IS kertoo kannabispsykoosiin sairastuneesta parikymppisestä Elinasta:
Sen piti olla hauska juttu. Varmaan voi olla hauska juttu joillekin, kuten moni muukin päihde voi jollakulla toimia ja käyttö pysyä hanskassa, toisilla taas ei. Elinalla nyt kuitenkin meni kasettinauha rusetille pilvenpoltosta. IS mainitsee jutun yhteydessä, että ”Elinan nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojelemiseksi. Ilta-Sanomat on nähnyt dokumentit, jotka tukevat haastateltavan kertomusta.”
Täälläkin pieni mutta äänekäs pilvipetterien porukka maalailee kerta toisensa jälkeen auvoisia taivaita kannabiksen vaarattomuudesta ellei peräti hyveellisyydestä. Ei tule kuulemma krapulaa, ei aiheuta riippuvuutta, tuottaisi tsiljardien verotuotot ja pelastaisi kansantalouden, poistaisi likimain työttömyyden, liekö karkottaisi synnin ja syövänkin sauhuna ilmaan. Vai luemmeko kohta täältä väkevää todistusta siitä, että tällaiset Elina-jutut ovat 1980-luvun saatanallisten huumevalistajien juonia, jonkinlaisia vääristeltyjä ja liioiteltuja käärmeitä rajattomien yksilönvapauksien utopistisessa paratiisissa?
Turun yliopiston päihdelääketieteen apulaisprofessori Solja Niemelä kertoo yllä linkittämässäni artikkelissa seuraavasti:
– Kannabis on noussut 2000-luvulla yhdeksi merkittäväksi psykoosin riskitekijäksi.
Suomessa tilanne näkyy käytännössä esimerkiksi niin, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kannabispsykooseja arvioidaan olevan kymmeniä viikossa. Taustalla voi olla myös sekakäyttöä. Yleensä kannabis- tai muuhun päihdepsykoosiin sairastuu nuori mies.
Päihdepsykoosi lisää aina sekä kuolleisuuden että pysyvän mielenterveyden häiriön riskiä.
– Moni tuntuu ajattelevan, että päihdepsykoosi poistuu nopeasti, eikä siitä ole sen suurempaa haittaa. Tämä ei ole totta. Hälyttävän moni päihdepsykoosipotilaista saa myöhemmin skitsofreniadiagnoosin. Luku on erityisen korkea sillä porukalla, jolla on kannabispsykoosi, Niemelä kommentoi.