Nuori Suomi ry

  • 1 003 153
  • 5 368

Dinho

Jäsen
Henkilökohtaisesti en mitenkään ymmärrä, tai sitten näissä kirjoituksissa tarkoitetaan jotain aivan muuta vielä lisäksi, että aina vain toitotetaan määrää, määrää ja vielä kerran määrää. Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että harjoituksen laatuun pitää satsata paljon enmmän kuin siihen määrään. Määrää voidaan kyllä tehdä, mutta esimerkiksi tekniikkaa vaativiin osioihin pitää keskittyä erityisesti, eikä niitä korvata määrällä tai oikeastaan se oikea tekniikka tuhotaan sillä määrällä, jos tekniikka tehdään väärin. Ei tämä määrällisen harjoittelun nimeen vannominen kuitenkaan ole mikään itsestäänselvyys. Kyllä siellä ehdottomalla huipulla olevien urheilijoidenkin taustoilla tehdään määrällisesti vääriä harjoitteita ja vieläpä teknisesti väärin.

Olet ihan oikeassa, että pelkät määrät eivät riitä, vaan myös laatuun pitää panostaa. Kuitenkin fakta on, että ilman riittävää määrää toistoja ei mainitsemaasi tekniikkaa saa hiottua. Ja näitä toistoja tulisi suorittaa kilpailutapahtumaa lähellä olevissa olosuhteissa eli juurikin harjoituksissa osaavan valmentajan johdolla. Isot harjoitusmäärät ovat tärkeitä myös sen takia, että nuorella pysyy keskittyminen urheilussa, kun treenit ovat lyhyin väliajoin. Pienillä harjoitusmäärillä mentäessä voi helposti tapahtua repsahduksia omatoimisella ajalla. Vanhemmat eivät monestikaan ole lapselle samanlaisia auktoriteetteja urheilun suhteen, kuin koutsi.

Lisäksi on myös huomioitava se, että aikuisena huipputasolla ei pärjää ilman valtavia treenimääriä. Cristiano Ronaldo: 6h/päivä... Juniorin on hyvä oppia kovaan rytmiin pienestä pitäen.
Taitoluistelun harjoitusmäärät ovat hienoa luettavaa. 7-9 -vuotiaina treenataan 5-8 kertaa viikossa. Ei ihme, että menestystä on tullut.

Kaikkinensa vetäisin yhteen, siten että määrä ja laatu eivät ole ristiriidassa. Päinvastoin, laadukas työ pääsee oikeuksiinsa, silloin kun sitä tehdään määrällisesti paljon.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Vaatimustaso vaativien yksilölajien ja joukkuelajien välillä on huikea.
Karvat nousee aina pystyyn, kun esim. jääkiekon parissa mainitaan näistä "niin rankoista harjoituksista".
Minulla oli tänään tapaaminen nuorimman poikani opettajan kanssa. Paperit täytettiin ja todettiin, että hyvin pojan koulu sujuu.

Sen jälkeen juteltiin urheilusta pitkään. Opettaja on edustanut aikoinaan Suomea kymmenen kertaa yleisurheilun Suomi-Ruotsi -maaotteluissa. Valmennuksesta kun puhuttiin niin hän sanoi, että nuorena tehdyllä liiallisella harjoittelulla (ei puhunut jääkiekosta) monen geneettisesti lahjakkaan urheilijan ura on pilattu. Hänen mielestään erityisesti yleisurheilijat ehtivät aloittaa kovan harjoittelun vanhempanakin.
 
Viimeksi muokattu:
Minulla oli tänään tapaaminen nuorimman poikani opettajan kanssa. Paperit täytettiin ja todettiin, että hyvin pojan koulu sujuu.

