Jokisipilä on jo muutaman vuoden ajan ottanut jonkinlaista asemaa persujen politiikan hoviselittäjänä. Kun otetaan huomioon miehen status pitkän linjan tutkijana, näkyvyys ja auktoriteettiasema on taattu, ja siinä mielessä hän poikkeaa esim. Hännikäisestä tai Hamilosta.
Selailin kirjan johdantoa hieman. Sen perusteella sain kuvan, että kirja on pikemminkin kiistakirjoitus tai esseekokoelma kuin tieteellinen julkaisu.
Politiikan tutkimuksessa tutkijan rooli on hyvin merkittävä, ja hyvässä tutkimuksessa sitä reflektoidaan jatkuvasti. Sen sijaan tässä Jokisipilän kirjassa vaikuttaa ainakin alun perusteella siltä, että tutkijan roolia pikemminkin puolustellaan retorisin keinoin kuin käsitellään monipuolisesti. Johdannon perusteella kirjassa on myös vahva poliittinen taustavire.
Asiat, jotka tässä minun mielestä vievät uskottavuutta "tieteellisiltä metodeilta", ovat kysymyksenasettelu ja käsitteiden käyttö. Käytännössähän Jokisipilän tutkimuskysymys kuuluu: "Miksi perussuomalaiset leimataan äärioikeistolaiseksi puolueeksi, ja onko sille perusteita". Käytännössä kirjaan on siis leivottu jo sisään oletus - perussuomalaisia väitetään äärioikeistoksi. Sitten tätä omaa tulkintaa median toiminnasta yritetään retorisin keinoin ja ylimalkaisin lähdeviittein kumota.
Ongelma tässä on minun mielestä siinä, että lähtöoletus on jo itsessään latautunut ja osin harhaan johtava. Siinä luodaan kategorinen asema, jossa puolue joko on äärioikeistolainen tai ei ole. Minusta tuollaisessa kysymyksessä on aika vähän mieltä, sillä hyvin harva näkee asian noin mustavalkoisesti. Sen sijaan yleinen näkemys on, että perussuomalaisissa on rasistisia ja äärioikeistolaisia piirteitä ja toimijoita.
Jokisipilä maalaa kuvaa, jossa on relevanttia tietää, kannattaako viidesosa suomalaisista demokratian vastaista äärioikeistoliikettä. No, ei tietenkään kannata. Perussuomalaisten äänestäjäkunta pitää sisällään monenlaisia ihmisiä, joita yhdistää lähinnä jonkinlainen kansallismielisyys. Mukana onkin sekä oikeistolaisia että vasemmistolaisia, eikä kaikkia välttämättä kiinnosta koko maahanmuutto aiheena.
Jokisipilä esittää myös iänikuisen argumentin, jonka mukaan "näin merkittävä osa suomalaisista ei voi kannattaa ääriliikettä, koska olemme vakaa demokratia". Tämänkin osalta voisi kysyä, että miksi Suomen poliittinen historia tarjoaisi kattavat vastaukset nykypäivään tai tulevaisuuteen? Mennyt on mennyttä eikä tae tulevasta.
Erityisen sokealta tämä kirja vaikuttaa Euroopan viime vuosien puoluekehitykselle. Jos ajatellaan vaikka tuota edellä esitettyä argumenttia, niin eikö Saksan Afd tarjoa hyvän vertauskohdan? Saksa on länsimainen oikeusvaltio ja demokratia, mutta silti saksalaisista jopa 10% on äänestänyt puoluetta, jolla on avoimen rasistisia ja äärioikeistolaisia näkemyksiä.
Perussuomalaisten yhteistyöpuolueista löytyy kovan luokan oikeistoryhmittymiä, jotka voi kevyesti luokitella "äärioikeistoksi". Se ei tarkoita, että perussuomalaiset olisi äärioikeistolainen puolue, mutta antaa kuitenkin perusteen kritisoida puolueen sitoutumista liberaalidemokraatiaan ja sen arvoihin. Halla-aho esimerkiksi on puolustellut mm. Italian Salvinia, Ranskan Le Peniä, Viron Ekreä ja Puolan PiS:ää. Pitäisikö tämä ohittaa olankohautuksella, koska puolueohjelmassa ei tavoitella väkivaltaista vallankumousta? Mielestäni ei pitäisi, vaan media on ollut jopa liian varovainen asian esille tuonnissa.
En ole vielä lukenut koko kirjaa, ja voi olla, etten jaksa koskaan lukeakaan. Alku ei ainakaan herättänyt lupauksia, ja sen pohjalta voi hyvin ymmärtää muutaman mediassa esiintyneen tutkijan kritiikin.