hulkster19
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Washington Capitals, SaiPa
Valitettavasti poliisi ei ainakaan julkisuudessa nähtyjen ulostulojen perusteella näytä ammattilaisia tässä asiassa kuuntelevan. Iltalehdessä Kinnunen väittää, että ongelmat varmasti ykskantaan lisääntyisivät kannabiksen vapauttamisen myötä. Viime viikolla Aamulehdessä julkaistussa jutussa rikosylikomisario Vesa Mäkinen taas lasketteli faktana, että kannabiksen vapauttaminen lisäisi nuorison kuolemia ja nuorisoväkivaltaa. Pidätkö näitä tosiaankin asiantuntijalausuntoina? Kumma juttu, ettei kaiken aikaa lisääntynyt käyttö näy noissa nuorisokuolema- ja väkivaltatilastoissa vielä mitenkään. Jopa THL on jo pitkään kannattanut huumeiden (huom. aivan kaikkien huumeiden) dekriminalisointia. Jos poliisi kuuntelee laitosta, miksei se näy julkisissa ulostuloissa?Käsittääkseni poliisikin kuuntelee asiantuntijoita (THL, sosiaalitoimi) sekä toimii oman kokemuksensa mukaan ja luo realistisen kuvan mm. kannabiksen käyttäjistä. Sinulla on merkillinen käsitys keitä eri ammateissa toimivat ihmiset kohtaavat työssään. Sinä vetoat "omaan kaveripiiriin", kuinka kattava otos mahtaa olla?. Väitän, että yhä enemmän eri ammattilaiset kohtaavat "ongelmattomia" päihteitten väärinkäyttäjiä eli päällisinpuolin menestyviäkin ja kunnollisia kansalaisia, joille päihteet yleensäkin (alkoholi, kannabis, muut huumeet) ovat todellisuudessa ongelma, joka kuitenkin usein jää piiloon, koska tällaisista ongelmista ei useinkaan haluta puhua = myöntää omaa ongelmakäyttöä.
Kovasti penäät tieteellistä dataa väitteiden tueksi, mutta annat poliisin heitellä mututuntumalta tällaista faktana. Sitä dataa kun meillä on jo olemassa Portugalista (linkki transformdrugs.org-sivustolle, ja vastaavia lähteitä löytyy Googlella kyllä useita muitakin - kannattaa varmaankin tutustua). Tuossa jutussa on hyvin eritelty, mitä huumeiden (huom. aivan kaikkien huumeiden) dekriminalisointi sai aikaan Portugalissa, aivan erinomaisesti lähteytettynä vielä. Huumekuolemat vähenivät, HIV-tartunnat vähenivät, käyttö ja kokeilut erityisesti 15-24-vuotiaiden keskuudessa vähenivät, ja niin edelleen. Toki Portugalissa uudistettiin koko huumepolitiikka samalla rankaisevasta apua tarjoavaan, mutta se taitaa olla tänä päivänä olennainen osa dekriminalisointikeskustelua muutenkin. Dekriminalisaatio ilman näitä sosiaalipoliittisia ohjelmia ei siis luultavasti toimi, mistä viitteeksi käyköön jutun lopulla oleva spekulaatio laman ja budjettileikkausten vaikutuksista päätökseen. Tämä on toki vielä puhtaan spekulaation tasolla. Varmasti tässäkin ketjussa Portugalia on jo käyty läpi useaan otteeseen, mutta laitetaan vielä kerta kiellon päälle.
Edit/ Ja kun siitä nuorisosta ollaan niin huolissaan, niin kannattas tutustua tämän (linkin takaa aukeaa EMCDDA:n pdf-raportti) dokumentin sivulla 28 oleviin tilastokokoamiin huumeita viimeisen vuoden aikana kokeilleista nuorista. Portugali on erityisesti miedomman kaman (kannabis, mdma ja kyllä, lasken mdma:n kokaiinia ja heroiinia miedommaksi) puolesta häntäpäässä. Tuosta raportista selviää myös, että huumekuolemat ovat lähteneet 2010-luvulla nousuun, joka on huolestuttavaa, mutta kokonaisuutena ero Portugalin 90-luvun huumeongelmiin on edelleen huima.
Viimeksi muokattu: