinta osaa. Ja kun yksi toimija saa laskettua kustannuksia tällä tavalla ja saa huomattavaa kilpailuetua, niin muiden on pakko seurata perässä. Itseään ruokkiva ilmiö. Kyllä nämä muutokset väistämättä tapahtuvat, kun tekniset edellytykset ovat olemassa. Kysymys alkaa tosiaan olla enemmän siitä kyse, että kuinka kauan muutosvastarinta ottaa aikansa... kaksi vuotta, viisi vuotta vaiko kymmenen vuotta?
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös