Koska valitsijat ovat useimmiten katsoneet miehen kyvykkäämmäksi johtotehtävään. Nyt tämä valinnan vapaus halutaan poliitikkojen toimesta poistaa.
Aina aika-ajoin nousee esiin idea, että työpaikkoja hakiessa ei hakupapereissa tarvitsisi ilmoittaa nimeään eikä siis näinollen mahdollista etnistä taustaansa tai sukupuoltaan. Olisi mielenkiintoista tietää, että kuinkahan paljon erilaisempia nykyiset hallituskokoonpanot pörssiyhtiöissä olisivat sukupuolijakaumaltaan, jos tälläinen hakumenettely olisi ollut käytössä vaikkapa 2000-luvun alusta? Minä väitän, että eroa nykyiseen ei olisi juuri ollenkaan.
Väitän, että nykyäänkin pörssiyhtiöiden hallituksiin valitaan parhaimmat mahdolliset ehdokkaat. Jos vastakkain on mies jolla on koulutusta ja kokemusta enemmän kuin vastassaan olevalla naisella, niin mies valitaan. Sama myös toisinpäin, ja jos eivät valitse niin ovat idiootteja. Sama toteutuu myöskin, vaikka hakupapereissa ei olisi nimiä ja sukupuolta ollenkaan. Paras valitaan.
Toki joukossa on varmasti jokunen sellainen firma, jonka mielestä naisista ei ole mihinkään ja niitä ei siksi hallitukseen oteta. Mutta haluaisiko joku nainen tällaisen firman hallitukseen ylipäätään mennä, jos asenteet ovat avoimen vastaiset?
Ajatellaan hypoteettinen tilanne, jossa viimeistä hallituspaikkaa tavoittelee 10 sinänsä pätevää ja kriteerit täyttävää ehdokasta, mutta joista yhdeksällä on selkeästi parempi koulutus- ja työhistoria kuin sillä yhdellä. Tämä yksi nyt sattuu olemaan nainen ja ne yhdeksän muuta miehiä, ja koska hallituksessa on jo valmiiksi 6 miestä ja 3 naista, niin tämä nainen olisi uuden lain myötä pakko valita tehtäväänsä. Sillä, että tämä yksi ehdokas olisi faktisesti huonompi kuin ne muut yhdeksän, ei lain mukaan saa olla mitään väliä. Se, että tämä yksi on nainen, ei myöskään olisi mikään este näille hallituspaikoista päättäville valita häntä tehtäväänsä, koska heitä ei kiinnosta mikään muu kuin saada kaikkein pätevin ehdokas tehtävään.
Mutta nyt heidän on pakko valita tämä ehdokas, vain ja ainoastaan sen takia että hän on nainen. Tämäkö nyt sitten on fiksua?