Ilmoitukset

 • Nimimerkki Knap huilaa viikon sääntöjen 10§:n perusteella.
 • Nimimerkki Lico huilaa viikon sääntöjen 6 ja 18§:n perusteella. Viesti löytyy Patrik Laine-ketjusta.
 • Nimimerkki LikainenLegenda huilaa viikon sääntöjen 4§:n perusteella.
 • Nimimerkki Ysipakki huilaa viikon sääntöjen 7§:n perusteella. 
 • Nimimerkki muaddib huilaa kuukauden MM-kisojen otteluseurannassa olevasta viestistä, joka rikkoo sääntöpykäliä 4 ja 6§.

Sulje ilmoitus

Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana bozik, 11.09.2004 klo 23.05.

 1. Roger Moore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, sympatiat Kalevan Pallo
  Lainaus:
  Tässä on toki pointtinsa, esim. Japa Levonen uskalsi viheltää kevään 2015 seiskafinaalin jatkoajalla Tapparalle jäähyn kampituksesta, yleensähän pudotuspelien jatkoajoilla vihelletään korkeintaan ruumiit, hyvin usein ei edes niitäkään. Monesti näitä perustellaan sitten sillä että "tuomarit ei halua ratkaista peliä viheltämällä jäähyä", eikö se saatana ole pelin ratkaisemista sekin että selkeän rikkeen tehnyt joukkue saa mahdollisesti jotain hyötyä siitä kun jäähy jätetään viheltämättä?

  Yleisesti en ota kantaa Levoseen että miten hyvin tai huonosti on pelinsä viheltänyt vuosien aikana, mutta kyllä kaverilla on kuitenkin munaa viheltää jäähyjä sellaisissakin paikoissa jossa joku muu ei viheltäisi. Taitaa lisäksi olla myös pelaajien keskuudessa arvostettu tuomari, niin toki siinä mielessä välillä ihmettelen kun mies saa tälläkin palstalla kovaa kritiikkiä melko tasaisin väliajoin.
   
 2. Borre Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Lainaus:
  Voisi kysy', kuka tuomari ei saa kovaa kritiikkiä tasaisesti? Siinä voisikin olla jollekin tutkimuksen paikka: kuka tuomari saa vähiten mainintoja Jatkoajassa per vihelletty ottelu? Näissä tietysti kärsivät paremmin tunnetut tuomarit kuten Levonen. Suuri yleisö muistaa yleensä vain toisen nimekkäämään tuomarin ja laittaa kaikki pelissä tapahtuneet itseä häirinneet "virheet" tämän tuomarin piikkiin. Tämä sama toistui jälleen esimerkiksi paikallissarjan avauksessa, kun Lindqvistin nostettua käsi jäähyn merkiksi alkoi moni ulvomaan jotain Levosesta. Monella tuntuu tuomarit olevan isoimpia tekijöitä otteluissa. Luulisi näiden ihmisten olevan paremmin kartalla, ketä tuomarit ovat ja kumpi siellä milloinkin jäähyjä viheltää.
   
 3. Jumis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Avautuminen tuomaritoiminnasta tuntuu ajoittain hieman helpottavan omaa oloa, mutta ei muuta sitä tosiasiaa,että liigassa on ja tulee olemaan keskimäärin heikkoa ja linjatonta tuomaritoimintaa,mikäli hommaa ei hoida ammattilaiset,joille leivän hankkiminen pöytään on täysin omasta viheltelystä kiinni. Tämä vaatisi myös tuomaritarkkailijoiden ja kurinpidon muuttumista laadukkaammaksi.
  Kyllähän tässä pleijareiden aikana on taas tuo touhu vituttanut välillä niin, että avaudunpa ihan vähän. Jospa se helpottaisi.
  Totta kai Jypin kannattajana tuo Nikkilän tapaus on ollut pinnalla, mutta enemmän ärsyttää tuomareiden toiminta erikoistilanteissa ja jatkoajalla. On suorastaan naurettavaa katsoa, kuinka alivoimalla pelaavan joukkueen kohdalla säännöt menettävät merkityksensä lähes täysin. Ylivoimajoukkueen etua saadaan karsittua kampituksilla, koukuilla ja huitomisella melko tehokkaasti. Jatkoajan säännöt etenkin pleijareissa on myös huono vitsi. Esim. viime Jyp-Hpk pelissä molemmille jengeille olisi kuulunut sääntöjen mukaan vähintään 2-3 jäähyä jatkoajalla. Tuomarit ajattelevat etteivät halua ratkaista pelejä ja tämä ajatus pilaa kyllä tunnelmaa. Väsyneet pelaajat rikkovat entistä enemmän ja pilli ei soi mistään. Ilmeisesti jatkoajan sääntökirjassa jäähy voi tulla vain kiekon laukomisesta katsomoon, väärästä vaihdosta tai päähän kohdistuneesta iskusta, ja siitäkin tietyin ehdoin. Kaikki muu oli ainakin viime pelissä sallittua.
  Mutta joo. Minkäpä sille tekee.
   
 4. Zaari Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät
  En usko tuomareiden olevan se ongelma, vaan tahon joka tuomareita ohjeistaa. Tämäkin taho tosin saattaa toimia pakon edessä, jotta liigastamme saadaan tasainen. Viimeisessä on onnistuttu, mutta viihdearvon ja pelin laadun kustannuksella.
   
 5. #76Sally Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pennasen projekti
  Kiinnostaisi tietää, että millaista peliä on muissa sarjoissa pelattu ja miten sallivaa on tuomaritoiminta ollut. JYP-HPK sarjassa on ollut käytössä "antaa poikin pelata" -moodi. Tätä olen pleijareissa itsekin kannattanut, otetaan pois vain selkeät rikkeet mutta annetaan esim. maalien edustoilla pelata ronskimmin.

  Mutta nyt täytyy sanoa, että ei tuo sarja ole pelkästään jääkiekkoa vaan myös painiminen ja sitominen on sallittu. Selkeitä, sekuntitolkulla kestäviä mailasta kinnipitämisiä sallitaan samoin kuin vastustajan päällä saa maata vaikka kuinka pitkään ja tuomari näyttelee vieressä vain, että ylös ylös. Jääkiekon irvikuva koko sarja tähän mennessä. Yritä siinä sitten pelata, kun kaveri pitää mailasta kiinni tai sitoo kaksinkäsin syleilyynsä. Ärsyttävintä tässä on nimenomaan se, että se on vielä niin selkeää ja vaikka kuinka rimpuilisi irti ja vielä kaatuisi tämän johdosta niin tuomarit eivät noteeraa yhtään mitään. Näitä menee läpi jatkuvasti ja sitten yhtäkkiä päätetäänkin, että annetaampas tuosta nyt sitten jäähy vaikka tilanne ei eroa lainkaan aiemmasta.

  Tuomarit tuomitsevat, kuten heidät on määrätty mutta onko tämä todellakin se suunta johon Liiga haluaa pelin menevän? Ei tarvitse sitten ihmetellä jos katsomoista väki vähenee.
   
 6. axe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, URS LaKu, Slow Motion
  Lainaus:
  Samaahan tuo Tampereen sarjassakin, mutta sillä erolla että tässä sarjassa vihelletään vielä vähemmän kuin muualla. Tappara on saanut sarjan neljässä pelissä kuusi (6) ylivoimamahdollisuutta, Ilves sentään noin tuplasti enemmän. Selkeästi vähiten jäähyjä näistä puolivälieräpareista.
   
 7. Runtulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Itse olen katsellut tasaisesti eri sarjoja ilman värilaseja ja voin todeta tuomarityöskentelyn ihan hyväksi. Yksikään joukkue ei ole peliäkään tuomareiden takia näissä playoffeissa hävinnyt. Toki aina on yksittäisiä virheitä: Savinainen sai kakkosen laitataklauksesta ihan rehdissä olka-olkaavasten-tilanteessa, mutta näitä sattuu.

  Näistä linjasta valittaviakin on vaikea miellyttää. Toisaalta halutaan kitkeä roikkuminen, toisaalta halutaan ettei "tuomari ratkaise" peliä viheltämällä kevyttä kakkosta lopussa. Pahin pelko loppukevättä ajatellen on jonkun ison jäähyn väärin viheltäminen/viheltämättä jättäminen tai sitten väärä tuomio maalitilanteessa. Jälkimmäistä on onneksi otettu ehkäisemään valmentajan haasto, joka toimikin jo hyvin Lahdessa.
   
 8. stunt cock Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  San Jose Sharks, HPK
  Pelkästään Kerho-Jyp sarjan perusteella arvioituna tuomaritoiminta ja linja on ollut hyvää. Sopivasti on saanut pelata vankilasäännöillä ja jokaisesta paikasta ei ole vihelletty. Peleissä on jopa ollut tunteita mukana. Toki mukana on ollut vääriä vihellyksiä/viheltämättäjättämisiä, mutta kokonaisuutena aika tasan ne ovat menneet. Ainahan tuomarilinjasta on valittamista ja kaikkia ei voi linjalla miellyttää, mutta kokonaisuus on ollut hyvä.
   
 9. H P K Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Kysymys kun on siitä ettei säännöt ole muuttuneet miksikään. Esim HPK on runkosarjassa hankkinut itselleen sijan viisi omalla liikkuvalla pelityylillään ja nyt siellä on kokoajan ukkoa kyydissä joko koukulla tai killuu hihassa. Tämä on se suuri ongelma tuomaroinnissa. Kyllä koukut ja kampit ja estämiset kuuluu viheltää niinkuin ne sääntöjen mukaan kuuluu viheltää. Itse ymmärrän playoff kiekon ja sen kovuudensiten että maalille ajetaan hanakammin annetaan pientä naama hierontaa, taklaukset vedetään loppuun asti jajne mutta tämä nykytyyli ainakin HPK-JYP sarjassa ei ole jääkiekkoa.
   
 10. zet Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Anssi Ritari
  Onko palstan tuomareilla kommenttia tuosta eilisen JYP-HPK -pelin viimeisen minuutin tilanteesta? Nättinen pääsi läpi kun HPK yritti tasoitusta ilman maalivahtia. Lehtivuori joutui koukkaamaan Nättisen takaa päin ja maali jäi syntymättä. Seurauksena koukkujäähy Lehtivuorelle, mutta miksi tuosta ei tuomittu suoraan maalia? Tilanne löytyy Ruudun koosteesta Huippuhetket: JYP - HPK | Ruutu ajassa 3.50 alkaen.
   
 11. Orava Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  TPS-IFK -sarjassa on annettava kehuja tuomareille ensimmäisen matsin jälkeisestä linjauksesta, jossa huitominen otettiin kylmästi pois. Kyllä siitäkin täällä tuli jonkin verran pulinoita, mutta mielestäni huitomisesta viheltäminen oli todella hyväksi sarjalle. Sellaista perus pudotuspelien näpeille huitomista ei loppujen lopuksi paljoa nähty kolmannen matsin jälkeen. Viides matsi meni tuomareilta aika heikosti. IFK:lle vihellettiin siinä yksi kakkonen väärästä vaihdosta, mutta aika paljon enemmän tuli rikkeitä. Tuomariparina matsissa oli Levonen ja Lindqvist.
   
 12. Orava Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  En ole tuomari, mutta katsoin matsin ja annan nyt oman tuomioni. Todellisuudessa tuossa ei mielestäni edes tapahtunut mitään rikettä. Kun siitä nyt koukku vihellettiin, niin eikö se jäähy tullut tuosta tilanteesta jossa kiekko ei ollut vielä kenenkään hallussa, vaan kaksi pelaajaa sitä tavoitteli ja toinen rikkoi toista. Toisin sanoen kukaan ei ollut rikehetkellä maalipaikassa, eikä puolustava pelaaja ollut jäänyt jälkeen vielä. Itse laukaus estettiin mielestäni täysin sääntöjen mukaisesti.

  edit. Nyt kun tuon katsoin pari kertaa uudestaan, niin kyllähän siinä koukku oli, mutta muuten näkemykseni pysyy samana.
   
 13. spaceman Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, #26, #15, #11, #44, RD
  Lainaus:
  Otteluvalvojan mukaan rike tapahtui jo keskialueella, kun Nättinen oli pyrkimässä ohi. Siksi kakkonen.
   
 14. -One- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Eli se jäähy tuli mailalla mailaan lyömisestä, vaikka maila ei irronnut kädestä taikka mennyt rikki? Enpä muista vastaavaa nähneeni juuri koskaan.

  Yleisesti playoff-linjasta olen sitä mieltä, että on äärimmäisen typerää pelata eri säännöillä runkosarja ja playoffit. Jos minä saisin päättää, estämisestä vihellettäisiin kakkonen muulloinkin, kun jos kiekoton mies ajellaan pystyyn. Esimerkiksi silloin, kun hyökkäävä pelaaja heittää kiekon päätyyn ja lähtee ohittamaan, jolloin puolustava pelaaja nostaa mailan hartioiden korkeudelle poikittain, ojentaa kätensä ja lähtee luistelemaan poikki kentän, pakottaen näin hyökkääjän kiertämään vähintään pari metriä kauempaa. Onhan tuo nyt aika kaukana jääkiekosta, ja kannustaa filmaamaan, sillä playoffeissa käytetty "vihelletään vain päivänselvät" tarkoitaa käytännössä "vihelletään vain, jos kaatuu rikkeestä". Mutta tuskinpa tämä mihinkään on muuttumassa, kun asiasta päättäville (ja tuomareille) tärkeintä on se, ettei "kevyesti" vihelletty jäähy ratkaise peliä. Oikeastihan linjan pitäisi olla niin selkeä, ettei sellaista asiaa ole olemassakaan kuin "kevyt jäähy" - joko tilanteessa on rike tai ei ole. Nykyisellä varovaisuudella tuollainen linja on kuitenkin täyttä utopiaa.

  Laitetaan tähän disclaimerina perään, että tämän avautumisen syy ei ole suosikkijoukkueeni kauden päättymisessä - itse asiassa pidän todennäköisenä, että Ilves hyötyi tästä vallitsevasta linjasta.
   
 15. MiksaK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Lainaus:
  Tämähän nyt on ihan puutaheinää koska kontakti Nättiseen tapahtuu Kerhon sinisellä ja kaikki rikkominen Kerhon alueella. Nättinen on siinä kohtaa jo edellä niin eihän tuossa pitäisi olla muuta mahdollisuutta kuin joko ei ole rikettä ollenkaan tai sitten maali.
   
 16. vilho Jäsen

  Lainaus:
  Sehän nyt ei yllätä ketään, että Levosen viheltäessä pleijareita pilli menee taskuun. Toivon ihan pelin tason kannalta, että Levonen otti osumaa eilen Hakametsässä sen verran pahasti ja pysyy katsomossa / kotisohvalla pleijareiden ajan.
   
 17. SjV Jäsen

  Taitaa tuo JYP-HPK tilanne mennä oikein koska Nättisellä ei ole kiekkoa hallussa rikkeen tapahtuessa. Sinällään mielenkiintoinen tuo kohta että rikkeen tulee olla kiekolliseen pelaajaa "...ja hän hallitsee kiekkoa mailallaan, mutta vastustajan toimesta häntä rikotaan takaapäin...". Eli jos irtokeikkoa tavoiteltaessa pakki on mailanmitan hyökkäjän perässä ja vetää tämän virvelillä kumoon, on tuloksena 2min koukkaaminen/estäminen, koska kiekko ei ollut rikotun pelaajan hallussa, Sääntö 171 i vai voiko 179 iii ottaa kantaa kiekkoa tavoittelevan pelaajan estämiseen? Nättinen on Lehtivuoren edellä ennen kuin kiekko saadaan haltuun.
   
 18. Seesam Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, NP#6
  Kehutaan kun on kehujen paikka. Eiliset tuomarit ja tämänpäiväinen kurinpito pitivät päänsä kylmänä ja tuomitsivat Kantolan taklauksen oikein.

  Hattua päästä!
   
 19. Walkin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Pittsburgh Penguins, #3, #58, #71, #81, #87
  Tänä vuonna on kyllä annettu taklata joten suunta on siis oikea, mutta kyllähän eilen tuon taklauksen jälkeen "paikkailtiin" sitten heppoisilla kakkosilla tuota. Täysin sama kävi silloin Jyväskylässä Finley - Miklik tapauksen jälkeen eli ihan täysiä pisteitä ei voi antaa vielä.
   
 20. JMA Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Paras kehittämisidea koskaan on poistaa Anssi Salonen näistä pleijareista. Aivan käsittämättömiä vihellyksiä, joille ei ole edes mitään perusteita.

  Hyvänä kakkosena Japa Levonen voisi lepäillä samassa pedissä.
   
 21. 1963_Neveragain Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Liiga, voisi ottaa käyttöön järjestelmän, jossa otteluvalvojan lisäksi olisi joku toinen instanssi (videotuomari?!), joka voisi myös laittaa käsittelyyn peleissä tapahtuneet epäselvät tapaukset.
   
 22. hcp27 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-Liiga
  Lainaus:
  Kyllä toi Japa on ihan ylivoimainen ykkönen tuomareista jotka pitäisi poistaa pelistä. Ei voi ymmärtää sen tota linjaa?!
  Mies on sanonut että taklata saa, Japalle taklaus on sitä että iso mies saa tehdä mitä vaan. Ainiin mailaa saa käyttää mihin vaan ja sitten vihelletään välillä joku pois joka ei oo linjassa ottelun kanssa mitenkään. Sen lisäksi Japa tykkää runkosarjassa viheltää isoille seuroille enemmän jäähyjä per "rike" kuin vastassa oleville pienille joilta katsotaan sormien välistä läpi useampi rike ennen ku jaksetaan viheltää.
   
 23. Wire Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Lainaus:
  Pelottavinta on se että Salonen vihelsi mm U20 finaalin. Ei mene kauaa kun kaveri viheltää Skoda-cupissa
   
 24. JMA Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Lainaus:
  Voi olla, että tuolla Salonen viheltelisi jopa ihan hyvin kun pitäisi homman nöyränä.

  Liigassa Salonen haluaa olla pelin yläpuolella. Haluaa näyttää ettei hänen työpaikallaan kukkoilla. Tästä hyvä esimerkki eilinen Pullin jäähy, joka oli kaikilla mittareilla aivan käsittämätön. Okei, se on vaan yksi jäähy, mutta tätä saatanan Salosen touhua on jatkunut jo niin pitkään, että pistää ihmetyttämään miksi mies saa vielä viheltää.
   
 25. /dev/null Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Ei kuitenkaan Suomen pelejä. Saavat muut nauttia riemusta.

  Japan pitäs itse tajuta jäädä eläkkeelle.