Varmasti jotain löytyy, mutta ei niin paljon että leikkaamalla velkasuhde taittuisi.
Kasvun aikaansaaminen on ainoa keino, jolla velkaantuminen saadaan kuriin, ei ole muita reittejä.
Kuluja ei saada alle nollan mitenkään. Lisäksi moni leikkaus leikkaa ostovoimaa ja yksityisen sektorin ja kolmannen sektorin työpaikkoja julkisen lisäksi. Ajaa ihmisiä sinne toimeentulotuelle entistä kauemmas työelämästä jne. Tehdään osa-aikatyön vastaanottaminen kannattamattomaksi yms.
Leikkauksen vaikutus kääntyy helposti negatiiviseksi. Enkä ole lisävelan kannalla, mutta vielä vähemmän olen näivettävän leikkauspolitiikka kannalla.
Kyllä sitä leikata voi niin ettei kaikki näivety. Toki nykyinen alijäämä on jo niin suuri, että hankalaa on mutta silti väittäisin, että aika lähelle päästäisiin leikkaamallakin. Toki panostuksia tarvitaan lisäksi, että kasvua saadaan. Eivät poissulje toisiaan siis mitenkään.
Kolmannellakin sektorilla pyörii ihan hirveä määrä rahaa turhiin palkkoihin, eli järjestöjen tukien kampaus kovalla kriittisyydellä. Yli 2700€/kk eläkkeitä voitaisiin verottaa (tai leikata) huoletta suuresti, ja verottaa kaikki eläkkeet Suomessa. Asumistukia pienentää esimerkiksi 5% vuodessa 15v ajan. Lapsilisä poistaa, kehitysapu lakkauttaa viideksi vuodeksi ja sen jälkeen nostaa asteittain x prosenttiin bkt:sta. Kansalliset maataloustuet lakkauttaa 10v aikana, samoin yritystuet. Maakuntahimmelin purkaminen ja sotealueiden vähentäminen. Sote-alan, poliisin yms henkilökuntarakenteen läpikäynti ja turhien tehtävien lakkautus. Maakuntalentojen tuet pois ja turkistarhaus pärjätköön omillaan. Mikälie elintarvikemarkkinavalvomojavartiointivirasto ja muut vastaavat, suoraan lappuluukulle. Listaamattomien yhtiöiden osinkoedut jorpakkoon ja pääomatuloveroihin porrastus uusiksi (pieniä tuloja saisi verottaa vähemmän ja isoja enemmän). Säätiöt ja ay-liikkeet verolle. Työttömyyskassojen rahoitusosuus vastaamaan maksettua korvausta (tai vaihtoehtoisesti yleinen ansiosidonnainen). Kuntaliitokset ja valtionosuuksien leikkaukset. Etuusviidakon karsiminen ja selkeyttäminen (mielellään perustulo).
Eli kyllähän noita löytyy. Lisäksi kun tosiaan julkinen sektori saataisiin tehostamaan toimintaansa ja kilpailuttamaan ne toiminnot jotka on oikeasti järkevää kilpailuttaa. Toki hankintaosaaminen on ainakin oman kokemuksen perusteella niin hirveää, että melkein itkettää (kaikenlaista hankintajohtajaa ja muuta amatimiestä on kyllä tullut tavattua). Ehkä julkisellakin kannattaisi laittaa ihmisille oikeasti kunnon tulospalkkaus kaikkialle mihin se sopii ja mittariksi palvelun laatu, asiakastyytyväisyys ja kustannukset.
Ja toki täytyy myös tehdä niitä panostuksia ja verohelpotuksia jotta ihmisillä on rahaakin käytettävissä. Joka tapauksessa nykyisellään suomalainen keskituloinenkin on aivan liian riippuvainen valtiosta ja systeemi sen osalta vinksahtanut. Pelkästä talouskasvusta on turha mitään hopealuotia toivoa sillä se voi jäädä piippuun ihan meistä riippumattomista syistä. Siksi meidän täytyy itse tehdä merkittävä määrä uudistuksia.