Asiasta toiseen ja investointeihin.
Kun Riikan sanoin nyt on kasassa investointimyönteisin hallitus (koskaan?) niin ilmainen miljardin dollarin vinkki on tässä:
Suomen sähköntuotanto voidaan asiantuntijan mukaan kymmenkertaistaa, mikä tekisi vihreän vedyn valmistamisesta ehkä jopa niin kilpailukykyistä, että Suomen rahahuolet olisivat ohi.
yle.fi
Saa suorittaa.
Vedystä voi olla montaa mieltä. Suomalainen vetyteollisuus on melkoisessa vuoristoradassa ja suunta on nimenomaisesti alaspäin. Se vetyhype oli joskus muutamia vuosia sitten ja nyt alan yritykset ovat jo järjestäneet uudelleen organisointeja, eikä nyt oikein tunnu lähtevän.
Tämän tason investointeja tehdään pitkälle tulevaisuuteen, ja vedyn kohdalla itse kysyisin kaksi asiaa: Ollaanko me jo nyt ratkaisevasti kilpailijamaita jäljessä ja onko vety ylipäänsä tulevaisuus? Näihin ei tietenkään ole absoluuttista vastausta, kyse on ehkä siitä - minkälaisia riskejä valtion tulisi ottaa?
Omasta mielestä valtion ei tulisi lähteä investoimaan vetyyn, sillä se on aivan liian riskialtis investointi vedyn tulevaisuuden ollessa melko auki. Lisäksi vetyyn yhdistyy monia mielestäni perusteettomia toivoja ja hieman tulee mieleen muutaman vuoden takainen heinäsirkka innostus - jossa suomalaisten ajateltiin ratkaisevan ympäristöongelmia tuottamalla Eurooppaan syötäviä heinäsirkkoja. Itse toivoisin investointeja ns. takuuvarmoihin tulevaisuuden tekijöihin, yksi tällainen olisi ollut hiilidioksidivapaa teräs. Meillä ei tietyllä tapaa ole varaa liian riskisiin investointeihin, vaan tämä Suomen valtion taloudellinen hyvinvointi ja sen rakentaminen tulisi aloittaa hyvin turvallisista asioista.
Toki valtio voisi tutkia mahdollisuuksiaan toimia osana tällaisia riskisijoituksia. Tämä toiminta vaan tulisi tehdä rahoitusjärjestelyiden kautta eikä suoraan investoimalla. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi perintöveron poistamista ja Business Finland rahoituksen vakuusvaateiden muuttamista kevyemmiksi. Nämä olisi niitä toimia joita tekemällä Suomeen saataisi rutkasti lisää investointeja ja siten, että sen riskin kantaisi yritys/yrittäjä eikä veronmaksaja. Toki esimerkiksi Business Finland rahoituksen kohdalla luottoriski koituu veronmaksajille, mutta se on huomattavasti pienempi paha kuin suora rahoitus- tai oman pääoman ehtoinen riski.
Loppuviimein artikkelissa esitetty ajatus vedystä Suomen öljynä on mielestäni täysin yliampuva. Kun Norja löysi öljyn, oli sille jo olemassa varma markkina ja varmat testatut toimintamallit. Vety on vasta hyvin kokeiluvaiheessa. Vedyn osalta kannattaisin lähestymistapaa siitä, että asiaa selvitetään ja kehitetään hiljalleen. Ja jos siitä todellinen markkina syntyy niin sitten sinne myös investoidaan. Näin ollen meidän ei tarvitsisi olla se taho joka raktaisee vedyn ongelmat. Eli ei pistetä paukkuja ongelmien ratkaisuihin, vaan toiminnan kehittämiseen sitten kun ongelmat on jo ratkaistu. Jos me nyt investoidaan alkuvaiheen tehtaisiin, ne ovat vanhaa teknologiaa siinä vaiheessa jos markkina kehittyy. Annetaan muiden ratkaista ongelmat ja kehitetään sitten suurempaa ja parempaa.