Sen jälkeen juteltiin urheilusta pitkään. Opettaja on edustanut aikoinaan Suomea kymmenen kertaa yleisurheilun Suomi-Ruotsi -maaotteluissa. Valmennuksesta kun puhuttiin niin hän sanoi, että nuorena tehdyllä liiallisella harjoittelulla (ei puhunut jääkiekosta) monen geneettisesti lahjakkaan urheilijan ura on pilattu. Erityiseti yleisurheilijat ehtivät aloittaa kovan harjoittelun vanhempanakin.

Oletko varma, että puhe oli liiallisesta harjoittelusta? Ettei kyse olisi vääränlainen liiallinen harjoittelu? Sen ostaisin, edellistä en. Liiallisesta väärästä harjoittelusta on valitettavasti ihan omakohtaistakin kokemusta.

Mutta kuten muutama palstatoveri on maininnut, jääkiekon harjoittelulla ei ylikuntoon pääse, ellei treenaa väärin liikaa.
Jos otetaan lukuun vaikka jääkiekon C-, B, ja A-SM, vain harva treenaa kuin huippu-urheilijan tai sellaiseksi haluavan pitäisi. Sen lisäksi pitäisi vielä osata levätä (ja nukkua) oikein ja puputtaa oikeanlaista murkinaa.
 
Ymmärtääkseni kysymys oli sekä vääränlaisesta että liiallisesta harjoittelusta. Sekä yhdessä että erikseen.

Niin. Eli keskustelukumppanisi ei tuonut esiin mitään, mitä jokainen urheileva tai urheilut ihminen tiennyt jo etukäteen.
Toki joskus on väännettävä nykyteinille rautalangasta, että pieni tauko harjoittelusta tarkoittaa nyt neljää(4) päivää, eikä kolmea(3) minuuttia. Tai että kunnon ruokailu tarkoittaa kalorien, proteiinien ym, laskemista, eikä Mäkkäri- tai Hesemättöä.
Tai että kunnon yöunet ovat min. 8 eikä 4 tuntia.

Mutta pointti siis on, että kovaa ja oikein treenaamalla ei saa yhtään jääkiekkoilijaa ylikuntoon tai rikki. Eikä yksikään jääkiekkoilija Suomessa (millä tahansa sarja- tai ikäluokkatasolla) treenaa liikaa, jos puhutaan vain joukkueen tapahtumista.
Toki jos yht´äkkiä aloittaa treenaamisen päästäkseen aerobiseen maratonkuntoon, on seinä pian vastassa. Kaiken pitää olla nousujohteista ja harkittua (jos siis yhä puhumme vaikka jääkiekon huipulle pääsemisestä) ainakin 14-vuotiaasta alkaen.
Toki kaikki viimekädessä on yksilökohtaista. 155 cm/50 kg -99 syntynyt poika on täysin erilainen treenauttaa kuin 190cm/85 kg -99 syntynyt. Ja ravinnon tarve on melkoisen eri. Usein myös levon.
 

Watson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Arsenal
Mutta pointti siis on, että kovaa ja oikein treenaamalla ei saa yhtään jääkiekkoilijaa ylikuntoon tai rikki.
Kyllä tuo onnistuu, tai jos tiedät satavarman konstin millä pystyt estämään esimerkiksi Osgood-Schlatterin tai Severinin taudin niin olisit miljonääri. Venytelyillä yms. harjoitteilla pystyt kyllä pienentämään sen todennäköisyyttä, mutta vaikka kuinka treenaisit 'oikein' niin voit silti saada jomman kumman noista tai muun kasvuikään liittyvän vaivan.
 
Kyllä tuo onnistuu, tai jos tiedät satavarman konstin millä pystyt estämään esimerkiksi Osgood-Schlatterin tai Severinin taudin niin olisit miljonääri. Venytelyillä yms. harjoitteilla pystyt kyllä pienentämään sen todennäköisyyttä, mutta vaikka kuinka treenaisit 'oikein' niin voit silti saada jomman kumman noista tai muun kasvuikään liittyvän vaivan.

Yleensä esim O-S pamahtaa 12-14 vuotiaana ja se menee ohi treenitauolla. Tai ainakin se meni itselläni joskus kauan sitten. Lääkäri diagnosoi tuolloin, että se nyt voi pompsahtaa vaikkei kovaa treenaisikaan. Paska lääkäri.
Enkä ihan nyt ymmärtänyt, kumman vaivan todennäköisyys pienenisi venyttelyllä? Voiko muuten väärin venytellä? Vastaan itse: kyllä.

Voithan saada minkä taudin, sairauden, vaivan tahansa. Jos se estää treenin tai vaiva siitä pahenee tai ei ainakaan parane, niin ethän sinä sitten treenaa. Tai jos treenaat, joko sinä, valmentaja tai joku muu neuvoja antava on ihan helvetin tyhmä. Pätkän ratakiskoakin saa paskaksi, jos sitä käyttää väärään tarkoitukseen.

Ja mistä tiedät, etten ole miljonääri ilman mainitsemiasi keksintöjä?

Mutta jos pointti meni vieläkin ohi, en tiedä osaanko enää keriä lisää rautalankaa.
 

Watson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Arsenal
Mutta jos pointti meni vieläkin ohi, en tiedä osaanko enää keriä lisää rautalankaa.
En nyt oikein ymmärrä mistä sinä vedit herneen nokkaan, viitaten noihin rautalankoihin ja ratakiskoihin. Kerroin vain faktana että voit saada itsesi rikki vaikka reenaisit oikein ja pahimmillaan treenitaukoa tulee kuukausista vuoteen. Sopivassa herkkyysiässä kun tämä paukahtaa päälle, niin voi olla että pitkän tauon jälkeen muu joukkue on jo tasollisesti kilometrin edellä.

OSD:n saa yli 10% aktiivisesti liikuntaa harrastavista pojista. Lääkärisi oli siinä oikeassa että voi sen saada nörtti pleikkarinpelaajakin, mutta silloin se on paljon epätodennäköisempää. Jokatapauksessa 20 pojan urheilijaryhmässä sen saa siis keskimäärin 1-3 poikaa, vaikka joukkue tekisi lämmittelyt, venyttelyt ja harjoitteet oppikirjojen mukaan. Severinin prosentteja en tiedä. Molemmat ovat viimeisen päälle veemäisiä vaivoja niinkuin itsekin varmasti tiedät.

Molempia voi koittaa torjua venyttelyillä, mutta täysin varmasti et voi ennaltaehkäistä niitä millään konstilla varsinkin jos olet aktiivinen liikunnan harrastaja. Googlettamalla tai kirjallisuutta lukemalla löytyy lisäinfoa.

Peace,
Watson
 

Täytyy sanoa, etten parhaalla tahdollanikaan nyt ymmärrä nimim. TosiFanin mallia heppaliiton ja jääkiekkoliiton Nuoren Suomen "vertailussa"?

Tai siis pitääkö tuota arvostella, vertailla, kritisoida, ihailla, ottaa opiksi, ottaa mallia...? Avaa vähän, please.

Semminkin, kun esim. Aarnio-Wihurit eivät ilmeisimmin joudu koskaan lähettämään hakemusta vaikkapa Olli Pulkkasen rahastoon.

Ja ettei jäisi epäselväksi, minulla ei ole mitään hevosia vastaan, vaan eräästä sattuneesta syystä lähes päinvastoin.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Täytyy sanoa, etten parhaalla tahdollanikaan nyt ymmärrä nimim. TosiFanin mallia heppaliiton ja jääkiekkoliiton Nuoren Suomen "vertailussa"?

Tai siis pitääkö tuota arvostella, vertailla, kritisoida, ihailla, ottaa opiksi, ottaa mallia...? Avaa vähän, please...


Aikanaan tässä ketjussa osa porukasta lähti syyttämään Nuori Suomi ry:tä juniorijääkiekkoilu alennustilasta, järjestö olisi kuulemma pitänyt lakkauttaa, eikä sitä saisi päästää urheilun lähelle lainkaan. Olen toistuvasti kertonut, että kyse on lajiliittojen valinnoista, ei Nuori Suomi ry:stä. Ratsastajainliitossa Nuori Suomi-ideologia ei vaikuttanut mitenkään kilpailutoimintaan, Jääkiekkoliitossa vaikutti. Aarnio-Vihurin tytöt ovat hieman provokatiivinen esimerkki tästä, ratsastuksessa on voinut kilpailla nuoresta pitäen.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
http://yle.fi/urheilu/jokereiden_ju..._suurin_ero_ruotsin_ja_suomen_valilla/7554912

- Suurin ero on tällä hetkellä luullakseni se, ettei Ruotsissa hukata niin paljon potentiaalia kuin Suomessa. Siellä maltetaan pidempään sellaisten pelaajien kanssa, jotka vaikuttavat siltä, etteivät pärjää.

- Suomessa hätäillään ja lyödään leimoja otsaan liian aikaisin. Tuosta tulee pelaaja ja tuosta tulee.


Tässä Ville Peltosen kommentit koskien kustannuksia:

http://yle.fi/urheilu/hifk-legenda_...empien_rahallista_taakkaa_kevyemmaksi/7554833
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Täällä kun on keskusteltu Nuoresta Suomesta ja ylipäätään siitä, miten aikaisin nuoria pitäisi lajien pariin saattaa ja millä tavoin (kovia keskustelijoita vuosien saatossa olleet ainakin @P.Sihvonen ja @TosiFani , tässä ja muissakin ketjuissa), niin aika mielenkiintoista settiä tutkijoilta, jotka tyrmäävät täysin väitteet siitä, että jo lasten pitäisi välttämättä kilpailla tai että "Kaikki pelaa"-ajatus on tuhonnut huippu-urheilua.

Tutkijoiden mukaan suomalaiset ja kansainväliset tutkimukset osoittavat jotain aivan muuta.

linkkiä YLEn juttuun:Tutkijat kumoavat urheiluun liittyviä luuloja: Huippuja ei voi seuloa lapsena, lasten kilpailua ei tarvita, eivätkä esikuvat vaikuta urheilun aloittamiseen | Yle Uutiset | yle.fi
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Mielenkiintoinen tutkimus ja tulee erittäin tarpeeseen. Toki varmasti on niin, että lajikohtaisia eroja on paljon ja jotkut lajit vaativat jo aikaista erikoistumista. Tuosta kilpailullisuudesta puhuttiin tosiaan paljon jo aiemmin ja mm. Belgiassa on ollut käytössä jo huomattavasti aiemmin vastaavia tutkimustuloksia kilpailullisuuden tarpeesta ja siellä jalkapallon valmennusjärjestelmä on rakennettu siten, että lapsia peluutetaan hyvin tasaisesti ja kilpailullisuus on rajallista. Se on ainakin on osoittautunut täysin myytiksi, vanhaa otsikkoa mukaillen, että liian kilpailullisuudeen poistaminen olisi ollut jotenkin erityisen tuhoisaa kun puhutaan pienistä lapsista. Kyllä ne valmennukselliset virheet on tehty jossain ihan muualla.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Mielenkiintoinen tutkimus ja tulee erittäin tarpeeseen. Toki varmasti on niin, että lajikohtaisia eroja on paljon ja jotkut lajit vaativat jo aikaista erikoistumista. Tuosta kilpailullisuudesta puhuttiin tosiaan paljon jo aiemmin ja mm. Belgiassa on ollut käytössä jo huomattavasti aiemmin vastaavia tutkimustuloksia kilpailullisuuden tarpeesta ja siellä jalkapallon valmennusjärjestelmä on rakennettu siten, että lapsia peluutetaan hyvin tasaisesti ja kilpailullisuus on rajallista. Se on ainakin on osoittautunut täysin myytiksi, vanhaa otsikkoa mukaillen, että liian kilpailullisuudeen poistaminen olisi ollut jotenkin erityisen tuhoisaa kun puhutaan pienistä lapsista. Kyllä ne valmennukselliset virheet on tehty jossain ihan muualla.

Belgiassahan homma on hyvin liittovetoista. Maan huipputason akatemioista ainoastaan Andelerchtin ja Standard Liegen akatemia on seuravetoisia. Muut sitten ovat liiton tukemia alueellisia akatemioita. Nämä sitten pelaa keskenään sarjaa missä ei lasketa pisteitä, vaan kehitetään pelaajia. Hyvää mallia Suomeen, lajiin kuin lajiin.

Suomessa tuo vielä korostuisi, kun liitot eivät ole vetämässä näitä joukkueita-> valmentajat haluavat nostaa omaa egoaan->pelataan tuloksesta, eikä kehityksestä.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Ihan muuten ottamatta kantaa tutkimukseen, mutta väittävätkö nuo tosissaan, ettei esikuvat vaikuta harrastuksen aloittamiseen?
Oman kylän pojat yms. ketkä on huipulla varmasti vaikuttavat, kuten myös tietoisuuteen tulevat supertähdet.
Suomessa jääkiekon harrastajamäärät ja jäähallien määrät nousivat MM95 jälkeen todella huimaa vauhtia, oliko tämä nyt sattumaa?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ihan muuten ottamatta kantaa tutkimukseen, mutta väittävätkö nuo tosissaan, ettei esikuvat vaikuta harrastuksen aloittamiseen?
Oman kylän pojat yms. ketkä on huipulla varmasti vaikuttavat, kuten myös tietoisuuteen tulevat supertähdet.
Suomessa jääkiekon harrastajamäärät ja jäähallien määrät nousivat MM95 jälkeen todella huimaa vauhtia, oliko tämä nyt sattumaa?

Minä ainakin ymmärsin monet asiat tuossa niin, että kyse ei ole siitä, etteivätkö vaikuttaisi. Sen sijaan kyse on siitä, että ne eivät ole mikään välttämättömyys itsessään.

Tällä palstalla on esitetty erinäisiä ehdottomia totuuksia vuosien varrella, muun muassa siihen liittyen että jo nuorena pitää olla selvät sävelet, laji valittuna, spesifiä treeniä jne. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tämä on roskaa, teitä huipulle on monia erilaisia.

Loppuviimeksi kyse on siis yksilöistä lapsista ja nuorista puhuttaessa, ei ole yhtä ja ainutta viisastenkiveä täällä Suomessakaan, jolla urheilumme saadaan käännettyä kohti alati isompaa menestystä. Esimerkiksi Kaikki Pelaa-ajatus ei ole huippu-urheilumme tulevaisuutta tuhoava, tämän tutkimukset ovat osoittaneet.
 

Watson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Arsenal
Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tämä on roskaa, teitä huipulle on monia erilaisia.
A Lody, Havukainen, Heroum, Kukkonen, Lehtovaara, Nokso-Koivisto, Petrescu, Puranen, Rexhepi, Saari, Westerlund, Back, Forslund, Kaitila, Kunnas, Lehtonen, Menekse, Posa, Sundsten, Westö ja Vähäsarja. Edellä tutkimuksessa haastatellut suomalaiset huippujalkapalloilijat. Poistin listalta seuraavat hiukan tunnetummat nimet: Moisander, Pukki, Raitala ja Sparv. Näistä kai ainoastaan Moisanderia voidaan pitää jollain lailla kansainvälisen tason huippuna.

MInusta on melkoisen vaarallista julistaa tutkimustuloksia lopullisena totuutena jos haastateltavat on tätä tasoa. Enemmänkin tutkimus kertoo sen että nämä kyseiset henkilöt ovat harrastaneet nuorempana liikuntaa/urheilua tietyllä tavalla, mutta huippuja heistä ei ole koskaan tullut. Toivottavasti kukaan ei vakavissaan ala tekemään joukkuelajeissa linjavetoja tämän tutkimuksen tulosten perusteella.
 

Dinho

Jäsen
A Lody, Havukainen, Heroum, Kukkonen, Lehtovaara, Nokso-Koivisto, Petrescu, Puranen, Rexhepi, Saari, Westerlund, Back, Forslund, Kaitila, Kunnas, Lehtonen, Menekse, Posa, Sundsten, Westö ja Vähäsarja. Edellä tutkimuksessa haastatellut suomalaiset huippujalkapalloilijat. Poistin listalta seuraavat hiukan tunnetummat nimet: Moisander, Pukki, Raitala ja Sparv. Näistä kai ainoastaan Moisanderia voidaan pitää jollain lailla kansainvälisen tason huippuna.

MInusta on melkoisen vaarallista julistaa tutkimustuloksia lopullisena totuutena jos haastateltavat on tätä tasoa. Enemmänkin tutkimus kertoo sen että nämä kyseiset henkilöt ovat harrastaneet nuorempana liikuntaa/urheilua tietyllä tavalla, mutta huippuja heistä ei ole koskaan tullut. Toivottavasti kukaan ei vakavissaan ala tekemään joukkuelajeissa linjavetoja tämän tutkimuksen tulosten perusteella.

Samat aatokset minullakin. Tutkimuksiahan saa tehdä ja hyvä niin, mutta itse en kauhean vakavasti ota tätä Nuorisotutkimusseuran tuotosta. Tuo luettelo haastatelluista Suomi-futaajista kertoo kaiken. No, kovan tason huippujätkiä voi tietysti olla vaikea saada haastatelluksi, heillä kun on todennäköisesti hieman tärkeämpääkin tekemistä.

Kyllähän tuolla ihan asiaakin oli, esimerkiksi mainittiin, että taitoluisteluun on erikoistuttava jo varhain, mikäli meinaa pärjätä, mutta muuten jäi kuva tuollaisesta uhanalaistuvan Kaikki pelaa -porukan viimeisistä hätähuudoista
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Samat aatokset minullakin. Tutkimuksiahan saa tehdä ja hyvä niin, mutta itse en kauhean vakavasti ota tätä Nuorisotutkimusseuran tuotosta. Tuo luettelo haastatelluista Suomi-futaajista kertoo kaiken. No, kovan tason huippujätkiä voi tietysti olla vaikea saada haastatelluksi, heillä kun on todennäköisesti hieman tärkeämpääkin tekemistä.

Kyllähän tuolla ihan asiaakin oli, esimerkiksi mainittiin, että taitoluisteluun on erikoistuttava jo varhain, mikäli meinaa pärjätä, mutta muuten jäi kuva tuollaisesta uhanalaistuvan Kaikki pelaa -porukan viimeisistä hätähuudoista

Onko sinulla yhtään ns. järkiperustetta boldatulle väitteelle vai oletko muodostanut mielipiteesi pelkästään mutu tuntumalla?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
A Lody, Havukainen, Heroum, Kukkonen, Lehtovaara, Nokso-Koivisto, Petrescu, Puranen, Rexhepi, Saari, Westerlund, Back, Forslund, Kaitila, Kunnas, Lehtonen, Menekse, Posa, Sundsten, Westö ja Vähäsarja. Edellä tutkimuksessa haastatellut suomalaiset huippujalkapalloilijat. Poistin listalta seuraavat hiukan tunnetummat nimet: Moisander, Pukki, Raitala ja Sparv. Näistä kai ainoastaan Moisanderia voidaan pitää jollain lailla kansainvälisen tason huippuna.

MInusta on melkoisen vaarallista julistaa tutkimustuloksia lopullisena totuutena jos haastateltavat on tätä tasoa. Enemmänkin tutkimus kertoo sen että nämä kyseiset henkilöt ovat harrastaneet nuorempana liikuntaa/urheilua tietyllä tavalla, mutta huippuja heistä ei ole koskaan tullut. Toivottavasti kukaan ei vakavissaan ala tekemään joukkuelajeissa linjavetoja tämän tutkimuksen tulosten perusteella.

Minä en ole perehtynyt itse tutkimusten sisällölliseen antiin, mutta uutisessa kerrotaan, että myös kansainväliset tutkimukset ovat samassa linjassa suomalaisten tutkijoiden linjausten kanssa.
 

Watson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Arsenal
Minä en ole perehtynyt itse tutkimusten sisällölliseen antiin, mutta uutisessa kerrotaan, että myös kansainväliset tutkimukset ovat samassa linjassa suomalaisten tutkijoiden linjausten kanssa.
Uutisissa ei kerrottu että löytyy myös niitä kansainvälisiä tutkimuksia, joissa on päädytty siihen että aikainen erikoistuminen on avaintekijä tietyissä lajeissa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Uutisissa ei kerrottu että löytyy myös niitä kansainvälisiä tutkimuksia, joissa on päädytty siihen että aikainen erikoistuminen on avaintekijä tietyissä lajeissa.

Nojaa, oma tulkintani on sellainen, että uutisessa kuitenkin mainittiin mm. Se, että tietyt erikoistuneet lajit kuten taitoluistelu vaativat paljon spesifiä treeniä jo varhaisella iällä.

Mielestäni uutisen ja taustalla olevien tutkimusten pointti ei suinkaan ollut täysin kumota ajatusta siitä, että jo nuorena on tärkeää treenata, erikoistua, hankkia esikuvia jne. Sen sijaan pointti oli todeta, että huippu-urheilukaan ei ole ehdotonta, eikä huipulle pääseminen edellytä välttämättä kaikkia ennalta määriteltyjä asioita.

Mielestäni tämä on oleellinen tieto, ottaen huomioon kuinka paljon esimerkiksi Nuori Suomi sekä Kaikki Pelaa-ajatus on saanut kritiikkiä tietyiltä tahoilta. Näyttää kuitenkin siltä, etteivät ne suinkaan ole huippu-urheilua automaattisesti tuhoavia tekijöitä.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Nojaa, oma tulkintani on sellainen, että uutisessa kuitenkin mainittiin mm. Se, että tietyt erikoistuneet lajit kuten taitoluistelu vaativat paljon spesifiä treeniä jo varhaisella iällä.

Ja esim. jalkapallo. Jääkiekko sitä ei ole, vaan jääkiekkoa tukee hyvinkin eri lajit(esim. jalkapallo).
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Mielestäni uutisen ja taustalla olevien tutkimusten pointti ei suinkaan ollut täysin kumota ajatusta siitä, että jo nuorena on tärkeää treenata, erikoistua, hankkia esikuvia jne. Sen sijaan pointti oli todeta, että huippu-urheilukaan ei ole ehdotonta, eikä huipulle pääseminen edellytä välttämättä kaikkia ennalta määriteltyjä asioita.

Mielestäni tämä on oleellinen tieto, ottaen huomioon kuinka paljon esimerkiksi Nuori Suomi sekä Kaikki Pelaa-ajatus on saanut kritiikkiä tietyiltä tahoilta. Näyttää kuitenkin siltä, etteivät ne suinkaan ole huippu-urheilua automaattisesti tuhoavia tekijöitä.

Siis jotenkin tämä on ristiriitaista settiä. Yhtäältä tuot esiin sen, että ei ole mitään ainoaa mallia edetä huipulle, mutta sitten kuitenkin puolustat järjestelmää tai ideologiaa eli Nuori Suomea, jossa asetetaan hyvin tiukkoja raameja ja sääntöjä lasten urheiluun. Loogisesti ajatellen luulisi olevan niin, että jos kannattaa yksilöllisiä ja paikallisia ratkaisuja järjestelmäuskovaisuuden sijaan, niin silloin Nuori Suomi olisi vihon viimeinen kannatettava asia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös