Mainos

Liigaseurojen taloudelliset tulokset

  • 1 847 864
  • 7 157

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ylipäätään ajatus, että liigan taso nousisi sillä että tiputetaan joukkueita alaspäin on hieman outo, ei tiputus mystisesti nosta liigajoukkueiden maksukykyä mitenkään merkittävästi ylöspäin. Pelaajia toki vapautuu enemmän, mutta suurin osa tässä vaiheessa varmasti katsoisi ulkomaan markkinoita enemmän vaikka sitten alemman kategorian sarjoja joissa osin jo nyt parempi maksukyky kuin liigassa + muut edut verot, ilmasto jne.

Oikeastaan voisi lähes varmuudella sanoa jos asiaa yhtään enemmän tarkastelee muutenkin kuin huutelun kautta, niin jos liigaseuroja eli ammattiseuroja pudotellaan nykymuotoiseen Mestikseen tuloksena on konkursseja kun ammattiorganisaatio siirtyy amatöörisarjaan. Ainoa lähtökohtaisesti edes eteisesti toimiva ratkaisu olisi ottaa muutama joukkue lisää liigaan ja jakaa sitten sarja ns a- ja b- liigoihin saman ammattimaisen katto- organisaation alle

Muutoin konkurssien lisäksi suomen pelaajatuotanto tulee hiipumaan, kun yhä harvemmalla on mahdollisuus treenata ja toteuttaa ammattiaan tai tulevaisuuden haave ammattiaan ammattimaisesti. Suomessa kun pelaajatuotanto riittäisi isompaankin ammattisarjaan kuin nykyinen kuusitoista. Toki ainahan se ottaa aikaa hetken, että pelaajatuotannon pelaajat tasaa lisääntyneet ammattipaikat. Kärkipelaajiin tällä ei tosin olisi olennaista vaikutusta, mutta toisaalta kyllä varsinkin niin sanottujen Late bloomerit kärsii jos määrää supistetaan, he kuitenkin ekana liipasimella. Kuten tiedetään noistakin osa on tehnyt kovankin kansainvälisen uran lopulta.

Liiga ja seurat tarvitsee lisää rahaa ja täten tasonnostoa, se on selvä ja siitä varmaan kaikki samaa mieltä, mutta liigaseurojen vähentäminen ilman järkevää suunnitelmaa on lähinnä populismia ilman mitään faktoja ja todennäköisesti ei johda mihinkään hyvään ja kestävään, lähinnä päinvastoin ja vaikeuttaa isossa kuvassa suomalaisen kiekon kasvua ja suomalaista pelaajamassaa

TV-raha on varmaankin tällä hetkellä isoin muuttuja SM-liigan ja Mestiksen välillä. Ylempään sarjaan halutaan, jotta päästäisiin osaksi tätä pottia. Potti ei kuitenkaan kasva joukkueiden määrän lisäyksen myötä, vaan joukkueiden osuus pienenee.

Pienemmän joukkuemäärän voi toisinpäin ajatella kasvattavan SM-liigaseurojen kilpailukykyä ulkomaisia seuroja vastaan TV-rahan osuuden kasvaessa, mutta Mestikseen pudonneiden seurojen maksukykyhän tällöin putoaa. Mestiksen kiinnostus voi toki nousta, mutta kyllähän tuo tarkoittaisi todennäköisesti, että liigan kokoonpanopaikkojen vähentyminen johtaisi enemmänkin pelaajavirran kasvuun Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin ja muiden maiden sarjoihin, joissa lajista saa itselleen myös leipätyön.
 

Sportsguy

Jäsen
Iso ongelma noissa olisi aina tuo joukkueen rakennus. Nousija aloittaisi aina liiga-porukan kokoamisen isosti jälkijunassa. Joku suojavuosi olisi yksi vaihtoehto nousijalle, ettei voisi tippua heti takaisin. Tai sitten nousurahoja pitäisi tulla reilusti. Ja käytännössä kaikki sopimukset pitäisi olla "mestis-optiolla" joista pelaaja pääsisi irti tippumisen jälkeen.

Ruotsissa toiminee?
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Tähän täytyy sano ensin että ite olisin 12 joukkueen sarjan kannalla mutta 10 on liian vähän. Tai ainaki iteltä menis mielenkiinto katsella samoja jengejä pelistä toiseen niinku tää lohkojako oli aiemmin esim Sportin kannalta niinkin mukava että pelattiin 6 peliä Tapparaa ja 6 peliä Ilvestä vastaan niin mikä logiikka pelata kerran viikossa samaa jengiä vastaan? yks pienistä pelaa kahta viimeaikojen suurinta vastaan 12 peliä 60 ottelun runkosarjasta niin on aika ahtaalla pisteet lähtökohtaisesti noista peleistä.. Päättäjäthän on kussut ton homman jo aikoja sitten ennenkö Sport, Kookoo ja Jukurit nousi sarjaan mutta jostain syystä ketään liigajoukkueiden fani ei ollut kiinnostunut tästä ongelmasta koska ketään ei kiinnostanut paskaakaan Mestis eikä kiinnosta kyllä nytkään jos oma joukkue sinne ei putoa. Hiltusta jaksetaan kyllä haukkua vaikka tää on liigan ihan ite sössittyä leikkiä jo kauan ennen Hiltusta joka on vaan sirkuksen pääpelle joka tuo asiat julki.


Mestis pitäis saada ehdottomasti kukoistamaan ja nää Liigakarsinnat on ihan höpöhöpöä. Mestiksestä ei ketään tuu nousemaan Liigaan huom PELILLISESTI sen jälkeen kun Jokerit lyö 4 miljoonan jengin Mestikseen ja pudottaa Liigajumbon ja sääliksi käy sitä joukkuetta ketä siitä joutuu lopulta kärsimään koska kenelläkään muulla ei tuu olemaan rahaa nousta uudelleen eikä Mestiksessä nykytilassa ketään putoavasta jengistä tuu tekemään samanlaista mahdollista voittoa kun Jokerit yleisömäärien ansiosta. Mestikseen pitäis tiputella joka vuosi nyt yks joukkue kerralla niin kauan että joukkueita on Liigassa 12 ja Mestiksen viimeinen tippuu suoraan niin kauan että siellä on 10 jengiä ja aidosti kova sarja. Sitten avoin sarja ja liigalisenssi takas kaikille ketä sen on maksanut

12+10 olisi mielestäni paras tämän hetken järjestelmä Suomeen. Siihen riittäisi tavoitteelliset joukkueet ja mielestäni varsinkin 10 joukkueen divari olisi sopivan tiivis kamppailemaan siitä noususta, joka lienee koko alemman sarjan ydin. Kun joukkueita on vähän, vain 1(-2?) nousee Liigaan niin divarissa muhisi vastakkainasettelu ja tiukka kamppailu. Ärsytystaso kasvaa seurojen ja kannattajien välillä. Se olisi sen sarjan valtti ja alempi sarja tarvitsee jonkin oman juttunsa, jolla se voidaan katsojille myydä. Itse näkisin, että divarin voittaja nousisisi suoraan ilman Liigakarsintaa. Divarin kakkoselle voidaan järjestää se karsinta, jos niin haluttaisiin. Liigassa pelataan perinteisemmin Suomen mestaruudesta ja toki sarjataulukon toisessa päässä on jännitettävää myös.

Divari olisi myös alaspäin auki, jotta kilpailu pysyy myös siellä suunnassa.
 

sambersson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Onko täällä muita joiden mielestä tuo kymmenen kuulostaa aika pieneltä määrältä? Miksi pitää mennä ääripäästä toiseen? Miten edes järjestät kunnon playoffit - kaikki pääsee niihin vai kaksi jää rannalle? Varsin mielenkiintoinen runkosarja, mutta pelin taso. Se on kova!
12 olisi kova, 8 puolivälieriin, 9-12 pelaisi mestiksen top 4 kanssa vaikka kaksin,- kolmin,- nelinkertaisen sarjan jonka jälkeen top 4 jatkaisi seuraavan kauden liigassa. Jos ei ole edellytyksiä pelata liigaa, onko sitten edellytyksiä missään muuallakaan.
 

axe

Jäsen
Mitalipelien rahoista ja tamperelaisten ottelukustannuksista faktoja ovat:

1) Puolivälierissä joukkueet pitävät lipputulonsa itse.
2) Välierissä ja finaaleissa kotijoukkue saa lipputuloista 20 % ja loput menevät Liigalle.
3) Siitä joka pelin 80 %:n osuuden kumulatiivisesta tuotosta maksetaan Liigan juoksevat kulut, tuomaripalkkiot ym.
4) Kulujen jälkeen yli jäänyt raha jaetaan kahdeksalle parhaalle joukkueelle, mestari saa jonkun 23 % osuuden (+- prosentti) ja siitä alaspäin alenevalla prosentilla.

5) Nokia Arenassa on kallista järjestää pelejä. Aamulehdessä 27.8.2024 Tapparan toimitusjohtaja sanoo, että yksittäiseen peliin liittyvät vuokra- ja muut kulut saadaan katettua, kun yleisöä on yli 5 000. Ilveksestä on sanottu samanlaista numeroa. Mitalipeleissä lippujen korkeammasta hinnasta johtuen tuo kustannusraja voi olla vähän pienempi, mutta mennään nyt sillä, ei se pointtia isosti muuta.
6) Tapparalla kävi mitalipeleissä 67 000 kotikatsojaa, pyöreästi 11 200 per peli. Se kertoi (mm. AL 27.8.2024) tuottaneensa 1,6 miljoonaa euroa lipputuloja näistä peleistä ja saaneensa itse 320 000 euroa eli sen 20 %.
7) Tappara sai pitää lipputulot yhteensä 13 400 katsojasta, keskimäärin karkeasti pyöristettynä 2250 katsojasta per ottelu. Se on siis alle puolet siitä mitä tarvittaisiin, että järjestämiskustannusten jälkeen päästäisiin edes omilleen.
8) Tappara olisi tarvinnut kulujen kattamiseen 5000 katsojan kulurajalla 645 000 euroa. Näillä luvuilla se jäi siis tappiolle mitalipeleistä 325 000 euroa joutuessaan itse maksamaan kulut ja saadessaan lipputuotoista alle puolet siitä määrästä mitä tapahtumajärjestämiseen kuluu.

9) Mestarin osuus lopullisesta yhteispotista ei ole kauhean tarkasti ja julkisesti tiedossa, mutta sen verran tiedetään että se on alle 200 000 euroa, yleensä lähempänä sataa tonnia kuin kahta. En saa googlettua muita summia kuin Ässien vuosikymmenen takaisen 170 000 euroa, jonka sanottiin oleva verrattain iso potti suhteessa aiempiin (ja verrattiin että jo silloin JYP sai CHL-mestaruudesta 300 000). Kokonaispotti on tietysti riippuvainen mitalipelien hallien koosta, ihan yleismaailmallisista kustannuksista ja sellaisista muuttujista. Ihan varmuudella voidaan kuitenkin sanoa, että mitenkään, koskaan, missään ja milloinkaan Suomen olosuhteissa tuo yhteisen potin kulujen jälkeen jakoon jäävä summa ei tule korvaamaan ison areenan kuluja, jos ja kun puhutaan 300 000+ euron summista.

Asioita, joita ei tiedetä on sitten kaikki aitiotuotot ja sellaiset, että onko ne jo sisällytetty mukaan siihen 5000 katsojan breakeveniin vai ei.

Lisäys: Tähänhän voisi ympätä myös CHL-vastustajien argumentin, että se pitäis lopettaa tai ainakaan meidän seuran ei pitäisi osallistua, koska siitä on vaan kuluja. Ei sitten varmaan myöskään samoille tamperelaisjoukkueiden kannattajille napostele Liigan mitalipelitkään, kun nekin on pelkkää kulua.
 
Viimeksi muokattu:

Warrior

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
12 olisi kova, 8 puolivälieriin, 9-12 pelaisi mestiksen top 4 kanssa vaikka kaksin,- kolmin,- nelinkertaisen sarjan jonka jälkeen top 4 jatkaisi seuraavan kauden liigassa. Jos ei ole edellytyksiä pelata liigaa, onko sitten edellytyksiä missään muuallakaan.
Muuten samoilla linjoilla, mutta pistäisin nuo sijoilla 9-12 pelaamaan kaksinkertaisen keskinäisen sarjan samaan aikaan, kun divarissa ratkottaisiin mestaria pudotuspeleissä. Liigan viimeinen ja divarin ykkönen karsintoihin.

Ja miksi näin, niin en jaksa uskoa, että divarin neljännen ja Liigan ysin välinen ero olisi kovinkaan pieni, joten tuossa repeäisi helposti tasoerot yksittäisissä otteluissa aivan liian suuriksi.
 

Ikurin Vireä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves talvella ja Ilves kesällä, Ikurin Vire
CHL-ottelut ja mahdolliset välierät/finaalit Hakametsässä? Olisihan siinä otettu historia hienosti huomioon, ja samalla optimoitu taloutta Liigan suuntaan.
 

sambersson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Muuten samoilla linjoilla, mutta pistäisin nuo sijoilla 9-12 pelaamaan kaksinkertaisen keskinäisen sarjan samaan aikaan, kun divarissa ratkottaisiin mestaria pudotuspeleissä. Liigan viimeinen ja divarin ykkönen karsintoihin.

Ja miksi näin, niin en jaksa uskoa, että divarin neljännen ja Liigan ysin välinen ero olisi kovinkaan pieni, joten tuossa repeäisi helposti tasoerot yksittäisissä otteluissa aivan liian suuriksi.
Makuasioita nämä. Minä taas ajattelin sen niin että mestiksessä ei pelattaisi pudotuspelejä lainkaan koska top4 karsii ylös. Olkoon sitten pelimäärältään pidempi runkosarja. Se miten rahapuoli järjestyy, niin ei mitään hajua, kun en skenessä ole.
 

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Ylipäätään ajatus, että liigan taso nousisi sillä että tiputetaan joukkueita alaspäin on hieman outo, ei tiputus mystisesti nosta liigajoukkueiden maksukykyä mitenkään merkittävästi ylöspäin. Pelaajia toki vapautuu enemmän, mutta suurin osa tässä vaiheessa varmasti katsoisi ulkomaan markkinoita enemmän vaikka sitten alemman kategorian sarjoja joissa osin jo nyt parempi maksukyky kuin liigassa + muut edut verot, ilmasto jne.
Jos lasketaan 30 pelaajaa Liigarosteriin, niin 10 joukkueen sarjassa se tarkoittaisi 300 pelaajaa. Viime kauden 15 joukkueen osalta se tarkoitti 450 pelaajaa ja nyt sitten 16 joukkueen kanssa jo 480 pelaajaa. Liigan sivujen mukaan viime kaudella vähintään yhden pelin pelanneita oli 470, joten keskiarvo 30 pelaajaa per joukkue on melko osuva. Puhutaan melko merkittävästä erosta onko Liigassa 300-350 pelipaikkaa vaiko 450-500 pelipaikkaa. Maksukykyyn en sen enempää ota kantaa, mutta tason nousu olisi kyllä aivan selviö. Nyt Liigassa pelaa pelaajia joiden taso ei riittäsii 10 joukkueen Liigaan.
Oikeastaan voisi lähes varmuudella sanoa jos asiaa yhtään enemmän tarkastelee muutenkin kuin huutelun kautta, niin jos liigaseuroja eli ammattiseuroja pudotellaan nykymuotoiseen Mestikseen tuloksena on konkursseja kun ammattiorganisaatio siirtyy amatöörisarjaan. Ainoa lähtökohtaisesti edes eteisesti toimiva ratkaisu olisi ottaa muutama joukkue lisää liigaan ja jakaa sitten sarja ns a- ja b- liigoihin saman ammattimaisen katto- organisaation alle
Nykymuotoinen Mestis on nyt pöhinässä kiitos siihen kohdistuvan mielenkiinnon. Moni seura uskaltaa myös puhua tulevaisuuden haaveista. Mestis siis voisi säilyttää kiinnostusta siten, että sieltä tosiaan olisi sauma nousta ylöspäin sekä tietenkin myös Liigasta tulleen uuden kiinnostavan seuran myötä. Konkurssien pelko putoamisen johdosta on sinänsä hassu kun nykyiset tuloksetkaan ei kovin kehuttavia ole Liigaseurojen taloudessa. Toki konkurssi on väistämätön jos se todetaan tuossa maaliskuussa, että päätettiin teidän seuran putoavan alas nyt. Selkeällä strategialla voi varautua soppareiden teossa mallilla paras skenaario ja huonoin skenaario. Silloin liikevaihtoa tietenkin laskettaisiin ja sopeutettaisiin alemman sarjatason vaateelle, mutta ei sen tarvitse tarkoittaa konkurssia. Maltilla toteutettuna vuosikymmenen periodilla voisi toteutua esim 10+10 malli ja alempi tasokin olisi kiinnostava.
Muutoin konkurssien lisäksi suomen pelaajatuotanto tulee hiipumaan, kun yhä harvemmalla on mahdollisuus treenata ja toteuttaa ammattiaan tai tulevaisuuden haave ammattiaan ammattimaisesti. Suomessa kun pelaajatuotanto riittäisi isompaankin ammattisarjaan kuin nykyinen kuusitoista. Toki ainahan se ottaa aikaa hetken, että pelaajatuotannon pelaajat tasaa lisääntyneet ammattipaikat. Kärkipelaajiin tällä ei tosin olisi olennaista vaikutusta, mutta toisaalta kyllä varsinkin niin sanottujen Late bloomerit kärsii jos määrää supistetaan, he kuitenkin ekana liipasimella. Kuten tiedetään noistakin osa on tehnyt kovankin kansainvälisen uran lopulta.
Jotenkin en osta tätä kappaletta ollenkaan. Uskoisin juniorituotannon säilyvän hyvänä vaikka yksittäinen seura joutuisikin konkurssiin. Lisäksi jos konkurssin tehnyt seura on kylän ainoa, niin siihen tyhjiöön nousee uusi toimija ja usein vielä vanhalla brändillä. Ammatinharjoittaminen olisi edelleen mahdollista kiitos eri maiden sarjojen sekä kotimaisten sarjojen myötä. Ammattilaiseksi pääseminen voi olla vaikeampaa jos ammattilaisorganisaatioita olisi Suomessa vähemmän, mutta kääntäen se nostaisi kilpailun tasoa ja pelaajatuotanto olisi tehokkaampaa. Ja kyllä mun näkökulmana olisi se, että Mestiskin olisi nykyistä tasokkaampi sarja ja late bloomereille olisi paikkoja kehittyä.
Liiga ja seurat tarvitsee lisää rahaa ja täten tasonnostoa, se on selvä ja siitä varmaan kaikki samaa mieltä, mutta liigaseurojen vähentäminen ilman järkevää suunnitelmaa on lähinnä populismia ilman mitään faktoja ja todennäköisesti ei johda mihinkään hyvään ja kestävään, lähinnä päinvastoin ja vaikeuttaa isossa kuvassa suomalaisen kiekon kasvua ja suomalaista pelaajamassaa
Nykymalli ei ole osoittautunut toimivaksi. Vähentäminen nostaa tasoa kuten yllä esitin. Nyt 16+10 malli voisi olla ensi kauden jälkeen vielä sama, koska muutosta ei ole tehty ajoissa. Seuraavalle kaudelle voisikin olla sitten 15+10 malli siten, että on suora tippuja/nousija sekä vielä karsinnat. Liigan kilpailullinen taso nousee kun vaade rosteriin mahtumisesta nousee. Tasokkaammat pelaajat ovat yhtä kuin tasokkaampi sarja. Samalla myös Mestiksestä lähtisi heikoin seura pois ja taso nousisi myös siellä. Liiga on tasokkaampi kuin siellä pelaa 1-15 parasta joukkuetta kuin 1-16. Mestis on parempi sarja jos siellä pelaa 16-25 parhaat joukkueet kuin 17-26. Tästä sitten järkevällä suunnitelmalla kausi kerrallaan kohti haluttua mallia 12+12, 12+10 tai sitten vaikka se 10+10.
 

Mettis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers & Pelicans
Jos lasketaan 30 pelaajaa Liigarosteriin, niin 10 joukkueen sarjassa se tarkoittaisi 300 pelaajaa. Viime kauden 15 joukkueen osalta se tarkoitti 450 pelaajaa ja nyt sitten 16 joukkueen kanssa jo 480 pelaajaa. Liigan sivujen mukaan viime kaudella vähintään yhden pelin pelanneita oli 470, joten keskiarvo 30 pelaajaa per joukkue on melko osuva. Puhutaan melko merkittävästä erosta onko Liigassa 300-350 pelipaikkaa vaiko 450-500 pelipaikkaa. Maksukykyyn en sen enempää ota kantaa, mutta tason nousu olisi kyllä aivan selviö. Nyt Liigassa pelaa pelaajia joiden taso ei riittäsii 10 joukkueen Liigaan.
Millä perusteella juuri ne heikoimmat pelaajat jättäisivät liigan? Rajaus voisi tapahtua vaikka keskitasosta, jolloin taso ei paranisi paljoakaan.
 

Bo73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelsu
Sen sijaan Bluesilla riittää näköjään.

Ei riitä talous. Olet oikeassa.
Siinä sivussa "kaikki " rahat ovat menneet, pelaajabudjetti 1,6 milj ja kassa on tyhjä.
Yleisöä käy ~ 2500 per peli ja turpaan tulee taloudellisesti joka puolelta, menestyksestä huolimatta.

Talousalueen koko. Se se on, joka Mikkelissä ei riitä. Espoossa on massaa hiukka enemmän. Ei se auta, vaikka Mikkelissä pelaisi Montreal Canadiens, kun kiekko kiinnostaa vain tiettyä osaa ihmisistä, ja siitäkin osasta vain osa pääsee/raaskii mennä hallille.
 

Beukeboom

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät / Mamba!
Jos konkretiaa Kärppien matkustuksesta haluaa, niin muutama vuosi sitten Kärppien kuluarvio runkosarjan matkustuskustannuksista oli noin 100 000€. Tuohon voinee inflaation myötä laittaa vuonna -24 jonkin verran lisää, mutta suurusluokka varmaankin sama isossa kuvassa.

Pleijarit erikseen, tuolloin lennellään charterilla joka paikkaan, runkosarjassa reittilennoilla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Jos konkretiaa Kärppien matkustuksesta haluaa, niin muutama vuosi sitten Kärppien kuluarvio runkosarjan matkustuskustannuksista oli noin 100 000€. Tuohon voinee inflaation myötä laittaa vuonna -24 jonkin verran lisää, mutta suurusluokka varmaankin sama isossa kuvassa.

Pleijarit erikseen, tuolloin lennellään charterilla joka paikkaan, runkosarjassa reittilennoilla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
Eikös Vaasa ja Tampere ole ne ainoat poikkeukset tuohon? Vaasaan bussilla ja Tampereelle junalla?
 

Beukeboom

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät / Mamba!
Eikös Vaasa ja Tampere ole ne ainoat poikkeukset tuohon? Vaasaan bussilla ja Tampereelle junalla?

Vaasaan bussilla joka kerta, Tampere vähän vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä vieraskiertue - jos kiertue, lennetään Helsinkiin ja sieltä bussilla pelipaikoille. Anekdoottina mainittakoon, että Kärpillä on Helsingissä kentällä aina vastassa yksi omista busseista Oulusta - eli joukkue lentää Helsinkiin, mutta tyhjä bussi ajaa edeltä näitä vastaan Oulusta Helsinkiin.

Toisena poikkeuksena on mm ajoittaiset peräkkäiset pelit niin, että esimerkiksi perjantaina Mikkelissä ja Lauantaina Oulussa, mielestäni noihin on joskus käytetty charteria myös runkosarjassa. Harvakseltaan toki.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
CHL-ottelut ja mahdolliset välierät/finaalit Hakametsässä? Olisihan siinä otettu historia hienosti huomioon, ja samalla optimoitu taloutta Liigan suuntaan.

No CHL:ssä tämä näyttäisi toimivan, jos Hakametsässä riittää 1900 katsojaa, että talouspuoli menee nollille ja Nokia Arenassa tarvitaan se 5000.

Eilen reilu 4000 Tapparalla yleisöä, joten hallivalinta oli täysin oikea.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Talousalueen koko. Se se on, joka Mikkelissä ei riitä. Espoossa on massaa hiukka enemmän. Ei se auta, vaikka Mikkelissä pelaisi Montreal Canadiens, kun kiekko kiinnostaa vain tiettyä osaa ihmisistä, ja siitäkin osasta vain osa pääsee/raaskii mennä hallille.
Kyllä se tosiaan väkimäärään liittyviin asioihin taitaa tiivistyä lopulta. Vaikka aina tykätään verrata yli 10k ihmistä pienempään Raumaan, niin se on silti niin, että Mikkelin ja Rauman seutukunnat on lähes saman kokoiset väkimäärältä, mutta Mikkelin seutukunta pinta-alaltaan yli kolme kertaa isompi. Ts väestöntiheys Rauman seudulla kolminkertainen. Tämä on vähän yllättävääkin, kun ei Raumasta, saatika Eurajoesta tai Eurasta varsinaisesti mitään metropolia tule mieleen (eikä sitä toki olekaan, esim jo Turun seudulla väestöntiheys on nelinkertainen).
Itse asiassa pelkkä Mikkeli on maapinta-alaltaan isompi kuin koko Rauman seutukunta. Ja varmaan vesistöt vielä pidentävät välimatkoja.
Eli helppo on huudella (minunkin), että kun Raumalla käy 700 ihmistä enemmän peleissä, niin Mikkelissä pitäisi käydä tuhat enemmän kuin nyt, mutta ei niitä ihmisiä vaan taida olla.
 

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Millä perusteella juuri ne heikoimmat pelaajat jättäisivät liigan? Rajaus voisi tapahtua vaikka keskitasosta, jolloin taso ei paranisi paljoakaan.
Nyt en ihan ymmärtänyt? Olettaisin olevan aika selvää, että joukkueet haluavat jengiinsä parhaat pelaajat. Ehkä avaat enemmän tuollaista ajatusmaailmaa, koska minulle ei aukene tämä ollenkaan?
 

Mettis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers & Pelicans
Nyt en ihan ymmärtänyt? Olettaisin olevan aika selvää, että joukkueet haluavat jengiinsä parhaat pelaajat. Ehkä avaat enemmän tuollaista ajatusmaailmaa, koska minulle ei aukene tämä ollenkaan?
Vähemmän pelipaikkoja, jolloin vastuu neloskentän/rotaation kohdalla pienempi, seurat eivät halua maksaa alakenttien pelaajille yhtä paljoa kuin isommalla vastuulla oleville.

Lisäksi kun pelipaikkoja on vähemmän kilpailu pelipaikoista voi ajaa pelaajat katsomaan ulkomaille todennäköisemmin (etenkin, jos sieltä saisi parempaa palkkaakin vielä).

Nuoremmille pelaajille ei välttämättä riitä pelipaikkoja, jolloin voivat siirtyä vaikkapa rapakon taakse pelaamaan.

Lisäksi huomauttaisin, että vaikka tv-tulot tuplattaisiin niin silläkään ei saada vielä Ruotsia kiinni.
 

Bo73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelsu
Kyllä se tosiaan väkimäärään liittyviin asioihin taitaa tiivistyä lopulta. Vaikka aina tykätään verrata yli 10k ihmistä pienempään Raumaan, niin se on silti niin, että Mikkelin ja Rauman seutukunnat on lähes saman kokoiset väkimäärältä, mutta Mikkelin seutukunta pinta-alaltaan yli kolme kertaa isompi. Ts väestöntiheys Rauman seudulla kolminkertainen. Tämä on vähän yllättävääkin, kun ei Raumasta, saatika Eurajoesta tai Eurasta varsinaisesti mitään metropolia tule mieleen (eikä sitä toki olekaan, esim jo Turun seudulla väestöntiheys on nelinkertainen).
Itse asiassa pelkkä Mikkeli on maapinta-alaltaan isompi kuin koko Rauman seutukunta. Ja varmaan vesistöt vielä pidentävät välimatkoja.
Eli helppo on huudella (minunkin), että kun Raumalla käy 700 ihmistä enemmän peleissä, niin Mikkelissä pitäisi käydä tuhat enemmän kuin nyt, mutta ei niitä ihmisiä vaan taida olla.
Raumalla on lisäksi järjestelyt, joita täälläkin on riittävästi kerrattu. Sekä sanoisin, että enemmän traditioita kiekon suhteen.
 

Ikurin Vireä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves talvella ja Ilves kesällä, Ikurin Vire
Jos konkretiaa Kärppien matkustuksesta haluaa, niin muutama vuosi sitten Kärppien kuluarvio runkosarjan matkustuskustannuksista oli noin 100 000€. Tuohon voinee inflaation myötä laittaa vuonna -24 jonkin verran lisää, mutta suurusluokka varmaankin sama isossa kuvassa.

Pleijarit erikseen, tuolloin lennellään charterilla joka paikkaan, runkosarjassa reittilennoilla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
Kiitos tiedosta. Eli matkakulubudjetti ei heilauta ilmoitettuja n. 5-15M€ kokonaiskulubudjetteja merkittävästi joukkueiden välillä puoleen tai toiseen. Vaikka Oulu on kaukana. Esimerkiksi erot hallivuokrissa eri kaupungeissa ovat huomattavasti tuota isommat.
 

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Vähemmän pelipaikkoja, jolloin vastuu neloskentän/rotaation kohdalla pienempi, seurat eivät halua maksaa alakenttien pelaajille yhtä paljoa kuin isommalla vastuulla oleville.
Maltilla toteutettuna se olisi noin 30 pelipaikkaa per kausi kun Liigan joukkuemäärää supistettaisiin. Näkisin näistä parhaan puolikkaan kyllä löytävän paikkansa ulkomailta ja muista Liigaseuroista. Alempi puolikas voi hakea palkkaansa ulkomailta tai olla Mestiksessä kovemmassa vastuussa nostamassa uraansa. Uskoisin tämän vain kehittävän tasoa yleisesti sekä yksittäisen pelaajan osalta.
Lisäksi kun pelipaikkoja on vähemmän kilpailu pelipaikoista voi ajaa pelaajat katsomaan ulkomaille todennäköisemmin (etenkin, jos sieltä saisi parempaa palkkaakin vielä).
Ulkomaille vetoa on aina ja se ei muuttuisi tässä juurikaan oletuksella, että saamme toisen sarjatason tasoa nostettua. Palkoissa ei kilpailla ellei sitten peliyhtiöiltä ala tulla mottipäisiä summia tänne pieneen reunamarkkinaan.
Nuoremmille pelaajille ei välttämättä riitä pelipaikkoja, jolloin voivat siirtyä vaikkapa rapakon taakse pelaamaan.
Rapakon takaa siirrytään jo nyt ihan jossain määrin. Mikään automaatio ei nuorelle pitäisikään olla Liigatasolla. Mestis voisi hyvinkin olla nuorille läpilyöntialustana. Lisäksi U20 pitäisi olla sen verran kovatasoinen, että se kehittäisi paremmin, mutta eihän se toteudu jos liian nopeasti pitää ottaa U20 ikäiset 16 joukkueen reserviin tuppea syömään. Ja kun pelipaikkoja ei riitä, niin sinun pitää olla parempi saadaksesi vähäiset paikat. Kilpailu kehittää pelaajatuotantoa.
Lisäksi huomauttaisin, että vaikka tv-tulot tuplattaisiin niin silläkään ei saada vielä Ruotsia kiinni.
Takamatkaa ei ikinä saada kiinni jos ajatusmallina on mahdotonta. Ruotsi on isompi markkina ja periaatteessa ei kuuluisikaan saada Ruotsia kiinni. Joskus olimme kuitenkin aika samoissa tai jopa edellä. Silloin tehtiin jotain väärin tai Ruotsi teki jotain oikein. Jotain tarttis tehdä ja katsoa mihin tilanne johtaa 5-10 vuoden perspektiivillä. Nyt tehdyt muutokset ei näy muutaman vuoden aikana juuri mihinkään. Siksi myös elämäntapamuutokset epäonnistuu kun ei heti tulekaan tuloksia.
 

Delta88

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Ylipäätään ajatus, että liigan taso nousisi sillä että tiputetaan joukkueita alaspäin on hieman outo, ei tiputus mystisesti nosta liigajoukkueiden maksukykyä mitenkään merkittävästi ylöspäin. Pelaajia toki vapautuu enemmän, mutta suurin osa tässä vaiheessa varmasti katsoisi ulkomaan markkinoita enemmän vaikka sitten alemman kategorian sarjoja joissa osin jo nyt parempi maksukyky kuin liigassa + muut edut verot, ilmasto jne.

Oikeastaan voisi lähes varmuudella sanoa jos asiaa yhtään enemmän tarkastelee muutenkin kuin huutelun kautta, niin jos liigaseuroja eli ammattiseuroja pudotellaan nykymuotoiseen Mestikseen tuloksena on konkursseja kun ammattiorganisaatio siirtyy amatöörisarjaan. Ainoa lähtökohtaisesti edes eteisesti toimiva ratkaisu olisi ottaa muutama joukkue lisää liigaan ja jakaa sitten sarja ns a- ja b- liigoihin saman ammattimaisen katto- organisaation alle

Muutoin konkurssien lisäksi suomen pelaajatuotanto tulee hiipumaan, kun yhä harvemmalla on mahdollisuus treenata ja toteuttaa ammattiaan tai tulevaisuuden haave ammattiaan ammattimaisesti. Suomessa kun pelaajatuotanto riittäisi isompaankin ammattisarjaan kuin nykyinen kuusitoista. Toki ainahan se ottaa aikaa hetken, että pelaajatuotannon pelaajat tasaa lisääntyneet ammattipaikat. Kärkipelaajiin tällä ei tosin olisi olennaista vaikutusta, mutta toisaalta kyllä varsinkin niin sanottujen Late bloomerit kärsii jos määrää supistetaan, he kuitenkin ekana liipasimella. Kuten tiedetään noistakin osa on tehnyt kovankin kansainvälisen uran lopulta.

Liiga ja seurat tarvitsee lisää rahaa ja täten tasonnostoa, se on selvä ja siitä varmaan kaikki samaa mieltä, mutta liigaseurojen vähentäminen ilman järkevää suunnitelmaa on lähinnä populismia ilman mitään faktoja ja todennäköisesti ei johda mihinkään hyvään ja kestävään, lähinnä päinvastoin ja vaikeuttaa isossa kuvassa suomalaisen kiekon kasvua ja suomalaista pelaajamassaa
Aila pitkälti samaa mieltä asiasta.
Pienemmän joukkuemäärän voi toisinpäin ajatella kasvattavan SM-liigaseurojen kilpailukykyä ulkomaisia seuroja vastaan TV-rahan osuuden kasvaessa, mutta Mestikseen pudonneiden seurojen maksukykyhän tällöin putoaa. Mestiksen kiinnostus voi toki nousta, mutta kyllähän tuo tarkoittaisi todennäköisesti, että liigan kokoonpanopaikkojen vähentyminen johtaisi enemmänkin pelaajavirran kasvuun Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin ja muiden maiden sarjoihin, joissa lajista saa itselleen myös leipätyön.
Miksi tv-raha pysyisi samana, jos joukkue määrä tippuisi? Jos vaikka KalPa tippuisi niin aika moni KalPa-fani jättäisi tv-paketin ostamatta. Sama homma varmaan muiden joukkueiden kanssa. Enkä usko että muiden joukkueiden fanit intoutuisivat ostamaan niin paljon enemmän tv-paketteja. Toisin sanoen miksi tv-firmat maksaisivat pienemmästä näkyvyydestä enemmän? Veikkaisin että aika harva kuitenkaan katsoo muita kuin oman suosikkijoukkueensa liiga-pelejä.
Nyt en ihan ymmärtänyt? Olettaisin olevan aika selvää, että joukkueet haluavat jengiinsä parhaat pelaajat. Ehkä avaat enemmän tuollaista ajatusmaailmaa, koska minulle ei aukene tämä ollenkaan?
Huonoimmat pelaajat oletettavasti maksavat vähemmän. Mistä raha heidän korvaamiseen paremmilla ja oletettavasti kalliimmilla? Kai seurat tälläkin hetkellä hommaisivat parempia pelaajia, jos olisi rahaa.

Raha on ainut keino parantaa liigan tasoa ja ennen kaikkea mestiksen tasoa.
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Miksi tv-raha pysyisi samana, jos joukkue määrä tippuisi? Jos vaikka KalPa tippuisi niin aika moni KalPa-fani jättäisi tv-paketin ostamatta. Sama homma varmaan muiden joukkueiden kanssa. Enkä usko että muiden joukkueiden fanit intoutuisivat ostamaan niin paljon enemmän tv-paketteja. Toisin sanoen miksi tv-firmat maksaisivat pienemmästä näkyvyydestä enemmän? Veikkaisin että aika harva kuitenkaan katsoo muita kuin oman suosikkijoukkueensa liiga-pelejä.
Onko nykyinen TV-sopimus sidottu joukkuemäärään vai kuitenkin otteluiden määrään? TV-raha tuskin nousi, kun K-Espoo nousi, enkä usko näin tapahtuneen Jukureidenkaan ym. noustessa. Voi olla, että käsitykseni on väärä.

Uutta TV-sopimusta neuvoteltaessa on varmasti näkyvyydellä ja katsojapotentiaalilla vaikutusta.
 

Ziggy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Onko nykyinen TV-sopimus sidottu joukkuemäärään vai kuitenkin otteluiden määrään? TV-raha tuskin nousi, kun K-Espoo nousi, enkä usko näin tapahtuneen Jukureidenkaan ym. noustessa.
Luultavasti ottelumäärään. Mutta sehän myös kasvaa mikäli useampi joukkue on Liigassa pelaamassa samat 60 ottelua.
Olen kyllä myös sitä mieltä, että jos Liiga supistuisi vaikka 12 joukkueen sarjaksi, niin kyllähän siinä katsojamäärä tippuisi ja iso osa faneista siirtyisi katsomaan Mestiksen pelejä. Itse ainakin toimisin niin mikäli Ilves tipuisi porrasta alemmalle sarjatasolle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös