Lääkärin lausuntoja:
''Appendix suuntautuu retrokekaalisesti lateraali- ja kraniaalisuuntaan. Appendix tehostuu seinämiltään tavanomaista runsaammin, on poikkimitaltaan noin 7 mm. Appendixia ympäröivässä mesenteriumin rasvassa ei näy ödeemaa.''
''Nähdään mesenteriumissa useampia normaalikoon ylärajoilla olevia imusolmukkeita, joista osa kuvautuu hieman epätarkkarajaisena. Ensisijaisesti löydös sopii mesenteriaaliseen lymfadeniittiin. Mitään ylimääräisiä massoja ei erotu. Perna on siis normaalikokoinen. Maksassa ligamentum falciformen vierellä näkyy muuta maksaa huonommin tehostuva alue epätasaiseksi perfuusioksi sopien. Pesäkemuutoksia maksassa ei erotu.''
Ensimmäinen lausunto: Umpparisi sijaitsee paksusuolen alun takapuolella ja suuntautuu oikealle ja ylös. Kuvauksessa sen on tehostunut varjoaineella runsaammin, mutta ympäristöös ei näkynyt ödeemaa eli turvotusta, joten umpilisäkkeen tulehdus on siten epätodennäköinen.
Toinen lausunto: Vatsan alueella on nähty useampia hieman kookkaita imusolmukkeita. EI kuitenkaan mitenkään poikkeavan isoja. HUomioiden saman aikainen tulehdusarvojen nousu, tämän imusolmukkeiden koon voisi ajatella liittyvän tulehduksen aiheuttamaan reaktiivisuuteen = lymfadeniitti. (imusolmukkeet turpoavat tulehduksen aikana). Maksassa lisäksi oli alue jonne varjoaine ei kiertänyt yhtä hyvin kuin muualle, tämä on epäspesifinen löydös, mutta mitään pahanlaatuisia muutoksia maksasta ei todettu. Tämä ei todennäköisesti liity näihin vatsan alueen infektioihin.
Näin muuten:
Umpparia ei erikseen poisteta, ellei jo olla pöydällä. Umppari voidaan poistaa leikkauksen yhteydessä jos jo jostain syystä ollaan alueella, mutta en ole törmännyt siihen, että tulehtumatonta appendixia lähdettäisiin poistamaan ikään kuin ennalta ehkäisevästi. Toki on mahdollista, että on jotain erikoistapauksia mutta nyt ei tule mieleen.
3 "tautikohtausta" 6v aikana ei kuulosta niin pahalta, vaikka toki ymmärrän, että erityisesti kun selvää syytä ei ole löytynyt niin pistää miettimään. Yleensä suoliston alueen kroonisissa tulehduksissa myös oireilu on kroonisempaa. Esim yllä mainittu colitis ulcerosa, Crohnin tauti ja mikroskooppiset koliitit aiheuttavat useimmiten kroonisia oireita höystettynä sitten mahdollisilla pahenemisvaiheilla. TÄlläisiä kroonisia oireita ovat vatsakivut, (veri)ripuli, joskus laihtuminen. Diagnoosi tapahtuu labroista, ulostenäytteistä ja kolonoskopialla, jossa otetaan näytteet.
Jos näitä tautiklohtauksia lukuunottamatta olet ollut väliaikoina terve ja ilman kroonisia oireita, on epätodennäköistä että kyseessä olisi jokin näistä kroonisista sairauksista - ehkä sinulta on jotain seurantanäytteitä otettukin.
Mitä tulee tuohon korkeaan CRP arvoon, niin tavanomaiset suoliston alueen virustulehduksetkin voivat nostaa CRP arvon päälle 200, ja kun näitä on kolme kertaa ollut viimeisen 6v aikana, pitäisin ehkä tätäkin täysin mahdollisena selityksenä. SItten on toki erikseen salmonellat, shigellat etc. eli suoliston alueen bakteeritulehdukset. Yleensä sairaalassa otetaan ulosteen viljelynäytteet, josta näitä syynätään. LIsäksi tulee mieleen vielä divertikuliitti, mutta tämäkin näkyisi TT-kuvissa paksusuolen loppuosan seinämän reaktiivisena paksuuntumisena, ja uskon että tämä olisi kyllä diagnosoitu sairaalassa. Samoin sappirakon tilanne näkyisi TT-kuvassa, josa sappirakon tulehduksesta olisi kyse, niin uskoisin että tämäkin olisi diagnosoitu.
Tällaisia ajatuksia kertomasi nyt herätti ja pitänee painottaa, että tämän tyyppinen etälääkäröinti pohjautuu valistuneeseen arvailuun, koska missään hoitosuhteessa tässä ei olla ja lääkärin tehtävähän on lähinnä viihdyttää potilasta kunnes aika korjaa vaivat.