Pakko on purnata hallituksen tapaa pyytää virastoja ja ministeriöitä leikkaamaan 1-6%. Nyt siis virastot päättävät mitä lakisääteisiä tehtäviä ne eivät täytä. Todennäköisesti eivät edes suoraan vaan leikkaavat tasaisesti ensin jatkamatta määräaikaisia virkoja, jättämällä esim. eläkkeelle siirtyvien virat täyttämättä jne. Sitten oikeuskanslerin ja EoAn virastot täyttyvät valituksista, kun käsittelyaikoihin ei päästä, päätösten laatu laskee. Samalla jäljelle jääneet virkamiehet väsyvät ja putoavat rivistä Burn outteihin ym.
Ei sen näin pidä mennä. Eduskunnan pitäisi päättää mitä lakisääteisiä tehtäviä karsitaan. Tämä on vain kansalaisten ja viranomaisten kiusaamista. Perinteistä kokoomuslaisia vastuunpakoilua.
Rasti seinään - olen 100 % samaa mieltä kaikesta!
Ilman ylimmän tason strategista näkemystä mistä leikataan, lähes varmuudella tullaan leikkaamaan ainakin lähes yhtä kovalla kädellä niin tärkeistä ja valmiiksi vajaaresurssoiduista toiminnoista kuin niistä vähemmän tärkeistä (koska viimekädessä vain hallitus voi muuttaa lakeja esim. käsittelyaikojen suhteen). Yksikään virasto ei ikinä tule myöntämään, että "meillä" on jokin turha tai edes vähemmän tärkeä toiminto (ns. "hallinnon itseintressi). Kaikelle, mikä on joskus kehitetty tai otettu käyttöön, löytyy puoluspuheenvuoroja. Jos muutoksia halutaan, ne pitää tulla ulkopuolelta, ja riittävän korkealta tasolta.
Malliesimerkki siitä, miten pitäisi toimia, on Työkanava Oy:n lakkauttaminen. Tehtiin päätös, että sitä ei tarvita, joten se lakkautetaan. Siitä koituu varmasti tiettyjä haittoja (vaikeasti työllistyvien työllistyminen vaikeutuu), mutta samalla säästyy rahaa. Päätöksen tekivät poliitikot, ja ottamatta kantaa oliko se oikein vai väärin, ainakin hallitus kantaa suoraselkäisesti vastuun (tästä yhdestä asiasta).
Säästöjen heittäminen hallinnonalojen sisäisesti päätettäväksi, johtaa tulokseen joka tapahtuu yhtä varmasti kuin, että aurinko nousee aamulla: juustohöyläysten jälkeen useimmat asiat, joihin tarvitsee valtion viranomaisen luvan, käsittelyajat venyvät ja paukkuvat. Toivottavasti esim. moni tuottava investointi ei jää toteutumatta ympäristölupien hidastuvan käsittelyprosessin takia. Koska olen varma, että virastot toimivat vähennysten edessä juuri kuten
@Stonewall kuvasi: vähentävät sieltä, mistä se käy helpoiten, eli eläköityvien tilalle ei rekrytä, määräaikaisia ei oteta, eikä poissaolijoiden tilalle tule sijaisia. Ja luonnollinen poistuma kohdistuu sattumanvaraisesti sekä tärkeisiin että vähemmän tärkeisiin asioihin...