Vaativin osuus on saada kalaan oikea määrä suolapitoisuutta. Koulukuntia on jokseenkin monia. Itse olen tähän saakka pelkästään pintasuolannut merisuolalla mutta uhkarohkeasti olen ajatellut kokeilla suolaliemessä marinointia.
Savustuspönttöönhän laitetaan tammilastuja ja parhaimmillaan pari sokerinpalaa.
Asiallisia sähkösavustimia saa 50 eurolla.
Karkeata merisuolaa vaan kalan sisälle reilusti. Tunnin verran annan olla lämpimässä ja puolessa välissä käännän kalan. Sitten vaan savustimeen ja sinne laitetaan kyllä leppälastuja, pari kolme sokeripalaa ja katajan oksia vähäsen. 1.5 kilon kirjolohi valmistuu puolessa tunnissa, ja kypsyyden voi tarkistaa eviä nykimällä. Jos jää helpolla käteen, kala on valmis.
Yksi parhaista ostoksistani sitten ikinä! Naapurin ukko peesasi ja oli kans samaa mieltä. En saanut kyllä viidellä kympillä, mutta saattaa nekin pelittää.