Voisin muuten yv:llä laittaa sulle viestiä universumin moderneimman ja automatisoiduimman broileritehtaan arkitodellisuudesta. Automatiikka ei toimi, pomot vaihtuu, kanan luuranko ei olekaan samanlainen jokaisella, tarvitaaan niitä tyhmiä perkaajia enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
Kaikki kokeiltu ei onnistu eikä kaikkea saada toimimaan heti. Asioita tulee kuitenkin tarkastella pitemmällä aikavälillä. On absurdia olettaa, että kehitys tai muutos pysähtyy hetkeen, jossa nyt olemme. Vuosisadat vierivät ja jokainen vuosisata tuo mukanaan uutta. Moni asia, joka ei onnistunut vuosisata sitten, onnistuu nyt.
Palkkatyökin on ihmiskunnan historian janalla pelkkä räpsähdys, mutta tällä hetkellä siihen suhtaudutaan kuin sitä olisi ollut aina. Palkkatyö esitetään luonnollisena tilana, vaikka se on äärimmäinen ja hetkellinen poikkeama kokonaisuuteen katsoessa. Kun parhaillaan keskustellaan erilaisesta veroin tuetusta työstä ja kansalaispalkasta, niin se kertoo juuri siitä, että palkkatyön aika saattaa lähestyä loppuaan. Ehkä länsimaisissa yhteiskunnissa ei makseta palkkoja enää 100-200 vuoden päästä, vaan ihmisten tarpeet turvataan jotenkin muuten.
Tulevaisuutta koskevassa keskustelussa korostuu, että ihmiset hakevat vertailukohdan omasta elämästään sen sijaan että pohtisivat sitä, mistä on tultu ja mihin ollaan menossa. Varmasti muutoksen kieltäjiä on ollut 1800-luvullakin. Niin ikään heitä tulee olemaan 2100-luvulla. Sellainen ihminen on. Hän uskoo kokemaansa ja näkemäänsä pystymättä ulottamaan näkemystään itsensä ulkopuolelle.
Yhtä lailla ihminen uskoo, että samat asiat, jotka ovat toistuneet menneisyydessä, toistuvat myös tulevaisuudessa. Ei ole kuitenkaan takeita siitä, että vaikka tekniikan syrjäyttämä työ on korvautunut aikaisemmin uudella, niin sama tulee tapahtumaan jatkossakin. Monien asiantuntijoiden mukaan ei tule, koska nykyinen automaatioon ja tekoälyyn liittyvä murros on laadullisesti erilainen kuin on ovat olleet aikaisemmat murrokset.
Toinen asia, johon ei voi hakea tukea menneisyydestä, on maapallon kestokyky. Ympäristön suojelemiseksi on pystyttävä luopumaan luonnonvarojen liikakäytöstä. On estettävä luontoa kuormittava talouskasvu ja ihmisten ja tavaroiden liike ja opittava elämään paikallisesti tekniikkaa hyödyntäen. Vielä vuosisadan alussa ihmisiä oli vähän ja kulutus pientä. Tällä hetkellä ihmisiä on valtavasti enemmän ja koko läntinen kulttuurimme perustuu kulutuksen kasvattamisen ideaan. Näin tuskin voi jatkua vuosituhansia. Rajat tulevat ihan konkreettisesti vastaan.