Tässähän oli jo oikeastaan monta hyvää ideaa, jos vaan tahtoa löytyisi. Tärkein kustannussäästöjä tuova olisi varmaan juuri tuo alueiden vähentäminen viiteen, keskuspisteinä yliopistolliset sairaalat. Tämähän oli jo pitkään THL:n suositus ennen kun päästettiin poliitikot ja erityisesti kepu sotkemaan koko asia.
Toinen mitä pitäisi harkita, olisi lääkärin laillistamisen helpottaminen, mikä voisi tuoda lisää lääkäreitä julkiselle puolelle ja välillisesti kustannussäästöjä. Tällä hetkellä tuo on ymmärtääkseni aika kankea ja hidas prosessi, mikä ei oikein nykyiseen tilanteeseen sovellu, jossa lääkäripulaa joudutaan paikkaamaan kalliilla ostopalveluilla.
Lisäksi jos vielä yhtenäistettäisiin alueiden tietojärjestelmät esim. siten että valitaan nykyisistä käytössä olevista paras, olisi välillisiä säästöjä varmasti saatavissa merkittävästi. Nyt johonkin Apotin tai vastaavien takkuisten ja monimutkaisten järjestelmien kanssa räveltämiseen kuluu lääkäreillä ja muulla henkilökunnalla aivan turhaa työaikaa. Ja toisaalta aivan liian moni terveydenhuollon ajanvaraus on vielä puhelinsoiton tai jopa soittokierroksen takana, mistä pitäisi päästä eroon sekä asiakaskokemuksen että kustannussäästöjen näkökulmasta. Näissä olisi julkisella puolella paljon parannettavaa.
Hyvinvointialueilla ei ole juurikaan intressejä tarkkailla omia kulujaan, varsinkaan jos lähes kaikki toimivat samalla tavalla. Eivät alueiden hallintoon valitut oman alueen poliitikot tee juuri ikinä sellaisia kipeitä päätöksiä omalle alueelleen, joita tarvittaisiin, kun pelkäävät äänestäjien reaktioita. Vihoviimeinen asia mitä kannattavat, on oman alueen lakkauttaminen.
Suomen demografia (koko ajan merkittävästi kasvava vanhusväestön määrä) johtaa siihen, että jos ei tehdä isoja priorisointeja (esimerkiksi lopetetaan hoitaminen tietyn iän jälkeen), niin mikään malli ei johda pariin seuraavaan vuosikymmeneen kulujen laskemiseen.
Tämä on totta eli kokonaiskulujen laskeminen on utopiaa, jos ei lähdetä tekemään todella radikaalia hyvinvointivaltion alasajoa. Toisaalta ikääntyvän väestön lisääntyminen tekee siitä entistäkin tärkeämpää, että rakenteet ja tietojärjestelmät pitäisi olla aivan tiptop kunnossa, mitä ei todellakaan tällä hetkellä tapahdu. En ole ainakaan tietoinen että hallitus aktiivisesti ajaisi mitään esim. tässä viestissä mainitsemistani asioista.