@dana77 Ruodin nyt vielä muutaman väitteesi ja sitten alkaa riittää. Minusta on ihan ok että et tiedä tämmöisistä asioista kovin paljon ja loogisia ja muita virheitä tulee tehtyä sen johdosta, mutta oudoksun tarvetta esittää tietäväistä kun peruskäsitteetkin ovat sinulla menneet väärin.
Hyvin toteutuvilla gallupeilla ja sopivilla laskentasäännöillä tulos olisi nimenomaan ollut laskettavissa. Se että emme sitä osanneet tehdä ei tarkoita, että itse tapahtuma olisi satunnainen. Tämän sopisi hyvin vertaus talouteen. Se on vaikeasti ennustettavaa, mutta ei satunnaista. Erotan pörssisijoittamisen vahvasti lottoamisesta.
No ensinnäkään, tietenkään ei olisi ollut varmuudella laskettavissa. Kaikki mallit sisältävät epävarmuutta, eikä oikeilla laskusäännöillä voida kuin käsitellä tuo epävarmuus oikein. Tapahtuman deterministisyys ei vielä tee siitä ennustettavaa, kuten kaaosteoriakin opettaa. Toiseksi on hauskaa, että vieläpä otat esimerkiksi ennustettavasta systeemistä talouden. Otan jälleen otteen
Wikipediasta:
In other words, the deterministic nature of these systems does not make them predictable.
...
Economic and financial systems are fundamentally different from those in the classical natural sciences since the former are inherently stochastic in nature, as they result from the interactions of people, and thus pure deterministic models are unlikely to provide accurate representations of the data.
Ja stokastinen systeemihän on satunnainen, eli varmuudella ennustamaton. Se, että talous ei ole sama asia kuin lotto, ei tarkoita että se on varmuudella ennustettavissa (talouden ennustamisessahan ihmiset ovat epäonnistuneet melko surkeasti). Sama pätee vaaleihin.
Vaalien kohdalla asioita on mahdollista tutkia. Gallupit eivät ole yksistään luotettavia ketjussa mainituista syistä (mm. ihmiset eivät kehtaa tunnustaa, että äänestävät Trumppia), mutta asiaa voidaan silti selvittää niin tarkalle tasolle, että sen perusteella tuloksen pitäisi olla selvä ennen vaaleja.
Vaalien tulos koostuu eri osavaltioiden tuloksista. 80% (arviolta) noista osavaltiokohtaisista ennusteista meni oikein, mutta 20% ei ja siihen on joku syynsä. Ennustemallit joita on käytössä eivät olleet siis tarpeeksi hyviä. Ennustemalleja olisi mahdollista kehittää pilkkomalla tulokset piirikohtaiselle tasolle, analysoimalla niitä versus demografiset tekijät ja alueilla teetetyt gallupit. Analyysiä voitaisiin tarvittaessa tarkentaa psykologisilla tutkimuksilla, jotta syyt tarkentuisivat. Se että onko tämä järkevää tai varsinkaan kannattaa jonkun hassun kahdeksansadan euron takia, niin ei tietenkään. Kuitenkin se olisi mahdollista.
Disclaimerina silti sanottakoon, että minä uskon vakaasti siihen, että niin valtaosa ihmisistä on äänestyspäätöksensä tehnyt hyvissä ajoissa. Aidosti epävarmoja ihmisiä ei ole sitä määrää kuin mitä gallupeissa niin vastataan. En tiedä oliko anonyymissä forumissa yhteen sellaista henkilöä, joka ei olisi osannut valintaa tehdä noista vaihtoehdoista.
...
Mitä aikaisemmasta vaiheesta puhutaan, niin sitä ennemmän satunnaisia tekijöitä voi tulla, meteoriitti iskeytyy vaalibussiin tai ehdokkaalle kehittyy touretten syndrooma, enkä näiden analysoinnista ole kovin kiinnostunut.
Ja toisaalta sekin, että minä en osaa ennustaa seksiskandaaleja, niin se ei tee niistäkään satunnaisia. Nekin olisi jonkinlaisella tiedustelulla selvitettäviä.
Tämä nyt on jo sanottu aiemminkin, mutta sinä selkeästi väität että vaalien ennustaminen varmuudella on mahdollista, ja perusteeksi heität disclaimerina omaa uskoasi siitä etteivät ihmiset muuta mieltään. Viimeisen kappaleen alku on huvittavasti jopa ristiriidassa aiempien kommenttiesi kanssa: Myönnät että aika tuo epävarmuutta, mutta silti sinusta jossain tietyssä pisteessä
ennen vaaleja tuo epävarmuus leikkautuu pois.
Kukahan osaa ennustaa seksiskandaaleja tai miten ne edes olisivat
varmuudella ennustettavissa? Vaikka tietäisit henkilöllä olevan jotain hämärää menneisyydessään, mistä tiedät sen joko tulevan varmasti julki tai jäävän tulematta? Miten olisi periaatteessa mahdollista selvittää, saako joku alaikäinen hakkeri päähänsä kaivella ehdokkaan kovalevyä ja löytää sieltä vuodettavaa materiaalia? Vai olisikohan sittenkin niin, ettei tätäkään asiaa voi varmuudella ennustaa, vaan siihen liittyy huomattavaa satunnaisuutta.
Lainaan lopuksi auktoriteettia itseäni viisaammalta, ja toivon sinunkin ymmärtävän vähintään hiljaa mielessäsi kuinka mahdoton ajatus varmuudella vaalituloksen tietävästä mallista on.
Maailmankuulu tilastotieteilijä Sir David Cox:
"... it does not seem helpful just to say that all models are wrong. The very word model implies simplification and idealization. The idea that complex physical, biological or sociological systems can be exactly described by a few formulae is patently absurd." (Tähän on pakko kommentoida, että aika lailla samaa on tullut sanottua pariinkin otteeseen.)