mjr kirjoitti:Mikä keskeinen luonnonvara on loppunut 1800-luvun jälkeen? En tunnustaudu linkolalaiseksi, en edes vihreäksi, mutta alan pitää tätä automaattista optimismia liian pinnallisena. On totta että näinä parina satana vuotena olemme selviytyneet (joskin muutaman kerran vain siinä ja noin), mutta pelkällä logiikalla sitä pitäisi ymmärtää, että vertailujakso on aivan liian lyhyt, että tätä selviytymistä voisi pitää itsestäänselvyytenä.
Kysymys onkin siitä, että mitä selviytyminen vaatii - innovaatioita. Mitä sitten vaaditaan, jotta innovaatioita syntyy mahdollisimman paljon myös jatkossa - kannustimia. Se kannustin voi olla esimerkiksi oma taloudellinen hyöty tai vaikkapa koko ihmiskuntaa kohtaava katastrofi. Kärjistys: Miksi odottaa sosialistisessa lintukodossa tuomiopäivää ja yrittää sitten hädän hetkellä tehdä niitä pelastavia keksintöjä, kun markkinataloudessa näitä innovaatioita syntyy joka päivä, koska niukkuus saa ihmiset yrittämään.
mjr kirjoitti:Kvartaali-ajattelun vaara on myös siinä, ettei tarvitse ajatella kokonaisuuksia tai pitkälti eteenpäin strategisesti: tälläistä hallintaa ei yksinkertaisesti ole, sille ei ole markkinoilla tarvetta, ja nyt koko yhteiskunta on menossa tähän lyhytjänteisyyteen. Toistaiseksi empiirinen materiaali (koko ihmiskunnan historia) ei lisää uskoa automaattiseen, itsestäänselvään selviytymiseen.
Ei maailma nyt vielä sentään ole kv-sijoittajien intressien armoilla, vaikka niin yritätkin kovasti meille uskotella. Yhä on olemassa ihmisiä, jotka kantavat huolta myös lastensa/sukulaistensa/rotunsa/ihmiskunnan tulevaisuudesta. Ei se pääomien rikkaus kuitenkaan oletusarvoisesti tee ihmisestä pelkkää oman edun tavoittelijaa, joka ei välitä muiden kohtalosta pätkääkään. Kyllä sitä kaipaamaasi humanismia löytyy myös markkinatalouden "ytimestä".
Huolestu, arvon mjr, sitten, kun valtioilla ei ole enää sananvaltaa ja demokratia on todella menettänyt merkityksensä. Sitten, kun maailmaa todellakin hallitsee muutaman suuryrityksen muodostama kartelli. Sitten, kun markkinat todella toimivat puhtaimmillaan ja heikoista ei pidä kukaan huolta.
mjr kirjoitti:Mutta ilmeisesti olet eri mieltä: anglo-saksinen kapitalismi on ratkaisumme, historia on päättynyt.
Itse olen ainakin koko ajan ollut sitä mieltä, että tottakai järjestelmää pitää kehittää ja näin myös tapahtuu hela tiden. Itse olisit ilmeisesti halunnut, että historia olisi päättynyt 80-luvulla, kun Pohjoismainen hyvinvointivaltio oli komeimmillaan? Btw, Fukuyaman eräs teos on ilmeisesti tullut luettua?