Mannerheimista leffa?

  • 29 947
  • 187

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Pakka pitää aina välillä sekoittaa. Kuulostaa oikein kiintoisalta proggikselta.

Smedsin Tuntemattomasta sen verran, että mitään odotuksia ei ollut tuon ennakkokohun takia, mutta itse esitys oli parasta teatteria, mitä olen koskaan todistanut. Jos joku löytää siitä hyväksyvää suhtautumista totalitaarista väkivaltaa kohtaan (niinkuin joku "viisas" on näkemättä mediassa todennut), niin vika on joko katsojan silmissä tai päässä.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Olisi aivan kiinnostavaa tietää, mikä oikeasti on tämän Lillqvistin ideologinen tausta - olisiko todellakin kysymys jostain viimeisten aikojen taistolaisesta vai vain tästä ns. JA-taistolaisuudesta, joka ei terminä ole kovin informatiivinen. Salaman kirjoja aikoinaan lukiessa tuli mieleen, että monet niistä, jotka pitivät Mannerheimiä murhaajana ja pyövelinä kovasti ihannoivat Stalinia, mikä saa ajattelemaan, ettei ongelma ollut sinänsä murhaamisessa ja teloittamisessa vaan siinä että se kohdistui vääriin väestöryhmiin (ja Mannerheimin osalta vieläpä surkuteltavan pienessä mittakaavassa - taisi jäädä jopa periaatteessa hänelle vahvassa kategorissa suomalaiset sosialistit selkeäksi kakkoseksi).
 

Power

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kuten jo tuli todettua, en usko Mannerheimin homouteen. Arvostukseni kyseisestä herraa kohtaan ei kuitenkaan riipu hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan, joten eipä tuollaisen asian paljastuminen mikään maailmoja räjäyttävä uutinen olisi. Että ei tästä puheena olevasta animaatiosta mielestäni suuttua tarvitse, mutta eipä sikäli, että se myöskään mitään erityisen hyvää makua osoittaisi.

Jonkun elävän tai kuolleen ihmisen seksuaalisuuden käsittely julkisuudessa voi olla hyvinkin aiheellista, jos tämä on itse tuonut asian julkisuuteen tai sitten käyttäytynyt tavalla, joka tekee asiasta yhteiskunnallisesti merkittävän (esim. perinteisiä perhearvoja korostavan poliitikon jääminen kiinni avioliiton ulkopuolisesta suhteesta, tai homoutta vastaan saarnanneen kärähtäminen homoseksistä). Muissa tapauksissa pidän kuitenkin ihmisten seksuaalisuuden julkista ruotimista vastenmielisenä, ja kuolleet eivät edes kykene tällaisiin väitteisiin vastaamaan.

Viime presidentinvaalien ja sitä edellistenkin aikana tuli nettipalstoilta luettua ties kuinka monta kommenttia, joissa Tarja Halosta nimiteltiin lesboksi. Minusta tällaiset heitot olivat asiattomia, olipa niissä perää tai ei. Yhtä lailla pitäisin vastenmielisenä sitä, että joskus 60 vuoden päästä Halosesta väsättäisiin animaatio, jossa hänet kuvattaisiin lesbona.

Varmaan tällä nyt puheena olevalla animaatiolla saadaan jotkut äärikonservatiivit ja/tai -nationalistit raivoihinsa (mitenköhän skinit muuten suhtautuvat Mannerheimin ruotsinkielisyyteen?), mutta enemmän kyseinen taideteos kertonee siitä, millaiselta pohjalta nämä homopuheet ovat alun perin lähteneet liikkeelle. Helppo kuvitella, millaisia epäilyksiä 1910- ja 1920-luvuilla on herättänyt viisikymppinen naimaton (tai siltä vaikuttava), epäsuomalaisen ja koreilevan oloinen ammattisotilas, joka viihtyi vapaa-ajallaankin hyvin miestensä seurassa. Tuohon kun vielä yhdistetään punaisen kansanosan Mannerheimia kohtaan tuntema katkeruus, niin lopputulos vaikuttaa aika loogiselta. Toki jos jollakulla on tarkempaa tietoa homoushuhujen taustasta ja niiden aiheellisuudesta, niin kuulisin mielelläni. Noin muuten Huhtiniemen tapaus lienee osoittanut, että elävien kansanperinteiden totuusarvoon kannattaa oikeassa historiantutkimuksessa suhtautua melkoisella varauksella.

Mannerheimissa olisi noin muuten paljon kritisoitavaa ja hänen pimeässä puolessaan ruodittavaa, ja Lillqvistinkin animaatiossa kuuleman mukaan oleva kohta, jossa Mannerheim pohtii tekojaan helvetin porteilla tjsp. on mielestäni aivan perusteltu, vaikken itse samaa mieltä olekaan. Toivotaan että joku näistä vastarinta-aatteen edustajista viitsisi tarttua aiheeseen vähän vakavammin kuin seksuaalisuuteen ja pukeutumiseen (korsetin käyttäminen) liittyviä huhuja ruotimalla.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Itse aiheeseen - leffaan - palatakseni; Olen (edelleen) sitä mieltä, että homman olisi voinut toteuttaa kansainvälisille markkinoille tähdäten. Suomalaisvoimin, ja rahoituksella, toteutettuna on olemassa suuri vaara, että elokuvasta tulee yliromantisoitu henkilöpalvonta, joka vain lietsoo vääränlaista nationalismia. Eikä tämä tarkoita, että sen enempää kaipaisin elokuvaan Mannerheimin oletetun homouden mukaantuomista, tai muutakaan "tiedostavaa kritiikkiä".

Mielestäni, kuten olen muistaakseni ennenkin tässä ketjussa sanonut, Mannerheimin elämä oli kokonaisuutena niin mielenkiintoinen, että se toimisi lähes sellaisenaan loistavana "käsikirjoituksena" kiinnostavalle, hyvin eteenpäin kulkevalle elokuvalle. En siis paheksuisi tässä tapauksessa elokuvan paikoittaista "keveyttä", jonka voisi rakentaa hänen Siperian ja Himalajan matkojen yhteyteen. Mutta ymmärrän kyllä, että jos elokuvan tarkoituksena on rakentaa trippi syvälle suomalaisen (miehen) sielunmaisemaan sisuineen ja perkeleineen, niin silloin kansainvälinen rahoitus ja toteutus on poissuljettu vaihtoehto. Itse en vain pysty millään samaistumaan tähän Suomessa suosiota saaneeseen "isänmaan puolesta" ja nationalismia korostavaan ideologiaan.
 

Luiro

Jäsen
Olisi aivan kiinnostavaa tietää, mikä oikeasti on tämän Lillqvistin ideologinen tausta - olisiko todellakin kysymys jostain viimeisten aikojen taistolaisesta vai vain tästä ns. JA-taistolaisuudesta, joka ei terminä ole kovin informatiivinen.

Vasemmistoliiton jäsen, muttei mitään tekemistä taistolaisuuden kanssa, paitsi toki Jatkoajan oikeiston mielestä kaikki Vanhasesta vasemmalle ovat stalinisteja.

Mitä muslimit edellä, sitä suomalaiset perässä. Onhan Lillqvist saanut jo tappouhkauksiakin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Vasemmistoliiton jäsen, muttei mitään tekemistä taistolaisuuden kanssa, paitsi toki Jatkoajan oikeiston mielestä kaikki Vanhasesta vasemmalle ovat stalinisteja.

Mitä muslimit edellä, sitä suomalaiset perässä. Onhan Lillqvist saanut jo tappouhkauksiakin.

Jaaha, olisi pitänyt tietysti arvata. Epäilemättä täällä on niitäkin joiden mielestä Vanhanenkin on vähintään puoli-stalinisti. Anyway, tunnustan ettei tämä lähestymistapa näytä kovin hedelmälliseltä, eikä vaikuta siltä, että tarkoituksena olisi jotenkin ylittää mennyt historia, vuonna 2008, vaan puhaltaa hiillokseen liekkiä puhtaasti tendenssimäisellä tavalla. Eihän homous sinänsä ole mitenkään negatiivinen asia - ennakkoluuloisesti väittäisin noin empiirisen kokemuksen perusteella, että keskimäärin tilanne olisi jopa vähän päinvastainen - mutta näiden tietojen varassa on aika omalaatuista ottaa juuri tämä näkökulma. Toki sen voisi kai tehdä rakentevalla, kaikkia ammoisia osapuolia ymmärtävällä tavalla, tai ne ammoiset osapuolet ylittävällä tavalla, mutta ei tämä oikein sellaiselta vaikuta. Kai tässä sitten ylilyöntejä tasapainotetaan ylilyönneillä vähän niinkuin vuoden 1918 hengessä.
 

Viljuri

Jäsen
Vasemmistoliiton jäsen, muttei mitään tekemistä taistolaisuuden kanssa, paitsi toki Jatkoajan oikeiston mielestä kaikki Vanhasesta vasemmalle ovat stalinisteja.

Mitä muslimit edellä, sitä suomalaiset perässä. Onhan Lillqvist saanut jo tappouhkauksiakin.

Ei ole erityisemmin osoitus älystä tai taiteesta, kun Lillqvist ja hengenheimolaiset hakevat sitten vielä kyyneleet muiden mauttomuuksiensa jatkeeksi.

Mielenkiintoista muuten, että kenelläkään ei ole enää nykyisin mitään tekemistä taistolaisuuden kanssa, vaikka esimerkiksi Leninin arvostus ulottuu ihan demareiden jäsenkirjalla kulkeviin prominentteihin saakka, ja vaikka siis koko keskustelu tältä osin onkin veli mjr:n olkiukko.

Kuitenkin Lillqvist nauranee koko matkan ruokakauppaan ja pankkiin, kun on saanut ihan tietoisilla ratkaisuillaan nukkeharrastukselleen näin paljon julkisuutta. Aivan kuten joku Smeds, joka hakee kaikin tavoin kovin yksinkertaisella tavalla "yhteistä rintamaa", siis tasan sieltä, mistä aita on matalin ja yleisö kaikkein arvostelukyvyttömin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Vasemmistoliiton jäsen, muttei mitään tekemistä taistolaisuuden kanssa
Flirttailee stallareiden kanssa siis.

Mitä muslimit edellä, sitä suomalaiset perässä. Onhan Lillqvist saanut jo tappouhkauksiakin.
Kääntäisin asian paremminkin niin, että Lillqvistin tarjoama taide-elämys on impotenttia kiukuttelua henk.koht. vastenmielisiksi koettuja arvoja kohtaan. Vähän samaa sarjaa kuin esim. piirrosanimaatio/sarjakuva jossa masturboidaan krusifiksilla, profeetta Muhammed kuvattuna eläimen hahmossa, tai yksinkertaisesti jonkin tahon puolelta korkeaa arvostusta nauttivan henkilön kuvan sottaaminen. Tai presidentin/presidenttiehdokkaan nimitteminen lepakoksi.

Tällainen taide pyrkii haastamaan, ei älyllisesti vaan murrosikäisen aggressiivisesti, keskisormea näyttäen, konfliktia ja huomiota hakien. Uppoaa lähinnä arvostelukyvyttömään ainekseen. Kommunistit ovat jo lähtökohtaisesti tällaisia. Kommunistit ja kiihkouskovaiset ovat keskenään pitkälti samankaltaisia aatteidensa kanssa. Täysin ajanhaaskausta käydä väittelemään perustavaa laatua olevista asioista kumpaistenkaan kanssa.
 

Luiro

Jäsen
Kommunistit ja kiihkouskovaiset ovat keskenään pitkälti samankaltaisia aatteidensa kanssa. Täysin ajanhaaskausta käydä väittelemään perustavaa laatua olevista asioista kumpaistenkaan kanssa.

Nyt kun saatiin päivän itkupotkuraivarit tänne, niin älä unohda listasta myöskään markkinauskovaisia. Heitä ei stalinisteista erota sitten mikään. Kysyn vaan, että mikä tässä on niin kauheata, sekö että Mannerheim oli homo vai se että Mannerheim oli kansanmurhaaja? Ja saahan näitä tehdä, saihan Muhammed-pilapiirroksiakin piirtää..

Nyt kun on Stalin-kortti kaivettu esiin, niin keskustelu voidaan jo lopettaa. Jos kaipaat nessuja, niin ota yhteyttä yv:llä.
 
Kuitenkin Lillqvist nauranee koko matkan ruokakauppaan ja pankkiin, kun on saanut ihan tietoisilla ratkaisuillaan nukkeharrastukselleen näin paljon julkisuutta. Aivan kuten joku Smeds, joka hakee kaikin tavoin kovin yksinkertaisella tavalla "yhteistä rintamaa", siis tasan sieltä, mistä aita on matalin ja yleisö kaikkein arvostelukyvyttömin.

Juuri näin. Samaan kastiin voidaan tietenkin laittaa aika paljon vastaavia henkilöitä, joiden ainoa tarkoitus loukata suuria ihmisryhmiä(aatteesta riippumatta) ja aiheuttaa suurta kohua saadakseen itselle mainetta, nimeä ja kunniaa. Jälkeenpäin sitä voi sitten kutsua sananvapaudeksi tai taiteeksi, niin kuin esim. pissakristusten, kissantappovideoiden ja Muhammed-pilapiirrosten kanssa.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Aivan kuten joku Smeds, joka hakee kaikin tavoin kovin yksinkertaisella tavalla "yhteistä rintamaa", siis tasan sieltä, mistä aita on matalin ja yleisö kaikkein arvostelukyvyttömin.
Viisaita sanoja. Kuten Ohmikin totesi, niin paras tapa tässä maassa on saada kiitoshupparit kouhuksiin. He ovat Viljurinkin mukaan se arvostelukyvyttömin yleisö. Lisäksi Ilaskiven tai Hägglundin julkiset ulostulot ovat Lillqvistille suoraa PR:ää.

Minusta myyttejä saa murtaa, ja minusta Manneirheimkään ei ole sellainen pyhä lehmä, että hänen persoonansa tulisi olla historian tutkijoille off-limits kuten Ilaskiven puheenvuoroissa vaaditaan. Ilaskiven ajatukset kumpuavat samasta sielunmaisemasta kuin Orhan Pamukin syyte turkkilaisuuden halventamisesta.

Iso ero on kuitenkin siinä, että Pamuk kirjoitti historiallisesta häpeätahrasta jonka kansakunta koettaa historiaa vääristämällä ulkoistaa kansankunnan kollektiivisestä muistista. Lillqvist taas haukkui edesmennyttä sotapäällikköä transuhomoksi. Puheenvuoroina tai taiteena nuo ovat aivan eri planeetalta (tosin Pamukin syyte ei tullut hänen teoksistaan.)


Muslimikuvat olivat tahallista vittuilua. Sitä on myös Lillqvistin teos.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Nyt kun saatiin päivän itkupotkuraivarit tänne, niin älä unohda listasta myöskään markkinauskovaisia.
Kappas, sanani tuli nopeasti lihaksi.

Aatteellinen kiihkoilu ja arvostelukyvyttömyys kulkevat yleensä käsi kädessä. Kiihkouskovaisten ja kommunistien jälkeen listaa voi jatkaa vastaavilla esimerkeillä kukin mieltymystensä mukaan. Näin tulemme kaikki tyytyväisiksi.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Yhtä asiaa minä en oikein ymmärrä.

Jos vasemmistolaiset (tässä Lillqvist) ovat sillai liberaaleja, että homous saattaa olla heidän mielestään jopa positiivinen piirre, miksi ihmeessä sitten vasemmistolaisen esittämä Mannerheimin mahdollinen homous koetaan loukkauksena?

Sinänsähän tämä keskustelu Mannerheimin mahdollisesta homoudesta on jokseenkin samantekevää. Oli tai ei, mitä merkitystä sillä on? Antaa Lillqvistin leikkiä nukeillaan ja tehdä mitä tekee, eihän tuotakaan taideteosta ole sen valmistuttua pakko katsoa. Tehköön joku toinen sitten toisilla nukeilla toisenlaisen Mannerheim-kuvan. Kyllä maailmaan nukkeanimaatioita mahtuu.
 

Luiro

Jäsen
Yhtä asiaa minä en oikein ymmärrä.

Jos vasemmistolaiset (tässä Lillqvist) ovat sillai liberaaleja, että homous saattaa olla heidän mielestään jopa positiivinen piirre, miksi ihmeessä sitten vasemmistolaisen esittämä Mannerheimin mahdollinen homous koetaan loukkauksena?


Oikeistolaisethan sen ovat kokeneet loukkaavana, ainakin tämän ketjun itkuista päätellen.
 

Viljuri

Jäsen
Yhtä asiaa minä en oikein ymmärrä.

Jos vasemmistolaiset (tässä Lillqvist) ovat sillai liberaaleja, että homous saattaa olla heidän mielestään jopa positiivinen piirre, miksi ihmeessä sitten vasemmistolaisen esittämä Mannerheimin mahdollinen homous koetaan loukkauksena? (snips)

Lillqvisthän kertoo, että tarina on itse asiassa pispalalaista kansanperinnettä, hän vain "välittää" sen neutraalisti kuin parempikin Elias Lönnrot.

Kertonee siellä asuneiden ihmisten tai ehkäpä aikansa (ja valitettavasti myös nykyisten) vasemmistolaisten arvoista ja arvostuksista yleisemminkin kuin kymmenen nykyistä Mats Sundin on håmå -värssyä.

Toisekseen, tämän kaiken puolisen vittuilun sisällähän kysymys on aivan vastaavasta kuin "neekeri"-sanassa. On konteksteja, joissa se on loukkaava, vaikka toisaalta voi olla myös sellaisia konteksteja, joissa loukkaavuutta ei erityisemmin esiinny.
 

Solomon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Muslimikuvat olivat tahallista vittuilua. Sitä on myös Lillqvistin teos.

Muslimikuvat kyllä olivat täysin provoamista, mutta tietenkin töhertäjiensä mielestä ihan ansaittua - kaipa tarpeellistakin - sellaista. Vittuilun kohteena on siinä vanhoillinen Islam uskontona, ei pelkästään ne aktivistit, jotka tuosta yrittivät ajaa juustofirman konkkaan.

Lillqvististä en yhtään tiedä, mikä lienee akka lespokommareitansa. Kuitenkin, jos itse esittäisin Marskin homona, niin kyllä minä silloin avoimesti vittuilisin pelkästään kaikille ilmoittautuneille eli sille vielä vanhemmalle Raipelle, kiitoshuppareille, yhdelle sukulaiselleni ja ehkä parille Katkoajan nimimerkille.

Kaikille muille viestini olisikin sitten täysin vilpitöntä myyttiravistelua sananvapauden nimissä - siis riippumatta siitä, a) ymmärtäisinkö itsekään mitä hittoa ajaisin takaa, ja b) olisiko perimmäisenä motiivinani mahdollinen pillun saanti.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Oikeistolaisethan sen ovat kokeneet loukkaavana, ainakin tämän ketjun itkuista päätellen.
Olen vakuuttunut siitä että moni vasemmistolaiseksi itsensä mieltävä kokee saman asian yhtä lailla loukkaavana.

Ymmärrän että on myös heitä jotka kantavat kapinan aikaisia punaisen puolen traumoja joko sukupolvien perintönä, tai 1970-luvulla heränneen "tietoisuuden" siivittämänä. Joillekin heistä Mannerheimin pilkkaaminen tuottanee aina tyydytystä riippumatta pilkanteon muodosta ja asiayhteydestä.

Pilkka onkin tässä avainsana, ei kritiikki eikä Mannerheim. Mannerheimia ja muita historiallisia henkilöitä on voitava tarkastella asiatiedon valossa avoimesti ja kriittiseltä pohjalta. Pilkkaaminen on aivan eri asia. Lillqvistin produktiota käsittelevien lehtijuttujen perusteella poliittisille motiiveille rakentuva kauna on eräs keskeinen voimavara jolle tämä esitys rakentuu. Tähän perään sanon vielä kerran että yhtä alatyylistä keskisormen osoittelua on esimerkiksi istuvan presidentin lesbottelu, sellainen ei ole vähääkään kunniaksi tekijälleen.
 

Luiro

Jäsen
Olen vakuuttunut siitä että moni vasemmistolaiseksi itsensä mieltävä kokee saman asian yhtä lailla loukkaavana.

Voi olla, mutta tuskinpa kukaan vasemmalla tämän animaation kieltämistä vaatii. Katos tuo sananvapaus on kuitenkin tällaisten asioiden yläpuolella.

Ymmärrän että on myös heitä jotka kantavat kapinan aikaisia punaisen puolen traumoja joko sukupolvien perintönä, tai 1970-luvulla heränneen "tietoisuuden" siivittämänä. Joillekin heistä Mannerheimin pilkkaaminen tuottanee aina tyydytystä riippumatta pilkanteon muodosta ja asiayhteydestä.

On mainittava, että suurin osa noista 1970-luvun "herännäisistäkin" oli työläisperheistä ja yliopistomaailmassahan on taipumus yhden totuuden hakemiseen ja fanaattisuuteen, joten päätyivät usein taistolaisuuden kannattajiksi. Ja maailmassa nyt ei ole mitään, mitä ei voi pilkata, mutta kotoa, uskontoa ja isän maata on mahdotonta pilkata, kyllä niiden arvojen vaalijat tekevät sen ihan itse. En ainakaan itse halua myöntää olevani samaa kansaa näiden itkupillien kanssa, jotka tällaisesta harmittomasta animaatiosta suuttuvat.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
On mainittava, että suurin osa noista 1970-luvun "herännäisistäkin" oli työläisperheistä ja yliopistomaailmassahan on taipumus yhden totuuden hakemiseen ja fanaattisuuteen, joten päätyivät usein taistolaisuuden kannattajiksi.

Minulla on kyllä se käsitys, että suuressa mitassa taistolaiset olivat lähinnä keskiluokan ja sitä ylempien sosiaaliryhmien kakaroita, ja varsinaisista työläisperheistä kasvoi enemmänkin kansan- ja sosiaalidemokraatteja — he kun tiesivät työläisen arjesta sen verran enemmän, etteivät niin herkästi menneet taistolaisten haihatteluun mukaan. En ole tutkinut asiaa, mutta mutu-tuntumalla uskallan väittää esimerkiksi "oikeilla" työpaikoilla olleen enemmän muita vasemmistolaisia kuin taistolaisia, joita puolestaan löytyi sitten enemmän yliopisto- ja mediamaailmasta.

Taistolaisten ajatushan oli se, että he ovat tiedostava etujoukko "työläisten ja talonpoikien liitossa" tms. ja opettavat työläisiä kasvamaan "luokkavaistosta luokkatietoisuuteen" tms. Tuo ajattelu sopi varmasti hyvin taistolaisuskoon hurahtaneelle parikymppiselle, joka on lukenut pari kirjaa, on angstinen maailman pahuuden edessä ja tietää ehdottomasti — kuten vain elämää kokematon nuori voi tietää — mikä on oikein ja mikä väärin, etenkin, kun vastaukset suuriin kysymyksiin annettiin valmiiksi pureskeltuina.

Oikeat duunarit olivat tekemisissä suomalaisen arjen ja reaalimaailman kanssa aivan eri malliin kuin opiskelijat, joten ei liene ihmekään, ettei taistolaisliike saanut merkittävää jalansijaa palkkatyöläisten keskuudessa. Taistolaisuus oli siis pohjimmiltaan nuoruuden ja elitistisen ajattelun synnyttämä liike, ja näillä eväillä sillä ei ollut aitoa elinvoimaa kuin ne muutamat vuotensa 1970-luvulla — ja silloinkin itänaapurin tekohengittämänä.

Taistolaisnuorten tuolloinen ylimielisyys elämän edessä oli tietenkin osittain seurausta myös henkilökohtaisista luonteenpiirteistä. Vanhoista taistolaisista esimerkiksi joku Nalle Wahlroos edustaa edelleen samaa ihmistyyppiä, vaikka fyrkkaa on nyt pikkuisen enemmän ja sosialismi sucks.

"Uralin perhosen" kuunnelmaversiota tehnyt kirjailija Hannu Salama on muuten tuotannossaan tuonut paljon esiin juuri tätä oikeiden duunareiden taistolaisuutta demokraattisempaa maailmankuvaa. Esimerkiksi "Siinä näkijä missä tekijä" ei ole suotta klassikko, joka sai aikoinaan nimenomaan taistolaiskriitikot suunniltaan.
 

Viljuri

Jäsen
(snips) "Uralin perhosen" kuunnelmaversiota tehnyt kirjailija Hannu Salama on muuten tuotannossaan tuonut paljon esiin juuri tätä oikeiden duunareiden taistolaisuutta demokraattisempaa maailmankuvaa. Esimerkiksi "Siinä näkijä missä tekijä" ei ole suotta klassikko, joka sai aikoinaan nimenomaan taistolaiskriitikot suunniltaan.

No, jos vaikka ei mennä ihan "Loka-Laitisen" osaamisalueelle, niin toki tuokin on yksi, nykyisin varsin suosittu (apologeettinen) näkemys.

Kuitenkin jo pelkkä määritelmä "oikea" duunari tai "oikea" älymystön edustaja ja sen sellainen johtanee vakaviin ongelmiin. Ei sitä Noitavasaraakaan (Der Hexenhammer) olisi kirjoitettu, ellei aikansa paikallisyhteisöissä olisi ollut "tunteista lähtevää kysyntää" pienelle harvennukselle, eli kumpi siis olisi ensin, muna vai kana? Pappismies vai naapurilleen siasta kateellinen nuorikko? SNS-Pispala vai Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos? Tietämättömyys vai yksisilmäinen fanatismi?

Erityisesti siksi, koska muihin maihin verrattaessa meillä on niin kovin vähä-älyinen älymystö ja melkoisen homogeenisuuden takia hyvin asioista perillä olevat massat.
 

Shadowplay

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
On helppo olla samaa mieltä Maple Leafin taistolaisia koskevien luonnehdintojen kanssa. Mutta se ei pidä paikkaansa että taistolaiset olisivat olleet "suuressa mitassa lähinnä keskiluokan ja sitä ylempien sosiaaliryhmien kakaroita". (Toki "suuri mitta" ja "keskiluokka" voidaan määritellä monella tavalla...) Mutta monet tutkimukset (esim. Kimmo Rentolan tekemät) osoittavat että taistolaiset eivät poikenneet sosiaaliselta taustaltaan oikeastaan lainkaan muista 1970-luvun alun yliopisto-opiskelijoista. Vain maanviljelijöiden lapsia oli vähän vähemmän. Alueellisesti sosiaalisessa taustassa oli toki joitain eroja, esim. Tampereella taistolaisissa oli ilmeisesti vielä enemmän työläistaustaisia kuin Helsingissä. Mutta Helsingissäkin 2/3 taistolaisista oli muita kuin ylempien toimihenkilöiden kakaroita. Jotkut yksittäiset näkyvät taistolaishahmot ovat siis luoneet vähän virheellistä kuvaa siitä, että kaikki tai suurin osa taistolaisista olisivat olleet henkilökohtaista isäkapinaa käyviä "herrojen lapsia".

Ylläoleva ei siis ole mitenkään ristiriidassa sen kanssa etteikö esim. kansandemokraateissa olisi ollut enemmän duunarien lapsia ja etteikö taistolaisuus ollut pohjimmiltaan akateeminen liike.

Mitä Mannerheimia koskevaan animaatioon tulee niin vaikea kommentoida näkemättä. Luultavasti tulee katsottua mikäli tv:stä tulee sopivana ajankohtana.

* * *
shadowplay
 

Luiro

Jäsen
Minulla on kyllä se käsitys, että suuressa mitassa taistolaiset olivat lähinnä keskiluokan ja sitä ylempien sosiaaliryhmien kakaroita, ja varsinaisista työläisperheistä kasvoi enemmänkin kansan- ja sosiaalidemokraatteja — he kun tiesivät työläisen arjesta sen verran enemmän, etteivät niin herkästi menneet taistolaisten haihatteluun mukaan. En ole tutkinut asiaa, mutta mutu-tuntumalla uskallan väittää esimerkiksi "oikeilla" työpaikoilla olleen enemmän muita vasemmistolaisia kuin taistolaisia, joita puolestaan löytyi sitten enemmän yliopisto- ja mediamaailmasta.

Tämähän on samoin myös nykyisen oikeistolaisen suuntauksen kanssa, että yliopistossa opiskelevat ovat aatteidensa kanssa muita oikeaoppisempia ja jyrkempiä, ehkä ikä ja akateemisuus vaikuttavat tähän. Toki siis oikeilla työpaikoilla taistolaiset olivat selkeässä vähemmistössä (aivan kuten SKP:ssä, SKDL:ssä ja SDNL:ssä (nyk. Vasemmistonuoret)). Taistolaisten osuus eduskunnassa taisi olla parhaimmillaan jotain 15 kansanedustajaa ja nämäkin saatiin taitavalla äänten keskittämisellä, joten alle viiden prosentin taisi liikkeen kannatus parhaimmillaankin olla.


Oikeat duunarit olivat tekemisissä suomalaisen arjen ja reaalimaailman kanssa aivan eri malliin kuin opiskelijat, joten ei liene ihmekään, ettei taistolaisliike saanut merkittävää jalansijaa palkkatyöläisten keskuudessa. Taistolaisuus oli siis pohjimmiltaan nuoruuden ja elitistisen ajattelun synnyttämä liike, ja näillä eväillä sillä ei ollut aitoa elinvoimaa kuin ne muutamat vuotensa 1970-luvulla — ja silloinkin itänaapurin tekohengittämänä.

Ja duunarit tietävät, että ääriliikkeet eivät tositilanteessa auta. Esimerkiksi lakko on kuitenkin AINA viimeinen vaihtoehto ja siihen turvaudutaan vasta siinä vaiheessa, kun ei enää muuta vaihtoehtoa ole.


"Uralin perhosen" kuunnelmaversiota tehnyt kirjailija Hannu Salama on muuten tuotannossaan tuonut paljon esiin juuri tätä oikeiden duunareiden taistolaisuutta demokraattisempaa maailmankuvaa. Esimerkiksi "Siinä näkijä missä tekijä" ei ole suotta klassikko, joka sai aikoinaan nimenomaan taistolaiskriitikot suunniltaan.

Näinpä. Hannu Salama toki oli/on kommunisti/vasemmistolainen, mutta selvästi enemmistöläinen (toki odotan kun Scholl tai Daespoo tuomitsee enemmistöläisetkin taistolaisiksi).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös