VM antoi vastineensa Sorsille ja se löytyy tästä.
Arviointimenetelmien rooli työllisyyspolitiikassa - Valtiovarainministeriö
Hallituksen esityksiä on arvioinut myös lainsäädännön arviointineuvosto, ja yleisesti ottaen arviointineuvoston palaute vaikutusarvioista on ollut myönteistä. Esimerkiksi ansioturvan porrastuksen osalta arviointineuvosto totesi lausunnossaan, että esitysluonnoksessa on hyödynnetty erittäin hyvin tutkimustietoa ja että työllisyysvaikutuksia on arvioitu yksityiskohtaisesti ja tutkimuksiin tukeutuen.
Aikuiskoulutustuen osalta neuvosto kiitti lausunnossaan taloudellisten vaikutusten arviointia ja epävarmuuksien tuomista esiin. Kalevi Sorsa -säätiön raportissa kuitenkin todetaan, että esimerkiksi arvio aikuiskoulutustuen lakkauttamisen vaikutuksesta ei perustu tutkimustietoon.
Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Niku Määttänen, on todennut artikkelissaan, että valtiovarainministeriön arviot perustuvat selkeisiin menetelmiin ja tutkimukseen, mikä on linjassa lainsäädännön arviointineuvoston näkemyksen kanssa
Oman näkemyksensä työllisyystoimista on julkaissut myös valtiontalouden tarkastusvirasto, ja sen arvio työllisyysvaikutuksista on samansuuntainen valtiovarainministeriön kanssa. Virasto totesi 11.6. julkaisemassaan arviossa, että tuohon mennessä päätettyjen toimien yhteenlaskettu työllisyysvaikutus olisi 72 800 työllistä (ala- ja ylärajoilla 65 200 työllistä ja 82 100 työllistä) sekä julkista taloutta vahvistava vaikutus 2,0–2,9 miljardia euroa.
Virasto myös totesi, että osan vaikutuksista voidaan nähdä realisoituvan vasta vaalikauden jälkeen. Kiinnostavaa on, että virasto esittää arviossaan myös teknisen arvion vaikutusten alarajasta, joka on kuitenkin merkittävästi korkeampi, kuin säätiön raportin esittämä pessimistinen arvio.
Kovin on erilainen näkemys kuin demarien Sorsa-säätiölle. Ja aivan odotetusti, onhan jälkimmäisen tehtävä toimia SDP-hengessä poliittisena ajatuspajana.