Työttömien yksinelävien kohdalla tämän argumentin voi ostaakin mutta perheleikkurin osalta ontuu pahasti.
Mutta odotellaan nyt sitten tuloksia. Toimeentulotuki passivoi, suojaosan poisto voi passivoida tai aktivoida tapauskohtaisesti. Itse ainakin mittarinsa asettivat, nyt sit katsotaan kasvaako tehtyjen työtuntien kokonaismäärä vai ei.
Normaalitilanteessa hallitus olisi todennäköisesti korjannut esityksiään. Oikeistopuolueena Kokoomus olisi suostunut nähtyä enemmän muutoksiin, joita sekä hallituksen sisältä että oppositiosta esitetään. Tämä ei koske uudistusten aivan ydintä, mutta kaikkea muuta kyllä.
Ensimmäistä kertaa Kokoomus on tilanteessa, jossa hallitusohjelman kirjauksia valvoo sen lisäksi toinen talouspoliittisesti oikealla olevan iso puolue. Vaikka PS on ottanut kannatuksessa pientä osumaa, PS pyrkii nousemaan johtavaksi oikeistopuolueeksi Suomessa. Miesten keskuudessa PS saa jo nyt lähes 30 prosentin kannatuksen ja tiukka talouslinja hyväksytään kunhan siihen liittyy maahanmuuton tiukentaminen. Yhdistämällä nämä kaksi asiaa populistisella tavalla, PS saattaa hyvinkin nousta lähivuosina Kokoomuksen ohi.
Kokoomus ja EK puolestaan näkevät työperäisen maahanmuuton sekä ilmastotoimet osana suomalaista ei vain ympäristö- vaan myös talous- ja työllisyyspolitiikkaa. PS pystyi tässäkin muuttamaan tavoitteet. Jos näin ei olisi tehty, nykyistä hallitusta ei edes olisi. Kokoomus joutuu katsomaan takaoikealle ja se tarkoittaa, että kompromisseja ei kovin helposti voi tehdä. Yrittäjät on nähdäkseni PS:n lähin liittolainen ja Yrittäjin sana painaa.
Joten uskon pitkälti siihen, että isoja muutoksia ei hallituksen tuki- , työelämä/työmarkkina- tai muihinkaan päätöksiin tule. Jos Kokoomus jostain olisi valmis joustamaankin, PS kaataa sen jo ennen kunnollista keskustelua hallituksen sisällä.