Kuten jo sanoin, kyseinen kappale oli esimerkki miten todellinen Johtava Analyytikko pohtisi pelillisiä asioita, eikä puhuisi tappio pelin jälkeen siitä, että Venäjä pelkää meitä. Venäjä ei pelkää, vaan on ottanut vallan pelistä takasin viime kevään jälkeen ja nöyryyttänyt Suomea jo kolmesti tällä kaudella.
Suomen pitäisi pyrkiä rikkomaan Venähän viisikon rakenne, koska nyt joudutaan hyökkäämään jatkuvasti ehjää viisikkoa vastaan. Tässä tilanteessa Venäjä vie pelin paremman yksilötaidon avulla eli kytätään koko peli, puolustetaan tarkasti ja odotetaan. Tällöin yksilötaidon merkitys nousee ja siinä Suomi häviää Venäjälle.
Minusta pitäisi pelata hyvää peruspeliä, mutta käyttää rohkeammin nopeaa kääntämistä. Tällä on kaksi seurausta, vastustajan epävarmuus ja mahdolliset maalipaikat. Tähän asti Suomi on ollut ennalta arvattava ja Venäjä kurinalainen, tähän pitää tulla muutos viimeistään MM-kisojen finaaleissa. Silloin tosin Suomellakin on eritason joukkue, jolloin yksilötaidon ero tasottuu.
No minusta nuo nopeat pelin kääntämiset ovat jokaisen toimittajan perusjargonia ja jopa jokainen katsoja osaa sanoa, että olisi pitänyt kääntää peliä nopeammin. En oikein keksi mitä riemua analyytikon olisi kirjoittaa asiasta joka on täysin päivänselvä ja kaikille nähtävissä muutenkin. Vähän sama asia kuin tv-selostaja kertoo katsojille, että jollakin on kiekko, kyllähän sen nyt jokainen näkee.
Sihvonen sanoo, että Venäjä pelkää ja joku muu sanoo jotain muuta. Onhan se kuitenkin kiistaton fakta, että jostain se kertoo, kun Venäjä on noin passiivinen Suomea vastaan.
Pitäisikö mielestäsi Sihvosen kirjoittaa esimerkiksi noin kuin itse laitoit, että pitää pelata hyvää peruspeliä ja kääntää rohkeammin? Tuohan on ihan diipa-daapaa koko lause. Siihen perään sitten, että paikoista pitää tehdä maalit, tehdään töitä, pelataan joukkueena, pysytään poissa boksista, veskaripeli pitää olla huippua ja mitäs vielä.
Sikäli olen samaa mieltä, että Sihvonen, tai joku muu, saisi keskittyä purkamaan noita SM-Liigajoukkueiden pelitapoja laajemmin. Mutta jostain syystä PS on nyt valinnut Meidän pelin omaksi johtotähdekseen. Toisaalta, on myös niin, että meillä on jo hyvät työkalut itsekin analysoida niitä liigajoukkueiden pelitapoja. On siffan parjatut HVP-tilastot (jotka ovat aivan loistava apukeino), Fordél osoitti jo kertaalleen, että osaa analysoida mainiosti ja kirjoittaa siitä vielä hyvän raportin. Viitsimisestä se on kiinni.
Olisi myös ihan piristävää kun ilmestyisi anti-Sihvonen joka myllyttäisi Suhoslaista näkökulmaa, tai sitten lähtisi aina pystysuunnan kiekon parhaudesta liikkeelle.
Mutta siinä mielessä Sihvonen on oikealla tiellä, että Jalosen peli (Meidän peli) sisältää kaiken. Ken sisäistää sen pelikirjan pystyy pelaamaan kaikilla tavoilla jääkiekkoa, ja vaihtamaan taktiikkaa/pelitapaa ottelun sisällä lennosta. Eli välttämättä ei edes tarvita muita pelikirjoja. Kun aiemmin on lähdetty siitä, että riittää kun on vaikka kaksi rytmiä, niin onhan siinä melkoinen ero jos opetetaankin viisi rytmiä. Kun osaa viisi rytmiä, niin pystyy pelaamaan myös pelkästään kahdella jne.
