Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

  • 2 128 372
  • 14 551

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
sitten uskon, että valmentajat on huolissaan tuomaroinnista kun alkavat huutamaan oman joukkueensa rikkeistä tuomareille. Nyt ollaan vaan tyytyväisiä kun oma pää ei vuoda kun saa vapaasti estää.
Eikös Grönborg aika suoraan todennut, että on joutunut ohjeistamaan joukkuettaan rikkomaan enemmän, kun kaikki muutkin sitä tekevät. Mielestäni tämän voi tulkita siihen osastoon, että ollaan huolissaan myös siitä, mitä oman joukkueen annetaan kentällä tehdä.
 

Rocco

Jäsen
Ihan oikeasti. Tuleeko täällä koskaan mitään todisteita tuolle jatkuvalle vänkäykselle että nykyinen tuomarilinja jotenkin suosisi jotain pienempiä seuroja (mitä ne sitten ovatkaan?). Itku kurkussa sitä tuntuvat etenkin tamperelaiset täällä jatkuvasti huutelevan. Kuvittelette vissiin että Liiga on tuomarilinjallaan ryöstänyt kaikki Ilveksen mestaruudet vuoden 1985 jälkeen.
Kyllähän rikkominen on aina helpompaa kuin rakentaminen, ja rikkomalla pienemmät joukkueet helpommin pysyvät menossa mukana. Nyt Liigassa joku 5-1 on melkein murskavoitto, mutta NHL:ssä taotaan 9-2 tms lukemia paljon useammin. Ne erot pienenee kun sallitaan sääntöjen rajamailla pelaamista enemmän. Ei se eroja selitä, mutta pitää erot pienempinä.
 

Vexe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Vaikka tietyllä tapaa tuomareita kohtaan ollaa varsin julmia, niin mitä tuomarit ovat tehneet että he näkyisivät kentällä muuten kuin virheiden kautta? Tuomareita pitää kohdella kuten muitakin ihmisiä, mutta paljon pitää muuttua tuomareiden omassa tekemisessä, että arvostus nousee. Enkä tarkoita itse pelin tuomitsemista. Liigatuomarit tulevat peliin, eivät ota mitään kontaktia yleisöön ja poistuvat Rönnin selän taakse piiloon. Toiminta ei ole kehittynyt vuosiin riittävästi, vaikka ovat vihdoin ammattituomareita.

Yksi isoimmista asioista on yleisön huomioiminen peleissä. Muista sarjoista mallia, jossa tuomarin pitää kuuluttaa yleisölle tuomiot/päätökset ja perustella ne lyhyesti. "pelaaja x 5+20minuutin rangaustus. Olkapää osuus ensimmäisenä leukaan". Tällä tuomareistakin välittyy katsomoon ihmisyys eivätkä ole vain tuppisuisia ylimielisiä juntteja. Kaikki tietää, että kaukalossa puhutaan paljon tuomareiden ja pelaajien/valmentajien kesken, mutta ei se riitä nykymaailmassa. Avoimuutta kaivataan koko toimintaan.

Pelin tuomitsemisessa linjan löystyminen on joka vuotista ja aivan turha väittää ettei tälläistä tapahtuisi. Alkukaudesta vihelletään tarkemmin ja keväällä sitten löysemmin. Osittain johtuu myös siitä, että pelaajat oppivat kauden aikana mitä koiruuksia voivat tehdä vapaasti ja mitä ei. Tuomarit voivat vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen kertomalla avoimesti millä tavalla on tarkoitus viheltää peleissä. Mitä rikkeitä katsotaan tarkasti ja missä joustetaan. Tällöin yleiskökin tietäisi millä tulkintatavalla tuomarit viheltävä, kun sääntökirjaa voi tulkita monella tavalla. Linjaa voi ja pitää pystyä muuttamaan tarvittaessa, mutta kommunikaatio pelaajien ja yleisön suuntaan pitää hoitaa kunnolla. Kommunikaatio onkin ehkä se avainasema tuomareiden arvostuksen nostamiseen.

Heitän kuitenkin väitteen, ettei tuomaritoiminta pysy enää pelin vauhdissa mukana. Aikaisemmin tätä paikattiin toisella päätuomarilla, kun yksi ei riittänyt. Kaksi alkaa olemaan samoissa vaikeuksissa kuin aikoinaan yksi tuomari. Apuun on saatu onneksi videoiden kelaajat, mutta nekin auttavat vain isoissa rikkeissä. Kolmas päätuomari ei enää mahdu kentälle, joten mitä tässä voi tehdä?
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Ammattilaissarjassa tuomarien pitää kestää huutelua. Jääkiekossa välillä tunteet kuumenevat ja tuomaritkin saavat osansa tästä. Se vähän niinkuin kuuluu toimenkuvaan. Ammattitaitoista tuomaria eivät nämä huutelut pitäisi hetkauttaa.

Perstuntumalla heitettynä tuomarointi on parantunut reilusti verrattuna johonkin 10-20 vuotta sitten vallinneeseen tilanteeseen. Hyvin paskasti vihellettyjä pelejä näkee nykyään mielestäni harvoin ja muutenkin tuomarilinja on mielestäni hyvä nykyisellään.

Tuohon tuomarilinjan tiukkuuteen liittyen, jos linja on sallivampi, vingutaan siitä. Puolestaan jos linja on tiukempi, vingutaan kyseenalaisista hipaisujäähyistä.
 

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Heitän kuitenkin väitteen, ettei tuomaritoiminta pysy enää pelin vauhdissa mukana. Aikaisemmin tätä paikattiin toisella päätuomarilla, kun yksi ei riittänyt. Kaksi alkaa olemaan samoissa vaikeuksissa kuin aikoinaan yksi tuomari. Apuun on saatu onneksi videoiden kelaajat, mutta nekin auttavat vain isoissa rikkeissä. Kolmas päätuomari ei enää mahdu kentälle, joten mitä tässä voi tehdä?
Katsomossa istuva tuomari näkisi helposti virheet mitä kentällä ei pysty havaitsemaan.
 

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
Ammattilaissarjassa tuomarien pitää kestää huutelua. Jääkiekossa välillä tunteet kuumenevat ja tuomaritkin saavat osansa tästä. Se vähän niinkuin kuuluu toimenkuvaan. Ammattitaitoista tuomaria eivät nämä huutelut pitäisi hetkauttaa.
Miksi ihmeessä näin tulee olla? Miksi ei voitaisi edetä kohti tilannetta, jossa huutelu olisi enemmän poikkeus kuin sääntö ja siitä rangaistaisiin? Mitä tuomarille huutelu edistää?
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Liigatuomarit kitisee että saavat huonoa kohtelua. Mistäköhän se mahtaa johtua? Vaikka esim Timo Favorinista voidaan olla montaa mieltä niin yleensä pelaajilta sekä valmentajilta jäi mussutukset tekemättä koska mainittu on Seppo Mäkelän jälkeen seuraava joka on auktoriteetillaan pitänyt homman kasassa.

Kun katso Tappara-Ässät pelin tuomarointia niin näytti siltä että Rantala alisti tuomaripariaan näyttämällä että hän on se kokeneempi.

Jos tuomarit viheltävät päin vittua niin mikä sitten on ratkaisu kun kenkääkään ei voi antaa kun tilalle ei saada uusia. Kyllä noita pitää saada kritisoida siinä tapauksessa jos epäonnistuvat työssään.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Avoin kirje tuomareille: Viheltäkää oikein.
 
Suosikkijoukkue
TPS, NY Rangers ja JarPa
Näyttäisi hieman menevän SJTL:n kirjoituksen perusidea täysin ohitse. Siinä korostetaan Liigan olevan työpaikka. Tottakai sen 60 minuutin aikana mennään tunteella ja sen varmasti jokainen allekirjoittaa kaukalossa, että tietynlainen teatraalisuus kuuluukin lajiin. Kukaan tuskin haluaa virkamiesmäistä käytöstä, mutta asiat voi ilmaista monella muullakin tavalla ilman, että aikuinen ihminen huutaa naama punaisena. Eihän sellaista jaksa edes kuunnella. Samaa käytöstä huomaa ihan tasosta riippumatta. Ajatellaan, että tuomari on likasanko mille voi sanoa mitä vain ja sanotaan herkkänahkaiseksi, kun kurinpito muistuttaa käytöksestä. Mestiksen ruokailutilanteen jälkeen astiat pöydälleen saanutta tuomaria sanottiin kantelupukiksi.

Lehdistötilaisuuksissa kerrotaan tuomarilinjan heikkoudesta, koska tuomari ei ole siinä vieressä vastaamassa syytöksiin, vaan kaikki pitää korjailla jälkikäteen. En tiedä sitten olisiko hyvä muutos, että kaikki kolme osapuolta ovat antamassa kommentteja ja tätä ei oikein ole missään muussakaan ammattilaissarjassa.

Ei tarvitse kuin kuunnella ottelun kommentaattoria ja selostajaa, niin huomaa että lajista palkkaa saavien ihmisten sääntöosaaminen on todella heikolla tasolla. Tuntuu ettei edes tiedetä tai haluta tietää mikä on sallittua häirintää ja mikä ei. Kun tilanne on tämä, keskustelu ei ole kahden osapuolen välillä kovin hedelmällistä - yleisöstä puhumattakaan. Täälläkin usein keskustellaan tietyistä tilanteista enemmänkin niin, että miten tilanteen haluaisi tuomitsevan, ei niin että miten se sääntökirjan tai sen tulkinnan mukaan menee. Taklattavalla on pää munissa, itse väisti ja oma vika.

Vaikka tilanne on tämä, aikuisten ihmisten tulisi päätössummerin jälkeen keskustella asiasta ilman kierroksia, koska se on perusedellytys ihan oikeissakin työpaikoissa.
Tuomareita saa kritisoida ja pitää myös keskustella millaista jääkiekkoa ihmiset haluavat nähdä. Mutta se pitää tapahtua asiallisesti. Tuomaripula on ihan todellinen.
 

Snowmongol

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Minä olen yksi niistä 403:sta jotka listattiin lopettaneiksi SJTL:n julkaisussa, tosin määrittelen pitäväni tauon. En sano, että pelkkä arvostelu, oli syy tauolle, mutta isoin yksittäinen tekijä päätöksen taustalla. Toki en myöskään liiga tuomari ole, A-SM korkeimmillaan oma sijoitus.

Huutelu ja tunne kuuluu peliin, mutta mm käytävällä "kasvottomat" vahingoittamis uhkaamiset, aivan silmitön raivo kentällä... Kyllä se vaikuttaa psyykkeeseen, alat kyseenalaistamaan oman pätevyytesi, jokaisen tilanteen ja päätöksen minkä olet tehnyt. Päätöksen jonka teet pelissä yleensä noin yhdessä sekunnissa. Luettelet sääntökohtia päässäsi, katsot tapahtunutta, arviot tilanteen ja tulkitset sitä ja sääntöä ja annat ratkaisusi.
Sitten kerrot äskeisen tilanteen ja siitä seuraavat arvostelut kymmeniä kertoja per peli, kerro se noin 60-100 ottelulla vuodessa. Kyllä se perkele syö miestä ja itseluottamusta. Vaikka olisit kuinka ammattilainen. Minusta se on naurettava selitys. "Kestä se on sun duuni". Samalla logiikalla menen ravintolaan ja haukun henkilökunnan pystyyn, jos ei meno miellytä.

Ja toki, me teemme virheitä. Sitä ei voi kieltää, itse olen tehnyt useita. Joitain pohdin vieläkin usein. Mutta valitettavasti kehotus myöntää virheet ei hirveästi auta. Itse usein pyrin sen tekemään jo ottelun aikana, mutta jos toinen vain huutaa niin lujaa, kuin pystyy vittusaatanaavitunkusipäävittuoletpaskatapaittes, niin... No ei siitä paljoa apua ole. Pitkällä juoksulla ehkä toivottavasti, on joskus joku pelin jälkeen tullut asiasta mainitsemaan, mutta tämä tapahtunut laskuissani ihan yhdellä kädellä laskettavan määrän verran.

Toivon todella, että kulttuuri muuttuisi lajin parissa. Niin pelaajien, valmentajien kuin tuomareidenkin osalta. Myönnän, että varmasti kollegoistani löytyy hankaliakin persoonia, paljonkin. On niitä jotka vetoavat omaan kokemukseen ja jyrää toisen mielipiteet yms. Mutta niinhän kaikista porukoista aina löytyy aina näitä oman elämänsä kuninkaita.

Mitä tulee linjattomuuteen sen tunnistan ja myönnän. Itse haluaisin, että sääntöjä tulkittaisiin tiukemmin. En sano, että sääntökirjaa pitäisi lukea, kuin Raamattua, mutta jos kovalla tulkinnalla mennään niin joka pelissä vihellettäisiin +5 jäähyä per peli enemmän. Juurikin mm perus maalinedusväännöistä ja minun suosikistani "pikkupoikkareista". Mutta tämä vaatisi kulttuuri muutoksen. Näen vahvana tämän "antaa poikien pelata" menttaliteetin. Voin kertoa, että jos linjaa näin tiukennettaisiin, virheet kyllä laskisivat, mutta suunsoitto turhista jäähyistä ja pelin tunteen ja kiiman tappamisesta nousisi eksponentiaalisesti.

Koska laitan hokkarit jalkaan ja pillin taas käteen? Siihen en osaa vastata. Ehkä ensikaudella? Ehkä en enää koskaan.

Pahoittelen typoja, puhelimella kirjoittaminen lukihäiriöiselle ei aina ole optimaalinen kokemus.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK
Voin kertoa, että jos linjaa näin tiukennettaisiin, virheet kyllä laskisivat, mutta suunsoitto turhista jäähyistä ja pelin tunteen ja kiiman tappamisesta nousisi eksponentiaalisesti.
Ja tämän jälkeen palstalla vinguttaisiin kuinka tuomarit pilaa viihdyttävät ja tiivistunnelmaiset ottelut ja lätkä on muuttunut pelkäksi neitikiekoksi.

Toki sitten kun oma joukkue "kärsii", niin liian herkästi tuomitaan ja päinvastoin "vittu miten voi pysyä pilli taskussa".

Faktahan on, että suurin osa tännekin kirjoittavista seuraa peliä tunteella ja yleensä joidenkin lasien läpi ja niistä "ihan ala-arvoista tulmarointia" kommenttien kohdalla on objektiivisuus kaukana.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Miksi ihmeessä näin tulee olla? Miksi ei voitaisi edetä kohti tilannetta, jossa huutelu olisi enemmän poikkeus kuin sääntö ja siitä rangaistaisiin? Mitä tuomarille huutelu edistää?
Jääkiekko on vahvasti tunnetta sisältävä laji. Ammattilaistasolla tuo huutelu silloin tällöin vain kuuluu peliin. Ammattilaistasolla tuomarin vain pitää sen verran omata itsetuntoa ja autoriteettiä, jotta huutelusta ei tule paha mieli.

Aika monessa muussakin ammatissa joutuu muuten valitettavasti kuuntelemaan huutelua ja vittuilua. Olisihan se mukava jos maailma olisi niin hyvä paikka, ettei kenellekkään tulisi paha mieli tai joutuisi turvattomaan tilaan ikinä.
 

mesag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Jääkiekko on vahvasti tunnetta sisältävä laji. Ammattilaistasolla tuo huutelu silloin tällöin vain kuuluu peliin. Ammattilaistasolla tuomarin vain pitää sen verran omata itsetuntoa ja autoriteettiä, jotta huutelusta ei tule paha mieli.

Aika monessa muussakin ammatissa joutuu muuten valitettavasti kuuntelemaan huutelua ja vittuilua. Olisihan se mukava jos maailma olisi niin hyvä paikka, ettei kenellekkään tulisi paha mieli tai joutuisi turvattomaan tilaan ikinä.
On hieman eri asia jos asiakas aukoo päätään jollekin asiakaspalvelijalle kuin tämä jääkiekon tilanne. Tämä vertautuisi enemmän siihen, että esimerkiksi yritys X:n siivoaja vittuilisi toisen yrityksen työntekijöille joka kerta heidät nähdessään. Tai toisinpäin.
 

EPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Jääkiekko on vahvasti tunnetta sisältävä laji. Ammattilaistasolla tuo huutelu silloin tällöin vain kuuluu peliin. Ammattilaistasolla tuomarin vain pitää sen verran omata itsetuntoa ja autoriteettiä, jotta huutelusta ei tule paha mieli.

Aika monessa muussakin ammatissa joutuu muuten valitettavasti kuuntelemaan huutelua ja vittuilua. Olisihan se mukava jos maailma olisi niin hyvä paikka, ettei kenellekkään tulisi paha mieli tai joutuisi turvattomaan tilaan ikinä.
Mun mielestä sun kommentit on raikas tuulahdus 80- ja 90-lukua. Kovat jätkät huutaa ja vittuilee ja se pitää kestää.

Perustellaan sillä, että jossain joutuu muuallakin kuuntelemaan vittuilua. Samalla tavalla voisi perustella sitä, että vaimoa ja lapsia on ihan ok hakata ja homoja siinä samalla, sillä ne vittuilee ja on rasittavia ja homotkin ovat sen ansainneet, oma vika ja oma valinta. Kun mies tulee duunista, niin vaimo laittaa ruokaa, tuo kaljaa ja pitää turpansa kiinni, koska näin on sekin aina ennen ollut. Lapsille vittuillaan ja nälvitään tai ei edes sitäkään, sillä lapsista tulee ylpeitä kusipäitä jos heitä kohtelee hyvin. Armeijassakin on aina vittuiltu ja simputettu.

Mielestäni huutelu ja vittuilu osoittaa Liigassa lähinnä sen, että valmentajat ovat epäkypsiä ja osittain pikkulapsen tasolla. Tuomarit viheltää ajoittain paskasti ja hekin ovat epäkypsiä ja käyttäytyvät ajoittain epäkypsästi kun huutavat ja vittuilevat takaisin.

Mielestäni Liigan pitäisi kokonaisuudessaan kasvaa ja kehittyä ja luoda edes jonkinlainen eettinen normisto, jonka mukaan toimitaan ja toki samalla kehittää tuomaritoimintaa avoimempaan ja vielä ammatillisempaan suuntaan.

Mutta sun kaltaisia ihmisiä on sekä valmentajissa, tuomareissa, organisaation johdossa ja meissä katsojissa. Sen kaltaiset ihmiset ei ole valmiita kehittämään yhtään mitään vaan toiminta kestää huutelun tasolla. Ongelman ratkaisuun osallistuminenkin jää usein selän takana paskan puhumiseksi. Ja lopputulos on lopulta se, että sunkin lapset perustelee tulevaisuudessa, että "jääkiekko on vahvasti tunnetta sisältävä laji, huutelu silloin tällöin vain kuuluu peliin" ja mikään ei muutu.
 

Kynnetön

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Aika monessa muussakin hommassa hanurin täytyy kestää merivettä. Miksi hakeutua tuomariksi, kun kuitenkin kai on tiedossa että vittuilun kuuleminen kuuluu toinenkuvaan, jos ei luonne sitä kestä? (Pysäköinninvalvoja, poliisi jne..)
 

EPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Aika monessa muussakin hommassa hanurin täytyy kestää merivettä. Miksi hakeutua tuomariksi, kun kuitenkin kai on tiedossa että vittuilun kuuleminen kuuluu toinenkuvaan, jos ei luonne sitä kestä? (Pysäköinninvalvoja, poliisi jne..)
Ei se vittuilu kuulu toimenkuvaan, vaikka hankalia ja esim. psyykkisesti sairaita joutuu työssään kohtaamaan, kuten poliisin työssä. Vai onko sitten niinä päivinä kun kukaan ei vittuile, pomo vittuilemassa työvuoron päätteeksi ja huutelemassa "tapa ittes" kun pysäköinnin valvoja lähtee duunistaan?
 

EPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
"Liigayhteisö on Suomikiekon esikuva. Sen toimintaa – niin hyvässä kuin pahassa – matkitaan. Siksi esikuvan vastuu mutta myös vaikutusmahdollisuus on suuri."

Lainaus tuosta kirjeestä/kirjelmästä.

Tuomarit toimii monella tasolla päin persessä, mutta se ei silti poista sitä, että vittuilemalla ja huutelemalla mikään ei muutu.

Mielestäni Liigan pitäisi kiinnittää huomiota tuohon esikuvana olemiseen ja sen vuoksi yhteisönä alkaa opetella asiallista käytöstä sekä saada koulutettu tuomareista parempia tuomareita. Kummankaan osa-alueen kehitys tai edistys tai askeleen eteenpäin ottaminen, ei paina toista osapuolta alemmas.

Keinoja olisi, mutta niitä ei osata käyttää tai lähteä hakemaan. Jos ei itse keksitä mitä voidaan omilla resursseilla tehdä, niin Suomesta löytyy valtava määrä osaamista ihan organisaatiopsykologiasta rauhan neuvotteluun tai sovittelusta konfliktin ratkaisuun tai ratkaisukeskeisestä koutsauksesta - organisaatioiden työnohjaukseen ja organisaation kouluttamiseen.
 

Kynnetön

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Niin, luulen kuitenkin että kuka esim. poliisiksi tai pysäköinninvalvojaksi ryhtyvä tiedostaa mitä voi olla tulossa "asiakkaiden taholta. Nyt tässä kai puhuttiin työpaikalla tapahtuvista asioista ja ammattituomareita on Suomessa montako?
 
Suosikkijoukkue
TPS, NY Rangers ja JarPa
"Liigayhteisö on Suomikiekon esikuva. Sen toimintaa – niin hyvässä kuin pahassa – matkitaan. Siksi esikuvan vastuu mutta myös vaikutusmahdollisuus on suuri."

Lainaus tuosta kirjeestä/kirjelmästä.

Tuomarit toimii monella tasolla päin persessä, mutta se ei silti poista sitä, että vittuilemalla ja huutelemalla mikään ei muutu.

Mielestäni Liigan pitäisi kiinnittää huomiota tuohon esikuvana olemiseen ja sen vuoksi yhteisönä alkaa opetella asiallista käytöstä sekä saada koulutettu tuomareista parempia tuomareita. Kummankaan osa-alueen kehitys tai edistys tai askeleen eteenpäin ottaminen, ei paina toista osapuolta alemmas.

Keinoja olisi, mutta niitä ei osata käyttää tai lähteä hakemaan. Jos ei itse keksitä mitä voidaan omilla resursseilla tehdä, niin Suomesta löytyy valtava määrä osaamista ihan organisaatiopsykologiasta rauhan neuvotteluun tai sovittelusta konfliktin ratkaisuun tai ratkaisukeskeisestä koutsauksesta - organisaatioiden työnohjaukseen ja organisaation kouluttamiseen.
Kuten tuossa kirjelmässä sanottiin, ylivoimaisesti suurin osa Suomessa pelattavista otteluista menee ihan kaiken taiteen sääntöjen mukaan. Saatetaan jutella valmentajien kanssa ennen peliä ja pelin jälkeen mukavia vaikka pelin tiimellyksessä olisi ollut isojakin erimielisyyksiä. Keskustelut kentällä pitää käydä nopeasti ja silloin väärinymmärtämisen vaara on iso. Asiat muuttuvat kentällä todella mustavalkoiseksi.
Mutta noita käytösmalleja mitä liigassa on, todella matkitaan. On ihan surullista jossain junioripelissä miten valmentaja mesoaa ja huutaa kuin oltaisiin kirkkaimmissa valoissa, vaikka samat ihmiset saattavat "siviilissä" olla miten fiksuja tyyppejä.

Olen saanut kehuja peleistä mitkä olen vetänyt omasta mielestäni aivan vihkoon ja toisaalta saanut haukut molemmilta joukkueilta vaikka vedettiin kollegan kanssa aivan timanttinen peli.
Olen aina yrittänyt vastata tilanteisiin, että miksi vihelsin kuten vihelsin, jos vain kysytään asiallisesti. Joskus vastaus hyväksytään, useimmiten ei. Tai jos hyväksytään, keksitään jokin muu tilanne mistä minua voisi arvostella. En ole koskaan kohdannut työelämässä tuollaista, vaikka olin sentään 15 vuotta baarimestarina. En aidosti tiedä mikä vastaus kelpaa, joten kiinnostus selitellä ratkaisuja myös alenee kausi kaudelta. Ja mä en edes vihellä liiton sarjoissa, vaan kaikkea välillä U11 - III-divisioona.

