Kimmo_Ahteri
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK
Ensinnäkin, meidän joiden asuntojen arvot kaksinkertaistuivat n. 15 vuodessa ja lainoista maksettiin 0,25% korkoa, on helppo huudella nykyisille 3-kymppisille asunnonhankkijoille harkinnan pettämisestä. Mikään pakkohan ei ole edes yrittää hypätä nuoren pariskunnan saappaisiin nykytilanteessa, mutta kai sitä voisi joskus edes harkita?Näitä tapauksia on paljon, ja vielä paljon pahempaan tilanteeseen joutuneita. Yhteistä kaikille on huono onni (= harkinta) isojen päätösten ajoituksessa. On ostettu perheen tulotasoon nähden kallis asunto matalan koron aikakaudella, ja mitoitettu perheen talous muutaman vuoden takaisen kustannustason aikakauteen. Pahimmissa tapauksissa asuntolainan takaisinmaksuaika on ollut jo alunperin pisin mahdollinen, ja muutenkin perheen talous on ollut jo ennen Venäjän ”erikoisoperaatiota” sitä luokkaa, ettei ylimääräisiä säästöjä ole jäänyt paljoa käteen. No huonostihan siinä saattaa käydä.
Nämäkin suht nuoria ihmisiä, jotka ovat päättäneet hankkia itselleen keskiluokkaisen unelman velkarahalla, pari lasta, ja ovat tietysti halunneet myös kuluttaa ”normaalisti” ulkomaanmatkoihin, ulkona syömiseen ja kaikenlaiseen kivaan. Nyt on pitänyt tinkiä siitä kaikenlaisesta kivasta. No voihan.
Hallitustako tässä pitäisi pyytää apuun pelastamaan kaikki ne, jotka ovat ottaneet tuloihinsa nähden liikaa riskiä, eikä täten ole varaa käydä leffassa, ulkomaanmatkoilla ja teppanyaki-ravintoloissa?
Jos nyt kuitenkin hypätään niihin saappaisiin ja vähän katsotaan tilannetta nuoren perheen näkökulmasta, niin vaihtoehdot ovat asua omistusasunnossa tai vuokralla lähellä omaa työpaikkaansa. Kun päätöstä uudesta asunnon hankkimisesta on aikanaan tehty, vallitseva vuokrataso varmasti vaikuttanut oman asunnon hankintaan ja sitä tämä valtio on toivonut vuosikymmeniä. Pankki, rahoitustalouden asiantuntija, tekee riskitestit asuntolainalle ja toteaa ettei mitään hätää ole, voi siirtyä etsimään asuntoa, joka täyttää arkielämän tarpeet. Itse hankin oman asunnon 2000-luvun alussa ja jos en olisi hankkinut, olisi harkinta pettänyt pahemman kerran, ainakin tilastojen valossa. Sama päätelmän voinee tehdä kaikille, jotka ostivat asuntonsa juuri ennen koronaa.
Valtio, joka on ”ikuinen” koostuu meistä joiden elinikä on rajallinen. Molemmilla on omat talousongelmansa. Ihmisillä on omat unelmansa ensisijaisesti omasta tulevaisuudestaan, ja osaa kansasta kiinnostaa myös valtion tulevaisuus. Vanhemmat varmasti haluavat ensisijaisesti parasta lapsillensa, ja ovat valmiina ottamaan taloudellista riskiä mm asunnonhankkimisessa vai taatakseen paremman arjen. Siihen varmasti vaikuttaa mikä itse kullakin on näkemys valtion tulevaisuudesta ja muusta yhteiskunnasta.
Hallitus pääpiirteessään tekee sitä politiikkaan johon enemmistö kansasta antoi mandaatin. Hallituksen arvovalinta on minkälaista perhepolitiikkaa he tekevät jotta nuorten perheiden tulevaisuuden näkymät näyttävät edes jossain määrin positiivisilta. Nykyhallitus on lisännyt varainsiirtoveron, kannustaa opiskelijoita nostamaan opintolainaa, asuntolainan korkovähennystä ei ole enää ollenkaan. Näitäkään ei ollut meillä setämiehillä rasitteena 25 v sitten. Päinvastoin, edessä oli pitkä kasvukausi.
Kaikki ne joilla ei ole ylimääräistä rahaa, ovat jo lopettaneet leffoissa ja ravintoloissa käynnin, ulkomaanmatkoista nyt puhumattakaan. Ne ovat nykyään perheiden unelmia, toki aika vaatimattomia setämiesten näkökulmasta.