Juuri näin, Orpon hallitus toistaa aikaisempien taantumahallitusten toimintatapaa, rakenteisiin ei uskalleta koskea edelleenkään.
Pitää myös muistaa poliittisen päätöksenteon lyhyt aikajänne ja vaalisykli. Rakenteiden tasolle menevä, menoja säästävä politiikka ei valmisteluaikoineen ole oikein realismia yhden hallituskauden aikana, joten siihen tarvittaisiin laajempaa konsensusta, jota taas taitaa tänä polarisoitumisen aikana olla entistä vaikeammin saavutettavissa.
Juustohöylä sen sijaan onnistuu ilman pidemmän aikavälin strategiaa ja tavoitteet saadaan maaliin vaalikauden aikana.
Poliittisen päätöksenteon lyhytnäköisyys on minusta oma ongelmansa, joka ei ainakaan ole viime vuosien aikana helpottanut. Siitä juontaa pidemmän strategian puute ja kyvyttömyys puuttua mainitsemiisi rakenteellisiin ongelmiin.
Ihannetilanne kehityksen kannalta olisi tietysti se, että olisi yhteinen strategia, jolla isot ongelmat alkaen demografiasta hoidettaisiin hallituksen väristä juontuvin nyanssieroin ja painotuksin. Taitaa vain käytännössä tapella pahasti poliittisen päätöksenteon luonnetta ja entisestään kärjistyvää retoriikkaa vastaan.