Menee kyllä nyt logiikkasi hieman ohi. Sinä voit mitata henkilöiden mielipiteitä siltä osin kuin he niitä todenmukaisesti kertovat ennen vaaleja, ja tuolloinkin joudut olettamaan että nuo mielipiteet ennustavat vaalikäyttäytymistä. Ja tuolloinkaan mittauksesi ei kohdistu kaikkiin ihmisiin joten joudut myös olettamaan että nämä johtopäätökset ovat yleistettävissä otoksen ulkopuolelle. Jalkapallossa joudut olettamaan pelaajien aiempien peliesitysten ennustavan heidän tulevia peliesityksiään jollakin tarkkuudella. Suosittelen sinua lukemaan alkajaisiksi esim. ylle linkittämäni NYT:n jutun.
Vaalien kohdalla asioita on mahdollista tutkia. Gallupit eivät ole yksistään luotettavia ketjussa mainituista syistä (mm. ihmiset eivät kehtaa tunnustaa, että äänestävät Trumppia), mutta asiaa voidaan silti selvittää niin tarkalle tasolle, että sen perusteella tuloksen pitäisi olla selvä ennen vaaleja.
Vaalien tulos koostuu eri osavaltioiden tuloksista. 80% (arviolta) noista osavaltiokohtaisista ennusteista meni oikein, mutta 20% ei ja siihen on joku syynsä. Ennustemallit joita on käytössä eivät olleet siis tarpeeksi hyviä. Ennustemalleja olisi mahdollista kehittää pilkkomalla tulokset piirikohtaiselle tasolle, analysoimalla niitä versus demografiset tekijät ja alueilla teetetyt gallupit. Analyysiä voitaisiin tarvittaessa tarkentaa psykologisilla tutkimuksilla, jotta syyt tarkentuisivat. Se että onko tämä järkevää tai varsinkaan kannattaa jonkun hassun kahdeksansadan euron takia, niin ei tietenkään. Kuitenkin se olisi mahdollista.
Disclaimerina silti sanottakoon, että minä uskon vakaasti siihen, että niin valtaosa ihmisistä on äänestyspäätöksensä tehnyt hyvissä ajoissa. Aidosti epävarmoja ihmisiä ei ole sitä määrää kuin mitä gallupeissa niin vastataan. En tiedä oliko anonyymissä forumissa yhteen sellaista henkilöä, joka ei olisi osannut valintaa tehdä noista vaihtoehdoista.
Jalkapallopelissä voittajan ratkaisee puolestaan se, että kumpi joukkue tekee enemmän maaleja. Maalien tekemisen edellytys on, että joukkue pystyy luomaan maalipaikkoja. Voimme edeltävien otteluiden perusteella tehdä varmasti kohtuullisen hyviä ennusteita, miten pallonhallinta ja maalipaikat jakaantuvat, mutta sitten tulee sen sattuman osuus. Jalkapallopeli kestää niin vähän aikaa ja siinä tehdään maaleja niin vähän, että otoskoko on pieni. Toisin kuin kolikonheitossa pitkässä juoksussa, emme voi luottaa että todennäköisin vaihtoehto toteutuu. Joukkue joka luo yhden maalipaikan voi voittaa joukkueen, joka luo 15. Pystymme jopa laskemaan melko hyvin todennäköisyyden, millä näin tapahtuu, mutta emme pysty analysoimaan varmaksi, että miksi vasen pakki antaa sen ratkaisevan harhasyötön, vaikka käyttäisimme asian tutkimiseen mitä keinoja. Tai emme pysty analysoimaan sitä, että miksi tähtihyökkääjä ei tee maalia niistä 4 neljästä tuhannen taalan paikasta, joista hän yleensä tekee 98% todennäköisyydellä. Jostain syystä pallossa oli hieman erilainen kierre ja tästä syystä pallo osui 5 milliä sivuun ja meni siksi 10 senttiä ohi.
Siinä missä tilastollisesti merkittävä osa äänestäjistä tietää etukäteen että ketä äänestävät, kukaan jalkapalloilija ei itsekään tiedä ennen peliä että tulevatko he maalin tekemään.
Miten mittaat luotettavasti riskiä siitä, että tietyn ehdokkaan sähköpostit vuodetaan julkisuuteen tai että paljastuu esim. joku seksiskandaali? Tämmöisillä lienee vaikutusta vaalien lopputulokseen. Valitettavasti lantinheittovertauksesi ei sovi tähän millään tavalla. Oikeastaan sen voi katsoa sopivan melko hyvin juurikin pitkään sarjaan otteluita jalkapallossa vaalien sijaan. Sitäpaitsi se, että jakauma on tietynlainen ei poista sitä tosiseikkaa että jakauma on olemassa, eikä kaikki todennäköisyys ole keskittynyt yhteen lopputulokseen. Et voi varmuudella sanoa onko 10 000 000 kolikonheitoin sarjassa enemmän kruunia vai klaavoja, vaiko yhtä paljon (äärimmäisen epätodennäköistä), vaikka tunnet jakauman täydellisesti. Vaalien osalta tilanne ei ole kannaltasi yhtä edullinen, jos olet ennustaja.
Nyt pitäisi tietenkin ensin määritellä, että mikä on vedonlyöntiajankohta. Mitä aikaisemmasta vaiheesta puhutaan, niin sitä ennemmän satunnaisia tekijöitä voi tulla, meteoriitti iskeytyy vaalibussiin tai ehdokkaalle kehittyy touretten syndrooma, enkä näiden analysoinnista ole kovin kiinnostunut.
Ja toisaalta sekin, että minä en osaa ennustaa seksiskandaaleja, niin se ei tee niistäkään satunnaisia. Nekin olisi jonkinlaisella tiedustelulla selvitettäviä.