Onhan nyt kai joku jenkkifutis kuitenkin huomattavasti enemmän pelikirjapeli kuin jääkiekko? Henrik Dettman oli taannoisessa Veikkaajan kolumnissaan sitä mieltä että koko ajan nopeutuvassa koripallossa pelikirjojen- ja tapojen merkitys vähenee. Varmasti tästä asiasta löytyy vastakkaisiakin asiantuntija-arvioita, mutta Dettmannin näkemys vaikuttaa järkevältä ja perustellulta. Jääkiekko on nopeutunut viime vuosina luonnollisen kehityksen lisäksi sääntömuutosten ansiosta, kun puolustavilta pelaajilta on viety mailahäirinnän ja kiekottoman pelaajan estämisen kitkemisen myötä aseita pois.
Tarkoitin lähinnä futista ja lätkää, mutta jenkkifutiskin on tietenkin pelikirjapeli. Ja onhan se tavallaan "enemmän" pelikirjapeli kuin jääkiekko, mutta sekin riippuu mielestäni paljon siitä miten jääkiekkoa pelaa. Se tietenkin on totta, ettei lätkässä pysty niin paljoa suunnittelemaan ennakkoon pelejä (eli hyökkäyksiä).
Henrik Dettmannia arvostan aivan valtavasti ja jos hän noin sanoo, niin varmasti on paikka tarkistella omiakin näkemyksiä. Koripallossa en ole mikään asiantuntija, joten vaikea ottaa kantaa sen paremmin. Tähän asti ainakin Euroopassa pelikirja on kait ollut suuressa roolissa myös koriksessa, NBA:n ollessa sen vastakohta huimien yksilöiden pelikenttänä.
Jääkiekon nopeus eri lajeja vertailtaessa ei kyllä mielestäni ole mikään myytti vaan aika yleisesti tunnustettu asia? Ja aina ei voi itse vaikuttaa miten peliä pelaa. Jos vastustaja antaa sellaisen prässin kuin esim. Ruotsia Suomea vastaan viime sunnuntaina, niin hitaasti pelaaminen menee mahdottomaksi. Kiekottelu ajokoiramaisesti karvaavia ja loistavasti peliä lukevia hyökkääjiä vastaan vaatii sellaista taitoa mitä Suomen pakeilta ei ainakaan Tukholmassa enää löytynyt.
Totta että jalkapallossa moni tilanne ratkeaa myös 1 vs. 1 -tilanteisiin, joten ehkä eroa ei ole. Lähinnä ajattelin niin että puhdasta miesvartiointia on jääkiekossa paljon enemmän, koska osa joukkueista perustaa koko oman alueen puolustuspelinsä siihen.
Enkä tarkoita missään tapauksessa sitä että pelikirjojen merkitys putoaisi jotenkin radikaalisti. Päinvastoin niiden merkitys sarjatilanteille ja pleijariratkaisuille on erittäin suuri. Painotuksissa tässä taitaa vaan suurin erimielisyys vallita.
Jääkiekon nopeus on aika suhteellista. Itse sanoisin, että jääkiekko on pikemminkin hidastunut kiekkokontrollin tultua isosti kentille. Toisaalta kiihtyvästi tuleva hyökkäys nopeuttaa peliä, mutta toisaalta 90-luvulla ja 2000-luvun alussa ei palauteltu lainkaan (SM-Liigassa ei yksikään!) joten peli oli siltä osin nopeampaa, virtaus oli niin erilainen.
Vastustajan prässi on yksi asia mutta siinäkin tärkeintä on se miten prässi saadaan aikaan, jotta se on oikeasti tehokas. Sehän vaatii koko viisikon ollakseen toimiva taktiikka. Olet mielestäni täysin oikeassa siinä, että prässin alta on päästävä pois nopeasti. Joko siis nopeilla lyhyillä syötöillä tai taitavien puolustajien avulla. Aikanaan Jalosen HPK nollasi välierissä HIFK:n kotikentän prässin juuri noilla lyhyillä syötöillä, joilla paine purettiin.
Ruotsia vastaan on siis katsottava johtuvatko Suomen ongelmat todella Ruotsin prässistä, Suomen pelaajien väärästä sijoittumisesta, vai jo edellisestä hyökkäyksestä. Kahden laiturin prässin alla esimerkiksi maalin takana heitetty pakki-pakki on melkein kaikista huonoin vaihtoehto, vaihtoehdoksi jää hieman prässin "tulokulmasta" riippuen joko syöttö tai haasto keskustaan tai kova rännikiekko. Tuo sitten taas vaatii jo sen, että puolustaja on peliin päin kääntyneenä, muuten ongelmia tulee.
Jalkapallossa koko kentän miesvartiointi on jo vanha asia ja perinteisesti sillä pyritään puolustamaan taitavia pelaajia vastaan. Esimerkiksi Barcelonaa vastaan on kokeiltu jos jotain ja myös tuota miesvartiointia. Jääkiekossakin se voi olla vaikeaa jos tulee paljon skriinejä, mutta jalkapallossa jälleen on vastassa pelaajan lisäksi se tila. Yksi esimerkki on nopea vastahyökkäys jossa puolustuslinja joutuu pelaamaan sekä miestä, että aluetta. Samaan aikaan siis jokaisella on oma pelaaja mutta samalla on sijoituttava niin, ettei väleihin pääse antamaan palloa. Se on vaikeaa.
Tietenkin lajit ovat myös erilaisia eli onhan jääkiekossakin vaikeaa pelata taitavia pelaajia vastaan. Kaukalossa on kuitenkin helpompi pakottaa se vastustaja itselle mieluisaan kulmaan sijoittumalla oikein. Monesti voi jättää vaikka vapaan syöttöväylän jos etukäteen näkee, että pelaaja on edelleen vaarattomassa paikassa syötön saatuaan. Futiksessa toimii ihan sama periaate mutta tilaa voi jättää vähän enemmän, ellei olla ihan boksin sisällä tai puolustuslinjan edessä.