Taitaa ihmisen elinikä olla vain aivan liian lyhyt näihin avaruusjuttuihin. Kenties sellainen parituhatta vuotta elävä "ihminen" voisi jo matkustaakin johonkin.
Ongelmahan noissa on siinä, että tekniikan kehittyessä uudet alukset tulisivat vanhojen ohi. Jos aikaa olisi jollain ihmeen keinolla rajattomasti, nyt matkaan lähetetty alus ei todennäköisesti montaa vuosikymmentä ehtisi painella tuolla ennen kuin uudempi tulisi ohi.
Historianet julkaisi tuossa taannoin juttua autojen huippunopeuksien kehityksestä. Jos verrataan tuota avaruuteen ja unohdetaan noiden autojen muut rajoitukset ja ihmiskehon vaatimukset, niin tilanne on aika lailla sama. 18.12.1898 matkaan lähtenyt Gaston de Chasseloup-Laubat sai 36 095 päivän etumatkan 15.10.1997 lähteneeseen Andy Greeniin. Kilometreissä 24/7 ajolla pelkällä huippunopeudella matkaa olisi kertynyt
54 705 582km. Green porhaltaa perään 1223,657 km/h vauhdilla ja vastaava kilometrimatka on ajettu reilussa viidessä vuodessa. Kymmenessä vuodessa oman aikanasa huippunopeudella Green ajaisi tuplasti pidemmälle kuin sata vuotta oman aikansa huippunopeudella liikkuva Gaston de Chasseloup-Laubat.
Vaikka tuo nyt on pelkkää hassuttelua ja jokainen tietää ettei edes teoriassa tuollainen ajosuoritus olisi ollut mahdollinen noilla päivämäärillä, on sama ilmiö erityisen tärkeä mielestäni avaruusmatkailua ajatellen: Kun etäisyydet ovat niin huikeita kuin ne ovatkaan, pienetkin parannukset alkavat näkyä. Jos etäisyyttä on tarpeeksi paljon, ollaan perillä odottamalla 10-20 vuotta pidempään kuin lähtemällä senhetkisellä teknologialla liikkeelle.
Noissa signaaleissa sitten on etäisyyden lisäksi haasteena myös aika. Kun maailmankaikkeuden ikää tarkastelee, on ihminen pystynyt aivan katoavan vähän aikaa pystynyt lähettämään ja vastaanottamaan mitään avaruudesta. Vaikka ihminen on käytännössä sama kuin 1016, ei 1016 maahan saapuneella signaalilla olisi ollut mitään virkaa: vaikka ihminen lähtökohtaisesti on samaa lajia kuin tuolloin, ei ihminen ollut teknologian osalta vielä vaadittavalla tasolla. Jotta minkäänlainen kommunikointi, oli se sitten vaikka sadan vuoden viiveellä, olisi mahdollista, täytyy kommunikoivien tahojen olla riittävän "läheisen" etäisyyden lisäksi vielä teknisesti tarpeeksi lähellä toisiaan.