Matkalla avaruuteen?

  • 217 213
  • 1 371
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Seuravana kuuhun on laskeutumassa japanilainen yksityinen HAKUTO-R luotain ihan kohta..
Laskutuminen epäonnistui. Laskeutujaan menetettiin yhteys, eli se ilmeisesti mäsähti kuun pintaan. Hienoja kuvia maasta kuun takana toki saatiin, mutta tämä eka yksityisen yrityksen kuuhun laskeutuminen ei onnistunut.

Että niin helppoa se avaruuslentojen suorittaminen ei edelleenkään ole ja vaikeutta kuvaava lentävä lause "it's not rocket sience" kuvaamaan asioita joiden pitäs olla helppoja pätee edelleen.

Suunnitelmissa on viälä kaksi yritystä, saas nähdä millä aikataululla tästä saadun datan peraamiseen menee.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
SuperBit

Tässä muutama vuosi sitten oli puhetta ilmapallolla korkeelle lähetettävästä teleskoopista, ja kas, nythän se on sitten toteutettu. Jalkapallostadionin kokoinen ilmapallo 40 km maanpinnan yläpuolella johon on kiinnitetty kondoli, johon kaukoputki on ripustettu.

Super Pressure Balloon Imaging Telescope (SuperBIT) lähetettiin aiemmin tässä kuussa Wanakasta, Uudesta-Seelannista ja sen ekat kuvat on julkastu. Hieno kuva Tarantula-sumusta.

NASA sanoo, että ilmapallopohjaisen kaukoputken etuna on alhaisemmat kustannukset (lähes 1000 kertaa vähemmän kuin vastaava satelliitti), kun ei tarvitse laukaista suurta kaukoputkea avaruuteen raketilla. Huono puoli on, että Hubble ja Webb tapasia syväsäavaruus kuvia superBit ei tee, kun se voi kiertää maapalloa vain 100 päivää.

Mutta siinä kun perinteiset maanpäälliset teleskoopit joutuvat käsittelemään sitä tosiasiaa, että ilmakehä on erittäin huono päästämään valoa avaruudesta ja vääristää sitä, niin Hubblen kaltaiset kiertävät teleskoopit välttävät tämän ongelman, mutta niiden rakentaminen, laukaisu ja käyttö maksaa miljardeja dollareita.*
SuperBIT toivoo saavansa kuvat yhtä teräviä kuin avaruusteleskooppi, mutta kaikki vain 5 miljoonan dollarin budjetilla.

Ilmapallo on samanlainen kuin perinteinen sääluotain, mutta sen sijaan, että se käyttäää joustavaa vaippaa, joka voi laajentua ja supistua sisällön kanssa, se pitää heliumia sisällään alhaisessa paineessa ulkoympäristöön verrattuna. Tämän ansiosta ilmapallo voi pysyä ilmassa useita kuukausia pienellä pystysuunnan vaihtelulla, mikä on ihanteellinen tähtitieteelliseen sovellukseen.

Ilmapalloteleskoopin takana oleva tiimi on jo saanut rahoituksen päivittämiseen nykynen 0,5 metrin teleskooppi 1,6 metriin. Tämä tehostaa kaukoputken ”valonkeräystehoa kymmenkertaiseksi, laajakulmaobjektiivilla ja useammalla megapikselillä”.

uudet kuvat:

* No tämä uusi jättiteleskooppi jota rakennetaan, eli 39-metrin peilillä varsutettua ELT:tä (Extremely Large Telescope) suorituskyky on vastaava kun ilmakehän ulkopuolisilla, oliko Tiedeykkösessä tms juttua, että AI järjestelmä poistaa ilmakehän vaikutuksen tältä... ELT:tä odotetaan valmistuvan vuonna 2025.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaosseura
No tämä uusi jättiteleskooppi jota rakennetaan, eli 39-metrin peilillä varsutettua ELT:tä (Extremely Large Telescope) suorituskyky on vastaava kun ilmakehän ulkopuolisilla, oliko Tiedeykkösessä tms juttua, että AI järjestelmä poistaa ilmakehän vaikutuksen tältä... ELT:tä odotetaan valmistuvan vuonna 2025.
Sivuhuomiona, menee sarjaan "tiedemiehet ovat hyviä nimeämään asioita". On tosiaan ELT kuten yllä. Sen edeltäjä on VLT eli "Very Large Telescope" (8,2m). Ja erikseen on suunnitelmissa "Thirty meter telescope" (30m).

Tämä ei siis ole kritiikkiä, nerokasta suorastaan.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool

Glove

Jäsen
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Melkoinen saavuttamattomissa oleva timantti:
Joo, saavuttamattomissa olevia timantteja saattaa olla myös jättiläisplaneettojen syvyyksissä: niissä metaani on hajonnut hiileksi ja vedyksi, hiili saattaa olla nestemäisenä ja kiteytyessään timanttina. Jättiläisplaneettojen sisuksissa saattaa siis sataa timantteja :)


"Rainfalls of diamonds have been suggested to occur, as well as on Saturn and the ice giants Uranus and Neptune."
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
(1)
  • Tykkää
Reactions: npc

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport

Jotkut tutkijat epäilevät, että Marsissa voisi olla alkeellista mikrobielämää.

Isolla pensselillä maalattaessa tuo tuntuisi jopa todennäköiseltä että on. Mars kun on melko lähellä Maata aurinkokuntamme kultaisella vyöhykkeellä. Marsissa on sentään jonkinlainen ohut ilmakehä sekä jäätä (ja vettä) mikrobien ja bakteerien suojaksi.

Ei välttämättä oikein tunneta vielä Maassakaan napajäätiköissä ja niiden alla eleleviä mikrobeja.
 
Viimeksi muokattu:

Andromeda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Niin, aika jännää että ihminen on käynyt kuussa ja tutkinut vuosikymmeniä Mars planeettaa maasta ohjattavilla laitteilla, mutta muutama kilometri veden alla on vielä tuntematonta suurilta osin. Kertoo merten voimasta aika paljon, että joka paikkaan nenänsä työntävä ihmiseliö ei ole sitä vielä saavuttanut kuin promillen verran
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mahdollisesti elinkelpoisia planeettoja on pilvin pimein, mutta tämä peilimaailma ei kuulu niihin. Se kuitenkin loistaa kirkkaana, sillä pilvet ovat auringon valoa hyvin heijastavaa metallihöyryä. Planeetan taivaalta sataa titaania.

 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaosseura
Sarjassamme "avaruuspornoa":


Komeita kuvia JWST kyllä tuottaa, ei käy kiistäminen. Vaikka varmasti teleskoopin suurimmat tieteelliset löydökset menevät tavatallaajalta täysin ohi, eikä niistä saisikaan näin hienoa materiaalia aikaiseksi, niin hyvä että myös tällaisia julkaistaan.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Areenasta löytyy mielenkiintoinen dokumentti Planeetta 9:ää työkseen etsivistä astrofyysikoista. Vaikka aikojen saatossa tutkijat ovat esittäneet kriittisiä teorioita siitä, miksi planeetta yhdeksää ei olisi olemassa, käydään tässä dokumentissa hyvin läpi syitä sen puolesta miksi on syytä olettaa Planeetta 9:n olevan todennäköisesti olemassa. Vastaavanlaisia planeettoja valtavine ja soikeine kiertoratoineen on löydetty monista muista aurinkokunnista, joissa löytyy myös poikkeavilta kiertoradoilta muitakin Eriksen ja Sednan kaltaisia kääpiöplaneettoja.

Planeetta 9:n uskotaan siis olevan selitys sille, miksi sattumala löydetyt Sednan ja Eriksen kääpiöplaneettojen vuosituhansien pituiset kiertoradat ovat Planeetta 9:n vetovoiman takia kehittyneet sellaisiksi kuin ovat.

 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Nämä ovat aina mielenkiintoisia. Tosin kiinnostusta laskee se, että jotkut Jupiter ja Saturnus haalii itselleen parikymmentä kuuta lisäá per vuosi eli ehkä uudelleenmäärittelyä kaipaisi ne siellä Oortin pilvessä seikkailevat niburut ja vastaavat murikatkin.

Todellakin jo yksistään Jupiter ja Saturnus kuineen ovat niin erikoisia planeettoja, että niiden lisätutkimuksiin olisi ehkä järkevämpää panostaa nekin varat mitä käytetään Planeetta 9:n etsimiseen. Ison jäisen planeetan löytäminen on kiehtova ajatus ja vaivan arvoista jos se löydetään. Mutta kun ei välttämättä löydetä. Ja toisaalta konkreettisiä havaintja siitä ei välttämättä hetkeen saada, jos kiertorata on jotain 10k vuotta. Matemaattisten mallinnusten mukaan lähimmilläänkin aurinkoa se olisi silloinkin jotain +100AU päässä.

Korjaa jos olen väärässä, mutta ymmärtääkseni Nibiru on löyhä tulkinta jostain sumerilaisista kivitauluista tms. Myöhemmin mm. erinäisissä salaliittoteorioissa se on yritetty yhdistää Planeetta X/9:ään, joista lehdet kirjoittivat jo 1980-luvulla. Nibiru on siis legenda, mutta Planeetta 9 saattaa todella olla olemassa, mutta ei sentään tuhoa ihmiskuntaa kerran 4000 vuodessa kuten Nibiru-tarinat väittävät.

Mutta siis todella mielenkiintoista, että aurinkokunnastakin löytyy jatkuvasti uusia taivaankappaleita. Lapsena oli tapana opetella aurinkokunnan eri planeettoja. Luultiin että se oli koko totuus, vaan ei ollut.

Hold our beers, sano Sedna ja Eris.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: npc

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Osaisiko joku tähän väliin laittaa sen jännän mittalukujärjestelmän miten tuntemamme planeetat ovat järjestäytyneet AU-kaavassa? Kaikki menee nappiin, mutta sieltä keskeltä puuttuu yksi.
Tarkoitat Titius-Bode-lakia?


Mahdollisesti tarkoitat välistä puuttuvalla planeetalla asteroidivyöhykettä? Vai Neptunusta?
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: npc
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Intian Chandrayaan 3 lähti kohti kuuta perjantaina. Edellinen Chandrayaan 2 on kuvannu kuuta nelisenvuotta, mutta sen laskeutuja epäonnistu ja hajosi kuun pinnalle. Nyt uusi yritys, sillä tässä on myös laskuetuja ja pieni mönkiä. Kuun pinnalle laskeutuminen tapahtuu 23.8. Sisi reilu kuukausi, koska aluksella on aika jännä tapa mennä kuuhun. Se nostaa kiertorataansa vaiheittain maan ympärillä kunnes se on niin iso, että kuun painovoima napaa sen kuun kiertoradalle, jossa se sit jarruttelee ja laskeutuu aina matalammalle ja matalammalle kiertoradalle, kunnes on sellasella matalalla radalla, josta voi pistää laskeutujan matkaan.



BBS:n lähtöuutisointi (näitähän siis riittää)
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Tuoreen tutkimuksen mukaan universumi olisikin lähemmäs kaksi kertaa luultua vanhempi. Ei ole ilmeisestikään ensimmäinen kerta, kun maailmankaikkeuttamme väitetään aiempaa vanhemmaksi, mutta tähän asti ei ole pystytty tuota noin 13,8 miljardin vuoden arviota osoittamaan muuksi.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Jahas... Venäjä lähetti kuuhun laskueutujan, Luna 25.. edellinen Luna 24 siis käväs kuussa hakemassa näytteitä 1976.
Juu, eihän noilla mitään tekemistä teknisesti ole keskenään, kunhan Venäjä taas "jatkaa" NL perintöä. Projektihan on ollut ikuisuusprojekti ja koska se on kestänyt ja ennen kaikkea Krimin valtaus ja nyt Ukrainan miehitys on tuonut pakotteet, on kaikki teknologia ja instrumentit venäläisiä ja siten uusia ja testaamattomia actual avaruudessa.

Eli tässä ihan lähiaikoina on kaks kuulaskuetumista kun se Intian Chandrayaan-3 pitäs laskuetua 23.8. ja tää venäläinen samoilla haminoilla. Saas nähä uutisoiko länsimediat venäläistä, tai varmaan ainakin jo se epäonnistuu.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Varmaan joutuivat jättämään jarrut tms pois komponenttipulan vuoksi. Kunhan paskovat keskenään eivätkä aiheuta muille vaaraa, ei haittaa.
Sinnekin taidettiin pistää aika kasa noita Venäjällä enää harvinaisia komponentteja ja sekin menee nähtävästi vituiksi, eikä propagandavoittoa tule edes tältä rintamalta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös