Jonkunlaista kompromissiä yritetään tehdä paikallisesta sopimisesta ja vientimallista. Varmasta myös tästä valtakunnansovittelijan roolista. Toki avainministerit myönsivät jossain kohtaan, että näitä juttuja on lakiteknisesti vaikea toteuttaa ilman SAK/EK asiantuntemusta. Toisaalta varmasti ymmärretään ettei syksyn TES neuvotteluista tule helppoja, jos mennään pelkällä EK:n sanelulla. Ehkä avainministereillä tullut vihdoin järkeä mukaan, vaikka EK taustalla räksyttääkin.
Hallitus kaavailee työpaikkojen sisäisiin työehtoneuvotteluihin uudenlaista mallia, jonka se toivoo vaimentavan työmarkkinoilla jo viime syksystä lähtien jatkuneita riitoja.
Työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) on valmisteltu ratkaisuksi mallia, jossa sekä pääluottamusmies että liittoihin kuulumattomien työntekijöiden valitsema luottamusvaltuutettu voivat neuvotella yhdessä työnantajan kanssa työehtoja muuttavasta sopimuksesta.
Tällaista vaihtoehtoa ei ollut, kun hallitus lähetti alkukeväästä kiistellyn lain paikallisesta sopimisesta lausuntokierrokselle.
Ammattiliiton luottamusmiestä ei voisi sivuuttaa, mikäli sellainen yrityksessä on. Jos muu jäsenistö haluaa, hän voi edustaa myös kaikkia yrityksen jäseniä.
Jos liiton pääluottamusmiestä ei yrityksessä ole, sopimuksen neuvottelisi joko työntekijöiden valitsema luottamusvaltuutettu tai jopa koko jäsenistö.
Uudesta mallista ei ole neuvoteltu yhteisesti hallituksen ja keskeisimpien kiistakumppaneiden eli Suomen Yrittäjien (SY) ja palkansaajien keskusliitto SAK:n kanssa. SAK ja SY eivät siis ole hyväksyneet mallia, mutta se voi silti tulla voimaan.
HS:n tietojen mukaan työministeri
Arto Satonen (kok) ja hänen avustajansa ovat kuitenkin tavanneet SY:n ja SAK:n asiantuntijoita.
Hallituksen perääntymisellä alkuperäisestä esityksestä on ainakin pari syytä. Se on etsinyt mallia, jonka molemmat osapuolet voivat edes kiemurrellen hyväksyä, mikä takaisi myös sopimusten syntymisen.
Hallitus haluaa myös rauhoitella pitkiä lakkoja järjestänyttä SAK:ta, jotta ensi syksyn työehtoneuvottelut eivät menisi heti alkuun solmuun.
Hallitus on valmistellut lakia vientimallista, jolla rajoitettaisiin tekemästä sopimuksia, joiden palkankorotukset ovat korkeampia kuin vientialojen palkankorotukset. Keskeisimmät vientialoja edustavat liitot kuuluvat SAK:hon.
Hallitus kuitenkin mieluummin haluaisi, että työnantajat ja palkansaajat itse sopisivat vientialojen palkankorotuksiin perustuvasta järjestelmästä.
Hallituksen kaavaileman ratkaisun mukaan sekä liiton pääluottamusmies että työntekijöiden valitsema luottamusvaltuutettu voivat neuvotella yhdessä työnantajan kanssa paikallisesta sopimuksesta.
www.hs.fi