Tämä on yksi asia, mikä tulisi muuttaa täysin. Teurastamoiden valta lihakarjatuotannossa on yksinkertaisesti liian suuri.
Näitä anomalioita on läpi tuotantoketjujen ja usein niissä viljelijä on se ketä ottaa iskut vastaan.
Myös esimerkiksi lihanjalostuksessa viljelijöiden omistamat korporaatiot keräävät suurimman arvonlisän koko prosessissa, eikä viljelijöiden omistaman Valion toimintakaan kaikkia tyydytä.
Sinänsä se juurisyy tässä on se, että alkutuottajien tuloista valtaosa on tukiaisia EU:lta tai Valtiolta.
Tällöin Suomessa jostain syystä maanviljelys on se linnake, jossa vasemmalta oikealle kaikki vannovat sosialismin nimeen ja maanviljelijöitä ei varainaisesti tulisi edes käsitellä yrittäjinä, vaan valtion virkamiehinä kolhoosijärjestelmässä.
Tämän lisäksi, koska kaikki tuottajat ovat suunnilleen samassa asemassa, teollisuus ja kaupat voivat niistää viljelijöiltä katetta, koska tuotteiden myynnillä ei ole nykyjärjestelmässä kenenkään tarkoituskaan elää.
En ole vielä kuullut yhtään uskottavaa vastausta kahteen avainkysymykseen:
1)
Onko suomalainen alkutuotanto niin kuraa laadultaan, että sitä ei ostettaisi hiukan kalliimmalla (kansallisten tukien poiston vaikutus olisi ~7%) ollenkaan ilman tukia?
2)
Tarvitaanko huoltovarmuuden ylläpitämiseen ihan oikeasti yli 40 000 maatilaa?
Eikö esim. 5 000 - 10 000 tilaa riitä?