Jalosen pelikirja liiton koulutusmateriaalina olisi ihan ideaalinen lähtökohta. Kun se olisi tavallaan se perusta, niin jokainen valmentaja voisi lähteä versomaan omaan suuntaansa, tai pysyä uskollisena alkuperäiselle. Loppuisi se typerä tappelu siitä miten jääkiekkoa "kuuluu" pelata ja pelaajille opetettaisiin samat asiat aina alkuun.
Kyllä minä pelaajana olisi erittäin kiitollinen siitä, että olisi joku joka kertoisi eri ratkaisumallit ja varsinkin sen mikä on oleellista kun tunnistetaan pelitilanteet. Osalla pelaajista se tulee selkärangasta (= pelisilmä), he ymmärtävät pelin virtauksen ja osaavat rytmittää peliä. Jari Litmanen esimerkiksi oli aivan mestari siinä ja tietenkin voidaan nostaa esiin vaikka Andrea Pirlo tai Xavi. Kaikilla pelaajilla sitä taitoa ei kuitenkaan ole ja yleensä he ovatkin niitä, jotka menevät tiukasti pelikirjan ohjeiden mukaan, koska se on "turvallista" ja siten syntyy myös "peliä".
Nyt jos ajatellaan se Pekka Peruspelaaja niin onhan se mieletön voimavara, kun hän ymmärtäisi heti kättelyssä miksi joskus palautetaan tai lähdetään viiveellä, muutenkin kuin vaihtojen aikana. Se on pelin aikanakin silloin ihan eri tilanne vaihtaa taktiikkaa lennosta jos koutsi huomaa jotain vastustajan pelissä. Vähän sellainen jenkkifutistyylinen lähestyminen siis, opetetaan ensin "kaikki" ja sen jälkeen sen sisällä syntyy variaatioita. Variaatioiden ymmärtäminen kuitenkin vaatii sen, että perusasiat ovat hallussa ja syy-seuraussuhteet ovat kristallinkirkkaat.
Periaatteessahan voisi kai opettaa jokaisen rytmin haun ja pelaajien luistelulinjat, avautuvat syöttölinjat, sekä ideaalihyökkäyksen mihin pyritään. Samalla sitten opettaa mitä pitää osata katsoa siitä vastustajan ryhmityksestä, että osaa tunnistaa pelitilanteen ja tehdä oikean ratkaisun.
Jalosen (Meidän) peli ei siis mitenkään estä pelaamasta jollain tietyllä tavalla, eikä se myöskään pakota pelaamaan jollain tavalla. Lähtökohtana se kuitenkin on monipuolisin jääkiekon pelikirja mitä Suomen maalta löytyy. Ymmärrän, että pelaajilla ja koutseilla on sitten aina omat mieltymyksensä ja jossain vaiheessa he ajautuvat samaan jengiin, pelaamaan "omaa" peliään. Kun heidät on kerran opetettu Meidän pelin periaatteisiin, niin he osaavat pelata nopeaa kahden rytmin lätkää loistavasti ja tietävät mitä oman pelitavan puitteissa tehdään jos vastustaja alkaa palauttelemaan.
Petteri Sihvonen on siis tietyllä tavalla oikealla tiellä, vaikka vieressä kaatuu aitaa aina välillä. Minä en pidä siitä muiden mustamaalaamisesta, mutta kai siihenkin joku motiivi löytyy, ei kiinnosta.
Meidän palstamme "Sihvonen" eli siffa on tuonut tänne erinomaisen tilastotyökalun, joka auttaa tunnistamaan joukkueen hyökkäyspelikirjan ja auttaa myös analysoimaan yksittäisen ottelun kulkua ja koutsien tekemiä päätöksiä. Lisätäänkö kiekkokontrollia, mitä lähtöjä, miksi niitä on paljon/vähän, mitä teki vastustaja, miten prässi vaikuttaa tuon joukkueen lähtöihin, mitä se tekee prässin alla. Pelkät luvut paperilla eivät heti kerro tuota kaikkea, mutta kun joudut niitä sieltä pelistä etsimään niin aukeaa aivan uusi maailma. Suosittelisin ymmärtämään siffan HVP-tilastointia, sen jälkeen voi jatkaa omien IPR (itku-potku-raivari)-tilastojen merkeissä jos siltä tuntuu.