Vipu kirjoitti:Mieleenkiinnosta kysyisin, että miten sinä sitoisit yrityksen johdon tuottavuuden palkkaukseen siten, että sillä saataisiin aikaiseksi mahdollisimman optimaalinen lopputulos sekä yrityksen että johdon kannalta?
-----------------------------------
Käsityksesi hallituksen toiminnasta kv-yhtiöissä on melko kyyninen ja suoranaiseen faktaan se ei kyllä perustu. Sinä näytät uskovan, että hallitus on vain kumileimasin, joka hyväksyy johdon tekemät ehdotukset esimerkiksi palkkauksesta varauksetta. Hallituksia ja yrityksiä on erilaisia ja joissain tapauksissa tämä saattaa jopa pitää paikkaansa, mutta kovin suuria yleistyksiä en mutun perusteella itse lähtisi tekemään. Hallituksen tehtävä on kuitenkin yritysjohdon valvominen ja omistajat valitsevat hallituksen. Jos hallitus ei sitten jostain syystä hoida hommiaan kunnolla, niin siitähän kärsivät ensisijaisesti yrityksen omistajat.
Itse asiassa sanoisin että kompromissi tarvitaan yrityksen pitkän tähtäimen menestyksen ja omistajien (osakekurssin) lyhyempijänteisen intressin välillä. Toimiva johto voi tehdä ratkaisun, joka nostaa kursseja yhden neljänneksen aikana, mutta joka johtaa seuraavana vuonna pahoihin vaikeuksiin ja tuloksen huonontumiseen. Kyllä minkä tahansa kannustimen täytyy olla yhteydessä yrityksen reaaliseen tulokseen, voittoon tai tappioon. Eri malleja on paljonkin esitelty julkisuudessa, yhteistä niille on se, että ne ovat parempia kuin optiot. Puhuin siis pienten maiden kokoisista valtavista suuryrityksistä, joissa edes toimivan johdon ote operaatioihin on välillä horjuva. En ole istunut suuryrityksen hallituksessa vaan oma kokemus on puhdasta ruohonjuuritasoa. Käsitys perustuu lähinnä ymmärrykselle valtarakenteiden ja instituutioiden toiminnasta sekä muutamalle tästä spesifistä aiheesta lukemalleni kirjalle (suosittelen esim. IBM 90-luvun CEO:n Louis Gerstnerin "Who Says Elephants Can't Dance" -teosta). Mitä tulee uusliberalismin vastaisuuteeni niin se on melko perinteinen: mekanismin olemassaolo ei sinänsä ole argumentti sen hyödyllisyydestä - on pelottavaa miten talouskeskustelu jatkuvasti kaventuu ja supistuu. Lyhyellä tähtäimellä tämä on epäilemättä järkevää, mutta epäilen että loppulasku tulee olemaan sitä luokkaa, ettei siihen tule olemaan monella varaa. Mutta historia seuraa valtaa, ei järkeä, ja viimeiset 500 vuotta korkein valta on ollut pääomissa: kyyti on kovaa ja kylmää, eikä päämäärästä liene tietoa.