SuperBit
Tässä muutama vuosi sitten oli puhetta ilmapallolla korkeelle lähetettävästä teleskoopista, ja kas, nythän se on sitten toteutettu. Jalkapallostadionin kokoinen ilmapallo 40 km maanpinnan yläpuolella johon on kiinnitetty kondoli, johon kaukoputki on ripustettu.
Super Pressure Balloon Imaging Telescope (SuperBIT) lähetettiin aiemmin tässä kuussa Wanakasta, Uudesta-Seelannista ja sen ekat kuvat on julkastu. Hieno kuva Tarantula-sumusta.
NASA sanoo, että ilmapallopohjaisen kaukoputken etuna on alhaisemmat kustannukset (lähes 1000 kertaa vähemmän kuin vastaava satelliitti), kun ei tarvitse laukaista suurta kaukoputkea avaruuteen raketilla. Huono puoli on, että Hubble ja Webb tapasia syväsäavaruus kuvia superBit ei tee, kun se voi kiertää maapalloa vain 100 päivää.
Mutta siinä kun perinteiset maanpäälliset teleskoopit joutuvat käsittelemään sitä tosiasiaa, että ilmakehä on erittäin huono päästämään valoa avaruudesta ja vääristää sitä, niin Hubblen kaltaiset kiertävät teleskoopit välttävät tämän ongelman, mutta niiden rakentaminen, laukaisu ja käyttö maksaa miljardeja dollareita.*
SuperBIT toivoo saavansa kuvat yhtä teräviä kuin avaruusteleskooppi, mutta kaikki vain 5 miljoonan dollarin budjetilla.
Ilmapallo on samanlainen kuin perinteinen sääluotain, mutta sen sijaan, että se käyttäää joustavaa vaippaa, joka voi laajentua ja supistua sisällön kanssa, se pitää heliumia sisällään alhaisessa paineessa ulkoympäristöön verrattuna. Tämän ansiosta ilmapallo voi pysyä ilmassa useita kuukausia pienellä pystysuunnan vaihtelulla, mikä on ihanteellinen tähtitieteelliseen sovellukseen.
Ilmapalloteleskoopin takana oleva tiimi on jo saanut rahoituksen päivittämiseen nykynen 0,5 metrin teleskooppi 1,6 metriin. Tämä tehostaa kaukoputken ”valonkeräystehoa kymmenkertaiseksi, laajakulmaobjektiivilla ja useammalla megapikselillä”.
uudet kuvat:
blogs.nasa.gov
* No tämä uusi jättiteleskooppi jota rakennetaan, eli 39-metrin peilillä varsutettua ELT:tä (Extremely Large Telescope) suorituskyky on vastaava kun ilmakehän ulkopuolisilla, oliko Tiedeykkösessä tms juttua, että AI järjestelmä poistaa ilmakehän vaikutuksen tältä... ELT:tä odotetaan valmistuvan vuonna 2025.