Tässähän nyt ei ole mitään uutta, mutta kun kerran on palkittu uusi tutkimus, niin laitetaan nyt tännekin.
Suomalaistutkimus antaa viitteitä kannabiksen varhaisen käytön vakavista vaikutuksista mielenterveydelle myöhemmässä elämässä.
www.iltalehti.fi
Väitöskirja toteaa, että nuoruuden kannabiksen käytön ja myöhemmässä elämässä ilmenevien ei-psykoottisten mielenterveysongelmien välillä on yhteys.
Tuloksissa havaittiin, että tutkittavilla, jotka olivat käyttäneet kannabista maksimissaan neljä kertaa 16. ikävuoteensa mennessä, oli korostunut riski sairastua masennukseen. Yli viisi kertaa kannabista käyttäneillä tätä yhteyttä ei sen sijaan havaittu.
Toinen löydös osoitti, että yhteys myöhemmässä elämässä puhkeavaan ahdistuneisuushäiriöön säilyi merkitsevänä heillä, jotka olivat käyttäneet kannabista useammin kuin viisi kertaa nuoruudessaan.
Lisäksi kannabiksen varhaisen kuluttamisen huomattiin lisäävän riskiä siihen, että henkilöllä ilmenee myöhemmin vakavaa tahallista itsetuhoista käyttäytymistä.
Neljäs erityisen mielenkiintoinen löydös liittyi kannabiksen käytön ja ennen 16. ikävuotta koettujen psykoosin kaltaisten kokemusten yhteyteen.
Denisoff kertoo, että mielenterveysongelmien ilmaantumisen riski korostui erityisesti heillä, joilla on ollut harha-aistimuksien ja harhaluulojen kaltaisia lieviä tuntemuksia nuoruudessaan. Aistimukset ovat Denisoffin mukaan erittäin yleisiä, eivätkä ne ole oireita mistään sairaudesta.
Tutkittavilla niitä oli esiintynyt jopa joka kolmannella nuoruudessaan.
– Jos nuorella oli ollut tällaisia psykoosin kaltaisia kokemuksia, niin heillä kannabikselle altistuminen oli erittäin riskialtista mielenterveydellisen ennusteen kannalta, hän sanoo.
Tässä pitäisi muistaa myös se, että tutkimukset ovat myös osoittaneet, että henkilöt joilla on piileviä mielenterveysongelmia, hakeutuvat helposti kannabiksen (ja muiden päihteiden) pariin.