Ilmoitukset

 • Nimimerkki Knap huilaa viikon sääntöjen 10§:n perusteella.
 • Nimimerkki Lico huilaa viikon sääntöjen 6 ja 18§:n perusteella. Viesti löytyy Patrik Laine-ketjusta.
 • Nimimerkki LikainenLegenda huilaa viikon sääntöjen 4§:n perusteella.
 • Nimimerkki Ysipakki huilaa viikon sääntöjen 7§:n perusteella. 
 • Nimimerkki muaddib huilaa kuukauden MM-kisojen otteluseurannassa olevasta viestistä, joka rikkoo sääntöpykäliä 4 ja 6§.

Sulje ilmoitus

Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana bozik, 11.09.2004 klo 23.05.

 1. -One- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Tätä minäkin ihmettelen. Tai voihan se olla, että nämä tulkinnat muuttuvat joka vuosi, jolloin tällaisen foorumikirjoittelijan on vaikea pysyä perässä. Esimerkiksi neljä ja puoli vuotta sitten tämä maali hyväksyttiin, koska ohjata saa kunhan ei potkaise. Linkki vie youtubeen.

  Pistetään nyt vielä disclaimerina perään, että käsimaalihan tuo Pelsun tilanne oli ja siksi hylkääminen oikea tuomio, mutta mielenkiintoista on se että liigan tulkinnan mukaan kyseessä oli myös potku.
   
 2. Raúl Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
  Potku tuo ei missään nimessä ollut, käsiohjaus siinä ja siinä. Uskoisin, että toisessa tilanteessa tuo olisi tulkittu eri tavalla. Mitään selkeää ohjausta tuosta ei kuitenkaan voi hahmottaa, vaikka tarkkaan katsomalla tuokaan tuomio ei tunnu täydelliseltä oikeusmurhalta. Kova tuomio joka tapauksessa.

  Nämä kattokuvat telkkariin, niin ei tarvitsisi kehittää salaliittoteorioita.
   
 3. thnninen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Espoon jääkiekkojoukkue, millä nimellä milloinkin
  Ilta-sanomien mukaan valmentajille tulisi jo huomenna haasto-oikeus maalivahdin häirinnän osalta maalien jälkeen. Lisäksi jatkoerissä kaikki maalit tarkistetaan automaattisesti videolta.

  aila rajuja muutoksia tähän kohtaan.


  http://www.is.fi/sm-liiga/art-2000005127113.html
   
 4. SergeiK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelikirjasto
  Mielestäni hyvä uudistus ja olen tyytyväinen ettei paitsioita otettu mukaan. Olen jonkun satunnaisen NHL-matsin katsonut ja niiden paitsioiden millillä mittaaminen tuntui typerältä.
   
 5. Hamu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Kannatan lämpimästi tätä muutosta. Jos oikeusmurhia voidaan välttää, ollaan oikealla tiellä. Jäin vain miettimään, miten tämä sääntö olisi toiminut esim. Tapparan "maalissa" Ilvestä vastaan. Eihän valmentaja saa tuon mukaan haastaa siitä, käykö kiekko maalissa. Mielestäni haaston pitäisi koskea myös ainakin paitsiota ja korkeaa mailaa - ja tarvittaessa tietysti myös sitä, oliko kiekko maalissa.
   
 6. Purkan Jauhaja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Samaa mieltä. Aivan naurettavan näköistä kun kelaillaan 10min oliko se luistin ilmassa vai ei.
   
 7. Ishmael Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Vancouver Canucks
  Lainaus:
  Etenkin kun päätös on useimmiten muotoa "epäselvä tilanne, videolta ei nähdä miten kävi". Mutta pelaajat ehtivät levähtää (tuohan noiden haastojen suurin pointti on) ja katsojat ehtivät käydä täyttämässä tuoppinsa.
   
 8. BileTooth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
  Lainaus:
  Täysin samaa mieltä, joukkueilla on penkin takana varta vasten paitsioiden kyttäämiseen tarkoitetut ruudut ja ihmiset, jolloin jokainen millinkin tilanne haastetaan ja niitä sitten hinkataan tuomariston toimesta, että osuuko se terä jäähän vai vain lumeen jota on kertynyt jään pinnalle. Joskus nämä mahdolliset paitsiot ovat myös tapahtuneet kymmeniä sekunteja aikaisemmin, jolloin ne eivät edes ole vaikuttaneet käytännössä millään tapaa maalin syntymiseen. Naurettavaa touhua. Pelkäsin todella paljon, että tämä käytäntö tulee Liigaankin, mutta onneksi ei näköjään tullut.

  Sen sijaan maalivahdin häirinnän takia haastomahdollisuushan on erittäin hyvä idea, kunhan tämä ei johda siihen, että aletaan hinkkaamaan jokaista maaliin johtanutta maalinedustilannetta, että oliko siellä nyt luistin millimetrin maalivahdin alueen puolella vai ei.

  Ihmettelen lähinnä, että miksei samalla anneta mahdollisuutta haastaa korkeista mailoista, potkuista yms. muista suoraan maalin tekemiseen liittyvistä ja maalin hylkäämiseen johtavista syistä. Myös hyväksytyt maalit pitäisi voida haastaa, kuten @Hamu yllä jo kirjoittikin.
   
 9. Satunnainen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Ei ole vielä kameroita siniviivoilla, vaan mahtaako olla ensi syksynä. Jos tämä otetaan käyttöön, niin voisi olla hyvä, ettei joukkueilla olisi mahdollisuutta tutkia tallennetta ennen haastoa. Tällöin todennäköisesti mitättömät "millin paitsiot" jäisivät helpommin haastamatta, ja haastoja tulisi siis lähinnä vain selkeissä tapauksissa.

  Lainaus:
  Haasto-oikeushan päättyy ensimmäiseen aiheettomaksi tulkittuun haastoon ja samalla menee aikalisä. En siis usko, että aivan mitättömiä lähdetään haastamaan, paitsi tietysti toki pelin lopulla, kun haaston kautta saa käytännössä joka tapauksessa aikalisän.
   
 10. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Lainaus:
  Lainaus:
  Lainaus:
   
 11. BileTooth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
  Lainaus:
  Saako katsomovalmentaja hyödyntää teknologiaa ja uusintoja?

  Lainaus:
  Tätä olen itsekin miettinyt ja ilmeisesti Liigan säännöt tällaista ajatusta tukisivatkin jo valmiiksi. Haasto on perusteltu, jos paitsion voi nähdä livenä vaihtoaitiosta tai jäällä. Silloin tuomareidenkin olisi pitänyt se nähdä
   
 12. Espoon Siniset Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Two Degrees of Mike Sillinger
  Lainaus:
  Eiköhän syy ole siinä, että noita asioita voidaan katsoa videolta jo normaalien videomaalituomarisääntöjen pohjalta. Maalivahdin häirintää ei voi.
   
 13. Ressa Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät
  Lainaus:
  Juu mutta valmentajat eivät voi pakottaa tuomaria tarkistamaan potkua tai korkeaa mailaa, voivat ainoastaan vaatia sitä. Haaston ideana on, että tuomarin on pakko tutkia väite.
   
 14. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Lainaus:
  Tuossa säännössä mainitaan "pelaajapenkillä tai sen välittömässä läheisyydessä", joten järkeilen vastauksen kysymykseesi olevan saa.
   
 15. BileTooth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
  Lainaus:
  Tämä siis ilmeisesti mahdollistaisi juuri sen pelkäämäni paitsioiden ruuduilta kyttäämisen? Katsomoon kaveri kelailemaan tilanteita ja sieltä ilmoitus valmennukselle, että nyt oli hyökkääjä 5 milliä paitsiossa. Samahan se on, onko se paitsioiden kyttääjä penkillä vai katsomossa, kun yhteys kuitenkin saa olla.
   
 16. Mettis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Flyers & Pelicans
  Lainaus:
  Miksi pitäisi olla katsomossa, kun kuka tahansa voi viestitellä katsomovalmentajan kanssa vaikka kotoa?
   
 17. janneojanenonjumala Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Hybridipitkä alkaa olla jo aika koomista. Jos ovat tasoissa tai hyökkääjä 3mm jälessä ja tulee täydellä vauhdilla ekaks kiekkoon, niin vois vähän tarkistaa sääntöä. Ei mitään järkeä että hyökkäävä selkeesti ennen puolustavaa, mutta tietyssä kohdassa tulkittiin olevan tasoissa.
   
 18. sinnepäinsä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sun faijas hakkuu
  Lainaus:
  Tuohan mitataan niin, että kumpi on ensin pointilla (ettei käy kuten Joni Pitkäselle). Jos tasoissa, niin puolustuva joukkue voittaa.

  Mutta ei siinä, kovin paljon tuntuu olevan liigatuomareilla vaikeuksia tuon säännön kanssa. Käytännössä joka pelissä nähdään ylimääräinen keskialoitus, koska pitkä on puhallettu väärin.
   
 19. Isäntä Jäsen

  Lainaus:
  Tuohan ei mene yksiselitteisesti noin. Linjatuomarin on arvioitava kumpi on kiekossa ensin. Päätös pitkästä on tehtävä viimeistään kun ensimmäinen pelaaja on b-pisteellä. Eli jos hyökkäävä pelaaja on jäljessä, mutta niin paljon kovemmassa vauhdissa, että varmasti on kiekossa ensin, ei pitkää pidä viheltää. Sääntö jättää aika paljon tulkinnanvaraisia tilanteita linjureille.
   
  Viimeksi muokattu: 24.03.2017 klo 11.13
 20. sinnepäinsä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sun faijas hakkuu
  Lainaus:
  Ahaa, aivan. Ihmekkös tuo, jos välillä tuomarit aivan kuutamolla tuon säännön kanssa. Aivan liian tulkinnanvarainen.
   
 21. Shejbal Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
  Sellainen kehitysidea olisi, että Salonen ja Pajula voisivat ampua toisiaan päähän.
   
 22. Tori Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Ihmettelen kovastikin tuota ymmärtämääni tuomareiden ikärajaa, taitaa olla 50v kun pitää tuomarin eläköityä? Tämä on se suurin yksittäinen tasontiputtaja tuomaritoiminnassa.

  Kultakypärätkin lähestyvät jo tuomareiden eläkerajaa ja useat pelaajat alkavat olla tuomareiden ikätovereita. Tuomareiden ikä-auktoriteetti on poistunut sitten Seppo Mäkelän päivien. Kun päällä on playoff-kiekko, täysi halli, kultakypärät ja 43v päätuomari niin onhan ne viimeiset minuutit täyttä väistelyä vihellysten suhteen. SM-liigaan on tullut jo kirjoittamaton sääntö että jäähyt pitää mennä tasan.

  TPS:n valkku Selin heitti jo pää-otsikon "saimme vain yhden ylivoiman ja sekin vain 2min". Tämä tietyssä mielessä antaa hyvän referenssin mihin tuomaritoiminnan taso on valahtanut kun siitä on kokeneet tuomarit poistettu. Coachit kokevat olevansa oikeutettuja samaan saman ylivoima-ajan kuin vastustajansa. Näin valmentajat tänään toimivat ja oletusarvoisesti odottavat nuorten tuomareiden tärkeissä peleissä antavan jäähyt tasan.

  Iäkkäillä tuomareilla on munaa puhaltaa seitsämännen finaalin viimeisellä minuutilla tasatilanteessa rankkari, nämä nuoremmat katsovat silloin kattoon. Vaihdettakoon ikärajakiintiö kuntotestiin ja antakaa vaikkapa 62v tuomarin hoitaa homma kotiin jos hän siihen fyysisesti kykenee. Hänellä ei ole enään tarvetta kumarrella uuden siviiliuran toiveessa mihinkään suuntaan vaan saada kicksinsä puhtaasti suoritetusta tuomaroinnista!

  edit: korjattu tuomaroinnin ikäraja
   
  Viimeksi muokattu: 24.03.2017 klo 23.17
 23. penalalli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Helsingin IFK
  Lainaus:
  Todennäköisesti Selin on nyt tyytyväisempi ainakin Levosen toimintaan. Tämähän kävi
  koko ajan kysymässä Selinin näkemyksen rangaistuksiin.

  Japa helvettiin playoffeista!
   
 24. Aurinkotuuli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  IFK & useat muut punapaidat & Pallopojat
  @penalalli; IFK:n johto voisi vaatia, että Levonen asetetaan ikuiseen boikottiin IFK-otteluista. Liian hyvin muistissa on tämän porilaisen toiminta viime kauden mestaruusotteluissa.
   
 25. Ishmael Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Vancouver Canucks
  Älkää nyt aikuiset (?) ihmiset jaksako vinkua niistä tuomareista.