En kyllä minäkään, vaikka luotto PS:n osaamiseen on ollut hatara aina. Tapaus on kyllä omiaan toimittamaan koko hallituksen uskottavuuden, jos asiaa ei hoideta sen vaatimalla vakavuudella.
Varsinkaan kun kyseessä ei edes ole ensimmäinen selkkaus alle vuoden kestäneellä hallituskaudella kun hallituspuolueen edustaja on selkkauksessa alkoholin ja poliisin kanssa. Ei siis edes ihan yksittäinen tapaus enää.
Nyt vajaan vuoden taival Orpon hallituksessa alkoi rasismikohulla. Ymmärsin vielä hyvin sen, että vanhat puheet ovat vanhoja, mutta näin jälkikäteen Junnilan valinta ministeriksi hänen taustallaan oli selvä virhe. Sen jälkeen on tapahtunut monenlaista.
Poliittisesti katsoen Kokoomus on ajanut - ei ajautunut - turhan lähelle perussuomalaisten kylkeen. Tämä näkyy mm. työmarkkinoita koskevissa linjauksissa, osassa leikkaustoimia sekä suhtautumisessa demokratian kannalta oleelliseen kansalaisjärjestötoimintaan. Mukaan voidaan laskea ainakin puheissa virittelyt turvapaikanhakijoiden siirtämisestä Afrikkaan tai joka tapauksessa kauas Suomesta.
Kokoomuksen siirtyminen konservatiivisemmaksi ja lähemmäksi laitaoikeistoa nähdään myös hallituksessa siinä, että PS operoi joissakin kysymyksissä Kokoomuksen tuella. Yksi näistä on oikeuslaitoksen riippumattomuuden vahvistaminen, jota itse kannatan. Kokoomuksessa vastustetaan riippumattomuuden lisäämistä, koska valtaa halutaan säilyttää enemmän poliitikoilla. Tähän on myös perusteita (lainasin eilen Ben Zyskowiczia). Kyseisin pykälän muuttaminen tarkoittaisi vallansiirtoa demokraattisilta päättäjiltä tuomioistuimille ja tuomioistuinten politisoitumista USA:n tapaan.
Silti voi kysyä, tulisiko Orpon hallituksen pyörtää päätöksensä ja vahvistaa oikeuslaitoksen riippumattomuutta samoista syistä kuin useissa muissa EU-maissa. Voidaan toki luottaa hyviin käytäntöihin kuten on vuosikymmeniä luotettu. Mutta olisiko järkevämpää luottaa perustuslain kirjaimeen hyvien tapojen ja korrektin poliittisen toiminnan sijasta.