Luulen, että iso osa näistä konflikteista johtuu siitä, että lajin sisällä olevat ihmiset eivät ymmärrä tuomaritoimintaa. Sen avaamisessa on Liigalla ja Jääkiekkoliitolla iso sarka. Avoimuus auttaisi varmasti, mutta ihmisten pitää myös aidosti haluta kuunnella.
 

Tj

Jäsen
Suosikkijoukkue
Melchester Rovers
Luulen, että iso osa näistä konflikteista johtuu siitä, että lajin sisällä olevat ihmiset eivät ymmärrä tuomaritoimintaa. Sen avaamisessa on Liigalla ja Jääkiekkoliitolla iso sarka. Avoimuus auttaisi varmasti, mutta ihmisten pitää myös aidosti haluta kuunnella.
Suuri ongelma on tosiaan se, että monella lajia vuosikausia seuranneista ei ole yksinkertaisesti mitään käsitystä jääkiekon säännöistä. Se käy tästäkin ketjusta aika hyvin ilmi. Eikä tosiaan mitään halua oppia.

En ihan ymmärrä myöskään miksi "pitää vaan hyväksyä" vittuilu, huutelu ja tappouhkaukset, koska kuuluu lajiin. Mutta ihan hyvä että nämäkin mielipiteet tänne oksennetaan, sillä haluaisin uskoa että mitä enemmän aikaa kuluu, sen useampi kuitenkin jossain välissä pysähtyy miettimään että miksi näin muka pitäisi olla?
 

Snowmongol

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Sen verran vielä otan kantaa:

Toki kun ryhtyy tuomariksi, tietää, että kuraa tulee ja usein se on ihan ymmärrettävää. Kyllä minäkin sitä kestän, mutta ei sen tulisi olla se lähtökohta, että jep niele kaikki paska mitä tulee, niin asiasta, kuin asiattomuudestakin.

Ei siitä tunteesta koskaan pääse eroon urheilussa. Teet vaikean päätöksen> kaveri/joukkue kärsii, herättäähän se tunteita ja nostaa V-käyrää. Thats all fine and good, mutta se ei poista sitä, etteikö asioista voi keskustella fiksusti. Varsinkin pelin ulkopuolella, kun kierrosten pitäisi jo laskea. Ja ei tuomarina kuulu pelätä, että suurinpiirtein saat turpaan pelin jälkeen. Se ei kuulu minnekkään. Varsinkaan urheiluun.

Lisäksi hyvä pointti siitä, että liiga asettaa esimerkin ja homma valuu alas. Tätä on kuullut itsekin joskus esim junnupeleissä, että "kyllä ne liigassakin saa huutaa" tai jotain muuta typerää. Sen kestää kun on 30v peliä itse pitkään pelannut ja viheltänyt, mutta jostain niitä uusiakin tuomareita pitää saada, varsinkin jos halutaan parantaa tasoa tulevaisuudessa. Mutta jos se aloitteva 15-18v raitapaita piestään maan rakoon varsinkin aikuisten valmentajien toimesta jo U-13 peleissä, niin jos se kaveri ei lopeta, niin kyllä siitä melko pessimistinen keskustelija kasvaa isompiin peleihin.
 

Kynnetön

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Sen verran vielä otan kantaa:

Toki kun ryhtyy tuomariksi, tietää, että kuraa tulee ja usein se on ihan ymmärrettävää. Kyllä minäkin sitä kestän, mutta ei sen tulisi olla se lähtökohta, että jep niele kaikki paska mitä tulee, niin asiasta, kuin asiattomuudestakin.

Ei siitä tunteesta koskaan pääse eroon urheilussa. Teet vaikean päätöksen> kaveri/joukkue kärsii, herättäähän se tunteita ja nostaa V-käyrää. Thats all fine and good, mutta se ei poista sitä, etteikö asioista voi keskustella fiksusti. Varsinkin pelin ulkopuolella, kun kierrosten pitäisi jo laskea. Ja ei tuomarina kuulu pelätä, että suurinpiirtein saat turpaan pelin jälkeen. Se ei kuulu minnekkään. Varsinkaan urheiluun.

Lisäksi hyvä pointti siitä, että liiga asettaa esimerkin ja homma valuu alas. Tätä on kuullut itsekin joskus esim junnupeleissä, että "kyllä ne liigassakin saa huutaa" tai jotain muuta typerää. Sen kestää kun on 30v peliä itse pitkään pelannut ja viheltänyt, mutta jostain niitä uusiakin tuomareita pitää saada, varsinkin jos halutaan parantaa tasoa tulevaisuudessa. Mutta jos se aloitteva 15-18v raitapaita piestään maan rakoon varsinkin aikuisten valmentajien toimesta jo U-13 peleissä, niin jos se kaveri ei lopeta, niin kyllä siitä melko pessimistinen keskustelija kasvaa isompiin peleihin.
Kyllä, minäkin olen samaa mieltä. Mutta löytyisikö tästä maasta 10-15? ammattituomaria joilla riittää usko omaan ammattitaitoon, että vihellykset menee oikein? Mielestäni tämä keskustelu on lähtenyt väärille jengoille, kun mm. ammattilaiset Rönn, Rantala tässä uhriutuu, ja sitten puhutaan U-13 peleistä.
 

1000 Lakes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Lätkää olen pelannut aika vähän mutta muita joukkueurheilulajeja sen verta et joku niihin peleihin on lipunkin joskus joutunut ostamaan.
Mulla menee aina pää ihan huuruun kentällä, jos vastustaja pelaa yhtään ns sikaa. Mä käyn aina kostamassa ja en vaan voi tulla kentältä pois ilman viimeistä sanaa.
Tiedän et aivan yhtä tyhmää ku valon kantaminen säkissä mut minkä sille luonteelleen voi. Juu olen tuosta kärsinyt ja kentältä on lennetty pihalle kymmeniä kertoja. Lätkässä olisin varmasti saanu joltain isolta kaverilta joskus nenään niin perkeleesti mut muissa lajeissa ei onneksi joutunut oikeesti tappelemaan.

Mutta mutta. Ikinä en ole kokenut et tuomareita vastaan mul olis mitään ongelmaa. Parhaansa ne kait koittaa kans. Isä opetti aikanaan et tuomareita pitää kiittää aina pelin jälkeen ja se oli teininäkin aina muistissa vaikka pelit meni välillä överiksi. Pelin aikana kyllä tunnekuohussa tuli huudettua ja riehuttua mut silti siihen viimeiseen sanaan kuului aina sekin et tuomareille pitää muistaa kertoa kiitokset.

Hassusti olen erilainen. Samalla tunteen palolla seuraan urheilua nykyään katsomosta. Välillä kiehuu niin kovaa et tekis mieli mennä kentälle tappelee mut ei edelleenkään tuomareiden, vaan niiden väärän pelipaidan puolesta pelaavien kanssa.

Ja juu tiedän edelleen et on saatanan tyhmää ja missään muualla kuin joukkueurheilussa en saa tuota hölmöä vaihdetta päälle.

Ei se liigan tuomaritaso oikeasti ole aina huonoa, vain silloin ku omat kärsii.
 
Suosikkijoukkue
TPS, NY Rangers ja JarPa
Kyllä, minäkin olen samaa mieltä. Mutta löytyisikö tästä maasta 10-15? ammattituomaria joilla riittää usko omaan ammattitaitoon, että vihellykset menee oikein? Mielestäni tämä keskustelu on lähtenyt väärille jengoille, kun mm. ammattilaiset Rönn, Rantala tässä uhriutuu, ja sitten puhutaan U-13 peleistä.
Jos keskustellaan erotuomaritoiminnasta, niin jostain ne uudet rantalat, bomanit ja muut pitää kaivaa. Liitolla, yleisöllä ja pelaajilla on varmasti kaikilla eri mielipide hyvästä tuomarista, mutta kohta ollaan siinä pisteessä että sinne tulee tuomareita, jotka toki "kestävät merivettä", mutta laadusta pitää tinkiä, koska parhaat lopettaa liian aikaisin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös