Miten ovat työväenliike ja ammattiliitot vaikuttaneet sinun elämääsi?

  • 74 027
  • 968

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Taustailijahan se nyt vasta repäisikin! Edes Paperiliiton sivuilla ei ole vielä moista keksitty ottaa aseeksi. Oikeasti en tiedä itkeäkö vai nauraa. Sehän tässä itseäni ja varmasti suurta osaa juuri harmittaakin, että noin pieni joukko saa niin hirveää tuhoa aikaan tälle kansantaloudelle. Tuossa Begbie asiaa jo valaisikin, toivottavasti ei tarvitse enää mennä enempää rautalangasta vääntämään. Vielä voisi lisätä listaan ainakin paperipaikkakuntien verotulomenetykset, jotka luultavasti kosahtavat vielä paperiduunarin omaankin nilkkaan veroäyrin nostoina. Otaksuuko Taustailija vaikkapa kuljetusalan yrittäjien ja heidän työntekijöidensäkin ajattelevan, että työtaistelu koskee vain 0,2% työväestöstä? Niin, että ei muuta kuin todellakin sinne metsään vain puita kuuntelemaan! Ei hyvää päivää!
 

Taustailija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Suomi-Salama kirjoitti:
Sehän tässä itseäni ja varmasti suurta osaa juuri harmittaakin, että noin pieni joukko saa niin hirveää tuhoa aikaan tälle kansantaloudelle.

Tätä puolta asiasta en suinkaan kiistä. Itseänikin tämä harmittaa, mutta sitä mietin kenen on syy?

Tuotetun paperitonnin työntekijäkustannukset ovat 10 % luokkaa (paperiliiton propagandaa, totuutta en tiedä?). Sen verran osaan ko. alan kustannusrakenteesta sanoa, että pääomakustannukset, raaka-aineet, energia ovat paljon työntekijäkustannusta merkittävämpi tekijä jokatapauksessa.

Suomi-Salama kirjoitti:
Otaksuuko Taustailija vaikkapa kuljetusalan yrittäjien ja heidän työntekijöidensäkin ajattelevan, että työtaistelu koskee vain 0,2% työväestöstä?

Ymmärsit asiani hieman väärin. Tuo 0,2 % viittaus liittyi lähinnä siihen, että se ei juurikaan vaikuta inflaatioon maksetaanko paperityöntekijöille 50 k tai 75 k vuodessa. Eikä se juurikaan vaikuta edes paperitonnin hintaan, mielestäni tässä on kyse varastojen purkamisen lisäksi, suomalaisen AY-liikkeen testauksesta...vai luuleko joku, että tässä on kyse on vain paperiteollisuudesta, jos kaikkein kovin taipuu..muut ovat vain suupaloja. Raha pyörittää maailmaa, ei paperiliitto.

Eikä paperiteollisuus Suomesta niin kauaa mihinkään lähde, kun tänne rakennetaan ydinvoimaloita ja kun raaka-ainettakin on riittävästi saatavilla (osin äiti-Venäjän avustuksella tosin).

P.S nimim. "Routainen Sydän" on enemmän kuin oikeassa, tässä ei ole todellaakaan voittajia! Tässä menetettyjä rahoja ei saada ikinä takaisin, vaikka neuvottelujen lopputulos olisi mikä tahansa.
 

Boddington

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ensiksi Taustailijalle:
Viittauksella siivoojiin oli ainoastaan tarkoitus osoittaa epäloogisuutta Flintin kirjoittaessa "reilusta ja oikeudenmukaisesta palkkapolitiikasta". Itse olen enemmänkin "jokaiselle ansionsa mukaan" -ajattelun kannalla. Myönnän, että olisin voinut esittää asian huomattavasti loogisemminkin.

Seuraavaksi mjr:lle:
Kärjistin tahallani, ehkä liikaakin, jolloin pointti saattoi hukkua. Käsittääkseni tilanne on se, että potentiaalisia johtajaehdokkaita headhuntataan koko ajan, ja monet saattavat saada useitakin tarjouksia vuodessa (otanta: yksi kpl sukulaisia). Nämä tarjoukset ovat usein toinen toistaan suurempia, ja jossain vaiheessa toki saatetaan mennä älyttömyyksiin asti. Sehän nyt olisi tyhmää olla ottamatta rahaa vastaan, kun sitä oikein tyrkytetään, eikö?

Jos yhtiön hallitus katsoo juuri tietyn henkilön olevan välttämätön yhtiön johtoon, niin eiköhän se asian parhaiten tiedä. Ja jos omistajat taas ovat sitä mieltä, että hallitus maksaa johdolle liian suurta palkkaa, hehän voivat aina halutessaan äänestää tilalle uuden hallituksen, joka noudattaa omistajien haluamaa linjaa. Kuinka moni täällä muuten tietää, että esim. StoraEnson ylivoimaisesti suurin yksittäinen omistaja on Suomen valtio 24,4 % äänimäärällä? Lähde: yhtiön vuosikertomus 2004.

En missään nimessä ole sitä mieltä, että työn arvoa tulisi mitata sen tuottavuudella, täysin päinvastoin. Sairaanhoitajat, poliisit ja palomiehet ovat niitä, joita ilman yhteiskuntamme ei pysyisi kasassa, ja heillä on kaikilla yhteinen nimittäjä: huono palkka.

ApZu:lle:
A) -kohtasi henkii lähinnä meille suomalaisille niin valitettavan tyypillistä herravihaa: otetaan muutama esimerkki ja yleistetään sen perusteella kaikki. Ja jos kerran mielestäsi johtajat valitaan puoluekirjan tai syntyperän perusteella (huom. en ole samaa mieltä, valtionyrityksiin ja -virkoihin puoluekirjalla on väliä, ei yksityisiin), niin miksi mielestäsi on oikein, että paperitehtaiden siivoojat valitaan liiton jäsenkirjan perusteella?

Kirjoitit ensin: "Kun kerran kilpailuympäristö muuttuu ja kilpailukyky on alentunut, niin miksi kaikki supistukset ja parannusyritykset tehdään työntekijöiden kustannuksella?"

Tämän jälkeen alempana kirjoitit: "Jokaisen ---- tulisi mielestäni tienata juuri sen verran, kuin heidän työpanoksensa merkitsee sille yritykselle jolle he työskentelevät. ---- palkkaus ---- heijastelee yrityksen yleistä palkkatasoa, so what jos se palkkataso on korkeampi kuin henkilöllä joka siivoaa kunnan yleisiä vessoja. Maailmassa tulee aina olemaan epäoikeudenmukaisuutta palkkojen suhteen, sopeudu siihen. Eri työpaikkojen tuottavuudessa ---- on eroja. (Huom. viivat merkitsevät poistettuja kohtia. Joku saattaa tulla syyttämään vääristelystä, mutta uskon tämän olevan paras tapa saada pointtini esiin.)

Se B) -kohdastasikin. Huomaatko ristiriidan? Ja kyllä niitä halukkaita pomoja pienemmällä palkalla varmasti löytyisi, mutta ei varmasti yhtä kyvykkäitä. Kts. vastaukseni mrj:lle.
 

ApZu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Beijing Nordic Vikings
Boddingtonille vastausta:

Et siis pidä siitä ajatuksesta, että työn tuottavuus sidotaan duunareiden palkkaukseen. Kuitenkin olet puolustelemassa suuryritysten johtajien palkkausta heidän kyvykkyydellään johtaa suuryrityksiä, ts. heidän tuottavuudestaan ko. paikalla. Ristiriitaa, kenties??????? Mikä ero on oikeasti toimitusjohtajan tuottavuudella omissa hommissaan ja duunarin tuottavuudelle omissaan? Kummatkin tuottaa omalla panoksellaan sitä voittoa/tappiota yritykselle. Jos siis yrityksellä menee huonosti, miksi ainoastaan karsitaan duunarin eduista?

Joo, tiesin sen että valtio omistaa Storaa ison osan. Mutta niinhän se "omistaa" periaatteessa poliisin,sairaanhoidon, palokunnan....

Mä ehdotin jo sitä kerran aiemmin tässä ketjussa, että puretaan suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja sen sosiaaliset tukiverkot. Laitetaan palolaitos, sairaanhoito,etc. maksulliseksi ja annetaan niiden määritellä sopiva hinta, niin että sairaanhoitajien, palomiesten ja poliisien palkkaus/sen nostaminen mahdollistuu niiden tärkeyden mukaisiksi. Tiedän, että ehdotus on melkeimpä mahdotonta toteuttaa, mutta eikös jokainen voisi loppujenlopuksi maksaa vain käyttämistään palveluista (voin maksaa oman mummoni sairaskulut, mutta mua ei oikeesti kiinnosta pätkääkään maksaa Boddingtonin mummon sairaskuluja). Edistäisi esimerkiksi kansanterveyttä ihmeesti kun sairaalamaksut olisivat 200% korkeammat kuin nykyiset, esimerkiksi turhat tappelut loppuisivat nakkikioskeilla ku kävisi pari kertaa oikaisemassa nenän a´1000 euroa.

Mitä tulee tuohon liiton jäsenkirjaan ja paperitehtaisiin, en usko hetkeäkään että tietty siivooja saisi työpaikan paperitehtaasta, ainoastaan liittymällä paperiliittoon. Kyllä se sinne muita teitä on mennyt (esimerkiksi perhesuhteet) ja hommannut työpaikan saannin jälkeen sen jäsenkirjan
 

solamnic76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlos Tevez... siis punaistako pitää kumartaa?
ApZu kirjoitti:
Boddingtonille vastausta:
Et siis pidä siitä ajatuksesta, että työn tuottavuus sidotaan duunareiden palkkaukseen. Kuitenkin olet puolustelemassa suuryritysten johtajien palkkausta heidän kyvykkyydellään johtaa suuryrityksiä, ts. heidän tuottavuudestaan ko. paikalla. Ristiriitaa, kenties??????? Mikä ero on oikeasti toimitusjohtajan tuottavuudella omissa hommissaan ja duunarin tuottavuudelle omissaan? Kummatkin tuottaa omalla panoksellaan sitä voittoa/tappiota yritykselle. Jos siis yrityksellä menee huonosti, miksi ainoastaan karsitaan duunarin eduista?

Kerrohan ApZu kun vannot sen nimeen että tuottavuuden ja menestyksen mukaan pitäisi duunareita palkita... entä kun firman tuottavuus laskee? Eikö tällöin pitäisi laskea myös duunarin palkka vai onko hänen etuoikeutensa ottaa osansa vain paremmista ajoista ja menestyksestä?

Tätä joustoa tästä maasta puuttuu. Ollaan kyllä nostamassa palkkoja ja etuja kun menee paremmin mutta mistään ei neuvotella kun alkaa tuottavuus laskea tai tulosta ei tule. Jää ainoiksi vaihtoehdoiksi äärimmäiset keinot kuten lomautukset (=tuotanto pysähtyy, ei mitään tuloja) tai irtisanomiset. Ei puhettakaan että huonossa markkinatilanteessa joustettaisiin. Olisi helpompi palkita niinä hyvinä aikoina sitten.

Yrittäjät ainakin tietävät miten tärkeää on motivoitunut, oikeudenmukaisesti kohdeltu ja luotettava työntekijä. Ei sellasta haluta riistää.

Edit: virheitä
 

ApZu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Beijing Nordic Vikings
solamnic76 kirjoitti:
Kerrohan ApZu kun vannot sen nimeen että tuottavuuden ja menestyksen mukaan pitäisi duunareita palkita... entä kun firman tuottavuus laskee? Eikö tällöin pitäisi laskea myös duunarin palkka vai onko hänen etuoikeutensa ottaa osansa vain paremmista ajoista ja menestyksestä?

Eikös tässä sitä juuri olla tekemässä? 12 tunnin työvuorot ilman ylityökorvauksia, joulu- ja juhannusseisokkien poistamiset, kesäloman pilkkominen plus muut metsäteollisuuden vaatimukset. Kaikki nuo vaatimukset johtuu firmojen tuottavuuden laskusta, eikö????

Pointti on siinä, että miksi juuri tällä hetkellä metsäteollisuuden johdon/yritysjohdon saavutettuja etuja ei karsittaisi samalla kun ollaan karsimassa duunareiden saavutettuja etuja? Miksi Metsäteollisuus ei vaadi UPM:n, M-Realin ja Storan johdon palkkojen laskemista(okei ei ole Metsäteollisuuden vaatimuksena mutta esimerkkinä tässä), työajan pitemmistä,työn epäsäännöllisyyden lisäämistä, kesäloman pilkkomista,etc? Ainoastaan duunareiden etuihin ollaan koskemassa, ei johdon.Miksi? Onko johto oikeasti tehnyt hyvää työtä Suomessa ansaitakseen etunsa, vaikka samaan aikaan vinkutaan Hesarissa kuinka huonosti menee? Jos kerran vaaditaan joustoja työntekijäpuolelta, vaadittakoon niitä samalla myös johtajilta. Kuten sanoin paperiyhtiön tj., joka tässä tilanteessa suostuisi omien etujensa karsimiseen ansaitsisi hatunnoston sekä saisi aivan varmasti työntekijöidensä respektit. Jos toimiva johto näyttäisi esimerkkiä säästötalkoisiin osallistumisesta (vaikka tulosvaikutus olisikin pieni), joustoja löytyisi varmaan myös työntekijäpuolelta (tai no mistäs minä tiedän kun en tunne paperiliittolaisia sen enempää, eli mutu-tietoa).

Ja mitä tulee tuohon työn tuottavuuden ja palkkauksen sitomiseen yhteen, niin haluaisin oikeasti joltain vastauksen kysymykseeni Boddingtonille, jos kaveri ei itse halua vastata. Jos kerran headhuntataan sopivia johtajia yrityksille ja näiden henkilöiden kyvykkyys tehtävään (lue tuottavuus ko. tehtävässä) määrittää valinnan. Jos se kerran on niin iso paha teille että työn tuottavuus (joka voidaan määrittää siis rahallisesti, esimerkiksi toimintolaskennalla) sidotaan palkkaukseen jolloin paperitehtaan siivooja saa enemmän kuin Sedu Koskisen Onnelan vessan siivoja, niin millä perustelette sen että paperiyhtiön tj. saa enemmän palkkaa kuin vaikkapa paikallisen metallipajan toimitusjohtaja (tai mikä tahansa muu toimitusjohtaja) vaikka kummallakin on sama titteli ja samat tehtävät pääosin? Miksi kukaan ei ole vaatimassa toimitusjohtajien palkkauksen yhteneväisyyttä? Barrikaadeille siitä, hophop. Kun kerran siivojien palkkojen yhtenäistäminen on teille niin perkeleen tärkeää, niin yhtenäistetään sit samantien kaikkien muiden alojenkin palkkaukset. Ainiin prkl, sitä kutsuttaisiin kommunismiksi ja sen toimivuus on nähty. Enkä minä ainakaan henkilökohtaisesti haluaisi elää sellaisessa yhteiskuntajärjestelmässä missä henkilön työpaikalle tuomaa kyvykkyyttä/tuottavuutta ei yhdistettäisi palkkaukseen. En kiistele siitä, etteikö paperitehdasta osaisi siivota myös se Sedun siivooja, vaan siitä että se paperitehtaalta työpaikan saanut henkilö tuottaa enemmän hyvää omistajilleen kuin sedun vessan siivooja.
 
Viimeksi muokattu:

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
ApZu kirjoitti:
Miksi Metsäteollisuus ei vaadi UPM:n, M-Realin ja Storan johdon palkkojen laskemista(okei ei ole Metsäteollisuuden vaatimuksena mutta esimerkkinä tässä), työajan pitemmistä,työn epäsäännöllisyyden lisäämistä, kesäloman pilkkomista,etc? Ainoastaan duunareiden etuihin ollaan koskemassa, ei johdon.Miksi?

Tiedätkö muuten, mikä on toimitusjohtajan irtisanomisaika, ja tiedätkö, millainen työaikasäädäntö toimitusjohtajalla on?
 

ApZu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Beijing Nordic Vikings
DAF kirjoitti:
Tiedätkö muuten, mikä on toimitusjohtajan irtisanomisaika, ja tiedätkö, millainen työaikasäädäntö toimitusjohtajalla on?

Juu, tiedän. Tj:n työaikaa ei säädellä vaan ollaan töissä juuri silloin kun tarvitaan. Irtisanomisaika on noin 1 sekunti, mutta silloinkin tulee yleensä kyseeseen iso irtisanomisbonus ja suojatyöpaikka "kehitystehtävissä" kunnes uusi paikka löytyy. On se palkkakin iso....

Ja juu mua oikeasti kyrpii tää suomalainen yhteishyvä-asenne hyöstettynä tällä ah-niin ihanalla kateudella. En ole paperimies, olen opiskelija ja toivoisin vieläpä joskus olevani johtotehtävissä.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
DAF kirjoitti:
Tiedätkö muuten, mikä on toimitusjohtajan irtisanomisaika, ja tiedätkö, millainen työaikasäädäntö toimitusjohtajalla on?

Nyt on tilanne toinen, mutta patriarkaalisina kulta-aikoina Walden-tyyppisen patruunan elämä oli itse asiassa melko houkuttelevaa. Toki vastuuta oli paljon, mutta vastuu ei välttämättä vie loputtomasti aikaa. Vaikka nyt ylin johto varmasti suht. paljon töitä tekeekin niin sanoisin että keskijohto kovimmilla on ja joutuu eniten joustamaan elämisen tasostaan. Sinänsä jos vaaditaan palkankorotusten sitomista tuottavuuteen niin on täysin järkeenkäypää liittää tämä myös suuryritysten johdon palkkaukseen - myös niihin kultaisiin kädenpuristuksiin. Sanoisin että amerikkalaiset esimerkit, jossa jopa kymmenien miljoonien paketit on taattu tuloksesta täysin riippumatta eivät välttämättä ole hyvää johtamiseen "kannustavia". Yksi ay-liikkeen ja vasemmiston heikentymisen seuraus on ollut tämä tietty häpeämättömyys suuryritysten ylimmässä johdossa. Jokin monikansallinen yritys on hyvin nimellisesti omistajien käsissä, jolloin toimiva johto pystyy sanelemaan itselleen melko järjettömätkin edut. Jostain syystä nämä kulut hyväksytään helpommin kuin työntekijöiden palkkauksen aiheuttamat kulut. Menoeränä ne ovat toki pienempi, mutta kun kysymyksen väitetään olevan juuri "periaatteesta" niin olisi ehkä hyvä johtaa edestä eikä hyvin pitkältä takaa?
 

ApZu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Beijing Nordic Vikings
mjr kirjoitti:
Nyt on tilanne toinen, mutta patriarkaalisina kulta-aikoina Walden-tyyppisen patruunan elämä oli itse asiassa melko houkuttelevaa. Toki vastuuta oli paljon, mutta vastuu ei välttämättä vie loputtomasti aikaa. Vaikka nyt ylin johto varmasti suht. paljon töitä tekeekin niin sanoisin että keskijohto kovimmilla on ja joutuu eniten joustamaan elämisen tasostaan. Sinänsä jos vaaditaan palkankorotusten sitomista tuottavuuteen niin on täysin järkeenkäypää liittää tämä myös suuryritysten johdon palkkaukseen - myös niihin kultaisiin kädenpuristuksiin. Sanoisin että amerikkalaiset esimerkit, jossa jopa kymmenien miljoonien paketit on taattu tuloksesta täysin riippumatta eivät välttämättä ole hyvää johtamiseen "kannustavia". Yksi ay-liikkeen ja vasemmiston heikentymisen seuraus on ollut tämä tietty häpeämättömyys suuryritysten ylimmässä johdossa. Jokin monikansallinen yritys on hyvin nimellisesti omistajien käsissä, jolloin toimiva johto pystyy sanelemaan itselleen melko järjettömätkin edut. Jostain syystä nämä kulut hyväksytään helpommin kuin työntekijöiden palkkauksen aiheuttamat kulut. Menoeränä ne ovat toki pienempi, mutta kun kysymyksen väitetään olevan juuri "periaatteesta" niin olisi ehkä hyvä johtaa edestä eikä hyvin pitkältä takaa?
My point, excatly. Sori chat
 

solamnic76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlos Tevez... siis punaistako pitää kumartaa?
Pitää kuitenkin muistaa tässä johdon naukumisasiassa se että...

1. Se on pisara meressä verrattuna duunariin. Niin vähän näitä johtajia on suhteessa työntekijöihin. Ihan turha valittaa muutamasta tehtaan johtajasta vs. tuhansia duunareita. Kustannuksia ei ratkaista sillä että eniten ansaitsevan ylimmän promillen palkkioita leikataan.

2. Suomessa ei ole mitenkään erityisen kilpailukykyiset johtajien palkat verrattuna muuhun maailmaan. Jonkin ihme tässä järjestelmässämme on kun osakeyhtiöt haluavat maksaa johtajilleen paljon.

3. Ylimmän johdon alapuolella oleva pomoporras on suorastaan palkkakuopassa tässä maassa vs. muu maailma. Koulutus+vastuu+työaika ei lainkaan kohtaa palkassa vs. duunari.
 

Vipu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
mjr kirjoitti:
Sinänsä jos vaaditaan palkankorotusten sitomista tuottavuuteen niin on täysin järkeenkäypää liittää tämä myös suuryritysten johdon palkkaukseen - myös niihin kultaisiin kädenpuristuksiin. Sanoisin että amerikkalaiset esimerkit, jossa jopa kymmenien miljoonien paketit on taattu tuloksesta täysin riippumatta eivät välttämättä ole hyvää johtamiseen "kannustavia". Yksi ay-liikkeen ja vasemmiston heikentymisen seuraus on ollut tämä tietty häpeämättömyys suuryritysten ylimmässä johdossa. Jokin monikansallinen yritys on hyvin nimellisesti omistajien käsissä, jolloin toimiva johto pystyy sanelemaan itselleen melko järjettömätkin edut. Jostain syystä nämä kulut hyväksytään helpommin kuin työntekijöiden palkkauksen aiheuttamat kulut. Menoeränä ne ovat toki pienempi, mutta kun kysymyksen väitetään olevan juuri "periaatteesta" niin olisi ehkä hyvä johtaa edestä eikä hyvin pitkältä takaa?

Corporate governance ei ole helppo taiteenlaji. Optiot houkuttelevat lyhytnäköiseen osakekurssin manipulointiin, tuloksesta riippuvat bonukset taas houkuttelevat tilinpäätöksen manipulointiin. Yrityksen johdon palkan sitominen tuottavuuteen / yrityksen tulokseen ei ole siis niin yksinkertaista kuin voisi luulla. Jonkinlaisia kannustimia on kuitenkin joka tapauksessa oltava, koska muuten voidaan sanoa goodbye pätevimmille osaajille.

Mieleenkiinnosta kysyisin, että miten sinä sitoisit yrityksen johdon tuottavuuden palkkaukseen siten, että sillä saataisiin aikaiseksi mahdollisimman optimaalinen lopputulos sekä yrityksen että johdon kannalta?

Johdon "ylisuurilla" palkoilla on usein tarkoitus viestiä jotain. Yleensä niillä pyritään viestimään sitä, että yritys on menestyvä ja tällä tavoin pyritään takaamaan se, että yritys saisi työmarkkinoilta vastaisuudessakin juuri ne kaikkein pätevimmät johtajat. Johtajien palkkoja ei voi siis edes suoraan verrata normaalin duunarin palkanmuodostukseen, koska sillä on myös muita funktioita kuin johtajan työpanoksesta palkitseminen. Sanottakoon vielä, että huippujohtajia ei todellakaan kasva kymmeniä jokaiselta kauppakorkean vuosikurssilta, vaikka jotkut täällä tuntuvatkin niin ajattelevan.

Se, onko näiden ylisuurien palkkojen maksaminen sitten järkevää, on yrityksen hallituksen päätettävissä. Hallitus on kuitenkin omistajien valitsema ja se tekee päätöksensä omistajien mandaatilla. Kysynnän ja tarjonnan laki toimii joka tapauksessa.

Nämä kohdat jäivät tekstissäsi häiritsemään: "Jokin monikansallinen yritys on hyvin nimellisesti omistajien käsissä" tarkoittaa mitä? Millä tavalla johto pystyy "sanelemaan itselleen järjettömiäkin etuja"? Toivottavasti ei ollut pelkkää mutua.
 

ApZu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Beijing Nordic Vikings
solamnic76 kirjoitti:
Pitää kuitenkin muistaa tässä johdon naukumisasiassa se että...

1. Se on pisara meressä verrattuna duunariin. Niin vähän näitä johtajia on suhteessa työntekijöihin. Ihan turha valittaa muutamasta tehtaan johtajasta vs. tuhansia duunareita. Kustannuksia ei ratkaista sillä että eniten ansaitsevan ylimmän promillen palkkioita leikataan.

2. Suomessa ei ole mitenkään erityisen kilpailukykyiset johtajien palkat verrattuna muuhun maailmaan. Jonkin ihme tässä järjestelmässämme on kun osakeyhtiöt haluavat maksaa johtajilleen paljon.

3. Ylimmän johdon alapuolella oleva pomoporras on suorastaan palkkakuopassa tässä maassa vs. muu maailma. Koulutus+vastuu+työaika ei lainkaan kohtaa palkassa vs. duunari.

Johan se tuli mainittua, että johtajien eduista tinkiminen ei aiheuta suurta kustannusvaikutusta.Se on se esimerkin vaikutus. Jos kerran asetetaan niitä periaatekysymyksiä/tavoitteita, ni on se kumma kun niiden periaatteiden takana ei sitten seisota itse. Jos kerran pitää leikata kustannuksia, niin leikataan sitten kaikilla tasoilla, säästö se on pienikin säästö, eikö??????
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Vipu kirjoitti:
Se, onko näiden ylisuurien palkkojen maksaminen sitten järkevää, on yrityksen hallituksen päätettävissä. Hallitus on kuitenkin omistajien valitsema ja se tekee päätöksensä omistajien mandaatilla. Kysynnän ja tarjonnan laki toimii joka tapauksessa.

Nämä kohdat jäivät tekstissäsi häiritsemään: "Jokin monikansallinen yritys on hyvin nimellisesti omistajien käsissä" tarkoittaa mitä? Millä tavalla johto pystyy "sanelemaan itselleen järjettömiäkin etuja"? Toivottavasti ei ollut pelkkää mutua.

Hmm, sanotaan että jos saa joka tapauksessa suuren palkkion, meni johtaminen syteen tai saveen niin miten se voi olla hyvään suoritukseen kannustavaa? Kysyntä ja tarjonta eivät itsessään oikeuta mitään - oliko se 1630-luvulla kun tulppaanien kysynnän kasvu johti yhteen historian ensimmäisistä talouskuplista. Markkinoiden reagointi ei aina (tai useinkaan) ole rationaalista, joten yritysten olisi syytä pohtia (jos ne siis haluaisivat reagoida rationaalisesti), miten johtonsa (eli palkkalaistensa) korvaukset järjestävät. Mitä tulee huomioon jättiyritysten omistajuudesta niin tilannehan on täysin yksinkertainen: tälläinen valtava yritys kehittyy vuosikymmenien ajan omaksi kompleksiseksi instituutiokseen, toimintakulttuurikseen, jonka sadattuhannet yksilölliset tai institutionaaliset omistajat eivät pysty reaalisesti vaikuttamaan sen päivittäiseen johtoon (eivätkä usein sitä tahdokaan), välillä korkein johto pystyy jopa valitsemaan seuraajansakin ikään kuin kysymys olisi rälssimaasta, ja hallitus tyytyy seuraamaan katseella. Etenkin jos hyvin menee, siis. Kuka omistaa ja siten "johtaa" General Motorsia, Fordia, IBM:ää, General Electriciä jne. jne.? Antavatko sadat tuhannet omistajat vai toimiva johto näille yrityksille kasvot ja imagon? Mikä järkevä yritysjohdollinen peruste on ollut jättioptioissa, valtaisissa kultaisissa kädenpuristuksissa, pilviin kohonneissa vuosipalkoissa? Omistajatko näitä ovat vaatineet?

Ylipäänsä tämä "arvovapaa" markkinamekanismin puolustaminen on yleensä älyllisesti hyvin epärehellinen ratkaisu - on puhdas poliittinen valinta, millä laajuudella markkinoiden ja vapaan kilpailun annetaan toimia. Markkinoiden tehottomin ja irrationaalisin puoli yleensä kiteytyy juuri näissä jättikorporaatioiden pienessä johtoeliitissä, jonka yhteiskunnallinen valvonta on viime vuosina alkanut kokonaan kirvota demokraattisten rakenteiden käsistä. Ylijäämä alkaa melkein sääty-yhteiskunnan tapaan kertyä yhä pienempien ryhmien käsiin - USA:ssa ollaan iloisesti leikkaamassa juuri äärimmäisen tulohuipun veroja ja mm. poistamassa kokonaan perintöverotusta. Kun tähän yhdistää julkisen koulutuksen ja terveydenhuollon heikentymisen ja kalliin (lue markkinarahoitteisen) yliopisto-opiskelun niin trendi on melko selvä... Kapitalistiset rakenteet alkavat tätä menoa vaikuttaa yhä irrationaalisimmilta.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
solamnic76 kirjoitti:
Pitää kuitenkin muistaa tässä johdon naukumisasiassa se että...

1. Se on pisara meressä verrattuna duunariin. Niin vähän näitä johtajia on suhteessa työntekijöihin. Ihan turha valittaa muutamasta tehtaan johtajasta vs. tuhansia duunareita. Kustannuksia ei ratkaista sillä että eniten ansaitsevan ylimmän promillen palkkioita leikataan..

Eikös tämä ollutkaan periaatekysymys? Eikö kaikkien tarvitsekaan osallistua talkoisiin? Itse olen puhunut lähinnä siitä, että otettaisiin johtajien tulospalkkaus vakavasti: jos tulos on hyvä, lisää palkkioita, jos tulos on huono niin ei. Onko tämä kauhean epäoikeudenmukainen ajatus? Ja jos on niin mitä vikaa sitten on työntekijöiden kartellisoitumisessa? Omaa etuahan sitä ajavat niin johtajat kuin työntekijätkin. Ei kummallakaan ole mitään poikkeuksellista kansallista vastuuta. Vai onko? Omituisen lepsua ajattelua kustannusten karsimisen vaatijoilta.
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105 NYR
Ja nimet pahviin läpsistä.Onneksi pari viikoa kesälomaa vielä jäljellä.
 

Kaiser Soze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rontti's potatoes, whiners and wankers
Talousuutisissa äsken.

Kymmeniä tai jopa satoja kuljetusalan yrittäjiä tekee konkurssin syksyllä.

Kiitos paperiliitto.
 

hansonbrother

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal
Kaiser Soze kirjoitti:
Talousuutisissa äsken.

Kymmeniä tai jopa satoja kuljetusalan yrittäjiä tekee konkurssin syksyllä.

Kiitos paperiliitto.

Ja tämä kaikkihan on toki vain ja ainoastaan paperiliiton vika, niin että oleppa hyvä vaan.
 

Kaiser Soze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rontti's potatoes, whiners and wankers
Tässä riidassa ei ollut kuin yksi syyllinen. Kaikkein ahnein, sokein ja jääräpäisin paperiliitto.

Mikäs siinä tosin on kusta omille kintuilleen, kun vielä itse edestään marisemisensa löytävät. Jännä nähdä miten moni paperiteollisuudesta elävä kunta nostaa veroäyriä saadakseen taloutensa balanssiin.

Paskan möivät ja oksansa sahasivat.
 

hansonbrother

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal
Kaiser Soze kirjoitti:
Tässä riidassa ei ollut kuin yksi syyllinen. Kaikkein ahnein, sokein ja jääräpäisin paperiliitto.

Mikäs siinä tosin on kusta omille kintuilleen, kun vielä itse edestään marisemisensa löytävät. Jännä nähdä miten moni paperiteollisuudesta elävä kunta nostaa veroäyriä saadakseen taloutensa balanssiin.

Paskan möivät ja oksansa sahasivat.

Kateellisen panettelua, sanon mä.
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105 NYR
Routainen Sydän kirjoitti:
Näin. Nyt se sitten on sinettiä vaille - osapuolet siis hyväksyivät sovintoesityksen. Sovintoesityksen, joka oli Saloniuksen toinen, mutta johon tehtiin pieniä viilauksia... Toki, neuvottelutuloksen syntyminen vaatii voimaantullakseen myös osapuolten - ts. Paperiliiton 44-jäsenisen toimikunnan - hyväksymisen perjantaina.

Kyllä tämä nyt näyttäisi olevan jo sinetöity koko episodi.Toimikunnan kokoontuminen perjantaina on lähinnä muodollisuus.
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105 NYR
Kaiser Soze kirjoitti:
Tässä riidassa ei ollut kuin yksi syyllinen. Kaikkein ahnein, sokein ja jääräpäisin paperiliitto.

Mikäs siinä tosin on kusta omille kintuilleen, kun vielä itse edestään marisemisensa löytävät. Jännä nähdä miten moni paperiteollisuudesta elävä kunta nostaa veroäyriä saadakseen taloutensa balanssiin.

Paskan möivät ja oksansa sahasivat.

Niimpä.Olisivat vaan kumarrelleet kasvottomille sijoittajille ja niiden käsissä sätkiville marioneteille alusta alkaen.Tiesittekö,että jos kulkee elämänsä kumarrellen ja kaikkien perseitä nuollen,niin kuolee ryhtivikaisena ja ruskeakielisenä.

Ei tästä paskasta voittajia löydy.Vahinkoa tullut jo aivan tarpeeksi joka suhteessa.
 

Kaiser Soze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rontti's potatoes, whiners and wankers
hansonbrother kirjoitti:
Kateellisen panettelua, sanon mä.

Mistäs mä kateelllinen noille olisin?

Vuorotyöstä, kommunistisesta umpimielisyydestä vai helvetillisestä jääräpäisyydestä?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös