Vasemmistolle ja isolle osalle mediaa oli vain erittäin suuri järkytys, että saimme oikeistohallituksen. Muuhun johtopäätökseen ei voi tulla, kun miettii esimerkiksi ryöpytystä, jonka hallitus sai niskaansa esittäessään kolmen kuukauden työhön hakeutumisaikaa. Se on sama kuin Ruotsissa. Tanskassa ja Norjassa aika on toistaiseksi pidempi (6kk). Tulevaan Eu-direktiiviin on kuitenkin kirjattu sama kolmen kuukauden määrä aika. Oli vain aika säätää asiasta Suomessakin, kun säädös on puuttunut tähän asti.
YLE tai HS ei ole riittävästi kertonut muiden maiden tilanteesta. Sen huomaa mm. siitä, että somessa ja Jatkoajassa ei välttämättä ole edes uskottu mm. minun kertomaani Pohjoismaita koskevaan vertailuun. Tällä viikolla mm. @Ann Arbor yllättyi miten 3-6 kk sääntö ei ole vain suomalainen ilmiö.
On siis selvää, että porvarihallitus tekee oikeastaan hyvin järkevää ja hyvin perusteltua politiikkaa myös maahanmuuton osalla. Vieläpä sellaista politiikkaa, jota myös joku muu kokoonpano olisi loppujen lopuksi ollut pakotettu tekemään. EU on päättänyt viimein pysyä kärryillä ketä Schengen alueella liikkuu ja patistaa jäsenmaita poistamaan henkilöt, joilla ei ole oleskeluoikeutta. Vaikka hallituksessa olisivat Vasemmistoliitto ja Vihreät, niin jotenkin asiaa olisi säädelty ja mallia olisi samoin haettu naapurimaista.
Tässä tulee sitten ero laitakonservatiisten näkemysten ja elinkeinoelämän sekä liberaalimpien näkemysten välillä. Hallituksen maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut, mutta ei vain 3 kk säännön osalta. Suomen ikärakenne on erilainen kuin Pohjoismaissa ja se tarkoittaa a) merkittävästi lisää nykymääristä työperäisiä maahanmuuttajia tai b) esimerkiksi sosiaaliturvan merkittävää kaventumista 2010-luvulla ja sen jälkeen työnsä aloittaneiden osalta. Samalla yritysten havittelemien koulutettujen työperäisten maahanmuuttajien virta Suomeen ja ulkomaisten investointien määrä saattaisi supistua.
Tämä on yksi iso asia, josta työnantajat ja työntekijät järjestöineen ovat yksimielisiä. Merkittävä kaventuminen nostaisi silti TEL-maksuja oleellisesti nykyisestä. Syynä se, että vanhusten määrä jatkaa nousuaan, mutta työntekijöiden (työssä olevat) laskuaan mm. tehtyjen työtuntien osalta.
Toinen kokonaisuus on hallituksessa PS:n kyvyttömyys irtaantua rasismista. Sitä ovat ilmentäneet mm. valtiovarainministeri Purran eräät ulostulot tänäkin vuonna. Yhtenä esimerkkinä Riikka Purralta suorat sanat monikulttuurisuudesta . Tällaiset puheet eivät ehkä hätkäytä kaikkia suomalaisia, mutta ne ovat myrkkyä isolle osalle töihin Suomeen muuttoa harkitseville.
Kun Suomeen tullaan työhön usein Euroopan ulkopuolelta, erityisesti heille - mutta myös muille - rasistinen suhtautuminen ei ole Suomen kilpailuvaltti.
Viimeksi muokattu: