Emme yksinkertaisesti tiedä, kuinka todennäköistä älyllisen elämän esiintyminen avaruudessa on. Näin minä olen asian ymmärtänyt. Spekuloida voi sitten ihan mitä vaan, mutta uskon asiaksi tuo toistaiseksi jää.
Loppuosassa kirjoitelmaasi esitit noita ekstrapolaatioita planeettojen esiintymisen todennäköisyydestä, mutta planeetan olemassa olo ja (älyllisen) elämän olemassa olo planeetalla ei ole varmaankaan ihan yksi yhteen juttu, ja taaskaan kukaan ei toistaiseksi tiedä, kuinka todennäköistä on, että elämää syntyy sopivissa olosuhteissa, ja että se kehittyy sitten älylliseksi.
Olet ihan oikeassa, satavarmasti emme saa varmaan koskaan tietää tätä, ellei sitten noista
@Tarinankertoja n mainitsemista miniluotaimista tule totta. Mutta meidän elinaikanamme emme tähän vastausta saa.
Kuitenkin noita eksoplaneettoja löytyy koko ajan lisää, niitä ilmestyy kuin sieniä sateella. Tämä yhdistettynä siihen, että tiedämme kohtalaisen hyvin miten tähti syntyy, ja miten planeetat saavat alkunsa, niin voidaan erittäin hyvällä todennäköisyydellä sanoa, että jokaista tähteä kiertää planeetta tai planeettoja.
Onhan nuo tiedemiehet aika hyvin osunut maaliinsa noilla laskelmillaan, esimerkiksi Neptunus planeetta oli laskettu olemassaolevaksi jo kauan ennen kuin itse planeetta löydettiin.
Joka tapauksessa, tällaisen älyllisen elämän syntymisessä on omat haasteensa. Niitä tänne jo postailinkin hiljattain, mutta sen verran siihen lisäksi, että onhan siinä sattumallakin erittäin iso osuus. Meitä ei esimerkiksi olisi tällä hetkellä olemassa mikäli dinosaurukset eivät olisi kuolleet sukupuuttoon. Tämä johtui mitä todennäköisimmin siitä, että järjettömän iso meteoriitti iski maahan tuhoten kohtalaisen suuren osan elämästä, dinot mukaanlukien. Nisäkkäät olivat tuolloin jo olemassa, mutta eivät olleet juuri rottaa isompia. Kun dinot oli poissa tieltä, niin nisäkkäät alkoivat kehittyä.
Tähän lisäksi elämää tukevalla planeetalla pitäisi olla itseensä suhteutettuna kohtalaisen suuri satelliitti, niinkuin meillä on kuu. Tämä siksi, että planeetta pyörisi kohtalaisen tasaisesti ja nopeasti itsensä ympäri, jolloin planeetta ikäänkuin grillautuu tasaisesti, mikä takaa paljon elintilaa. Jos tällaista kuuta ei planeetalla ole, niin pyöriminen ei todellakaan ole tasaista tai sitä ei ole ollenkaan, molemmat erittäin ei-toivottuja vaihtoehtoja elämälle.
Mutta koska niitä planeettoja on, erittäin suurella todennäköisyydellä, tuolla meidänkin galaksissamme jo miljoonia, niin aivan varmasti siellä ainakin yhdellä on elämä saanut kehittyä rauhassa.
Mutta joo, kuten sanoit, uskonasioitahan nämä loppupeleissä on.