En löytänyt parempaakaan ketjua tälle, joten palasin tuttuun ja turvalliseen.
Iltasanomien jutussa kerrottiin Puljujärvestä seuraavaa:
4) PULJUJÄRVI MUUTTI vain 13-vuotiaana yksin Ouluun ja Kärppien organisaatioon. Vaihtoehtona oli Ruotsi.
– Skellefteå tarjosi Puljujärvelle viiden kauden pakettia. Hän olisi lähtenyt jonnekin joka tapauksessa. Jos emme olisi reagoineet, Puljujärvi voisi olla vaikka Ruotsin maajoukkuepelaaja, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho (Puljujärven ketjun sentterin Sebastian Ahon isä) kertoi Urheilusanomille.
5) PULJUJÄRVEN YLÄASTEEN päättötodistuksen keskiarvio oli 7,6. Hän lopetti opiskelun sen jälkeen ja keskittyi täysillä jääkiekkoon.
– Tällaisen mahdollisuuden käyttäminen oli myös opon ja vanhempien mielestä oikea ratkaisu, Puljujärvi kertoi Urheilusanomille.
6) PULJUJÄRVI KÄY ASUNNOLLAAN vain nukkumassa ja vaihtamassa vaatteensa. Muuten hän on jatkuvasti jäähallilla joko kaukalossa, oheisharjoituksissa tai syömässä Kärppä-klubilla.
– Olen ylpeä siitä, että olen himoharjoittelija, Puljujärvi kertoi Urheilusanomille.
Koko juttu
Uskomaton fakta Jesse Puljujärvestä seitsemän vuoden takaa - Jääkiekko - Ilta-Sanomat
Oulun Kärpät siis otti osa vastuun Puljujärven kasvattamisesta hänen ollessaan 13-vuotias. Tämä on tätä päivää ja maailmalla, varsinkin Pohjois-Amerikassa, normaali toimintamalli. Viides fakta onkin sitten jo huomattavasti ristiriitaisempi, jätetään opiskelu peruskoulun päättötodistuksen varaan. Pohjois-Amerikassa urheilu ja koulutus kulkevat pääsääntöisesti rinnakkain, myös lahjakkain kaveri joutuu opiskelemaan.
Kun katsoin Puljujärven haastattelua MM-välierän jälkeen, ihmettelin hänen englannin tasoaan. Varsinkin kun tutkimusten mukaan pojat ovat ajaneet tyttöjen ohi englannin kielessä. Tämä johtuu hyvin paljon pelimaailmasta, jossa on pakko osata englantia. Mutta jos keskittyy vain jäähallilla olemiseen, niin myös englannin oppiminen on heikkoa.
Minusta Kärppien organisaation olisi pitänyt laittaa Puljujärvi opiskelemaan peruskoulun jälkeen. Jääkiekkoilijan ura voi päättyä yhteen taklaukseen, olkoon pelaaja kuinka hyvä tahansa ja yleisivistys on aina hyvästä. Lisäksi räätälöity koulupäivä antaa monenlaista sisältöä nuoren pojan elämään, esim. päivärytmi ja sosiaalinen elämä. En ymmärrä, että Kärpät sallii Puljujärven pyörivän hallilla päivät pitkät.
Koska junnuja houkutellaan ympäri Suomen isompiin seuroihin, pitäisi näiden seurojen ottaa isompi vastuu pelaajien elämästä. Minusta se ei riitä, että heille hommataan kämppä ja pelipaikka. Hyvin harvasta lupaavasta junnusta tulee edes ammattilaispelaaja, NHL:stä puhumattakaan. Suurinosa heistä tulee olemaan tavallisia duunareita kun junnu-ura loppuu. Tällöin koulutus on tärkeässä roolissa, pelkällä peruskoulutodistuksella ei pitkälle päästä.