Mainos

Miksi työ ei kelpaa?

  • 33 574
  • 189

.creep.

Jäsen
Mä en oikein ymmärrä tätä joidenkin valitusta siitä, miten osa-aikaisen työn tekeminen työttömänä ollessa johtaa hirveään paperirumbaan.

Olen nyt vuoden ollut työttömänä ja siinä samassa tehnyt töitä tarvittaessa voimassa olevalla työsopimuksella. Töitä on ollut kuukaudessa 1-8 päivää tuntipalkkaisessa työssä. "Paperihommat" hoidan netissä, jossa teen jokaisen kuun ensimmäisenä päivänä ilmoituksen työttömyyden jatkumisesta ja merkkaan samalla työpäiväni lomakkeeseen. Samalla lähetän pdf-tiedostona edellisen kuun palkkakuitin saman Kelan palvelun kautta. Tuki maksetaan noin viiden päivän sisällä. Tämä saattaa tietysti olla eri juttu, jos on esim ansiosidonnaisella.

Ongelmallisemmaksi tilanne tietysti tulee, jos työpaikan palkkapäivä on vaikka joka kuun 15. päivä, koska Kela ei maksa tukia ennen kuin palkkakuitti on toimitettu eli saadakseen raha-asiat rullaamaan mukavasti on ensimmäisenä työkuukautena odotettava tukia vähän kauemmin.

Se mikä tässä systeemissä mättää on mielestäni se, että muutaman työpäivän tekeminen ei hirveästi omassa pussissa tunnu. Tuki vähenee noin 50% jokaista tienattua euroa kohden, jolloin se yksi tai kaksi työpäivää ei hirveästi missään tunnu. Minä olen siinä mielessä hyvässä tilanteessa, että saan tehdä työtä johon minulla on koulutus ja saan lapset lyhyelläkin varoitusajalla hoitoon. Voin kuitenkin uskoa, että kaikilla asia ei ole näin ja houkutus jäädä mielummin kotiin, kuin mennä töihin päiväksi kasvaa liian suureksi. Uskon kuitenkin, että kaikille osapuolille olisi parasta, jos työtön saataisiin töihin vaikka vain päiväksi kuukaudessa, jolloin olisi mahdollisuus tulevaisuudessa saada lisää työpäiviä ja mahdollisesti myös vakipaikka.
 
Miksi tehdä töitä kun valtion tuella saa melkein saman verran kuin tekemällä duunia vaikka kaupassa.

Jotta olisi joskus mahdollisuus saada jotain "parempaa" työtä. Äärimmäisen arvokasta työkokemusta.

En tiedä paljon vaki työntekijät saa kaupasta palkkaa, mutta ainakin esim. kesätyöläisenä et sieltä juurikaan työttömyyskorvausta parempaa liksaa saa.

2000 brutto lisineen. Toimeen tulee.
 

Zous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ryan Reaves
Jotta olisi joskus mahdollisuus saada jotain "parempaa" työtä. Äärimmäisen arvokasta työkokemusta.

Edelleen painotan sitä, että vastasin vain otsikon kysymykseen. Sen takia monet työt ei kelpaa, koska siitä ei tienaa paljoa valtion tukea enempää. Se on se syy. Olkoon siinä takana sitten tärkeät työkokemukset tai mitä tahansa, mutta tuo on se syy monelle. Ei tietenkään kaikille. Jos valtion tukia muutetaan jotenkin tai tulee tuo, että on pakko mennä duuniin jos sitä työkkäristä sinulle tarjotaan tai heillä on sinulle joku työ mihin mennä, niin näiden ns. paskaduunien tekeminen kasvaa. Jos tosiaan heillä on sitä ns. paskaduunia tarjota edes. Epäilen meinaan vähän tuota. Mielestäni aika iso selitys tuohon kysymykseen monien kohdalla, että miksi ei työ kelpaa.
 
Viimeksi muokattu:

julle-jr

Jäsen
Edelleen painotan sitä, että vastasin vain otsikon kysymykseen. Sen takia monet työt ei kelpaa, koska siitä ei tienaa paljoa valtion tukea enempää. Se on se syy. Olkoon siinä takana sitten tärkeät työkokemukset tai mitä tahansa, mutta tuo on se syy monelle.
Ehkä tässä ongelmassa tiivistyy myös ihmisten lyhytnäköisyys. Olisihan se nimittäin tulevaisuuden kannalta todennäköisesti järkevämpää tehdä edes jotain työtä, vaikka saatu rahamäärä olisikin sama kuin tuet. Onhan jonkinlainen työkokemus aina hyödyllistä haettaessa seuraavaa duunia. Ja mitä paskemmasta tai pienipalkkaisemmasta työstä esim. nuorella työnhakijalla on kokemusta, sitä todennäköisemmin hän on positiivisesti työntekoon suhtautuva nuori, jolla on työnantajan näkökulmasta hyvä arvomaailma. Eli hän on halutumpi työntekijä kuin se, joka on valinnut tietoisesti pelkät tuet.

Jos siis tilanne on tuollainen kuin sanot, kuvastaa se sitä, että moni ei ole valmis ajattelemaan ja panostamaan pitkäjänteisesti tulevaisuuteensa, vaikka se olisi pidemmän aikavälin ansaintalogiikalla ehdottomasti järkevää. Henkilökohtaisesti on kyllä myös ihmettelyn aihe, miksi muka joku olisi pitkään vapaaehtoisesti tekemättä työtä, oli palkka nyt mikä tahansa. Kyllähän työnteko pitää ihmisen kasassa ja kiinni elämässä. Jos ei tee työtä, vaikka siihen olisi mahdollisuus, luulisi fiiliksen olevan äärimmäisen paska ja itseinhoinen.
 

Zous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ryan Reaves
Ehkä tässä ongelmassa tiivistyy myös ihmisten lyhytnäköisyys. Olisihan se nimittäin tulevaisuuden kannalta todennäköisesti järkevämpää tehdä edes jotain työtä, vaikka saatu rahamäärä olisikin sama kuin tuet.

Toki, mutta nimenomaan monet ei mieti sitä tulevaa siinä vaiheessa vaan sitä mikä on helpoin vaihtoehto sillä hetkellä. Tyhmäähän se on. Toki ymmärrän myös olevan vaikeaa löytää motivaatiota siihen duunin tekoon jos samalla hetkellä saa melkein saman rahan istumalla kotona ja pyörimällä kaupungilla.

Henkilökohtaisesti on kyllä myös ihmettelyn aihe, miksi muka joku olisi pitkään vapaaehtoisesti tekemättä työtä, oli palkka nyt mikä tahansa. Kyllähän työnteko pitää ihmisen kasassa ja kiinni elämässä. Jos ei tee työtä, vaikka siihen olisi mahdollisuus, luulisi fiiliksen olevan äärimmäisen paska ja itseinhoinen.

Tämähän on sitten taas ihan henkilökohtaista. Jotkut tykkäävät olla ns. tekemättä mitään pakollista. On jengiä jotka pystyvät keksimään elämäänsä sisältöä hyvin ilman työtäkin. Toki ehkä suurinosa haluaa nimenomaan tehdä niitä töitä ja ylipäätän työnteon kuuluvan elämäänsä. Toki myös asuinpaikka vaikuttaa rankasti tähän. Pienellä paikkakunnalla omasta kokemuksesta voin kertoa, että on hankalaa olla ilman duunia. Jossain muualla se pakosti ole niin vaikeaa jos tosiaan puhutaan nyt sellaisesta duunista missä se palkka ei ole niin hirveän iso.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Henkilökohtaisesti on kyllä myös ihmettelyn aihe, miksi muka joku olisi pitkään vapaaehtoisesti tekemättä työtä, oli palkka nyt mikä tahansa. Kyllähän työnteko pitää ihmisen kasassa ja kiinni elämässä. Jos ei tee työtä, vaikka siihen olisi mahdollisuus, luulisi fiiliksen olevan äärimmäisen paska ja itseinhoinen.

Nyt ollaan niin kaukana todellisuudesta, että meinaa pää seota vaikka töissä käynkin.

Elämässä on paljon sisältoä ja se toimistossa roikkuminen pelkästään hankaloittaa sitä, vaikka toisaalta osallistuu myös sen rahoittamiseen.

Ihanko oikeasti elämää ei ole, jos ei käy töissä?
 

Nebula

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Crosbyn Pingviinit ja Lindrosin Flyers
Nyt ollaan niin kaukana todellisuudesta, että meinaa pää seota vaikka töissä käynkin.

Elämässä on paljon sisältoä ja se toimistossa roikkuminen pelkästään hankaloittaa sitä, vaikka toisaalta osallistuu myös sen rahoittamiseen.

Ihanko oikeasti elämää ei ole, jos ei käy töissä?

Kyllä sitä on, mutta työssä on sekin hyvä puoli, että se pitää jonkinnäköisen rytmin elämässä.
 

julle-jr

Jäsen
Ihanko oikeasti elämää ei ole, jos ei käy töissä?
Ei työ ole elämän ainoa sisältö, eikä edes välttämättä tärkein, mutta jos ei tee työtä, ei voi niin hyvin nauttia vapaa-ajastakaan, koska jos vain loikoilee kotona, on fiilis saamaton, löysä ja turha.

Toki tietysti työtä voi tehdä muillakin tavoin kuin palkkatyössä pakertamalla.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Paljon paremmin homma toimii minun mielestäni siten, kuin nytkin on yleisempi käytäntö eli työnhakijat laittavat itsensä ja CV:nsä näkyviin ja sieltä sitten työnantajat heitä kutsuvat haastatteluun. Tätä puolta tulisi enemmän kehittää ja esitellä työnantajille,

Jokunen vuosi sitten, kun jäin silloisesta työpaikastani työttömäksi, laitoin oman CV:n työkkärin palveluun. Työkkärissä oikein kehuttiin, että minun papereillani varmasti joku työnantaja ottaa heti yhteyttä. Hakemukseen laitoin selkeästi, että haen vain ja ainoastaan kuljetusalan tehtäviä, kaikki ajokorttiluokat löytyi ja taksiliite pääkaunpunkiseudulle, sekä iso läjä erilaisia ammattipätevyyskortteja. Laitoin myös, että asustelin silloin Etelä-Suomessa olevassa kunnassa, mutta voin tarpeen vaatiessa muuttaa minnepäin Suomea tahansa. Ainoa vaatimus, mikä minulla oli työnantajaa kohtaan, oli se että palkkaus on TES. Taksiala tietysti toki erikseen.

Ilmoitukseni oli esillä n. pari kuukautta. No millaisia olivat tarjotut työpaikat? Yksi puhelinmyyntifirma tarjosi duunia Helsingissä, ja siinä se. Samaan aikaan työkkärin sivut ovat pullollaan kuljetusalan työtehtäviä, ja siihen aikaan jokaisessa lehdessä oli isoja juttuja, kuinka kuljetusalan työntekijöistä on huutava pula etenkin pääkaupunkiseudulla ja myös muualla maassa. No ei ne niitä työntekijöitä näköjään ainakaan (Suomen) työkkäristä viitsi kysellä tai työkkärin työnantajalle suunnattuja palveluita käyttää. Ja jos katsotte avoimia kuljetusalan työtehtäviä työkkärin sivuilla tälläkin hetkellä, niin niitä on pilvin pimein. Pois lukien taksiala, jossa palkka on aina sopimuksen mukaan, niin niissä muissakin yhdistelmäajoneuvonkuljettajan- tai kuorma-autonkuljettajan ym. ilmoituksissa lähes kaikissa palkan kohdalla lukee sopimuksen mukaan. Tämä siis alalla, jossa TES on käsittääkseni ainut laillinen mahdollisuus (ellei työnantaja maksa sitten omasta tahdostaan paremmin, eli ei). Sitten ihmetellään, miksi työ ei muka kelpaa.

Sivuhuomautuksena sanon, että sain töitä kolmen viikon sisään siitä, kun jäin työttömäksi. Pidin vielä huvikseni sitä CV-ilmoitusta kuukauden työkkärin sivuilla, vain nähdäkseni että ottaako kukaan yhteyttä.

Useilla aloilla on ihan oikeasti myös ns. CV-vaikutus eli ei "kannata" tehdä ei-alan duuneja kuin pakon edessä, koska ne voivat vaikeuttaa ns. oikean työn hakemista tulevaisuudessa.

Tuo on ihan paskapuhetta. Kuka käskee laittamaan jokaisen työpätkän CV:hen? Ja jos vaintoehtona on, että siellä CV:ssä lukee joko parin kuukauden työttömyys, tai parin kuukauden "paskaduuni", niin kumpihan on parempi? Ja jos sinun mielestäsi työttömyys näyttää CV:ssä paremmalta, niin voit silti ottaa sen "paskaduunin" vastaan, tienata ja laittaa CV:hen että olet ollut työttömänä.

Ainakin täällä päin oli keväällä juttua paikallislehdessä mansikanpoiminnasta ja mol.fi sivustolla haettiin useampaa mansikanpoimijaa.

Olisi hyvä, jos työnantajia velvoitettaisiin ilmoittamaan, että kuinka monta hakemusta avoimeen paikkaan on tullut ja kuinka montaa työntekijää he ovat haastatelleet. Loppuisi sekin teatteri, etteikö muka suomalaista kiinnosta esim. se marjanpoiminta, sillä siitä ei ole kysymys. Kysymys on siitä, että ulkomailta saadaan ihan oikeasti orjapalkalla ihmisiä tekemään töitä ja firmalle näin paljon enemmän tuottoa. Ulkomaisen marjanpoimijan ei edes tarvitse maksaa veroja Suomeen, tuskin niistä työnantaja maksaa mitään muitakaan lakisääteisiä maksuja.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Huvittaa jutut, joissa kerrotaan Suomessa olevan työvoimapulaa. Opiskelen yhdellä parhaimmista mahdollisista aloista työllisyyden kannalta (laskentatoimi ja rahoitus kauppakorkeakoulussa), ja lähetin n. 100 työhakemusta. Lopputuloksena 2 työhaastattelua aloille, jotka eivät suoraan edes liity alaani. Noh, loppujen lopuksi asiat luonnistivat kohdallani hyvin, sillä sain hyväpalkkaisen duunin myyntialalta ja tienaan enemmän kuin keskimääräinen kauppatieteiden kandidaatti. Kuitenkin lähellä oli, etten olisi saanut työtä lainkaan. On muös todella mielenkiintoista, että mitenköhän esim. kaupungin kesätöihin voidaan palkata lukiolaisia, vaikka hakijoiden joukossa on huomattavasti pätevämpiä? Monta työpaikkaa meni näin, sekä osa myös jollekin tradenomiopiskelijalle ilman, että itselleni tuli edes kutsua haastatteluun. Jonkun verran vitutti lukea, kun ilmoituksessa kerrottiin, että 200:n hakijan joukosta valittiin joku lukiolainen tehtävään, joka olisi sopinut myös kauppatieteiden opiskelijalle täydellisesti. Melko perseestä, kun ilmiselvästi siinäkin kaupungin duuni meni suoraan suhteilla. Luulisi, että julkiset duunit menisivät suoraan koulutustason/pätevyyden perusteella? Yksityisen puolen töistä harvemmin tuli edes vastausta, oletettavasti nekin hommat menivät suhteilla, sillä papereiden perusteella olisin varmasti ansainnut vähintään kutsun työhaastatteluun käytännössä kaikkiin hakemiini paikkoihin. Onneksi saan jatkaa nykyisessä tehtävässäni opiskelujen ohessa, joten todennäköisesti ei ensi kesänä tarvitse töitä hakea. Kuitenkin melko huonon kuvan työnantajista tämä hakukerta antoi, ei paljoa tunnu pätevyydellä olevan merkitystä vaan töihin otetaan lähinnä suhteilla.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ei työ ole elämän ainoa sisältö, eikä edes välttämättä tärkein, mutta jos ei tee työtä, ei voi niin hyvin nauttia vapaa-ajastakaan, koska jos vain loikoilee kotona, on fiilis saamaton, löysä ja turha.

Lomautetuksi joutuminen oli aivan parasta aikaa. Käytin ajan urheiluun ja tietenkin myös ryyppäämiseen. Siinä mieli lepäsi ja sai vihdoinkin vain olla eikä olla muiden kynsissä. Olo ei todellakaan ollut saamaton, löysä tai turha.

Eihän se oravanpyörä ole mikään klise vaan täyttä totta. Oravat eivät vain taida tajuta sen pyörivän.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Suurin ongelma tänä päivänä on se, että sosiaaliturvasta puhutaan täälläkin tulonlähteenä vaikka sen pitäisi olla vain väliaikainen tuki.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Suurin ongelma tänä päivänä on se, että sosiaaliturvasta puhutaan täälläkin tulonlähteenä vaikka sen pitäisi olla vain väliaikainen tuki.

Siitä tulee pitkäaikainen tuki, koska työmarkkinoille ei mahdu vajaakuntoisia. Joskus täällä yritin asiasta kirjoittaa, mutta kääpiö hyökkäsi niin voimakkaasti vastaan, että en jaksanut kinata.

Sanon nyt kuitenkin, että olen edelleen sitä mieltä, että työnantajat pitäisi velvoittaa ottamaan töihin työhaluisia ihmisiä, jotka eivät pysty kilpailemaan putkessa kulkeneiden kanssa.

Jos eivät ota, niin sitten ne ihmiset ovat sosiaalituen varassa. Vai oikeastiko kuvittelette, että kun tätä jengiä piiskaa, niin siitä kasvaa yhteiskunnan tukiranka?

"Joka viides eli 12 000 vuonna 1987 syntyneistä on käynyt psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa tai syönyt psyykelääkkeitä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta, johon on kerätty kaikki viranomaisten rekistereissä olevat merkinnät kaikista 60 000 vuonna 1987 syntyneestä suomalaisesta.

Mukana ovat psykiatrian erikoissairaanhoidon käynnit ja psyykenlääkkeiden ostot 21 ikävuoteen mennessä. Tämä tarkoittaa 12 000:ta nuorta.

"Kyllä tutkijankin silmä sanoi, että se on iso ja hätkähdyttävä luku", THL:n erikoistutkija Reija Paananen sanoo.

Nuorten mielenterveysongelmat tuntuvat olevan jo lähes kansantauti, pohtii tutkimusprofessori Mauri Marttunen.

"Suunnilleen 50–60 prosenttia 21-vuotiaista on siihenastisen elämänsä aikana kärsinyt mielenterveysongelmista. Kuitenkin korkeintaan puolet hakee ongelmiinsa apua."

Nuorten mielenterveysongelmat hurjassa kasvussa! johannesneittamo
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Siitä tulee pitkäaikainen tuki, koska työmarkkinoille ei mahdu vajaakuntoisia. Joskus täällä yritin asiasta kirjoittaa, mutta kääpiö hyökkäsi niin voimakkaasti vastaan, että en jaksanut kinata.

Sanon nyt kuitenkin, että olen edelleen sitä mieltä, että työnantajat pitäisi velvoittaa ottamaan töihin työhaluisia ihmisiä, jotka eivät pysty kilpailemaan putkessa kulkeneiden kanssa...

Ennen vanhaan puhuttiin hätäaputöistä ja tukityöllistämisestä, mutta tänä päivänä ammattiyhdistys estää tämän tyylisen toiminnan.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Ennen vanhaan puhuttiin hätäaputöistä ja tukityöllistämisestä, mutta tänä päivänä ammattiyhdistys estää tämän tyylisen toiminnan.

Olisihan tuollainen tukityöllistäminen hyvä vaihtoehto, jos siitä maksettaisiin työntekijän työkyvyn mukainen palkka, eikä se veisi työpaikkoja muilta työntekijöiltä. Työn myös pitäisi jotenkin vastata koulutusta. Roskien kerääminen tuskin maisterin mieltä korjaa.

Ja onhan noita monenlaisia tukiyritelmiä nykyäänkin harjoitteluista tukityöllistämiseen, mutta eipä se auta, jos työnantajia ei velvoiteta ottamaan vajaakuntoisia töihin. Vajaakuntoiset erottuvat kielteisesti tukitoimien jälkeenkin.

Sitäpaitsi työnantajat käyttävät harjoittelijoita halpatyövoimana. Se on yksi Suomen työmarkkinoiden selvistä vääryyksistä. Nythän tilanteelle taidettiin yrittää jotain tehdä, joten harjoittelijoiden ketjuttaminen kai on vähän vaikeutunut.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olisihan tuollainen tukityöllistäminen hyvä vaihtoehto, jos siitä maksettaisiin työntekijän työkyvyn mukainen palkka, eikä se veisi työpaikkoja muilta työntekijöiltä. Työn myös pitäisi jotenkin vastata koulutusta. Roskien kerääminen tuskin maisterin mieltä korjaa.

Ja onhan noita monenlaisia tukiyritelmiä nykyäänkin harjoitteluista tukityöllistämiseen, mutta eipä se auta, jos työnantajia ei velvoiteta ottamaan vajaakuntoisia töihin. Vajaakuntoiset erottuvat kielteisesti tukitoimien jälkeenkin.

Sitäpaitsi työnantajat käyttävät harjoittelijoita halpatyövoimana. Se on yksi Suomen työmarkkinoiden selvistä vääryyksistä. Nythän tilanteelle taidettiin yrittää jotain tehdä, joten harjoittelijoiden ketjuttaminen kai on vähän vaikeutunut.

Selityksiä, selityksiä...

Olen opettanut monia tulevia alkoholisteja, jotka olivat toisen tai jopa kolmannen polven työttömiä. Heille "työura" oli ihan selkeä, kämppä lapsuuden lähiöstä ja sossu maksaa kaikki.

Kaupunki tai valtio ei voi palkata entiseen tapaan "vajaakuntoisia" ilman valtavaa byrokratiaa, koska ammattiyhdistys puhuu kuten sinä. Monelle "vajaakuntoiselle" pienipalkkainen työ kiinteistöhoitajanapulaisena olisi elämän tärkein asia. Tämä ei onnistu, koska ammattiyhdistys.

Ihmiset eivät valitettavasti ymmärrä, että Suomessa on suuri joukko sellaisia ihmisiä, jotka eivät pärjää nykyisillä työmarkkinoilla. Nämä syrjäytyvät koko elämänsä ajaksi, jonka yhteiskunta maksaa. Ja tämä, koska ammattiyhdistys.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Tuo on ihan paskapuhetta.

Toteaa hän kokemuksen syvällä rintaäänellä?

Kuka käskee laittamaan jokaisen työpätkän CV:hen? Ja jos vaintoehtona on, että siellä CV:ssä lukee joko parin kuukauden työttömyys, tai parin kuukauden "paskaduuni", niin kumpihan on parempi? Ja jos sinun mielestäsi työttömyys näyttää CV:ssä paremmalta, niin voit silti ottaa sen "paskaduunin" vastaan, tienata ja laittaa CV:hen että olet ollut työttömänä.

Tuo on ihan totta, että CV:en voi valikoida miten asian esittää, mutta muutaman kuukauden takia en välttämättä lähtisi sinne esim. jotain kassaduuneja (, jotka ovat arvokasta työtä itsessään, ei siinä.) tjsp. totaalisesti ei-oman alan töitä lisäilemään. Kuten fiksuna miehenä huomasitkin, puhuttiin molemmat kohtuullisen lyhyestä ajanjaksosta. Jos tilanne pitkittyy, niin asiat toki muuttuvat.

Tosin tässä on kyse kohtuullisen lyhyestä ikkunasta valmistumisen/työttömyyden jälkeen ja jos tilanne jatkuu vuosia, niin sitten vain uutta matoa koukkuun tai vähintään lyhyitä edes jotenkin omaa alaa liippaavia duuneja.

Pointti oli kuitenkin lähinnä tämä:

Ylipäätään CV:llä on nykyisin järkyttävä voima ja omalla alallakin sen on huomannut, joten jollain tasolla ymmärrän sen varjelua tiettyyn rajaan asti.

Tiedän ihan omalta kohdalta, että Suomessa on paljonkin samaa duunia tekeviä ja periaatteessa ihan päteviä ihmisiä joita ei edes kutsuta samoihin haastatteluihin, jos aikaisemmat työpaikat eivät ole "oikeita" (siis ihan samalla alalla), saati sitten jos mukana on paljonkin ei-alan töitä. Tyhmää omasta mielestäni, mutta toisaalta enpä siihen voi itse mitenkään vaikuttaa, tällä hetkellä.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Selityksiä, selityksiä...

Mitä selityksiä? Kyllä se vain niin on, että jos työnantajaa ei velvoiteta työllistämään maisteria, jolla on ollut esimerkiksi pitkäaikaisia mielenterveysongelmia, mutta joka on palautunut osittain tai kokonaan työkykyiseksi, niin ei hän työllisty ilman positiivista syrjintää, koska ei hänellä ole mitään mahdollisuutta kilpailla terveitä ja ehjän uran tehneitä vastaan.

Työntekijä voidaan velvoittaa ja häntä pitää kannustaa kouluttautumaan ja hakemaan töitä, mutta jos työnantaja valitsee aina parhaimman, jää vajaakuntoiselta työ saamatta.

Ja nämä eivät ole mitään selityksiä vaan kiistattomia tosiasioita. CV-vajainen putoaa jo alkukarsinnassa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mitä selityksiä?...

Näitä:

Olisihan tuollainen tukityöllistäminen hyvä vaihtoehto, jos siitä maksettaisiin työntekijän työkyvyn mukainen palkka, eikä se veisi työpaikkoja muilta työntekijöiltä. Työn myös pitäisi jotenkin vastata koulutusta. Roskien kerääminen tuskin maisterin mieltä korjaa.

Jos maisteri on vajaakuntoinen, jopa roskien kerääminen voi korjata maisterin mielen. Ydin on kuitenkin se, että sinun esittämät vaatimukset estävät moisen toiminnan. Työmarkkinoista on tullut liian jäykkiä, suuri joukko ihmisiä syrjäytyy tästä syystä.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Jos maisteri on vajaakuntoinen, jopa roskien kerääminen voi korjata maisterin mielen.

Ei roskia keräävän maisterin tai putkimiehen ammattitaito kehity koskaan, jos hän ei pääse työelämään koulutustaan vastaavalle paikalle. Vai onko ideana se, että ihmisiä juoksutetaan koulusta toiseen, mutta tämän porukan työllistämistä ei edes suunnitella?

Mitä aiot tehdä esimerkiksi nopeasti kasvavalle teknisten ja kaupallisten alojen työttömyydelle? Pistätkö entiset Nokian insinöörit keräämään roskia? Oulu puhtaaksi? Siinähän sitä reilu 5-kymppinen insinööri keräilee elämänsä loppuun saakka, koska on liian vanha työnantajille. Vai ajattelitko, että kaikki nämä insinöörit kykenevät perustamaan menestyvän firman? Suomi nousuun työttömillä insinööreillä. Realismia? Ei.

Kuka pakottaisi työnantajat ottamaan töihin myös pitkäaikaistyöttömiä? - Mielipide - Helsingin Sanomat
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei roskia keräävän maisterin tai putkimiehen ammattitaito kehity koskaan, jos hän ei pääse työelämään koulutustaan vastaavalle paikalle. Vai onko ideana se, että ihmisiä juoksutetaan koulusta toiseen, mutta tämän porukan työllistämistä ei edes suunnitella?...

Ilmeisesti sinulla on joku asia huonosti, kun vääntelet asioita tällä tavalla.

Minä puhuin mahdollisuudesta, en pakosta. Jollekin maisterille se kiinteistöhoitajanapulaisen paikka pienellä palkalla voisi olla suuri juttu. Juttuni ydin oli kuitenkin kaikennäköisen työn tärkeys, sekä työntekijälle että yhteiskunnalle. Mikäli yhteiskunta (valtio ja kunnat) voisivat työllistää syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä halvalla, kaikki hyötyisivät.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Mikäli yhteiskunta (valtio ja kunnat) voisivat työllistää syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä halvalla, kaikki hyötyisivät.

Onhan se kiva idea, vähän kuin lapiolinja. Pistetään työttömät insinöörit kaivamaan ojaa, jota syntyy lapiolla kolmessa viikossa saman verran kuin isolla koneella tunnissa.

Olen oikeasti tuollaisen lapiolinjatyön puolesta. En kuitenkaan osaa hahmottaa, kuinka järjestelmä toimisi käytännössä. Työtön maisteri tekisi kunnassa maisterin työtä pienemmällä palkalla kuin kunnan varsinainen maisteri, kunnes huomattaisiin, että ammattitaitoisen halpatyövoiman kanssa selvitään ilman varsinaista maisteriakin ja varsinaisesta maisterista tehtäisiin näin lapiolinjamaisteri tai ei sellaistakaan, koska entinen ei-varsinainen selviää työt opittuaan niistä yksinkin.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eipä tuo aina niin helppoa ole, itsekin opiskelija ja joutui pähkäilemään rahallisesti mikä olisi kesällä parasta. Vaikka työkokemusta kyllä myös tarvitsisi kun edellisen ammatin jälkeen ei tullut töissä oltua niin silti oli nytkin kesällä pakko joitakin työpaikkoja ottaa listasta pois mihin haki ihan sen takia kun työtunteja olisi voinut tulla vähän tai työpäiviä vain muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Muutenkin saa opiskeluaikana aika tiukilla vetää joten ihan joka juttuun ei kannata lähteä. Syy on se että sossusta itse saa tällähetkellä n. 950 euroa kuukausi kesän ajalta. Eli töissä pitäisi koko kuukauden aikana saada tuon yli oleva summa.

Mansikan poimintaan jos lähtisi niin hyvällä tuurilla niitä työpäiviä on vain puolet siitä kuukaudesta ja pitäisi saada kerättyä niin että jää verojen jälkeen yli tuo 950 euroa. Vähänkin jos olisi sadekautta tai huonompaa satoa ei rahaa tulisi ja se työ mitä tekisi menisi savuna ilmaan ( lukuunottamatta työkokemusta).

Vähän sama juttu sijaisuuksia jos vaikka jossain kaupan kassalla tai vastaavassa hoitelisi, työtunteja kun voi tulla ihan miten sattuu, pitäisi taas saada yli tuo tonni kuitenkin käteen verojen jälkeen ja se ei aina ole helppoa. Loppujen lopuksi aika vähässä ne paikat jossa saa varmasti tai melko varmasti enemmän kun sossusta kesän aikana, varsinkin kun näin yksin asuu, eri asia jos taloudesta kaksi ihmistä ja toinen käy töissä niin toisenkin on vähän pakko kun sossusta tai muualta ei tukia heru. Näin yksinasujana ja vähävaraisena opiskelijana ei kaikkiin hommiin kannata lähteä.

Niin ja tuli kyllä kyllä pistettyä hakemusta mansikanmyyjästä ties mihin siivojaksi, ei se aina vain nappaa.. olisihan se hauska joskus edes johonkin työhaastatteluun päästä..
 
Kyllä se vain niin on, että jos työnantajaa ei velvoiteta työllistämään maisteria, jolla on ollut esimerkiksi pitkäaikaisia mielenterveysongelmia, mutta joka on palautunut osittain tai kokonaan työkykyiseksi, niin ei hän työllisty ilman positiivista syrjintää, koska ei hänellä ole mitään mahdollisuutta kilpailla terveitä ja ehjän uran tehneitä vastaan.
Kerrotko, mistä se työnantaja kehittää työkyvyttömälle maisterille tai ylipäätään työkyvyttömälle palkolliselleen palkan, jos tämä palkollinen on työkyvytön eikä hänellä siten ole myytäväksi kelpaavaa ammattitaitoa.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Netin keskustelupalstojen perusteella olet ollut keskivertoa heikompi poimija, 50 - 150€/pv välillä tulot vaihtelivat.

Kovia heppuja. Itse olin yläasteikäisenä mansikkamaalla poimintahommissa. Tuntipalkaksi tärähti noin 7 markkaa. 90-luvun loppua elettiin.

Mitä tulee näihin mahtaviin työttömyyskorvauksiin, niin itse olin työttömänä kahden kuukauden ajan kolme kesää sitten. Peruspäiväraha oli alle 30 euroa. Ei sillä kovin leveää elämää elänyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös