Pakkoruotsi – kyllä vai ei?

  • 216 408
  • 2 039

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Ehkä olemme liian sokeita omalle tilanteelle, että emme näe kirkkaasti kaikkia hyötyjä. Mitä olen jutellut ihmisten kanssa ulkomailla ja ulkomaalaisten vierailijoiden kanssa, niin melkein jokainen on pitänyt meidän kaksikielisyyttä suurena rikkautena. Jos päätämme luopua pakkoruotsista, niin on riskinä, että ruotsin kielen asema heikkenee ennestään ja ehkä menetämme osaa itsestämme. Takaisin sitä on hankalampi saada.

Meidän kaksikielisyyttäMME. Ulkomaalaiset kyllä varmasti ajattelevat että hienoa, kun on kaksikielinen maa. Kaksikielisyys ja kielen pakko-opetus eivät vain ole alkuunkaan sama asia. Niillä ei ole mitään tekemistä keskenään.

Edelleen, jos kielen asema muka on kiinni siitä, opiskeleeko valtaosa sitä pakolla, eikö se ole vähän... outoa?
 

peruna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Ongelma on vain siinä että suomenkielisistä vain murto-osa puhuu ruotsia riittävän hyvin jotta siitä olisi yhtään mitään hyötyä.

Pakkoruotsi ei ole se seikka joka pelastaa kaksikielisyyden, tämän pitäisi kaikkien myöntää.

Joo ja ei. Siis, tällä hetkellä kenenkään elämä, jossain Kainuussa muuttuu paremmaksi, jos hän osaa muutaman lauseen ruotsia. Toisaalta, asumalla kaksikielisessä maassa ehkä ihmisiin leviää sellaista hiljaista tietoa, jota muuten ei saada.

Sanotaan, että matkustaminen avartaa. Kun ihmiset menevät pois omista piireistä, niin he oppivat ymmärtämään paremmin omaa kulttuuria (ja samalla itseään) ja muista kulttuureista. Parhaimmillaan kaksikielisessä maassa tämä avartuminen tapahtuisi ihan kotikonnuilla. Nyt tätä avartamista ei ehkä ole niin paljon, mutta voidaan varmaan olla samaa mieltä, että tämä voisi olla tavoitetila.

Pelkään vain, että pakkoruotsista luopumisella olisi selkeä signaali siihen, että Suomesta olisi tulossa yksikielinen maa ja samalla henkisestä kyöhempi.
Sen takia, että en uskaltaisi ottaa riskiä ja luopua "pakosta".

Sen sijaan, pitäisi Ruotsin opetukseen panostaa ja miettiä voisiko sitä tehdä fiksummin esim. painottaa juuri kulttuuripuoleen. Toisaalta, tarvitaan aloitteita myös suomenruotsalaiselta yhteisöltä, ennen kaikkea liike-elämän puolelta. Jos liike-elämässä ruotsi saadaan vetämään, niin kyllä muut seuraa perässä.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Nyt Päivi vittuun sieltä, alahuuli väpättäen heittää näitä esimerkkejä joilla ei liene mitään tekemistä pakkoruotsin kanssa.
 
Voi kauheeta. Nyt tolla Storgårdilla on oikein ystävä, joka ei saanut synnyttäessään ruotsinkielistä synnytysapua.
Mulla on kuuro ystävä, joka kävi synnyttämässä ja kätilö ei osannut viittoa. Pakkoviittomakieli joka kouluun!
 

anatsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thrashers
Eikö Suomessa ole muunkielisiä veronmaksajia kuin ruotsin ja suomenkielisiä, Päivi? Pitäskö tässä alkaa antamaan palveluita kaikilla veronmaksajien kielillä? Jos veronmaksu on jokin kriteeri palveluiden saamiseksi omalla äidinkielellä.
 

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Päivi Storgård päästi suustaan sellaista tekstiä, minkä rinnalla Henrik Laxin lausunnot melkein kalpenevat.
 

Laakamato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers (Jokerit)
Ruotsinsuomalainen tyttöystäväni pärjää Ruotsissa paremmin englanilla kuin ruotsilla. Hmm, se ei varmaan vaan osaa?

Pakko on aina pakko ja sehän ei suomalaiselle käy.

Missäs terveyskeskus ei palvellut suomeksi lääkäriä tiedustellutta? Oikeusjutun paikka?
 

peruna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Lippu vaihtoon, keisari takas ja valta Pietariin.

Onko siis sinun mielestä oleminen Venäjän vallan alaisen yhtä merkittävä asia suomalaisen kulttuurin luojana kuin esimerkiksi talvisota tai liike-elämän merkittävä eteenpäin vieminen suomenruotsalaisten toimesta?
 

rudy25#

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Jarkko Ruutu
Päivi Storgårdsin itku surettaa suuresti. Illan argumentointi on melko löysää. Joku tuossa jo sanoikin, että Päivillä on kova pätemisen tarve.
 
K

kiwipilot

Joku voisi tukkia tuon Storgårdin turvan: uskomatonta poraamista, vain kyyneleet puuttuvat. Luultavasti "omatkin" häpeävät naudan juttuja. Muutenkin tuo ruotsinkielen puolustajien argumentointi ja ylimielinen naureskelu saa verenpaineet tappiin. Onneksi Fathbred tms. on toistaiseksi
pitänyt suunsa pääasiassa kiinni.
 

Lombardi18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat, Washington Capitals, Manchester United
Kyllä tuolla itärajalla kuitenkin taitaa venäjä olla hiukan puhutumpi kuin ruotsi. Tämän vetasin sitten ihan mutulla. Ei siellä Itä-Suomessa venäjäkään tarvitse pakollinen kieli olla, mutta ei minusta tarvitsisi (ainakaan itärajalla) ruotsikaan olla.

Tämä allekirjoitan aivan täysin. Jos joku on sattunut käymään esimerkiksi Joensuun Prismassa ja sattunut katsomaan vähän tarkemmin autojen rekkareita niin siitä jo näkee, että venäläisiä täällä on todella paljon asioimassa. Ja itse kyseisessä puljussa töissä olleena voin sanoa, että en joutunut käyttämään/ajattelemaan/kuulemaan vähän yli vuoden aikana koko rååtsinkieltä. Kun taas venäjänkielen alkeilla olisi ollut käyttö todella monessa tapauksessa.

Mielestäni ihan naurettavia väitteitä juuri nämä "eihän sitä koskaan tiedä mihin joutuu töihin, siellähän voi tarvita ruotsia..." Voin joutua töihin myös Jordaniaan, eikä siinä ensimmäisenä tule mieleen että "Olipa hienoa että opiskelin ruotsia koulussa. Kyllä nyt lämmittää mieltä!"

Joku voisi hakea tuon naisen nyt jo nutturasta vetän pois tuolta studiosta. Ei mitää annettavaa keskustelulle, tai no onhan tuolle tädille ihan mukava naureskella.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Storgård vetää riman alta vielä pahemmin kuin ruotsinradiossa päivällä. Vastaväittelijä oli fiksu ja rauhallinen kaveri joka pyyhki pöytää Storgårdilla silti vielä pahemmin kuin tähän asti tv:ssä on nähty. Face to face tilanne oli tietysti pahempi tilanne altavastaajalle. Nyt Päivi ei pääsee vaahtoamaan täysillä kun hukkuu massaan eikä pääse mokaamaan itseään ihan täysin. Huh. Onneksi monikaan ei vaadi pakkovenäjää perustuslakiin historiallisilla syillä.. Silti niitä vapaaehtoisia venäjän opiskelijoita vaan on.
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Parhaimmillaan kaksikielisessä maassa tämä avartuminen tapahtuisi ihan kotikonnuilla. Nyt tätä avartamista ei ehkä ole niin paljon, mutta voidaan varmaan olla samaa mieltä, että tämä voisi olla tavoitetila.

Aina voi mennä Ahvenanmaalle. Tosin se ei ole kaksikielinen.
 
Onko siis sinun mielestä oleminen Venäjän vallan alaisen yhtä merkittävä asia suomalaisen kulttuurin luojana kuin esimerkiksi talvisota tai liike-elämän merkittävä eteenpäin vieminen suomenruotsalaisten toimesta?

Kun otit Talvisodan esimerkiksi, niin suosittelen tutustumaan helmikuussa 1940 tapahtuneeseen Summan murtumiseen Lähteen lohkolla.

Voitaisiin myös ottaa esimerkiksi kevät 1918 ja siihen sisältyvä selvä kieliperäinen etninen puhdistus.

Liike-elämän merkittävä eteenpäinvieminen on kyllä mennyt ruotsinkielisten taskuihin ja sitä halutaan edelleen ylläpitää mm. siten, että ruotsinkielisissä kauppakorkeakouluissa on 17,5% aloituspaikoista, vaikka ruotsinkielisten osuus Suomessa on 5%.

Kysymykseesi sen verran, että Venäjän vallan alla suomi sai virallisen kielen aseman. Sitä pidän erittäin merkittävänä. Lisäksi yleinen äänioikeus ja lopulta itsenäisyys.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Pakko alkaa uskomaan että Päivi on pakkoruotsin vastustajien agentti joka on pistetty troijalaisena tuonne vastapuolen joukkoon, eihän tuo voi olla tosissaan.
 

Fordél

Jäsen
Tossa TV2:n keskustelussa ei ole kyllä mitään järkeä kun keskustellaan esimerkiksi siitä, että onko yksilön monikielisyys hyvä asia vai ei. Varmasti kaikki on sitä mieltä, että se on hyvä asia. TV2:n keskustelussa aiheena on kuitenkin pakkoruotsi eli ruotsin kielen pakollisuuden järkevyys eikä ylipäänsä kielten opiskelun järkevyys. Keskustelu pitäisi osoittaa juuri tohon kovaan ytimeen, että onko järkevää pakottaa ihmiset opiskelemaan ruotsia vai voisiko olla jotain muita vaihtoehtoja? Laajempi keskustelu suomalaisten kielitaidosta on helkkarin tärkeää, mutta sen paikka ei ole mielestäni tässä keskustelussa.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Siis mitä fittan? Ruotsin puolustajat jauhavat "oikeudesta oppia kieliä" jne. Eikö se nimenomaan rajoita aivan saatanasti kielten oppimista, että tässä pienessä maassa on pakko oppia ei vain yhtä vaan kahta täysin marginaalista ja siten noin tulevaisuuden kannalta jopa turhaa kieltä?

Kyllä se ainakin meikäläisen kieliopintoja rajoitti aikoinaan ja ehkä edelleenkin, että tota ruotsia pitää raahata mukana, kun sitä ei käytännössä tarvitse yhtään missään.

Kuten joku jo aiemmin totesi, pohjoismaissa pärjää nyt ja tulevaisuudessa englanniksi. Monessa muussa paikassa ei pärjää. Olisiko siis aiheellista säästää tämä "kielikapasiteetti" johonkin hieman merkitykselliseempään tai hyödyllisempään kieleen kun pakolliseen ruotsin ahtamiseen?

Pitäisi tässäkin koettaa vähän katsella tuonne tulevaisuuteen, eikä takertua retoriikkaan ja historiallisiin kivoihin juttuihin ja kaikenmailman abstrakteihin kulttuurikäsityksiin.
 

KevlarB

Jäsen
Suosikkijoukkue
Syracuse B, Aaron B, Oral B
Tuo Tohmajärven ehdotus pakkoryssästä itärajalle ja aina Lappeenrantaan asti kuulostaa kyllä kuvottavalta.

Nyt täytyy olla ehdottomasti samoilla linjoilla. Vanhana venäjän kävijänä täytyy todeta että ollaan nyt vaan tyytyväisiä (pakko)ruotsiin. 70v sitten ne ajettiin itä-rajan taakse, ja nyt taas vyöry käy "shoppailun" merkeissä. Pitäisikö asia vielä tehdä helpommaksi jotta rikolliset saisivat palvelua?

Herranen aika sentään, itä rajan shoppailu perustuu Suomen laatuun ja tämän hetkiseen valuutta kurssiin. Vyöry Suomeen näkyy myös sairaaloissa, terveyskeskuksissa> Tänne tullaan nauttimaan/lomailemaan koska se on lähes ilmaista- ja valitettavasti myös meidän veronmaksajien (myös suomenruots.) kustannuksella.

Pakkoruotsi ehkä vähän vanha juttu... Kuitenkin perustuslain ja peruskoulun mukaan mennään ja mieluummin näin.

Kev
 

jiimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, HJK
Päivi Storgård ja Fatbardhe Hetemaj'han puhuivat suoraan pakkoruotsin vastustajien pussiin. Storgårdin typeryys oli jo etukäteen tiedossa, mutta Hetemaj pääsi kyllä yllättämään mm. arvostelemalla virkamiesruotsin kanssa tuskastelevien älykkyyttä. Samalla tavalla kuin Hetemaj'lle on hankalaa ihmisten erilaisuuden ymmärtäminen, jollekin toiselle voi olla hankalaa vaikkapa ruotsin kielen oppiminen.

Sitäpaitsi kun miettii omiakin ruotsin tunteja aina peruskoulusta korkeakouluun asti, niin voin väittää, että jos ne muutamat vain pakkoruotsin takia kieltä opiskelleet olisivat olleet poissa hidastamasta muiden oppimista, niin ruotsin kielen puhuminen tässä maassa olisi paljon sujuvampaa.
 

Fordél

Jäsen
Nyt täytyy olla ehdottomasti samoilla linjoilla. Vanhana venäjän kävijänä täytyy todeta että ollaan nyt vaan tyytyväisiä (pakko)ruotsiin. 70v sitten ne ajettiin itä-rajan taakse, ja nyt taas vyöry käy "shoppailun" merkeissä. Pitäisikö asia vielä tehdä helpommaksi jotta rikolliset saisivat palvelua?

Oletteko kuunnelleet ollenkaan mitä tuolla keskustelussa on sanottu? Eihän siellä ehdotettu pakkovenäjää vaan valinnaisuuden lisäämistä.
 
K

kiwipilot

Siis mitä fittan? Ruotsin puolustajat jauhavat "oikeudesta oppia kieliä" jne. Eikö se nimenomaan rajoita aivan saatanasti kielten oppimista, että tässä pienessä maassa on pakko oppia ei vain yhtä vaan kahta täysin marginaalista ja siten noin tulevaisuuden kannalta jopa turhaa kieltä?


Näinhän se menee. Ilmeisesti suomenruåtsalaisten mielestä on kannattavaa käyttää ruotsinkieltä jonkinlaisena - mutta ilmeisen kalliina - "kenkälusikkana" muiden vieraiden kielten oppimisessa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Ei jumalauta, Päivi on nyt esitellyt kolme ystäväänsä, äitinsä suvun, anopin kotikunnan. Mitä vielä?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kepun ruotsinkieliseltä aivan loistava tiivistys, pisteet himaan siitä.

RKP on suurin uhka ruotsinkielen asemalle Suomessa.
 

Lombardi18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat, Washington Capitals, Manchester United
Ei jumalauta, Päivi on nyt esitellyt kolme ystäväänsä, äitinsä suvun, anopin kotikunnan. Mitä vielä?

Kyllä ja haki sympatiaa vielä koskettavalla tarinalla punaisten vankileiristä. Lopussa tulee kyyneleet. Hyvin nostaa vastustajat esille nyt tuota kiintiö asiaa ja tilastofaktaa jonka edessä taas ruotsinkielen puolustajat kärvistelevät ja hikoilevat. Tykkään!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös